KalPa niukkaan voittoon kotiavauksessa

KalPan ja FPS:n kauden avausottelun loppulukemiksi kirjattiin kuopiolaisten 3-2 (2-1,1-1,0-0) -kotivoitto. KalPan voiton ratkaisijat löytyivät nelosketjusta, joka viimeisteli kaikki kuopiolaisten maalit. Laitahyökkääjä Aki Keinänen iski kaksi ensimmäistä maalia ja Simo Vidgren komean voitto-osuman. Kahteen tehopisteeseen ylsi lisäksi nelosketjun takana puolustanut Matti Tiihonen.

Kotijoukkue KalPa lähti otteluun ilman olkapäävammasta kärsivää Juho Kurosta. FPS:n riveistä puuttui sen sijaan kovaotteinen puolustaja Timo Willman.

Aki Keinänen -show

Avauserän ensimmäiset vaihdot olivat melko sekavat. Pian pelin painopiste siirtyi kuitenkin Ville Salmisen vartioimalle forssalaismaalille. Ajassa 2.38 kiekko löysi tiensä ensimmäisen kerran Salmisen selän taakse. Maalin viimeisteli lähietäisyydeltä KalPan 19-vuotias tulevaisuuden lupaus Aki Keinänen, joka niputti koko forssalaispuolustuksen ja nosti kiekon ohi Salmisen. Maalin jälkeen forssalaiset protestoivat osumaa, mutta kelvollisen illan tuominnut Marko Virolainen näki kiekon käyneen maalissa.

Maalin jälkeen isännät jatkoivat painostustaan, kunnes KalPan kaksi perättäistä jäähyä antoi vierailijoille tilaisuuden yrittää tasoitusta kahden miehen ylivoimalla. Forssalaiset myös käyttivät paikan hyväkseen Marko Ronkaisen iskiessä pleksistä maalin kulmalle kimmoneen kiekon ohi hölmistyneen Pasi Kuivalaisen.

KalPa oli jäähyjen jälkeenkin niskan päällä, mutta valmista ei tullut pelin mennessä välillä näpertelyksi. Myös forssalaisilla oli muutama paikka, joista ehkä parhaana erän puolessa välissä Olli Korkeavuorelle poikittaissyötöllä avautunut avopaikka, jonka Kuivalainen kuitenkin torjui.

Vajaat viisi minuuttia ennen erän päätöstä Keinänen iski toistamiseen. Tällä kertaa nuorukainen niittasi kiekon Matti Tiihosen syötöstä forssalaismaalin alakulmaan.

FPS nousee jälleen tasoihin

Tasaisissa merkeissä alkaneen toisen erän kolmannella minuutilla FPS:n Jaakko Kallion nopea laukaus siniviivan tuntumasta löysi tiensä Kuivalaisten längistä maaliin. Maalin jälkeen erän alun ottavana osapuolena olleet kuopiolaiset heräsivät ja eipä aikaakaan, kun KalPa siirtyi jälleen maalin johtoon. Nyt viimeistelijänä toimi KalPan parhaasta ketjusta Aki Keinänen-Vesa Reinikainen-Simo Vidgren viimeksi mainittu. Kulmasta noussut Vidgren nosti komeasti rystyltä kiekon hapuillen torjuneen Salmisen maalin yläkulmaan.

Loppuerä ei ollut kovin kaunista katseltavaa eikä parista ylivoimasta huolimatta myöskään maaleja nähty. Vaaralliset maalipaikat olivat hakusessa, kuten kummankin joukkueen syöttöpelikin.

Maaliton kolmas erä

Kolmanteen erään forssalaiset tulivat vahvasti, mutta isännät käänsivät jälleen nopeasti pelin hallinnan takaisin itselleen. Erän ensimmäisen kymmenen minuutin aikana KalPasta lähimmäksi maalia pääsi kypärätemppua havitellu Aki Keinänen, jonka viuhuva veto ei kuitenkaan löytänyt tietään forssalaismaaliin. Lisäksi kaksikko Ville Hämäläinen - Teemu Somppi pääsi 2-1 -hyökkäykseen, joka päättyi Juha Nurmiston syötönkatkaisuun.

Erän puolen välin tienoilla FPS heräsi vielä taistelemaan ja myllyttikin hyvin kuopiolaismaalilla. Koko ottelun ajan otteitaan parantanut Kuivalainen kuitenkin esti forssalaisten maalintekoaikeet kerta toisensa jälkeen. FPS:n rimpuilu katkesi kuitenkin Matti Raunion ja Juhamatti Yli-Junnilan jäähyihin muutamaa minuuttia ennen päätössummeria. FPS lähti jopa kahden miehen alivoimalla rohkeasti hyökkäyksiin, mikä taas avasi KalPalle muutaman hyvän paikan erän lopussa. Lähimmäksi neljättä maalia pääsi Pekka Parviainen, joka nosti kiekon avopaikalta päätyverkkoihin.

Lopuksi

Kuopiolaisten positiivisin yllättäjä oli isäntien kaikki maalit järjestellyt nelosketju Keinänen-Reinikainen-Vidgren. Ketju osoitti että KalPasta löytyy ratkaisijoita laajalta rintamalta huippumiesten huonompinakin iltoina. Muista pelaajista voi esiin nostaa paljon ja napakasti ampuneen Henri Huohvanaisen, kaksi pistettä puolustajan paikalla keränneen Matti Tiihosen sekä paluun kuopiolaismaalille tehneen Pasi Kuivalaisen.

Ottelun jälkeen KalPa-luotsi Mika Pieniniemi arvioi joukkueen esitystä kouluarvosanoin. Reinikaisen ketjun ja Tiihosen otteet Pieniniemi arvioi kympin arvoisiksi suorituksiksi. Miettisen johtamalle kentälle heltisi kahdeksikko, Salosen ja Hämäläisen ketjujen saadessa tyytyä tyydyttävään arvosanaan.

"Muutamilta pelaajilta unohtui nöyryys.", totesi Pieniniemi, joka antoi tunnustusta myös hyvin taistelleelle forssalaisryhmälle.

Forssalaisten HPK-lainoista Olli Korkeavuori oli selvästi pirteämpi. Raamikas pakki oli varsinkin avauserässä hyvin tukemassa forssalaishyökkäyksiä, mutta hiipui ottelun vanhetessa. Hyökkääjä Juhamatti Yli-Junnila ei sen sijaan missään vaiheessa vakuuttanut otteillaan muutamasta näppärästä harhautuksesta huolimatta. Muista forssalaisista maininnan ansaitsee väkkäränä pyörinyt Toni Ronkainen sekä Jarno Kantelus.