Jukurit vaivoin voittoon

Jukurit säilytti tappiottoman kotiottelusarjansa vääntämällä niukan voiton FPS:ta lukemin 2-1 (0-0, 1-1, 1-0). Forssalaiset jäähyilivät ajoittain heikkotasoisessa ottelussa paljon, mutta kotijoukkue onnistui lukuisista yrityksistä huolimatta iskemään vain kaksi ylivoimamaalia.

Jukurien edellisen viikonlopun Continental Cupin välieräturnaus painoi selvästi vielä kotijoukkueen luistimissa ja putoaminen lopputurnauksesta varmasti myös masensi mieliä. Jukurit pääsi illan ottelussa jauhamaan ylivoimalla mahtavat minuutit, mutta kuviot eivät olleet kunnossa, ja todella vaarallisia paikkoja joukkue pystyi luomaan vain kourallisen.

Alkukaudella pirteitä vieraspelejä esittäneen FPS:n peli ei myöskään tänään häikäissyt. Pelikieltojen ja loukkaantumisten rasittama forssalaismiehistö oli kuitenkin saanut liigajoukkue HPK:sta kentällisen verran apuvoimia, mutta joukkueen yhteispeli ei ottanut toimiakseen. Maalivahti Ville Salminen kuitenkin kuului joukkueen sankareihin, eikä Jukurit päässyt liiemmin juhlimaan.

Tasaista sotkemista

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, mutta mitään kilpaluistelua kentällä ei nähty. Ensimmäinen mainittavampi maalipaikka oli muutama kausi sitten SM-Liigan runkosarjan jääkuninkuuden voittaneella FPS:n puolustaja Timo Willmannilla. Kolmen minuutin jälkeen Willman pääsi laukomaan terävästi siniviivan alta, mutta Mikael Vuorio kotijoukkueen maalilla poimi hanskallaan kiekon.

Vieraat pääsivät Antti Laakson jäähyn aikana heti kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta. FPS saikin kiekon pysymään vaarallisen näköisesti Jukurien kenttäpäädyssä, mutta tekopaikat jäivät muutamaa puolustajien ohilaukausta lukuun ottamatta puuttumaan. Jäähyn jälkeen myös kotijoukkue sai hieman otetta pelistä, mutta laukaukset jäivät pehmeiksi ja Salminen pääsi helpolla.

Hieman vaikeamman työn Salmiselle aiheutti ensimmäisen kerran erän puolivälissä Tomi Lindfors, joka lämäsi tarkasti b-pisteiden välistä kohti alakulmaa, mutta myös Salmisen hanskakäsi oli tänään kunnossa.
Jukurit hallitsi erän loppua, ja Teppo Tuomasen jäähyn aikana alivoimaosuma olikin tosi lähellä. Olli Sipiläinen ja Esa Saksinen karkasivat 2-1 -ylivoimahyökkäykseen, mutta kahdesta yrityksestään huolimatta Saksinen ei onnistunut ohittamaan Salmista.

Erän lopussa vielä Petri Lehtosen kenttä takoi Salmisen suojia monta kertaa, mutta kiekko jäi kotijoukkueen harmiksi viivan väärälle puolelle. Kotikatsomolle jo tutuksi tullut päätuomari Marko Virolainen kuumensi jälleen tunteita avauserässä. Forssalaisten koiruudet jäivät Virolaiselta viheltämättä, mutta pari kertaa hän passitti jukuripelaajan istunnolle. Virolaisen linja ei myöskään toimituksen mielestä ollut avauserässä aivan tasapuolinen.

Virolainenkin heräsi..

Toiseen erään päätuomari Virolainen oli ilmeisesti ottanut erätauolla pikakertauksen erotuomarin ohjekirjasta, sillä pienetkin vilpit hän vihelsi välittömästi. Jukurit pääsikin viiden minuutin kiekottelun jälkeen pitkäksi toviksi hiomaan ylivoimakuvioitaan, kun Virolainen viittoili miehen toisensa perään vieraiden jäähyaitioon.

Kotijoukkueen ylivoima oli kuitenkin tuskaisen oloista, eikä tehottomasta kiekon siirtelystä joukkue kyennyt järjestämään kunnon mylläkkää Salmisen silmikon alle. Eniten ylivoimakuvioissa ihmetytti maskimiehen puute, jolloin Salminen pääsi poimimaan kiekot helposti, kun omiakaan miehiä ei ollut liiemmin häiritsemässä. Jukurit kuitenkin onnistui lopulta ohittamaan Salmisen. Matti Kuusiston siniviivalaukauksen Salminen vielä torjui, mutta hänen eteensä kimmonneen kiekon siirsi Olli Sipiläinen alakulmaan ajassa 27.47.

Kauaa ei Jukurit päässyt johtoasemasta nauttimaan. Vain minuuttia Jukurien johto-osuman jälkeen rynnivät vieraat vahvasti tasaviisikoin kotijoukkueen päätyyn ja Juha-Pekka Loikaksen ja Juhamatti Yli-Junnilan syötöistä pääsi Max Kenig kiertämään jukurimaalin edustalle ja lopulta ohittamaan jäässä maannen Vuorion.

Tasatilanteessa joukkueiden pelihuumori koki jälleen inflaation ja runsas viisiminuuttinen näytti katsomoon aivan joltain muulta kuin Mestiksen sarjaottelulta. Erän lopulla Jukureille tarjoiltiin jälleen ratkaisun mahdollisuutta. FPS:n Jaakko Kallio nimittäin teloi Tomi Lindforsin korkealla mailalla pukuhuoneeseen tikattavaksi ja Virolaisen merkit olivat tällä kertaa selvät. Suihkukomennus oli ainoa oikea tuomio, kun kenttämestareitakin tarvittiin jään puhdistukseen.

Vitosen kylkeen vieraat kuitenkin vielä tilasivat Jarno Virkin toimesta kakkosen, jolloin kotijoukkue pääsi jälleen kahden minuutin ylivoimalle. Kotijoukkueen ylivoima ei kuitenkaan toiminut alkuunkaan, eikä Salmisen tarvinnut maalillaan paljoa hikoilla kahden miehen alivoimasta huolimatta. Erän lopussa Matti Raunio aiheutti lisää merkintöjä vieraiden jäähysarakkeeseen, mutta erätauolle siirryttiin silti tasatilanteessa.

Jukurit ratkaisi

Päätöserässä tapahtumia tarjosi pääasiassa ensimmäinen ja viimeinen minuutti. Jukurit pääsi siis aloittamaan erän ylivoimalla, eikä enää möhlinyt tilaisuuttaan. Tuomo Jormakka ohjasi ajassa 40.35 Petri Lehtosen laukauksen verkkoon ja Jukurit siirtyi ansaitusti jälleen johtoon. Tämän jälkeen Virolainen jakeli jäähyjä tasatahtiin pienimmistäkin tilaisuuksista, mutta molempien joukkueiden kuviot olivat tänään sen verran hukassa, ettei mainittavampia tilanteita rakentunut.

Erän puolivälissä Jukurien Esa Hämäläinen laukoi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi avopaikasta kiekon tolppaan, mutta tämän lähemmäksi ei enää ollut asiaa. Viimeisellä minuutilla Olli Sipiläiselle tuomittu jäähy ja vieraiden hyökkäyspään aloitus aiheutti vielä jännitystä, kun vieraat yrittivät kuudella kenttäpelaajalla tasoitusta. Vaarallista tilannetta ei kuitenkaan enää rakentunut ja pisteet jäivät niukasti Kalevankankaalle.

Jukurien tahmea esitys meni silminnähden raskaan Itävallan turnauksen piikkiin. Kolme tappiota kahdessa vuorokaudessa syö minkä tahansa joukkueen itsetuntoa, eikä Jukurit kyennyt reissusta vielä täysin palautumaan. Pahimmat puutteet olivat ylivoimapelissä, joka kahdesta maalista huolimatta oli takkuista, eikä kunnollisia paikkoja kyetty riittävästi rakentamaan. Myöskään syöttöpeli ei tänään kulkenut, vaan kiekko karkasi lavasta turhan usein. Kotijoukkueen onneksi jälleen varmasti torjunut Mikael Vuorio oli loistavalla pelipäällä, eikä vieraat päässeet tänään johtoasemaan.

Forssalaisten otteita heikensi vajavainen runkomiehistö. Joukkue sai HPK:sta tasokkaita vahvistuksia, mutta heidän yhteispelinsä ei ollut vielä aivan odotetulla tasolla. Hyökkäyspäässä ahkeroi jälleen kentän lyhin mies; Toni Ronkainen. Puolustuspään tukipilareita oli paljon peliaikaa saanut Jussi Kulmala. Maalivahti Salmisen loistavat otteet olivat kuitenkin eräs tärkeimpiä tekijöitä, jottei Jukurit saaneet muutamaa lisämaalia.

Jukurit matkustaa lauantaina Kajaanin Hokin vieraaksi. FPS saa kotiottelussaan vieraakseen TuTon Turusta.