Kela ohittamaton vantaalaisille

Viikon toisen kotitappionsa kärsinyt Kiekko-Vantaa tupeksi mahdollisuutensa jo avauserän virheisiin, joista ehjän ottelun pelannut FPS rokotti kolmesti. Vieraiden sankareita olivat nollapelin torjunut Tommi Kela, kahdesti viimeistellyt Toni Ronkainen sekä pakisto kokonaisuudessaan.

Alkuasetelmissa Kiekko-Vantaa oli kotonaan selkeä suosikki, mutta kaukalossa se ei näkynyt. Ympäripyöreä ensimmäinen kymmenminuuttinen ei suuria hienouksia tarjonnut, ja maalipaikkojakin kovin niukalti.

Erän lopulla vantaalaiset sekoilivat omalla alueellaan urakalla, ja FPS:n terävyys riitti peräti kolmen maalin tekoon.

Avausmaalin pääsi viimeistelemään maalin kulmalla vapaana ollut Toni Ronkainen. Kulma ei suuri ollut, mutta Ronkainen sai näppärästi ujutettua kiekon vantaalaisvahti Tomi Nyman taakse.

0-2 saatiin taululle, kun kotijoukkueen puolustaja Teemu Kolehmainen hukkasi kiekon omalla alueellaan. Antti Piiroinen nappasi pelivälineen ja laukoi sen maalin yläosaan yli poikittain heittäytyneen Nymanin.

Vain puoli minuuttia myöhemmin forssalaisjuhla sai jatkoa. Mika Tasala syötti kiekon maalin takaa Ville Piltille, joka sai kaikessa rauhassa jatkaa pelivälineen Nyman selän taakse. Maali oli Piltille ensimmäinen Mestiksessä.

- Kyllä Mestiksen taso on nähty. Ei millekään joukkueelle voi syöttää kolmea maalia eteen ensimmäisessä erässä, Kiekko-Vantaan Jarmo Kauppi suomi omiaan.

Kiri jää lähtötelineisiin

Toiseen erään Kiekko-Vantaa vaihtoi maalilleen Antti Niemen. Herätysliike onnistui sikäli, että vauhti lisääntyi kaukalossa, kun lohipaidat lähtivät takaa-ajoon. Vapauttavaa avausmaalia vantaalaiset eivät FPS-maalilla loistaneen Tommi Kelan taakse kuitenkaan saaneet, eikä erinomaisia paikkojakaan liiemmin ollut.

Olli Korkeavuoren ja Timo Willmanin rangaistusten aikana Kiekko-Vantaa pääsi pyörittämään peliä kahden miehen ylivoimalla reilun minuutin ajan, mutta saldoksi jäi kolme keskinkertaista laukausta. Jukka Hakkaraisen kudissa ei ollut maskia, ja Tuomas Nikoskelaisen hehtaaripyssy saatteli kiekon samantien pois hyökkäysalueelta. Suoraan syötöstä laukoneella Marko Fromilla oli sentään yritystä, ja Tommi Kela joutui torjuntatöihin.

Toisen erän lopun parhaat maalipaikat olivat FPS:llä. Alussa kovan tärskyn saanut ja sen jälkeen kahdesti jäähyillyt Jaakko Kallio laukoi vaarallisesti Jesse Huuhanmäen passista, ja HPK-apu Joni Lappalainen oli puolittain läpi. Ylivoimahyökkäys kahdella yhtä vastaan kuihtui Matti Raunion epäonnistuneeseen syöttöön.

Päätöserän alussa oli lähellä, että voitosta olisi saatu vielä taisto aikaan. Kiekko-Vantaan Jukka Hakkarainen pääsi survomaan kiekkoa maalivahdinalueen reunoilta Kelan taakse, mutta eipä onnistunut vantaalaiskavennus silloinkaan.

Lopullisen ratkaisun järjesti sädekehäänsä kirkastanut Toni Ronkainen. Jo aiemmin voittomaalin laukonut Ronkainen hankki ensin rangaistuksen kotijoukkueelle, ja iski sitten ylivoimalla 0-4-maalin. Hyvän poikittaissyötön b-pisteeltä toiselle antoi Harri Suutarinen, ja Ronkaisen kuti upposi maalin kattoon.

Yhteensä 32 kertaa torjunut Tommi Kela sai ottelun lopussa venyä parhaimpaansa nollapelin ansaitakseen, ja sen forssalainen tekikin. Petri Pitkäjärvellä oli avopaikka maalin kulmalla, mutta niinpä vain Kela ehti maalin ja kiekon väliin.

FPS-pakisto pelipäällä

- Lähtötilanne oli mahdollisimman vaikea. Yritettiin laittaa pakkaa siedättävään kuntoon ja on palaveerattu, mutta epävarma olo oli, kun yhden kärkijoukkueen vieraaksi tultiin, kertoi FPS-valmentaja Kai Rautio peliä edeltäneistä ajatuksistaan.

- Ensimmäinen peli, jossa pystyttiin lähtemään omista roiskimatta. Puolustajien helpot syötöt menivät omille. Näin hyvää kiekollista peliä ei ole vielä pelattu, ja puolustettiin tarkasti 60 minuuttia, Rautio kiitteli ryhmäänsä.

FPS:n voiton takuumiehenä oli erinomaisen varmasti torjunut Tommi Kela. Ero kauden alla Kirkkonummen harjoitusturnauksessa nähtyyn suoritustasoon oli melkoinen.

Kelan tehtäviä helpotti tarkasti pelannut puolustus. Timo Willman otti yllätyksettömästi yhden typerän jäähyn, mutta oli kova tekijä omassa päässä ja esti heittäytymisellään yhden erittäin vaarallisen maalipaikan.

Hyökkäyksen kirkkaimman valopilkun Toni Ronkaisen lisäksi pirteä osa FPS:ää oli ykkösketju. Rami Jokisen laidoilla Jesse Huuhanmäki ja erityisesti Jaakko Kallio hyökkäsivät vahvasti.

Mustonen väänsi polvensa

- Tuska on muhinut, tänään se sitten leimahti. Ei ollut liikettä eikä taklauspeliä, ja vastuuta siirreltiin. Vaihtoaitiossa puhutaan, että tsempataan, mutta puheeksi se jääkin. Syvemmällä ei minun Kiekko-Vantaan valmennusjaksoni aikana ole oltu, purki Jarmo Kauppi pettymystään.

- Maanantaina ei tulla hallille ollenkaan, ja tiistaina katsotaan, keitä on jäljellä.

Jokseenkin kapealla hyökkäysmateriaalilla kauteen lähteneen Kiekko-Vantaan hyökkääjistä Pekka Nöyränen ja Matti Luoma ovat sivussa olkapäävammaisina ja Teemu Sainomaa puuttui lauantaina intin takia. Joukkue sai neljä hyökkäysketjua kasaan, kun Jukka Hakkarainen siirrettiin pakin paikalta hyökkäysketjuun ja juniori Juha Koivisto pelasi kolmannen Mestis-ottelunsa.

Sekään ei kuitenkaan auttanut, sillä Toni Mustonen väänsi polvensa, ja niinpä Kauppi siirtyi kolmeen ketjuun. Myös puolustaja Tuomas Luotonen loukkasi itsensä.

- Forssa puolusti viisikkona loistavasti. Emme päässeet kunnon paikkoihin juuri ollenkaan, vaan tehtiin Kelasta hyvä. Ylivoimapelistä ei voi sanoa halaistua sanaa, vaikka kaksi harjoituskertaa siihen panostettiin, Kauppi manasi.

Kotijoukkueen maalivahdit Tomi Nyman ja Antti Niemi jäivät selvästi Kelan varjoon. Ainakin yksi takaisku mieheen olisi ollut otettavissa. Kummankin torjuntaprosentti on alle 90, ja seuran johtoryhmä istuukin pohtimaan joukkueen ja maalivahtiosaston tilaa maanantaina.