Jukurit ratkaisi jatkoajalla

MESTIS / Raportti
Jukureiden ja KalPan kohtaaminen ei ennakko-odotuksia pettänyt, sillä ottelu oli vauhdikas ja hyvätasoinen ajoittaisesta mailasodasta huolimatta. Kansaakin oli Kalevankankaan jäähalliin löytänyt ajan oloon nähden mukavasti, sillä lehtereitä kansoitti 2335 maksanutta katsojaa. Jukurit oli ottelussa onnekkaampi osapuoli ja vei voiton jatkoajalla maalein 2-1 (0-0, 0-0, 1-1, 1-0).

Jo ennen ottelua saattoi aistia että edessä on tavallista suurempi ottelu. Jo tuntia ennen ottelua Raviradantien varren parkkipaikat alkoivat täyttyä autoista. Jäähallin käytävillä tunnelma oli tiivis ihmisten tungeksiessa katsomoihin. 2335 maksaneen katsojan lisäksi hallin lehtereillä oli paljon junioreita, joten todellinen yleisömäärä kipusi varmasti lähemmäs kolmea tuhatta. Kun viimein paikalle saapuivat myös KalPan fanibussit, oli näytelmä valmis alkamaan. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti.

KalPa aloitti vauhdikkaasti

Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt vierailija näytti heti alussa, miksi joukkue keikkuu sarjan kärkipaikalla. Vaikka Juha Salmu ehtikin kokeilla Pasi Kuivalaisen valppautta hyvällä laukauksella, olivat ensiminuutit vierailijan hallintaa. Vauhdikkaat hyökkääjät painoivat pelin väkisin Jukureiden alueelle vaihto vaihdon perään. Maalipaikoille pääsy tuotti kuitenkin kuopiolaisille vaikeuksia. Parhaan tilanteen sai maalinedustalle noussut Kasper Kenig, jonka rystylaukaus kilahti tolppaan.

KalPan painostus loppui kuitenkin Tatu Miettisen typerään jäähyyn. Jukurit sai Juha Salmun toimesta yhden hyvän maalipaikan, mutta Kuivalainen oli valppaana. Jäähyn jälkeen peli alkoi hieman tasoittua, vaikka vierailija enemmän kiekkoa hallussa pitikin.

Erän puolenvälin jälkeen KalPallekin tarjottiin ylivoimaa, mutta Jukureiden alivoimaneliö pysyi koossa pahassakin pyörityksessä. Jäähyn jälkeen isännät alkoivat saada otetta pelistä, mutta maalit jäivät puuttumaan. Juha Silvander sai Jani Väänäsen loistavan syötön haltuunsa aivan maalin edessä, mutta Pasi Kuivalaisen heittäytyminen esti avausosuman. Enempää vaarallisia tilanteita ei kiivastempoisessa avauserässä nähty, joten joukkueet poistuivat erätauolle tilanteen ollessa 0-0.

Jukurit tuhlaili paikkoja

Toinen erä oli merkillinen. Peli oli ajoittain KalPan selkeää hallintaa, mutta Mikko Strömbergin torjuntavirettä ei todella vaarallisilla tilanteilla päästy kokeilemaan. Parhaat paikat loi isäntäjoukkue.

KalPalla oli tosin tilanteensa erän alussa. Aloitusvoittojen siivittämänä peli pyöri hyvän tovin Jukureiden päädyssä ja Strömberg joutui avauserän neljän torjunnan jälkeen jo kunnolla töihin. Isännät selvisivät kuitenkin ilman suurempaa hätää ja peli tasaantui jälleen.

Jukurit oli lähellä osua, kun Mikko Hakkarainen pääsi terävän vastahyökkäyksen päätteeksi laukomaan. Veto kilahti kotiyleisön epäonneksi tolppaan. Tuomo Jormakka pyrki tomerasti kohti maalia, mutta KalPan puolustajat ehtivät hätiin. Seuraavana luvassa oli 3-2-ylivoimahyökkäys, jonka päätteeksi Tomi Lindforsin laukaus viuhui maalin ylitse. KalPa oli hetken aikaa melkoisessa ahdingossa, mutta isäntäjoukkueen tehottomuus yhdistettynä Pasi Kuivalaisen torjuntoihin esti maalinteon.

Erän puolessavälissä nähtiin illan kummallisin episodi. Melko unisesti vihellellyt Jarkko Kosonen heräsi hetkeksi. Jussi Savolainen taklasi laidan vieressä ollutta Tuomo Jormakkaa takaapäin. Niitti oli puhdas, mutta sen verran voimakas, että Jormakka lyyhistyi hetkeksi kentän pintaan. Tomerana tilanteeseen syöksynyt Kosonen ei empinyt hetkeäkään ja osoitti Savolaiselle tylysti tietä pukukoppiin.

Jukurit pääsi viiden minuutin ajan jauhamaan ylivoimaa, mutta tulosta ei syntynyt juuri millään. Lasse Kanervalle siunaantui avopaikka viedä isännät johtoon, mutta Kuivalainen ehti venyttää patjansa eteen. Paluukiekkoonkin ehätti KalPa-vahti vielä ensimmäisenä. Ylivoima päättyi Jukureiden kannalta nolosti, sillä Sami Kaartinen riisti kiekon Juha Salmulta. Salmu koukki läpiajoon karkaamassa olleen kuopiolaishyökkääjän nurin jäähyn arvoisesti. Seuranneella ylivoimalla KalPa ei kuitenkaan mitään maininnan arvoista aikaiseksi saanut.

Erän lopussa Tuomo Jormakka ampui vielä vaarallisesti, mutta muuten tilanteet olivat jälleen kortilla. Toisellekin erätauolle lähdettiin ottelun ollessa maaliton, vaikka tilaisuuksia osumiin olikin.

Laakson taikapomppu vei ottelun jatkoajalle

Kolmannen erän alussa Sami Kapanen hiljensi Kalevankankaan. Adam Hall voitti aloituksen ja NHL:ssäkin pakin paikalla pelannut Kapanen sai kiekon viivalla. Tulinen veto pamahti maalin vasempaan yläkulmaan ja hurjasti omiaan kannustaneiden KalPa-fanien juhlat alkoivat.

KalPa sai vielä loistavan tilanteen lisätä johtoaan, kun Esa Saksinen menetti kiekon kulmassa. Mikko Strömberg oli kuitenkin valppaana ja pelasti Jukurit toiselta takaiskulta. Vierailijat onnistuivat kuitenkin jäädyttämään pelin, eikä mikään viitannut siihen että Jukurit olisi tasoittanut pelin.

Lopulta kuitenkin onnetar puuttui peliin. Mikko Hakkarainen otti aloitusvoiton ja syötti kiekon Ville Vuorisaarelle. Vuorisaari päätti laukoa, sillä maalin edessä oli hyvin maskia. Kiekko osui pelaajaruuhkassa olleen Antti Laakson mailaan ja kimposi kohti kattoa. Kotiyleisön riemulla ei ollut rajoja, kun kumilimppu lopulta pomppasi Pasi Kuivalaisen selän kautta maaliviivan yli.

Peli meni tasoitusosuman jälkeen tarkkailuksi, mikä toki oli odotettavissakin. Jukurit iski muutaman kerran vastahyökkäyksillä, mutta tehottomasti. KalPan pelinrakentelu tyssäsi puolestaan tiukkaan jukuripuolustukseen. Muutama tilanne vielä syntyi. Jukureiden Tero Koponen sai kiekon maalin edessä ja sai muutaman sekunnin ajan olla täysin rauhassa. Vahingokseen Koponen oli ehtinyt hukata mailansa jonnekin, joten KalPa selvisi säikähdyksellä. Samuli Suhosen tulinen laukaus vaikutti ohikiitävän hetken ajan kimpoavan takaisin kentälle maalin takaraudasta, mutta kukaan ei tilanteeseen sen suuremmin reagoinut.

Hieman Suhosen tilanteen jälkeen pilli soi. KalPalle tuomittiin kaksiminuuttinen väärästä vaihdosta, vaikka tilanne olikin sangen epäselvä. Risto Dufva piti aikalisän, mutta uudet kuviot eivät siivittäneet Jukureita voittoon asti. Mikko Hakkarainen sai kiekon maalin edessä, mutta Kuivalainen torjui tilanteen.

Sipiläisestä taas Kalevankankaan sankari

Jukurit jatkoi ylivoimalla vielä jatkoajan alunkin, mutta pyörityksestä huolimatta laukaisupaikkoja ei tullut. Rangaistuksen jo umpeuduttua Olli Sipiläinen piti edelleen kiekkoa syöttöpaikkaa etsien. Kun sopivaa kohdetta syötölle ei löytynyt, päätti Sipiläinen yrittää itse. Imatralaislähtöinen laitahyökkääjä nousi maalin eteen ja ujutti kiekon aivan maalin etuyläkulmaan. Kotiyleisö juhli voittoa villisti, eikä huutomyrskystä tullutkaan loppua ihan heti.

KalPa kuittasi jatkoaikatappiosta yhden pisteen, mitä voi pitää varsin oikeutettuna. Vierailija hallitsi peliä ajoittain selkeästi, mutta ei saanut juuri paikkoja aikaiseksi. Pasi Kuivalainen oli maalissa erinomainen. Adam Hallin ja Sami Kapasen siirtäminen samaan ketjuun toimi loistavasti, sillä maalin lisäksi koostumus piti isäntiä välillä jopa pilkkanaan. Sami Kapanen oli ottelun alussa vielä näkymätön, mutta paransi esitystään koko ajan. Päätöserässä NHL-tähti oli ajoittain jopa maaginen.

Jukurit ansaitsi voittonsa, vaikka toisinaan syyllistyikin varsin rumaan peliin. KalPan kärkikarvaajaa estettiin siekailematta. Tilanteesta toki voi vetää omat johtopäätöksensä, mutta syyttävää sormea voi isäntäjoukkueen sijaan osoittaa kohti tuomari Jarkko Kososta. Kosonen oli tuomioissaan linjaton ja selviä rangaistuksia jäi näkemättä paljon. Lisäksi Jussi Savolaisen saama 5+20 oli aivan liian kova tuomio.

lehdistötilaisuus

Valmennusjohdon puheenvuoro.
[lue lisää]

Kotijoukkueen parhaimmistoon kuului maalivahti Mikko Strömbergin ja ratkaisumaalin iskeneen Olli Sipiläisen lisäksi Juha Salmu, joka jälleen esitti hienoja avauksia ja pari terävää laukaustakin. Huomionarvoista on myös Jani Väänäsen pirteä peliesitys. Vaisusti alkukauden kiekkoillut Väänänen väläytteli näyttäviä harhautuksiaan ja järjesti Juha Silvanderille loistavan maalipaikan avauserässä.

Jukurit jatkaa pelejään torstaina, jolloin se haastaa Kirkkonummen Salamat. Varuboden Areenalla pelattava ottelu on lisäksi Urheilukanavan televisio-ottelu. KalPa puolestaan kohtaa valmentajaansa vaihtaneen Joensuun Jokipojat.

» Lähetä palautetta toimitukselle