Sportin Vantaa-painajainen jatkuu

MESTIS / Raportti
Viime kaudella Kiekko-Vantaalle neljästi hävinnyt Vaasan Sport lähti torstain kamppailuun suosikkina, mutta ei taaskaan pystynyt loukkaantumisista kärsivää vantaalaisryhmää voittamaan. Tällä kertaa Kiekko-Vantaan voitto kirjattiin lukemin 3-1 (1-0, 1-1, 1-0).

Kiekko-Vantaa lähti otteluun loukkaantumisten runtelemana, sillä vakiokokoonpanosta puuttuivat polvivaivaiset Mikael Vuorio ja Marco Poulsen sekä käsivammasta kärsivä Jukka Hakkarainen. Maalin suulle luisteli ensimmäistä kertaa tällä kaudella italialainen Federico Bobba, joka muutamasta haparoinnistaan huolimatta selvisi koitoksesta kiitettävin arvosanoin.

Ottelun ensimmäistä maalia ei tarvinnut kauan odottaa, sillä Kiekko-Vantaa iski maalin jo kahden ja puolen minuutin pelin jälkeen. Sportin Jussi Heikkinen heitti omalla puolustusalueellaan surkean purkukiekon, jonka Jussi Erkkilä onnistui siniviivalla katkaisemaan. Erkkilä syötti toiselle laidalla Erik Eroselle, joka puolestaan syötti välittömästi keskelle nousseelle Esa Kivistölle. Jokereista Vantaalle lainattu Kivistö ampui kiekon yläkulmaan ohi Sportin maalivahdin Sami Heinosen.

Välittömästi maalin jälkeen Sport-valmentaja Juhani Tamminen otti aikalisän, mutta se ei tuonut vaasalaisten peliin toivottua piristymistä. Ottelun alussa Sportin peli oli täysin sekaisin. Ainoastaan kolmikko Viktor Blinov – Patrik Westerback – Vesa Myllyaho sai pelin pyörimään hyökkäyspäässä.

Sport pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun isäntien Ismo Kuoppala koukki itsensä jäähylle. Vierasjoukkue sai muutaman hyvän laukauksen, mutta pienistä haparoinneista huolimatta Federico Bobba piti maalinsa puhtaana.

Hetki Kuoppalan jäähyn päättymisen jälkeen Sport pelasi selkeästi kuudella miehellä, ja sai siitä ansaitun rangaistuksen. Kiekko-Vantaan ylivoimakuviot eivät myöskään olleet ihan kohdillaan. Jani Södö pääsi maalin kulmalta pari kertaa kiekkoa sohimaan, mutta ei onnistunut siirtämään kiekkoa maaliin.

Sekavassa avauserässä nähtiin vielä yksi jäähy, kun Sportin Markus Laine huitoi Roni Anderssonia, joka oli noussut kiekon kanssa kulmasta maalin eteen. Myöskään tämän ylivoiman aikana ei vaarallisia maalipaikkoja nähty.

Sportin etsikkoaika tuhraantui

Toisen erän alussa Sportille tarjottiin tasoitusmahdollisuutta. Kiekko-Vantaan Arne Köhler taklasi hyvän vaihdon päätteeksi vieraiden Janne Siivosta, joka jäi taklauksen seurauksena hetkeksi jäähän makaamaan. Tuomari Jussi Leppänen antoi Köhlerille viiden minuutin rangaistuksen laitataklauksesta sekä komennuksen suihkun puolelle. Köhlerin tilalle ykkösketjuun nostettiin Jokereista lainattu Esa Kivistö.

Heti ylivoiman alussa Sport sai kunnon myllerryksen kotijoukkueen maalille, mutta Bobba kesti. Heti perään Mikko Haapanen pääsi laukomaan, eikä Bobba saanut hanskaansa kuin puolittain väliin. Kiekko pomppasi vantaalaismaalivahdin hanskasta kohti maalia, mutta ei maaliviivaa lähemmäksi jaksanut pyöriä. Tilanteessa hyvin sijoittuneella tuomari Leppäsellä oli helppo työ levittää kätensä.

Jäähyn jälkeenkin Sport hallitsi peliä, eikä Kiekko-Vantaa saanut aikaiseksi kuin ajoittaisia vastahyökkäyksiä. Voimasuhteet kuitenkin muuttuivat, kun Sport aloitti jäähyilyn ajassa 29.11 Patrik Westerbackin toimesta. Reilu minuutti myöhemmin myös Markus Laine luisteli jäähyaitioon.

Kahden miehen ylivoimalla isännät eivät vielä onnistuneet, mutta kuusi sekuntia Westerbackin jäähyn päättymisen jälkeen maaliverkko soi. Tuomas Tikkanen pääsi ampumaan sydämensä kyllyydestä b-pisteeltä vastakiekkoon, eikä Sami Heinosella ollut mitään mahdollisuuksia torjua yläkulmaan painunutta laukausta. Kiekko-Vantaan 2-0-johtomaaliin syöttöpisteen kirjautti Henri Nuutinen.

Sport otti toisessa erässä vielä kaksi muutakin jäähyä, mutta niiden aikana Kiekko-Vantaa ei maalinteossa onnistunut. Sport puolestaan onnistui jäähyjensä jälkeen tekemään kavennusmaalin. Janne Siivonen ajoi maalille, ja jostain Bobban suojusten alta kiekko lipui maalin perukoille. 2-1- kavennusmaali syntyi ajassa 38.19, ja syöttöpisteet merkittiin Markus Jämsälle ja Aniket Dhadphalelle.

Toisen erän jälkeen Juhani Tammisella oli asiaa päätuomari Leppäselle, ja syykin selvisi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

- Mä tiedän, että täällä Vantaalla on halpa vesi, mutta sanokaa nyt ihmeessä tolle teidän kenttämiehelle, että sitä kaikkea vettä ei tarvii laittaa tonne a) ennen matsia b) erätauolla. Kävin erotuomarillekin viestittämässä toisen erän jälkeen, että käy nyt herranjumala sentään kertomassa, ettei nyt jumalauta pistä kaikkea vettä tonne. Uima-altaassa ei voi pelata hyvää kiekkoa, jyrisi Tamminen.

Kiekko-Vantaan puolustusmuuri kesti

Ottelun kolmas erä oli Sportin hallintaa, mutta joukkue ei onnistunut murtamaan isäntien puolustusta. Hallinta ei tuottanut tulosta, kun hyviin laukaisupaikkoihin eivät vaasalaiset päässeet.

Kiekko-Vantaa pääsi vastahyökkäyksestä iskemään ottelun lopullisen ratkaisun ajassa 46.03. Ismo Kuoppala nousi laidasta ja ampui siniviivan ylitettyään kiekon kohti Sami Heinosen vartioimaa maalia. Yllättäen Heinonen ei onnistunut torjumaan ilman maskia tullutta laukausta, ja näin ollen isännät siirtyivät 3-1-johtoon.

Ottelun loppu oli Kiekko-Vantaan osalta lähinnä puolustustaistelua, sillä joukkue ei montaa kertaa päässyt hätyyttelemään Heinosta, jolle kirjattiin päätöserässä vain 2 torjuntaa. Sport puolestaan sai huomattavasti enemmän laukauksia kohti Bobbaa, mutta italialaismaalivahti torjui vuorenvarmasti.

Reilu kolme minuuttia ennen loppua tunteetkin hieman kuumenivat, kun Sportin mylläkän jälkeen isäntien Marko From ja vieraiden Viktor Blinov halailivat toisiaan. Tuloksena oli halailun lisäksi vain kaksiminuuttiset väkivaltaisuudesta.

Sport otti ottelun lopussa maalivahdin pois ja yritti kavennusta yhden miehen ylivoimalla. Kiekko-Vantaa oli päästä rankaisemaan, kun Juha Koivisto pääsi nousemaan kiekon kanssa keskialueelle, mutta ei kuitenkaan saanut laukausta aikaiseksi.

Tammisella riitti kerrottavaa

- Mulla on yksi henkilökohtainen missio: Pohjanmaalta en lähde pois - ellei trukilla ajeta - ennen kuin sinne on voittamisen kulttuuri juurrutettu. Viime vuonna, kun mä ehdin käyttää 20 prosenttia ajasta koutsaamiseen, mä hinasin nämä veljet finaaliin. Nyt mä käytän enemmän aikaa, noin 50% ajastani, tämän joukkueen valmentamiseen. Toivon, että se vie vähän pidemmälle, aloitti Tamminen.

- Ennen kaikkea keskittymisen laatutekijöiden opettaminen vie aikaa. Ja se on monelle niin kuin olisi tullut saatana ihan joku patti jostain saatanan avaruudesta kertomaan, että kiekkopelissä on tällaisia lainalaisuuksia. Niiden noudattaminen vie parempaan pelaamiseen päivästä toiseen, jyrisi Tamminen.

- Kiekkopelin vaikein asia on keskittyminen. 95 prosentin keskittyminen on 50 prosentin suoritus. Miinus Miika Jämsä, koko sakki oli sitä tänään, Sami Heinosta myöten. Klassinen tapa hävitä vierasmatsi.

- Hyvä joukkue oli vastassa, onnittelen siitä. Totean edelleen, että tämä on kova sarja. Sen mä tiedän, että oma joukkueeni pystyy parempaan.

- Me ollaan aikataulussa. Meidän target tässä 45 pelin ruuhkassa on 62 pistettä. Se tarkoittaa, että voita kotona, hae pinna vieraista. Me ollaan just siinä tahdissa.

- Huomenna 15.15 hallilla opiskellaan peliä lisää. Sanoin tuolla kopissa pelin jälkeen, että mulla ei ole mitään sanottavaa nyt. Huomenna mulla on. Mä nappaan ton ottelunauhan mukaan, lennän yölennolla kotiin, ja katon sen. Mä tulen erittäin valmistautuneena kertomaan huomenna helvetin yksinkertaisia asioita jääkiekkopelistä, päätti Tamminen.

Kiekko-Vantaan valmentaja Petteri Hirvonen kommentoi ottelua rauhallisemmin.

- Hyvin päästiin peliin mukaan. Uskallettiin pitää kiekkoa ja saatiin pelattua sitä peliä, jota halutaan pelata se ensimmäinen erä. Lukuun ottamatta sitä ensimmäisen erän kolmea viimeistä minuuttia, missä kaveri oikein kutsuttiin tanssiin mukaan, aloitti Hirvonen.

- Hölmöiltiin oikein reilusti. Pelin tärkeimpiä hetkiä, ja sitä kautta sekoitettiin se oma pelaaminen. Alkoi syötöt olemaan hätäisiä, laatu kärsi ja oma peli hävisi. Tietysti vaikutti sekin, että kaveri alkoi tulemaan enemmän iholle. Mutta onneksi sieltä löytyi sellainen nöyryys pelata joukkueen eteen.

- Kolme uutta miestä, Jokerit-pelaajia. Vähän vielä olivat eksyksissä, että miten tässä pelataan ja mitä haetaan. Lauantaina on uusi koitos ja yksi päivä välissä aikaa harjoitella. Varmaan pääsevät paremmin mukaan. Hienoja pelaajia saatiin avuksi ja uskon, että heistä on meille apua jatkossa, kommentoi Hirvonen joukkueen uusia pelureita.

- Täytyy olla mielissään Bobban puolesta, pelasi hyvän pelin. Näköjään Italiassa osataan tehdä muutakin kuin pyörittää jalkapalloa ja filmata, päätti Hirvonen.

Kiekko-Vantaan seuraava peli on lauantaina Turussa TuToa vastaan. Sport puolestaan vierailee lauantaina Mikkelissä Jukureiden vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle