Salamat iski kuudesti

MESTIS / Raportti
Jukurien kehnot kotiesitykset jatkuivat, kun Kirkkonummen Salamat haki pisteet Mikkelistä lukemin 3-6 (1-2, 0-1, 2-3). Salamat teki myös Mestiksen historiaa iskemällä ensi kertaa kiekon kuudesti Jukurien maaliin Kalevankankaalla.

Muutaman vaisun kotipelin jälkeen Kouvolassa syttynyt Jukurit oli jälleen aneeminen kotiyleisönsä edessä. Joukkueen peliä leimasi huolimattomuus ja näennäinen hallinta. Kotijoukkue laukoi jälleen paljon, mutta osoite oli yleensä jotakin muuta kuin Simo Vehviläisen vartioima vierasmaali.

Salamat lähti Mikkeliin hankalista asemista. Kolme vierastappiota takana eivät luvanneet paljoa tältä tiistai-illaltakaan. Salamat tuli kuitenkin kovalla asenteella Mikkeliin. Alun tappioasemakaan ei hätkäyttänyt kirkkonummelaisia, vaan potkua riitti loppuun asti. Avauserän johtoasemasta vieraat saavat tosin kiittää myös korkeampia voimia, mutta hyvällä joukkueellahan on myös tuuria. Loppua kohden Salamojen ote vaan kiristyi, kun paikat hyödynnettiin hyvällä prosentilla. Lisäksi vaarallisia tilanteita vieraat kykenivät rakentamaan kotijoukkuetta enemmän.

Maalit ratkaisevat

Ottelu alkoi molemmilta hapuillen. Harhasyöttöjä sateli, eikä kumpikaan päässyt oikein peliin sisälle. Jukurit kuitenkin rakenteli pian vaaralliset paikat, joista myös syntyi avausosuma. Ensin kotijoukkueen pirteimpiin tänään kuulunut Petri Lehtosen johtama ykkösketju pyöritti vaarallisesti ja Simo Mälkiällä oli paikka avausosumaan. Ruuhkassa kiekko jäi kuitenkin Vehviläisen suojiin. Seuraavalla minuutilla Mikko Kankaanperän aloitusvoitosta Harri Suutarinen pelasi kiekon viivalle Mikko Mäenpäälle, jonka kuti upposi verkkoon.

Salamat sai mahdollisuuden tasoitukseen Tuomo Jormakan jäähyn aikana. Immo Suutarinen pääsikin nokakkain Jaakko Suomalaisen kanssa, mutta kotijoukkueen johto säilyi. Salamojen tasoitus meni Jukurien huolimattoman puolustuspelaamisen piikkiin. Ari Katavisto taisteli kiekosta päädyssä ja pääsi siirtämään sen selkänsä takaa maalin eteen vapaaksi jätetylle Mikko Lepolalle, joka nosti kiekon maalin kattoon ohi Suomalaisen. Salamat siirtyi pian johtoon, kun Niko Kantelinen törmäsi omassa päädyssä vastaan luistelleeseen Sami Ryhäseen, jonka vippauksesta Immo Suutarinen karkasi läpiajoon ohittaen Suomalaisen.

Erän lopulla Jukurit pelasi vielä ylivoimalla, mutta vaarallisin tilanne nähtiin kotijoukkueen maalilla, kun Iippo Suutarinen karkasi läpiajoon. Harhautus ja nostoyritys kuitenkin epäonnistuivat ja numerot säilyivät niukassa vierasjohdossa erätauolle.

Toisessa erässä nähtiin vähäinen määrä maalipaikkoja, mutta vierasjohto vaan vankistui. Erä aloitettiin molempien kokeillessa vuorotellen ylivoimapelin toimivuutta. Tuloksena oli kotijoukkueen vaisu esitys ja vieraiden kolmas maali.

Kotijoukkue sai ylivoimalla pienen mylläkän aikaiseksi vieraiden maalin edustalle, mutta viimeinen terävyys maalipaikassa jäi puuttumaan. Salamat taas rankaisi aivan Esa Hämäläisen jäähyn lopulla. Jukureilla oli vaihto kesken ja se tapahtuikin tilanteeseen nähden kumman verkkaisen näköisesti. Salamat käytti Jukurien maleskelua hyväkseen ja karkasi ylivoimahyökkäykseen. Antti Nyrhinen ja Immo Suutarinen syöttelivät kiekon b-pisteiden väliin vapaaksi jääneelle Ryhäselle, joka ei erehtynyt.

Erän puolivälissä Ryhäsellä oli paikka lisätä johtoa avopaikasta Jukurien puolustuksen harhasyötön seurauksena. Tällä kertaa Suomalainen maalissa oli kuitenkin hereillä. Erän loppu kiekkoiltiin vaisummissa merkeissä. Jukurit hallitsi näennäisesti peliä pitäen enemmän kiekkoa. Laukaukset olivat kuitenkin vaarattomia ja huonolla tarkkuudella varustettuja. Tosin eivät vieraatkaan erässä enää ihmeitä esittäneet, vaan oppivat kyttäämään Jukurien virheitä, joita ei sentään enää erän lopussa nähty.

Salamat torpedoi Jukurien kirin

Päätöserän Jukurit pääsi aloittamaan ylivoimalla Jarno Niinimäen istuessa toisen erän lopulla saamaansa kakkosta. Jukurit aloittikin erän viidellä hyökkääjällä nopean iskun toivossa. Jukurien hyökkäysylivoima ei kuitenkaan toiminut alkuunkaan, eikä kiekkoa saatu parin minuutin aikana edes Salamojen alueelle. Tällöin alkoi kotiyleisö jo hermostua Jukurien lepsuiluun ja lehtereiltä kuuluikin vihellyksiä. Salamat pelasi kuitenkin erittäin tarkan alivoiman ja tukki siniviivansa tehokkaasti.

Pian pääsi sitten Salamat vuorostaan ylivoimalle, kun Esa Hämäläinen joutui jälleen istunnolle. Tälläkään kertaa ei Hämäläisen tarvinnut kärsiä täyttä aikaa, kun vierailla oli aihetta juhlaan. Pikaisesti rakennetun hyökkäyksen päätti Ville Uusitalo tarkalla alanurkkalaukauksella. Makoisan paikan b-pisteelle tarjoili pakkipari Lasse Korhonen. Kotiyleisössä näkyi tällöin jo tuskastumisen merkkejä ja osa häipyikin paikalta, kun kolmen maalin vierasjohto oli tosiasia.

Jukurit ei kuitenkaan vielä luovuttanut, vaan heräsi taisteluun. Seuraavalla minuutilla kotijoukkue pääsi kaventamaan onnenkantamoisella. Markku Erholtzin laukaus viuhui reilusti Vehviläisen vartioiman maalin yli, mutta päädystä kimmonnut kiekko livahti kuitenkin Vehviläisen suojusten kautta tolpan juuresta maaliin. Jukurit sai kavennuksesta lisää virtaa ja kotiyleisön kannustuksen siivittämänä joukkue pääsi jo maalin päähän. Vehviläisen parin torjunnan jälkeen Tuomo Jormakka pääsi sutimaan kiekon reppuun ajassa 52.19 ja jännitys alkoi tiivistyä.

Jukurit lisäsi vielä luistelua ja Salamat joutui turvautumaan sääntöjen vastaisilta näyttäneisiin otteisiin. Ottelun päätuomari Jarkko Kosonen ei kuitenkaan viheltänyt vierasjäähyä selvistä tilanteista. Jukurien kirin himmensi Lasse Korhonen, joka laukoi suoraan Ryhäsen aloitusvoitosta vieraiden viidennen osuman Suomalaisen kilpikäden vierestä.

Jukurit yritti vielä vimmatusti kavennusta ja Lasse Kanervalla olikin tilaisuutensa maalin kulmalla, mutta Vehviläinen oli tarkkana myös Tuomo Jormakan terävän vedon aikana. Viimeisellä minuutilla Jukurit pelasi kuudella kenttäpelaajalla ja Mikko Lepolan purun ohjasi kotijoukkueen Simo Mälkiä epäonnekkaasti omaan tyhjään maaliin himmentäen lopullisesti Kalevankankaan yleisön tunnelman.

Jukurit ansaitsi tappion

kommentti

Ei sankariainesta
[lue lisää]

Salamat pelasi Kalevankankaalla ihailtavan tehokasta ja riskitöntä kiekkoa. Joukkue puolusti taistellen, eikä Jukurit päässyt puolivaloillaan moneenkaan todelliseen paikkaan. Lisäksi Salamojen hyökkäyspeli oli tarkkaa ja syötöt oivallisia. Kotijoukkueelle tyypillinen juonikkuus oli tällä kertaa vieraiden parhaita aseita. Jukurien velttous oli harvinainen piirre, sillä kotiyleisö yleensä aina sytyttää Jukurit synkkienkin vieraspelien jälkeen. Tällä kertaa alla oli ilmeisesti liian hyvin sujunut vieraspeli Kouvolassa.

Kotijoukkueen pelaajista on vaikea nostaa onnistujia esille. Lehtosen johtama ykköskenttä painoi peliä eniten vieraiden päätyyn, mutta huonolla tilanneprosentilla. Puolustus oli Jukureilla pahasti hukassa ja maalivahti Suomalainen jäi usein kovin yksin maalilleen. Salamoista Ryhäsen johtama ykkösnyrkki oli odotetun vahva, vaikka tehokas laituri Karo Koivunen olikin tällä kertaa heistä eniten pimennossa. Puolustuksen tehomiehinä jatkoivat Uusitalo ja Korhonen. Nyrhinen taas kunnostautui fyysisesti siivoamalla jukuripelaajat kauemmaksi Vehviläisen maalilta.

Jukurien päävalmentaja Risto Dufva tunnusti rehdisti Salamat paremmaksi.

- Peli oli aika selvä. Joukkue joka haluaa voittaa, niin yleensä voittaa. Taukoviikko on tuossa edessä, niin kyllä osalla meidän pelaajista oli ajatukset jo siellä. Mun mielestä ihan oikeutettu tulos. Vaikka kuinka harmittaa hävitä kotona jo toistamiseen, niin meidän pitää vaan ottaa opiksi tämäkin jos me kerran tämä tarvittiin, Dufva muotoili.

Jukurien näennäinen hallinta ei myöskään valmennusjohdon mielestä oikeuttanut lisämaaleihin.

- Vastustaja pelasi johtoon päästyään niin hyvin, että eihän meillä siinä todellisia maalipaikkoja ollut, vaikka me näennäisesti esimerkiksi toisessa erässä vietiin peliä. Kyllä tämä oli meiltä ylivoimaisesti kauden huonoin peli, ainakin henkisesti. Siitä pitää olla huolissaan ja ottaa vastuu niin valmentajien, kuin myös pelaajien. Valmistautuminen meni pieleen ja ansaittiin tappio, Dufva arvioi.

Dufvan mukaan joitakin muutoksia saattaa olla luvassa. Myös joukkueessa tuuraajina esiintyneet Joni Tuominen ja Mikko Kankaanperä eivät jatka joukkueessa.

- Pelattiin neljällä ketjulla. Täytyy miettiä, että pitääkö pelata kolmella ketjulla, jotta se tunne pysyisi siinä mukana. Kyllä nämä lainamiehet meiltä nyt varmaan jäävät pois, Dufva tuumaili.

Salamojen Niki Andersson oli luonnollisesti tyytyväinen voitosta.

- Huipputyytyväinen olen oman joukkueen suoritukseen ja tietysti voittoon. Ei tämä kovatempoisimpia pelejä ollut mitä tällä kaudella on pelattu. Kyllä minä odotin, että oltais jonkun verran kovemmille tossa jouduttu, mutta yhtä kaikki, se ei tietysti vie kunniaa meidän pelaajilta pois. Liikuttiin ihan kohtuullisen hyvin ja liikutettiin kiekkoa hyvin. Oli myös uskallusta pelata niissä tilanteissa. Toisen erän lopussa se uskallus rupesi tosin kääntymään jo itseään vastaan, kun oli väsyneitä miehiä, Andesson kertasi.

Andersson oli myös mielissään historiallisesta tuloksesta Kalevankankaalla.

- Harvinaislaatuinen temppu, sillä taisi olla ensimmäinen kerta Mestiksen runkosarjan historiassa, kun täällä on kuusi maalia tehty. Viisi maalia taisi olla edellinen ennätys. Huikea saavutus joukkueelta täällä Mikkelissä. Edellinen ottelu meillä oli jo hyvä, vaikka hävittiin Kokkolassa. Nyt on ihan sopivan hyvä olo, mutta en usko, että joukkue on vatsa pullollaan, sillä viikon päästä kohdataan uudestaan. Itseluottamus on korkealla, että voidaan kuitenkin pärjätä, Andersson päätti tyytyväisenä.

Jukurit ja Salamat kohtaavat toisena jälleen viikon kuluttua tiistaina. Tällä kertaa esiintymisareenana toimii Kirkkonummen Varuboden Arena.

Kentälliset



Jukurit

Kanerva-Lehtonen-Laakso

Jormakka-Welling-Kantelinen

Kovanen-Niemi-Sipiläinen

Piiroinen-Kankaanperä-Suutarinen

Mälkiä-Erholtz

Hämäläinen-Mäenpää

Tuominen-Lindström

Suomalainen (Tillanen)

Salamat

Im Suutarinen-Ryhänen-Koivunen

Niinimäki-Lepola-Katavisto

Ii Suutarinen-Koskiranta-Keränen

T Korhonen-Romo

Uusitalo-L Korhonen

Huhtaniemi-Nyrhinen

Purola-Tevanen

Vuorisaari

Vehviläinen (Ruoko)

» Lähetä palautetta toimitukselle