Uninen Kiekko-Vantaa nappasi kaksi pistettä

Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt vantaalaisjoukkue löysi itsensä tappioasemasta jo ensimmäisen kahdentoista sekunnin jälkeen. Ottelun vanhetessa otteet kuitenkin paranivat, mutta FPS pisti hyvin kampoihin nousemalla tasoihin kahdesti. Viimeisessä erässä kotijoukkue veti kuitenkin pidemmän korren ja voitti ottelun lopulta numeroin 5-3 (2-1,0-1,3-1).

Kotijoukkue Kiekko-Vantaa joutui hieman yllättäen takaa-ajajan asemaan, kun ottelusta oli pelattu vain 12 sekuntia. FPS voitti ensimmäisen aloituksen ja lähti nostamaan hyökkäystä. Jonni Talas pääsi katkaisemaan ja oli lähdössä omalta alueelta pois, mutta kiekko jäi siniviivan tuntumaan. Hereillä olleet forssalaiset käyttivät tilaisuuden hyväkseen ja Jouni Kulonen pääsi nokikkain vantaalaisvahti Antti Niemen kanssa. Niemi meni maihin ja Kulonen katsoi tehtäväkseen nostaa kiekko reppuun.

Ensimmäisen erän kaikki viisi jäähyä vihellettiin vierasjoukkueelle. Ensimmäisen lunasti Toni Ronkainen, kun peliä ei ollut kulunut vielä kolmea minuuttiakaan. Kuin unessa pelannut Kiekko-Vantaa jatkoi löysäilyä ylivoimallakin ja vieraat pääsivät jatkuvasti purkamaan ennenkuin kunnollista vaaran paikkaa edes ehti syntyä.

Tasoitusmaali ei kaikesta huolimatta antanut kovin kauaa itseään odottaa. K-Vantaan hoidettua oman pään aloituksen kunnialla kotiin, sai Matias Loppi kiekon itselleen. Tämä pujotteli läpi kentän, kiersi Tommi Niemelän vartioiman maalin, havaitsi maalinedustalla Tuomas Nikoskelaisen ja syötti tälle. Nikoskelainen nosti kiekon yläpesään ja nollasi forssalaisten johdon ajassa 7:43.

Maali ei erityisemmin kotijoukketta herättänyt, vaikka ote pelistä paranikin erän vanhetessa. Puolustus torkahteli tämän tästä ja mm. Mika Tasala ja Jouni Kulonen pääsivät nenätysten Antti Niemen kanssa. Vierasjoukkuetta ei maalinteossa onnistanut, mutta vajaat viisi minuuttia tasoitusmaalin syntymisestä onnetar oli lohipaidoille suotuisa. Petri Pitkäjärven nostettua hyökkäystä, miehen jalat toimivat vikkelämmin kuin kädet ja kiekko jäi hyökkäyssinisen tuntumaan. Ennenkuin hän itse kerkesi paikata virheensä, Matias Loppi oli ehtinyt törkätä kiekon reilusti yli siniviivan. Puolustaja Antti Nyrhinen pääsi kiekkoon b-pisteen yläpuolella ja pisti verkon heilumaan Niemelän takana.

Ennen erätaukoa päätuomari Tuomas Pöyhönen ennätti jakaa neljä jäähyä - kaikki vierailijoille. Kotijoukkue pääsi pelaamaan erän lopun jopa kahden miehen ylivoimalla, muttei silti onnistunut maalinteossa. Forssalaiset sen sijaan pääsivät muutaman kerran alivoimahyökkäykseen, mutta joutuivat toteamaan Niemen paremmakseen.

Pöyhönen-show

Maaleja toisessa erässä ei nähty kuin yksi, mutta jäähyjä - sekä hyvin että huonoin perustein annettuja - vihellettiin yli kaksi kertaa enemmän kuin ensimmäisessä erässä. Tällä kertaa suurin osa rangaistuksista lankesi kotijoukkuelle ja ensimmäisen kakkosen itselleen nappasi 2-1 maalin tehtaillut Antti Nyrhinen, joka palasi erän aikana jäähyboksiin vielä kahdesti.

Vieraiden parhaista maalintekoyrityksistä vastasivat Martin Lamich ja Marko Ronkainen, jotka kummatkin pääsivät siniviivalla kyttäilyn jälkeen nokikkain Niemen kanssa. Kotijoukkueen parhaita tilanteita oli luomassa mm. Heikki Löfman.

Erän viimeisellä minuutilla verkko Antti Niemen selän takana heilahti. Kahden miehen ylivoimalla pelanneen FPS:n tasoitusmaali oli Tero Alminojan sekä Toni Ronkaisen käsialaa. Ronkainen sai syötön maalinedustalle ja Niemen keskittymisen ollessa muualla pääsi forssalainen nostamaan kiekon lähes tyhjään maaliin.

Päätuomari Pöyhönen oli kahden ensimmäisen erän aikana vetänyt erittäin pikkutarkkaa linjaa, eikä viimeinen erä ollut poikkeus. Rangaistuksia jaettiin peräti seitsemän kappaletta ja paikalle saapuneille katsojille tuli jäähybiisi Bad To the Bone kenties liiankin tutuksi. Vastapainoksi yleisölle tarjoiltiin kuitenkin neljä komeaa maalia, kaikki erän toisen puoliskon aikana.

Olli Julkunen iski joukkueensa 3-2 -johtoon Martin Lamichin kampitusjäähyn aikana. Syöttöpisteen itselleen napannut Jonni Talas pisti kiekon eteenpäin siniviivalta b-pisteelle, josta Julkunen pääsi laukomaan maalia kohti. Niemelä sylki kiekon eteensä, Julkunen ennätti reboundiin ja sai nostettua kiekon maaliin.

FPS nousi vielä mukaan taisteluun, kun Heikki Löfman istui kärsimässä kyseenalaista kampitusjäähyään. Pakkopelin pyörittyä jonkin aikaa, Tuomas Ilola laukoi siniviivalta kohti maalia. Löysähkö veto livahti Niemen alta maalin perukoille.

Tästä ehti vierähtää vain kaksi minuuttia ennen voittomaalin syntyä. Ottelussa jo kaksi syöttöpinnaa napannut Matias Loppi keräsi tililleen pisteen vielä maalinteostakin. Puolustaja Kimmo Pikkarainen pyöri vasemmassa laidassa kiekon kanssa ja veti maalia kohti. Niemelä torjui, mutta Loppi pääsi reboundiin ja iski kiekon maaliin.

Erän viimeisellä minuutilla tasavajaalla pelattaessa pääsi Mikko Kainulainen vielä kaunistelemaan loppulukemia. Noustuaan vauhdilla kohti maalia hän laukoi kohti maalia ja Tommi Niemelä torjui eteensä. Kainulainen nappasi oman reboundinsa, jonka hän sai lämättyä ylämummoon.

Tuomarilinjasta kritiikkiä

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa valmentajat kertasivat ensin pelin tapahtumia, jonka jälkeen oli tuomarilinjastakin sanomista.

-Lähtökohta on meillä ollut moneen peliin jo vaikea, kuten oli nyttenkin, kun tulimme pelaamaan paikkaan, jossa on vahva kotijoukkue, pettyneen oloinen Kai Rautio harmitteli.

-Yksi meidän vahvuuvksista, eli oman pään puolustuspelaaminenkin katosi kokonaan, olkoonkin niin, että oli aika paljon erikoistilannepelaamista tänään, Rautio jatkoi.

Vantaalaisluotsi Jarmo Kauppi harmitteli voitosta huolimatta joukkueensa ailahtelevaisuutta.

-Tämä on kyllä hieno joukkue kun pelaa aina vastustajan mukaan, olkoon vastassa vaikka Kellokosken Alku niin ottelu on tasainen. Aina kun meillä on ollut hyvä peli alla, niin ollaan seuraava peli pelattu huonommin. Näin oli Sport-pelin jälkeen Haukkoja vastaan ja myös tänään kun oltiin pelattu hyvin KalPaa vastaan toissapäivänä, Kauppi harmitteli, vaikka olikin tyytyväinen kahteen pisteeseen.

-Tänäänkin tarjottiin pistettä ja jopa kahta vastustajalle, mutta onneksi saatiin viimeisessä erässä tehtyä tarvittavat maalit. Yksi avaintekijä siihen, että peli parani kolmannessa erässä, oli Mikko Juutilaisen siirtäminen puolustajaksi. Jatkoa sillä paikalla on varmasti tiedossa, Kauppi kertoi.

Samaan hengenvetoon Kauppi kummasteli Tuomas Pöyhösen pikkutarkkaa linjaa.

-Vaikutti siltä, että toinen silmä oli auki ensimmäisessä erässä, toisessa erässä sitten päin vastoin. Tämä on erittäin vaikea tilanne pelaajille ja vaihtoaitiota on vaikea pitää sellaisella tavalla, ettei se kuumene. Pelaajat eivät aina tienneet, että miten oikein sai pelata ja miten ei. Hyvä tietenkin, että koukkimiset otettiin pois, mutta välillä taisi mennä vähän teatteriakin läpi, sanoi Kauppi, ja Rautio oli samalla linjalla tämän kanssa.

-Meillä on paljon tehtävää, varmaan Forssallakin on, mutta niin on myös tuomareilla, Kauppi heitti lopuksi, puuttumatta asiaan sen tarkemmin.

Kiekko-Vantaan kausi jatkuu keskiviikkona kun joukkue matkaa Kajaaniin ja seuraavana päivänä on tiedossa Kokkolan reissu. FPS kohtaa sunnuntaina kotonaan Kajaanin Hokin.