Lohipaidat katkaisivat Hokin voittoputken

Kiekko-Vantaa oli tyly isäntä lauantaisessa kohtaamisessa Tikkurilassa, kun vastaan asettui kuluvan vuoden tappioitta selvinnyt Hokki. Kotijoukkueen tahtotila oli vieraita parempi ja sarjapisteet jäivät ansaitusti Vantaalle.

Hokki saapui Vantaalle allaan edellisillan voittoisa ottelu Kirkkonummella. Vaikka joukkue selviytyikin ottelusta suhteellisen helpolla voittaen pelin lopulta lukemin 2-8, palautumisaikaa lauantain otteluun jäi minimaalisesti, alle 20 tuntia.

Kotijoukkueen päävalmentaja Harri Ahola kertoi ottelun jälkeen Kiekko-Vantaan pelisuunnitelman olleen lähteä aktiivisesti hallitsemaan peliä.

- Ennen peliä kerroin meidän lähtevän peliin puolustuksen kautta, mutta myönnän, että valehtelin. Tarkoitus oli lähteä aktiivisesti peliin.

Kotijoukkue olikin avauserässä hallitsevampi osapuoli. Hokin otteista puuttui paras terävyys eikä kentällä nähty totutunlaista Hokkia.

Kenttätapahtumista huolimatta erän tuloksekkaampi osapuoli oli nimenomaan vierasjoukkue. Kotijoukkueen Aki Ronkaisen istuessa jäähyllä erän puolen välin tienoilla, pääsi Hokin kapteeni Jarkko Heikkinen kilauttamaan kiekon tolppaan ylivoimalla.

Vaikka vieraiden ylivoimasta tehot jäivätkin puuttumaan, joukkue sai pian aihetta juhlaan, kun kotijoukkueen puolustuksen avustuksella Joonas Karjalainen siirsi kiekon juuri Ronkaisen jäähyn päättymisen jälkeen ohi Matti Kaltiaisen.

Takaiskusta huolimatta kotijoukkue jatkoi pelaamista hyvällä asenteella. Joukkue tappoi mallikelpoisesti Jarmo Jokilan jäähyn aiheuttaman alivoima-tilanteen ja pääsipä kakkosketjun sähäkkä laituri Henri Kivioja yksin läpikin. Hokin maalilla aloittanut Ari Reunanen veti kuitenkin tilanteessa pidemmän korren.

Vaikka Hokki avauserässä olikin passiivisempi osapuoli, saivat sen taitavat yksilöt aikaiseksi muutaman hyvän mylläkän kotijoukkueen päädyssä. Kotijoukkueen osalta kaikki neljä hyökkäysketjua onnistuivat hyvin avauserässä hyökkäyspelissään, joskin tuloksellisesti avauserä oli laiha kotijoukkueen osalta.

Toinen erä kotijoukkueen kauden parasta kiekkoa

Toisen erän alku hiljensi 785-päisen vantaalaisyleisön. Illan kajaanilaishahmona häärinyt Tuomas Nikoskelainen sai pamauttaa vain 12 sekunnin pelin jälkeen kiekon tarkasti ohi Kaltiaisen Hokin ensimmäisen hyökkäyksen päätteeksi.

Maali oli koko hyökkäysketjun näyttävän työn tulosta, sillä laukaisupaikan Nikoskelaiselle petasivat ketjun laiturit Jarkko Hattunen sekä Marko Virtala. Hokki sai näin ollen todellisen salama-alun toiseen erään.

Timo Ahosen otettua reilun viiden minuutin pelin jälkeen jäähyn, sai vierasjoukkue jälleen mahdollisuuden kasvattaa johtoaan. Iiro Memosen johtama kakkosketju saikin Hokilta hyvää yv-pyröitystä kotijoukkueen maalille, mutta maaliin saakka ketju ei kiekko saanut toimitetuksi.

Kotijoukkueen palauduttua täyslukuiseksi, iskivät lohipaidat kiekon ansaitusti maaliin ajassa 27.58. Hienoa peliä ykkösketjun sentterinä jo useammassa pelissä esittänyt 20-vuotias Vantaan oma kasvatti Toni Jeskanen siirsi kiekon ohi Reunasen tuoden kotijoukkueen maalin päähän vieraista.

Jos oli erän alku salamointia Hokin toimesta, kotijoukkue pisti tuulemaan heti kavennusmaalia seuranneessa vaihdossa. Henri Kivioja tasoitti pelin vain 15 sekuntia kavennusosuman jälkeen ja näin oli kotijoukkue puristanut kajaanilaisten rinnalle kertarysäyksellä.

Ja lisää oli tulossa. Reilut kaksi minuuttia tasoituksen jälkeen kotijoukkueen konkariosastoa edustava Marko Sakko punnersi kaatuessaankin kiekon maalin edustalle, mistä Jussi Haapasaari sai vapaasti pistää kiekon ohi Reunasen. Tilanteeksi 3-2 kotijoukkueen pelatessa ylivoimalla.

Kauden parhaan erän kotiyleisönsä edessä pelannut Kiekko-Vantaa sai toiseen erään vielä neljännenkin osuman, kun Jan Hagelberg päätti tuplata kauden maalisaldonsa. Illan komein yksilösuoritus näki päivänvalon, kun yleensä enemmänkin fyysisyydellään loistava puolustaja otti kiekon haltuunsa ja purjehti sulavaliikkeisesti läpi Hokki-puolustuksen kruunaten nousunsa maaliin.

Neljäs takaisku riitti Hokki-vahti Reunaselle ja maalille asteli erän loppuminuuteiksi Mikko Rossi. Neljä maalia reiluun kuuteen minuuttiin iskenyt kotijoukkue hallitsi toista erää jokaisella osa-alueella. Joukkueen yrittäminen ja tahtotila olivat valovuoden vieraita edellä ja tällä kertaa tämä realisoitui myös tulostaululla. Kahden maalin takaa-ajoasemasta lohipaidat olivat nousseet kahden maalin etumatkalle.

Kotijoukkueen henki kantaa loppuun saakka

Kolmanteen erään Hokki-luotsi Kai Suikkanen toi joukkueen, joka oli päättänyt olla luovuttamatta peliä tahmeasta toisesta erästä huolimatta. Ja tuskinpa olisi kiri voinut maukkaammin alkaa, kun Hokki sai erän alkuun ylivoimatilanteen Jan Hagelbergin otettua jäähyn ajassa 40.00.

Jaakko Järvitalo löi kiekon kauniin sommitelman päätteeksi maaliin hieman vastaavasta tilanteesta, josta Nikoskelainen ampui maalin toisen erän alussa. Kavennus 4-3:een näki päivänvalon ajassa 40.16.

Hokin kiri ei kuitenkaan tuntunut pääsevän kunnolla vauhtiin, kun joukkue keräsi erän ensimmäisellä puolikkaalla kaksi jäähyä. Anssi Rantasen ottaman jäähyn alettua ajassa 47.10 kotijoukkue tarvitsi vain yhdeksän sekuntia siirtyäkseen jälleen kahden maalin johtoon.

Jarmo Jokila sai survaistua Hokin maalille syntyneen hässäkän seasta kiekon maaliin ja kotijoukkueen tilanne helpottui jälleen.

Ville Vimpari sai pari minuuttia myöhemmin paikan lyödä ilmasta kiekon maaliin, mutta volley-lyönti ei Vimparin epäonneksi osunut kiekkoon, vaan peliväline jatkoi matkaansa kulmaan.

Petr Jaros ja Henri Kivioja pääsivät hyökkäämään kahdella yhtä Hokin puolustajaa vastaan kolmannen erän käännyttyä viimeiselle puolikkaalleen, mutta Jarosin viimeistely ei tällä kertaa tuottanut tulosta.

Kiekko-Vantaa tarjosi vielä erän viimeisillä minuuteilla Hokille mahdollisuutta kaventaa lukemia, kun Niko Koskelan istuessa jäähyllä pirteästi esiintynyt kolmosketjun laituri Mikko Siren sai komennuksen niin ikään jäähylle.

27 sekunnin mittainen kahden miehen ylivoima ei Hokilta kuitenkaan sujunut kovinkaan rennosti. Kiekkoa pyrittiin pelaamaan Tuomas Nikoskelaiselle viivaan, mutta miehen laukauksissa ei tällä kertaa ollut oikea osoite eikä vieraiden maalintekoyritykset onnistuneet.

Erän loppuhetkien intensiivisin tilanne nähtiin ajassa 57.17, kun Kiekko-Vantaan maalinedustalle kehkeytyi yleinen paritanssisessio. Kiekko-Vantaan osalta Niko Mäntylä ja Marko Sakko saivat merkinnät tilastoihin osallisuudestaan kähinöintiin.

Kähinän suurimmaksi syylliseksi tuomarikaksikko Kovanen-Kärkkäinen löysi Hokin läpi illlan korkealla intensiteetillä pelanneen Anssi Rantasen. Miehelle langetettiin tilanteesta kahden minuutin rangaistus väkivaltaisuudesta sekä ottelurangaistus. Lisäksi kajaanilaisleiristä tilanteen jälkeen jäähylle komennettiin Ville Vimpari sekä Jaakko Järvitalo.

Hokki yritti lopussa vielä kiriä kotijoukkueen rinnalle ottamalla maalivahdinkin pois, mutta Jussi Tapion maalin kulmalle saamaa avopaikkaa lähemmäksi joukkue ei kotijoukkueen maalia päässyt. Näin ollen ottelu päättyi parempaa asennetta esittäneen kotijoukkueen voittoon.

- Kaveri oli paljon halukkaampi ja nälkäisempi. Me oltiin tänään laiskoja. Kahdessa ekassa maalissa meidän pakki syötti kaverille. Kahden ekan maalin jälkeen me oltiin tuuliajolla. Kolmas erä oli ainoa, jossa oltiin lähellä sitä mitä pelin piti meiltä olla, Hokin luotsi Kai Suikkanen analysoi ottelun jälkeen.

Kotijoukkueen päävalmentaja Harri Ahola näki omiensa asenteen olleen kauden parasta.

- Jos nyt ei parasta, niin nälkäisintä kiekkoa tällä kaudella. Tänään me haluttiin enemmän ja saatiin tällä kertaa siitä myös palkinto. Meillä oli tänään pelissä paljon sydäntä. Kyllähän mieli on nyt kopissa parempi ja saatetaan tämän ansiosta saada kausi päätökseen viiden maaliskuuta, Ahola virnisti viitaten karsintapeliuhan hälvenemiseen eron Salamoihin venyessä jälleen neljään pisteeseen.

Hokin osalta runkosarja jatkuu keskiviikkona kotikaukalossa, jonne vieraaksi saapuu sarjan kakkospaikkaa Hokin rinnalla kärkkyvä KooKoo. Lohipaidat puolestaan matkustavat keskiviikkona Kotkaan mielessään karsintapeliuhan lopullinen karistaminen päiväjärjestyksestä Titaanien kustannuksella.