KalPa niukasti vahvempi Joensuun maalijuhlassa

Joensuulaisyleisölle tarjoiltiin jälleen komea kiekkonäytelmä. Mehtimäellä kamppailtiin yli 3 200 katsojan edessä voitosta tiukasti loppuun saakka. KalPa osoittautui kuitenkin monivaiheisen kamppailun kolmannessa erässä paremmaksi maalein 5-7 (2-0, 1-3, 2-4).

Joensuussa nähtiin hienointa jääkiekkoa pitkään aikaan. Yli kolmentuhannen katsojan yleisömääriin ei oltu päästy Joensuussa vuosikausiin.

Meininkiä lisäsi omalta osaltaan runsaslukuinen vieraitten fanijoukko, joten lauantai-illan pelissä nautittiin paremmasta tunnelmasta kuin aikoihin joensuulaisessa kiekkoilussa.

Vaihtelevia tilanteita

Maaleja ottelussa viimeisteltiin rypäissä. Ensin maalintekonsa sai toimimaan kotijoukkue. Se olikin toisen erän alussa siirtynyt jo kolmen maalin johtoon. Maalipaikkoja sillä ei juuri enempään olisi ollutkaan. Kaikki näytti kotiyleisön kannalta hyvältä.

Vastassa oli kuitenkin sarjajohtaja KalPa, eikä mikä tahansa porukka.

Kuopiolaiset näyttivät taitonsa ja viimeistelivät seuraavat kuusi maalia. Kolmannessa erässä eroa oli hetken aikaa jo kolme maalia vieraitten hyväksi.

- 3-0–tilanteessa tuli niin hyvä olo, ettei muistettu että vastassa on kuitenkin KalPa, harmitteli Jokipoikien valmentaja Kari Rauhanen.

Silti Jokipojat taisteli ottelun lopussa vielä voitosta. Se nousi maalin päähän pirteästi esiintyneen nelosketjun johdolla.

- Me tehtiin kuusi maalia putkeen, eikä sekään vielä meinannut riittää. Käsittämätöntä, oli tosi kuriton ja huolimaton esitys kokonaisuutena, päivitteli puolestaan vieraitten valmentaja Mika Pieniniemi.

Jokipojat tehokkaina alussa

Avauserän ensimmäinen kymmenminuuttinen oli KalPan niukkaa hallintaa, mutta sitten alkoivat isäntien huippuhetket.

- Eka kymppi oli hyvä, kaikki näytti hyvältä siinä vaiheessa, muisteli Pieniniemi.

Ensin runsaslukuista kotiyleisöä huudatti Topi Riutta, joka yllätti vieraitten maalivahdin Pasi Kuivalaisen maalin edestä. Esityön maaliin raatoi Riutan ja Pavel Brendlin rinnalle nostettu Lauri Heinonen.

Toisen kerran joensuulaiset onnistuivat jo kolme minuuttia myöhemmin. Jokipojat pääsi yrittämään ylivoimaa ensimmäistä kertaa ottelussa, ja heti tärppäsi. Arttu Käyhkö tykitti kiekon keskeltä hyökkäysaluetta maaliin Tomi Pakarisen ja Riutan esityöstä.

Vielä kerran juhlittiin joensuulaismaalia, ennen kuin KalPa pääsi vauhtiin. Joni Kotilainen teki kauden avausmaalinsa viimevuotista seuraansa vastaan alivoimalla nopeasta vastahyökkäyksestä.

Isäntien mustat hetket ratkaisivat

Pitkään ei tarvinnut kuitenkaan enää kuopiolaiskannattajienkaan olla allapäin. Vain kymmenen minuutin kuluttua Jokipoikien kolmannesta maalista tilanne oli jo tasan.

Kuuden minuutin sisään isketyt kuopiolaismaalit viimeistelivät kasvattajaseuraansa kurittanut Henri Huohvanainen, Marko Ahosilta ja Saku Kekäläinen.

Maalit syntyivät joensuulaisten karkeista virheistä. Joka kerta oli mies yksin läpi Jokipoikien maalivahtia Tomi Räisästä vastassa.

Taitavat kuopiolaiset eivät läpiajoissaan jättäneet Räisäselle mitään mahdollisuuksia, vaan veivasivat kiekot komeasti verkkoon. Varsinkin Ahosillan harhautus oli näyttävä.

- Meille tuli minuutin sisällä pari alokasmaista vaihtomunausta. Peli olikin sitten heti kolme-kolme, tuumaili Rauhanen pettyneenä.

Toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla KalPa pääsi kokeilemaan johtomaalinkin tekemistä kolmesti ylivoimalla. Jokipoikien uhrautuvat alivoimanelikot ja Räisänen kestivät kuitenkin toistaiseksi vieraittensa nimekkään ylivoimaviisikon yritykset.

Toinen kotijoukkueen musta hetki osui kolmannen erän alkuun. Erään lähdettiin 3-3–tasatilanteesta, mutta ajassa 45.12 KalPa johti jo 3-6. Tällä kertaa kolmen maalin tekoon ei kuopiolaisilta mennyt kuin viisi minuuttia.

Kuudennen maalin jälkeen Jokipojat vaihtoi maalilleen Ari Reunasen, joka hoitikin kohdalle tulleet kahdeksan laukausta kunnialla. Ei Räisästäkään KalPan maaleista voi syyttää, mutta ei hän pystynyt tällä kertaa pitämään joukkuettaan pystyssä heikoilla hetkillä.

Ensin Juha Alastalo viimeisteli komean ylivoimamaalin Kimmo Timosen ja Sami Kaartisen hyvästä esityöstä. Vain minuuttia myöhemmin joensuulaisia kuritti Kasper Kenig, ja siitä parin minuutin päästä itse Timonen. Timonen laukoi ottelussa peräti 13 kertaa.

Noiden kolmen maalin välissä tosin Pavel Brendl oli heilauttanut maaliverkkoa Kuivalaisenkin selän takana – tuomarin mielestä kuitenkin heilahtanut maalin osa oli ylärima.

Tiukka taistelu vielä lopussa

Jokipojat nousi kuitenkin vielä kerran voittotaisteluun. Ennen päätöserän puoliväliä isännät olivat enää maalin päässä vieraistaan nelosketjun verryttyä huippuvireeseen.

Jarrukentäksi kaavailtu kolmikko Juhana Repo - Jani Lahtinen – Petri Pyhäjärvi iski kaksi maalia peräkkäin. Viimeistelijöinä olivat ensin Pyhäjärvi ja sitten Repo.

Varsinkin Repo taisteli tuttuun tyyliinsä muutenkin mallikkaasti läpi ottelun.

- Loppu oli taas sitä, mitä ekan erän lopussa. Uskottiin itseemme ja tehtiin hommia. Jarrukenttä nousi hienosti esiin lopussa, kertoi Rauhanen.

Yritykseksi Jokipoikien nousu kuitenkin jäi. Kuopiolaiset sammuttivat Jokipoikien toiveet iskemällä kerran vielä - tyhjään maaliin. Viimeistelijänä KalPan toinen NHL-tähti Adam Hall.

- Merkillinen kamppailu, kiteytti Pieniniemi tunnelmansa.

- Itä-Länsi -numerothan tästä tuli, oli kyllä aikamoista havaijikiekkoa. Yleisö varmasti tykkäsi, mutta Kari Rauhanen ei, muotoili Jokipoikien käskyttäjä.

Kentällä esiintyivät kaikki Mestiksessä pelaavat NHL-miehet. KalPan Kimmo Timonen ja Adam Hall pelasivat tehokkaan varmasti ja molemmille merkattiin plusmiinus-tilastoonkin kaksi plussaa.

Jokipoikien Brendl oli puolestaan melko näkymätön hyökkäyspäässä, mutta tällä kertaa hän osallistui puolustuspelaamiseen aikaisempaa enemmän. Enemmän kuitenkin odotetaan – varsinkin ratkaisevia tehopisteitä.

Komean kiekkonäytelmän jälkeen molemmat joukkueet jatkavat pelejään ensi viikolla. Jokipojat lähtee etelän kiertueelle ja Kuopioon saapuu Jukurit.