Jukurit katkaisi tylysti KalPan voittoputken

Voitosta voittoon alkukauden edennyt KalPa oli selkeä vastaantulija Mikkelin Kalevankankaalla, kun myös hurjaan syyskuntoon äitynyt Jukurit nappasi kuudennen peräkkäisen voittonsa. Maalivahti Pasi Kuivalainen oli jälleen kuopiolaisten parhaita, vaikka taululla lepäsivät selkeät lukemat 5-1 (2-0, 2-1, 1-0).

Kukaan ei ole voittamaton tämän päivän jääkiekkoilussa. Kuopion KalPan voittokulku Mestiksen alkukierroksilla oli venynyt jo 13 ottelun mittaiseksi. Ilmassa kuitenkin leijui jo merkkejä putken katkeamisesta ottelun alla, sillä mitenkään vakuuttavia eivät KalPan viimeisten kierrosten voitot olleet. KalPa ei myöskään ole vieläkään pystynyt kaatamaan Jukureita Mikkelissä Mestiksen runkosarjassa, vaikkakin kolme edellistä kohtaamista Kalevankankaalla olivatkin kuopiolaisten nimiin menneet.

Jukurit lähti huippuotteluun vakuuttavat peliesitykset allaan. Vieraskiertueelta oli takataskussa kolme tärkeää voittoa ja muutoinkin alla oli viiden ottelun voittoputki. Tummia pilviä oli kuitenkin kasaantunut mikkeliläisten ylle jo viime viikolla, kun sitkeä flunssa verotti joukkuetta. Tähän peliin joukkue kuitenkin oli jo paranneltu kohtuullisesti, ja Markku Erholtz oli ainoana virallisesti sairaiden kirjoissa.

Jormakka show

Jännittävä kamppailu lähti tasaisesti liikkeelle. Vauhtia riitti pohkeissa ja kiekko liikkui päädystä päätyyn. Sen verran tarkasti joukkueet kuitenkin ottivat avausvaihdot, ettei kunnollisia laukauksia ensimmäisten minuuttien aikana nähty. Tänään vahvassa vedossa ollut kotijoukkueen Miro Laitisen johtama kolmosketju järjesti ensimmäiset mylläkät viiden minuutin pelin jälkeen. KalPa kuitenkin iski heti terävästi vastaan, kun Adam Hall ja Sami Kaartinen karkasivat ylivoimahyökkäykseen. Kaartinen pääsi laukomaan hyvältä paikalta Hall:n syötöstä, mutta Mikko Strömberg Jukurien maalissa peitti tarkasti.

Erän ensimmäinen puolikas kiekkoiltiin tasaisissa merkeissä, mutta sitten kotijoukkue löysi lisävaihteen ja painopiste siirtyi lähes tyystin vieraiden kenttäpäätyyn. Ensin Lasse Kanerva löysi Antti Laakson maalin edustalta, mutta Laakso oli tukevasti puolustajan pihdeissä ja ohjaus sujahti maalin ohi. Heti seuraavalla minuutilla kotijoukkueen painostusvaihe tuotti tulosta. Laitinen ja Lindfors pelasivat kiekon b-pisteiden väliin hiipineelle Tuomo Jormakalle, jonka matala laukaus upposi Kuivalaisen selän taakse.

Kotijoukkueen tilanteet jatkuivat myös erän lopulla. Juha Salmun oiva pystysyöttö päätyi Laakson lapaan ja hyvästä paikasta Laakso vielä syötti Mikko Hakkaraiselle maalin kulmalle, jonka sutaisu kuitenkin päätyi käsittämättömästi Kuivalaisen suojiin. Jukurien hetkittäinen kahdenkin miehen ylivoima ei tuottanut tulosta, mutta erän viimeisellä minuutilla tasakentällisin jälleen onnisti. Jormakka kiemurteli keskialueelta KalPan puolustajapari Suhonen-Alastalo välistä, mutta Kuivalainen onnistui torjumaan eteensä Jormakan laukauksen. Takaa tilannetta tarkasti seurannut Laitinen kuitenkin ehti ensimmäisenä irtokiekkoon ja nosti sen hallitusti heittäytyneen Kuivalaisen yli verkkoon.

KalPa jyrän alla

Toisessa erässä tarjoiltiin yleisölle harvinaista herkkua, sillä tuskin kertaakaan aiemmin oli kuopiolaisia nähty yhtä selkeästi altavastaajana Kalevankankaalla. Kuivalaisen mainiot esitykset pitivät kuitenkin huolen, etteivät numerot päässeet aivan ryöpsähtämään.

Ensimmäisen viiden minuutin aikana jukurivyörytyksen tuloksena parhaimmille paikoille pääsivät Miro Laitinen ja Lasse Kanerva, jonka toisesta avopaikasta kiekko kilahti pystytolppaan. Hieman ennen erän puoliväliä Kuivalainen mm. esitti aivan paraatiluokan pelastuksen maalinsa alakulmasta, kun Kanervan vihainen rannelaukaus puhui.

Koko erää ei Kuivalainenkaan pysynyt ohittamattomana, eikä ihme sillä sen verran vakuuttavaa kotijoukkueen painostus oli. Samuli Suhosen jäähyn aikana Jukurit järjesti kuvion nopeasti kuntoon ja Esa Hämäläisen kova lämäri siniviivalta upposi maaliin. Puolisen minuuttia edellisestä, niin Kuivalainen sai todeta punalampun jälleen palavan. Joni Tuomisen loistava pystysyöttö vapautti Antti Laakson läpiajoon, eikä Laakso erehtynyt, vaan nosti kiekon läheltä yläkulmaan. Tämän jälkeen KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi päätti ottaa aikalisän ja hieman herätellä joukkuettaan.

Pieni huili hieman piristikin kuopiolaisia ja muutama tilanne nähtiin myös Strömbergin maalin läheisyydessä. Erän lopulla Jukurit sai jälleen kiekon tolppaan Tomi Lindforsin toimesta. Erän ensimmäisen ja ainokaisen kunnon tilanteen vieraat pystyivät rakentamaan viimeisellä minuutilla. KalPa sai paineen jukurikulmaukseen, josta kiekko ajautui maalin kulmalle. Pienen sähläystuokion jälkeen Adam Hall onnistui nostaa kiekko verkkoon ohi Strömbergin.

KalPan kiri jäi puuttumaan

KalPa oli syksyn aikana monessa ottelussa ratkaissut ottelun itselleen juuri päätöserän kirillään. Toisen erän lopun kavennusmaali antoi jo hieman viitteitä, että samanlaista esitystä saattaisi jälleen olla luvassa. Kirivaihteen löytymiselle antoi vielä pontta Jukurien Esa Hämäläisen jäähy toisen erän lopussa.

Erä kuitenkin alkoi tasaisissa merkeissä, eikä alkuminuutin ylivoima tuonut kuopiolaisten leiriin juuri helpostusta. Jukuritkin tyytyi pelaamaan tutun varmaa peruspeliä puolustuksen kautta, jollaisen he totisesti osaavat tämänkaltaisessa johtoasemassa. KalPa ei toisaalta uskaltanut avata yltiöpäisesti peliään enempien takaiskujen pelossa.

Ensimmäisen puolikkaan aikana maalipaikat olivat vähissä. KalPa onnistui saamaan kuvion kuntoon ja lyhyen painostusjakson, kun Juha Silvander istui kampituksesta. Tomi Mustosen tarkka syöttö maalin kulmalla ei kuitenkaan aivan päätynyt Kaartisen lapaan ja kavennus jäi siltä osin tekemättä. Maalin olisivat vieraat tuosta ylivoimastaan tarvinneet, mikäli voitosta olisi vielä jonkinlainen taistelu muodostunut.

Suhosen jäähyn aikana Jukurit pelaili laiskasti ja tyytyi varmistelemaan numeroita. Jukurit oli kuitenkin päätöserässä tiivistänyt ketjukoostumuksiaan kolmeen viisikkoon, josta päävalmentaja Risto Dufvalla oli selkeä näkemys.

- Lopussa pidettiin tunnetila yllä ja kavennettiin kolmeen kenttään.

KalPan rynnistystä ei tänään nähty. Kuopiolaiset eivät kyenneet saamaan riittävää painetta kotijoukkueen päätyyn, jotta edes olisi yritetty kuudella kenttäpelaajalla kavennusmaaleja. Jukurit sen sijaan esitti vielä lopuksi lyhyen numeron, että miksi kotijoukkue ansaitsi todellakin tänään voiton. Viimeisen minuutin terävästä hyökkäyksestä kiekko jäi Tero Koposen lapaan, joka ei päättänyt sitä enää lainailla, vaan nousi röyhkeästi kohti Kuivalaisen maalia ja nosti terävällä rystylaukauksella päätösnumerot. Viimeisellä minuutilla nähtiin vielä muutama turha jäähy jännittävän pelin aiheuttamina tunteen purkauksina, mutta tilanteista selvittiin lopulta asiallisesti. Päätuomari Tommi Laitisella oli peli hallussaan täydet 60 minuuttia, eikä linjassa ollut huomauttamista.

Jukurit nälkäisempi

Jukurit oli tänään KalPaa selkeästi aktiivisempi ja nälkäisempi joukkue. Tilanteita syntyi ajoittain kuopiolaisten maalille, kuin liukuhihnalta ja Kuivalainen sai tosissaan heilua tolppien välissä. Erikoista näinkin tärkeässä kamppailussa oli lopulta erikoistilannepelaamisen pieni rooli. Ainoastaan yksi maali (4-0) syntyi ylivoimalla ja muutenkin joukkueiden ylivoimapeli oli hieman aneemista. Toisaalta molempien alivoimapelaaminen onnistui hyvin.

Pelaajista erottui kotijoukkueen Miro Laitisen johtama kentällinen, josta erityisesti Tuomo Jormakka oli jälleen vireessä. Hakkaraisen viisikko onnistui kertaalleen, mutta tuhlasi jälleen tukun avopaikkoja. Jukurien puolustus pelasi tasaisesti, mutta harmia jälleen aiheutui, kun Esa Saksinen joutui jättämään kentän jo avauserässä loukattuaan selkänsä. KalPan ykkösnyrkki Adam Hall:n johdolla loi muutamia vaarallisia tilanteita, mutta oli koko ottelun ajan potkun kotijoukkuetta jäljessä. Tilanteiden rakentelu kuitenkin osoitti, että potentiaalia ketjussa löytyy. Vieraiden alakerrasta nousi maalivahti Kuivalainen ylitse muiden. Numerot olisivat voineet olla huomattavasti selkeämmät ilman erityisesti toisen erän Kuivalaisen muutamia haamutorjuntoja.

KalPan päävalmentaja Mika Pieniniemi myönsi Jukurien olleen parempi.

- Parempi ja nälkäisempi joukkue voitti.

- Tyytyväinen voin olla omalta joukkueelta ensimmäiseen kymmenminuuttiseen ja ehkä viimeisen erän ilmeeseen. Ei me väsyneitä oltu vielä ensimmäisessä, eikä toisessakaan erässä, kun me pystyttiin vielä tollanen energia löytään kolmanteen erään.

- Meitä oli liian vähän tänään liikkeellä pelaajia, jotka tosissaan halus tulla yhteen sarjan vaikeimmista vierashalleista voittamaan tämän illan ottelua.

Jukurien päävalmentaja Risto Dufva oli tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen.

- Jos tällä valmistautumisella saadaan tämmöinen suoritus, niin kuitataan kaikki vuorot aina maanantaisin, virnisti Dufva heti alkuunsa.

- Aito halu oli kaikista suurin tekijä illan pelissä. Tietenkin KalPa oli jyrännyt alkukauden sen verran selkeästi, että siinä oli jopa kysymys, että löytyykö meiltä uskoa siihen että voimme sysätä kaikki paineet KalPalle. Tietenkin olen tyytyväinen, että sitä uskoa löytyi.

- Ensimmäinen kymppi oli sellaista tunnustelua ja sen jälkeen veimme sitä peliä aika selkeästi. Toisessa erässä huolellisemmalla viimeistelyllä oltais voitu saada enemmänkin maaleja, tosin viisi maalia KalPan verkkoon taitaa olla maailmanennätys tänä vuonna.

- Viimeisessä erässä pyrittiin vain minimoimaan omat virheet. Kyllä me pikkasen parempia oltiin tänään, päätti Dufva vaatimattomasti.

Jukurit matkustaa seuraavaksi lauantaina Vaasaan Sportin vieraaksi. KalPa saa kotihalliinsa lauantaina vieraita Joensuusta.