Kiekko-Vantaa väänsi voiton Mikkelissä

Jukurien tappioton kotitaika murtui viimein, kun Kiekko-Vantaa väänsi rikkonaisen ottelun voittajaksi lukemin 1-2 (0-1, 0-0, 1-1).

Jukurit lähti otteluun hankalista asetelmista. Joukkueelta puuttui kolme hyökkääjää, joten Jukurien tavaramerkkinä pidetty kova luistelu oli koetuksella. Lisäksi mikkeliläisten energiavarastojen riittävyyttä testattiin, kun ottelu oli Jukureille jo neljäs kahdeksaan päivään.

Kiekko-Vantaa jatkoi vahvaa vieraskiertuettaan. Torstaina Vaasassa voittaneet vantaalaiset hakivat tällä kertaa voiton Kalevankankaalta, joka oli Kiekko-Vantaan historian ensimmäinen voitto Mikkelissä runkosarjassa. Päätuomari Marko Virolaisen pilli oli jälleen herkässä ja molempien joukkueiden jäähyboxien luukut aukenivat tiheään. Erikoistilannepelaaminen oli vierailla varmempaa, joka lopulta oli ottelun kulmakiviä.

Pilli herkässä

Avauserä löi heti alkutahdit rikkonaiselle ottelulle. Kovin rumaa kiekkoa kaukalossa ei nähty, mutta Virolainen päätti kitkeä pienimmätkin rikkeet pois. Linja oli tiukka, mutta tasapuolinen.

Jukurit aloitti ottelun vahvasti ja ylivoimapeliin tarjoutui avausminuutilla tilaisuus, kun vieraiden Marko From koukki itsensä jäähylle. Tero Koposen johtama viisikko loi heti valtaisan mylläkän Antti Niemen maalille ja tilanteessa joutui vieraiden kenttäpelaaja siivoamaan kiekkoa maalivahdin alueelta kädellään. Päätuomari Virolainen oli hyvin sijoittunut ja näki tilanteen, josta tuomiona oli oikeutetusti rangaistuslaukaus. Suoritusta lähti tekemään tänään 400. ottelunsa divaritasolla pelannut Antti Laakso. Hieman vaisulla vauhdilla rankkariin lähtenyt Laakso yritti harhautusta, mutta kiekko karkasi vasemmalta ohi.

Jukurien tilanteet jatkuivat ylivoimalla, kun Juha Silvanderin johtama viisikko jo kurvaili jäällä. Juha Salmun terävä kuti siniviivalta oli tuottaa kotiyleisön toivoman tuloksen, mutta Niemi sai olkapäänsä kiekon tielle. Vieraiden tilaisuus ylivoimapeliin tuli muutamaa minuuttia myöhemmin Markku Erholtzin jäähyn aikana. Jukurit kuitenkin katkoi tarkasti Kiekko-Vantaan kuvion rakentelut. Tasakentällisin vieraiden avausmaali oli kuitenkin lähellä, kun Petri Pitkäjärvi löysi tarkalla poikittaissyötöllä Heikki Löfmanin maalin edustalta, mutta Löfman ei osunut tilanteessa kiekkoon.

Kiekko-Vantaa jatkoi painostustaan vaikean alun jälkeen. Olli Sipiläisen jäähyn aikana nähtiin jo useampi vaarallinen tilanne. Parin siniviivalaukauksen lisäksi Miikka Lindholm järjesti hyvä paikan maalin eteen Löfmanille, joka tällä kertaa ohjasi kiekon Mikko Strömbergin suojiin. Vieraiden painostus tuotti lopulta tuloksen, kun Erholtzin jäähyn aikana Janne Lehtinen löysi Mikko Kainulaisen vapaana b-pisteiden välistä. Kainulainen nosti kiekon harkitusti yläkulmaan ohi yksin jätetyn Strömbergin.

Erän lopulla Virolainen jakeli jäähyjä vuorotahtiin, mutta paikat jäivät Jukurien Tomi Lindforsin läpiajoa lukuun ottamatta vähiin. Jukurien kokoonpano koki kuitenkin ikävän menetyksen, kun Koponen törmäsi Antti Nyrhisen kanssa keskialueella. Tilanteessa Nyrhinen taklasi puhtaasti Koposen, joka loukkasi polvensa. Tuomari Virolainen vihelsi samalla Jukurien Esa Hämäläisen suihkuun, hänen sohaistuaan mailalla vieraiden Tuomo Jääskeläistä kasvoihin. Kiekko-Vantaa ei pystynyt hyödyntämään ylivoimaansa.

Jukurit tuhlasi paikkoja

Toinen erä oli myös hyvin rikkonainen, mutta tällä kertaa suurin osa jäähyistä tuomittiin vieraille. Heti erän alkuun Jukurit tuli vahvasti tasoitus mielessä. Laakso karkasi puolittain läpi oikeaa laitaa, mutta kiekko karkasi tärkeimmällä hetkellä. Paineen jatkuessa myös Lasse Kanerva ja Mikko Hakkarainen pääsivät sohimaan maalin edestä, ja Juha Salmun kuti siniseltä kilahti yläputkeen, mutta Niemi piti maalinsa puhtaana.

Paine jatkui vieraiden päädyssä, kun Virolainen viittoili vantaalaisia istunnolle. Olli Julkusen koukkaamisesta saama jäähy oli oiva esimerkki Virolaisen päivän linjasta. Jos joku ”selvä” tilanne jäi viheltämättä, niin erhe kuitattiin seuraavassa vaihdossa ja yksi kentällä olijoista sai lähteä. Jukurit ei pystynyt hyödyntämään tarjottuja erikoistilanteita ja erää jatkettiin vieraiden maalin johdossa. Lisämaalikin oli lähellä Kiekko-Vantaan sarakkeeseen, kun Janne Lehtinen pääsi hyvään tilanteeseen Laakson harhasyötöstä. Strömbergillä oli kuitenkin onnea, kun maalin eteen jäänyt kiekko ei päätynyt vieraiden pelaajan lapaan.

Jukurien tasoitus oli jo hyvin lähellä erän puolivälissä jälleen ylivoimalla. Laakso ohjasi Salmun laukauksen maalille ja kiekko ohjautui Niemen jalkojen välistä maaliviivaa pitkin tolpan juurelta, johon Joni Tuominen ei aivan ehtinyt tuikkaamaan mailaansa väliin. Tämän jälkeen Virolaisen pillissä oli herne jälleen liikkeessä, kun vantaalaisia lappasi lähes jonossa boxiin. Käsittämättömin oli Pitkäjärven jäähy, joka tuomittiin koukkaamisesta. Taklaustilanteessa Mikko Hakkaraisen maila osui Pitkäjärveä kasvoihin, mutta Virolainen näki tilanteen toisin. Jukurien kahden miehen ylivoima oli tehotonta siirtelyä, josta puuttui joko laukaukset tai kunnon maski.

Erän lopulla parhaat paikat nähtiin vaihteeksi Strömbergin maalin edustalla. Pitkäjärvi avasi nopeasti jäähyltä tulleelle Kainulaiselle, jonka lavassa kiekko ei kuitenkaan pysynyt. Myös Janne Lehtisellä oli paikka seuraavassa vaihdossa lisätä vieraiden johtoa, mutta rystylaukaus suuntautui päin Strömbergiä.

Pari maaliakin vielä nähtiin

Päätöseräkin alkoi "yllättäen" erikoistilanteella. Jukurien Erholtz aloitti jäähypenkillä jo 11 sekunnin jälkeen Kimmo Pikkaraisen pujottelun estämisestä. Vantaan heikko ylivoima ei kuitenkaan tuonut lisätilanteita. Tasakentällisin vieraat kuitenkin onnistuivat. Strömbergin purku laidasta päätyi Olli Julkuselle, joka käänsi kiekon yllättäen maalille ja tilanteesta yllättynyt Strömberg havahtui vasta kiekon oltua jo maalissa. Janne Lehtisellä oli seuraavassa vaihdossa tilaisuus lisätä vieraiden johtoa, mutta tällä kertaa Strömberg oli hereillä.

Toiseen erään polvituen kanssa palannut Koponen joutui jättämään kentän jälleen päätöserän seitsemännellä minuutilla. Jukurit jatkoi kuitenkin vahvasti harvenevista riveistään huolimatta. Kavennus syntyi tasakentällisin, kun Juha Silvander syötti kaimalleen Salmulle, joka siniseltä latasi tiheeseen maskiin ja kiekko livahti Niemen selän taakse. Tasoitus oli lähellä jo pari minuuttia edellisestä, kun Hakkarainen ja Laakso karkasivat 2-1 –ylivoimahyökkäykseen, mutta Jani Södön oikea-aikainen heittäytyminen esti vaarallisemman tilanteen synnyn.

Erää jatkettiin tasavajaalla ja vielä kertaalleen kotijoukkueen ylivoimallakin, mutta lisämaaleja ei enää nähty. Jukurit pelasi lopussa kuudella kenttäpelaajalla pari minuuttia, mutta Salmun ja Sipiläisen kudit suuntautuivat maalin yli ja Hakkarainen tuhlasi avopaikan maalin kulmalta.

Tuomarilinja aiheutti keskustelua

Kiekko-Vantaa aiheutti Jukureille ensimmäisen kotitappion tällä kaudella. Voitto oli vantaalaisille kova suoritus vierasjoukkueelle vaikeaksi paikaksi tiedetystä Kalevankankaan hallista. Saman tempun vantaalaiset tosin tekivät kahdesti myös viime kevään puolivälierissä, mutta runkosarjassa kerta oli ensimmäinen. Erikoistilannepelaaminen oli päivän voiton avain. Kummallakin se oli hakusessa, mutta paremmat mahdollisuudet saanut Jukurit ei käyttänyt tilanteita hyväkseen ja kärsi tappion.

Mestiksen tuomaritoiminnassa on paljon pohtimista, sillä jos näillä esityksillä pelejä jatketaan, niin joukkueiden rehti viisikkopeli kärsii turhaan. Tämäkään kamppailu ei erityisen ruma ollut, mutta jäähyjä tuomari Virolainen muisti puhaltaa, kuin suuremmassakin tappelussa.

Vieraiden päävalmentaja Jarmo Kauppi oli tietysti hymyissäsuin arvokkaasta voitosta.

- Kyllä oli aika hyvin onnetarkin tuossa lopussa mukana, kun ylärimaankin kiekko kimmahti. Maalivahti Niemeltä loistava peli koko 60 minuuttia ja oli avain siihen, että kaksi pinnaa täältä lähtee Vantaalle.

- Enpä muista tämmöistä peliä aiemmin, että oltaisi näin paljon pelattu alivoimaa. Kyllä oli erittäin rikkonainen peli. En tiedä johtuiko se sitten ihan täysin pelaajista vai oliko siellä sitten vähän tiukempaa linjaa. Jos tuo linja tuollainen rupee olemaan, niin pitää tota yli- ja alivoimaa alkaa harjoittelemaan enemmän.

- Aivan sanattomaks menee, kun joukkue on taistellut näin hienosti. Vaikeita hetkiä on kuitenkin tässä syksyllä eletty.

Jukurien päävalmentaja Risto Dufva arveli erikoistilanteiden ratkaisseen tänään.

- Tiedettiin että viikon sisään neljäs peli ja sitten energiavarastot ovat varmasti kovilla.

- Erikoinen juoksu sikäli, että ensimmäinen erä pelattiin alivoimaa, toinen ylivoimaa ja viimeinen erä pelattiin tasavoimaa.

- Ylivoimalla olis maali pitänyt tehdä. Se vaan on sellanen juttu, että jos tänään on määrätty, ettei noista paikoista maalia mene, niin se ei mee. Jos se kiekko pari kertaa on ylärimassa ja pari kertaa maalivahdin takana, eikä eksy maaliin niin sitten se ei mene. En minä ainakaan sitä asiaa voi auttaa.

- Eihän se helpota meitä, että pelaajia on poissa. Yksi sentteri on terveenä ja sillä on paha mennä. Miehistövajausta on, mutta kyllä mä tähän tyytyväinen olen, sillä tämä oli parasilmeinen peli meiltä viiteen peliin.

Jukurit matkustaa tostaina Forssaan ja Kiekko-Vantaan vierasturnee jatkuu Järvenpäässä.