Haukat vei kaksi erää, mutta KalPalle kymmenes perättäinen voitto

Järvenpään Haukat kykeni ensimmäisenä joukkueena voittamaan KalPalta erän, mutta se ei riittänyt yllätykseen Kuopiossa. Haukat vei sekä ensimmäisen että kolmannen kaksikymmenminuuttisen nimiinsä, mutta kun KalPa heräsi pelaamaan ottelun toisessa erässä vieden sen 5-0, riitti se lopulta helpohkoon voittoon.

Ensimmäisessä erässä Haukat oli todella KalPaa parempi. Se ei tehnyt virheitä, luistin kulki ja joukkue loi isäntiään paremmin maalipaikkoja.

- Lähestyimme tätä peliä luonnetestinä. Eli että kuinka valmiita olemme säilyttämään tappajan katseen ja voittamisen halun. Ensimmäisessä erässä tällaista luonteenpiirrettä ei ollut näkyvissä, KalPan vastuuvalmentaja Mika Pieniniemi analysoi.

KalPa pääsi kokeilemaan ylivoimaa ensimmäisen viiden minuutin aikana kahdestikin, mutta pyörittelyksi se jäi. Matti Tiihonen koukkaamiskakkosen aikana Haukat sen sijaan onnistui ylivoimansa aikana paikkojakin luomaan.

Tiihosen jäähyn loputtua peli pyöri vielä ahnaasti KalPa-päädyssä. Kuopiolaiset pelasivat lepsusti tilanteessa, jossa Haukkojen hyökkääjä Janne-Petteri Vuorinen unohdettiin tyystin KalPa-vahti Ari Luostarisen nokan eteen.

Harri Alakotila ja Jussi Salmi pelivälineen Vuoriselle pelasivatkin ja tämä tälläsi metrin päässä Luostarisesta kiekon suoraan syötöstä verkon perille. Luostarinen sai varusteitaan hiukan väliin, mutta oli lopulta voimaton mahdottoman edessä.

Haukkojen 1-0-johtomaali syntyi ajassa 10.27, ja se oli myös ensimmäisen erän ainoa osuma.

- Kun kärjen ja pohjan ero on yleensä varsin suuri, lähdimme tason mittaukseen ja ensimmäinen erä olikin meiltä suorastaan yllättävän hyvä, Haukkojen päävalmentaja Jan Lehti sanoi.

- Eipä KalPalta ole moni porukka taitanut edes yhtä erää voittaa, Lehti jatkoi.

- Ei ole ja tänään hävittiin kaksi erää, Mika Pieniniemi tarkensi.

Kotijoukkueen murskaava toinen erä

Ottelun toiseen erään KalPa lisäsi roimasti liikkumistaan kaukalossa, ja joukkueiden todellinen tasoero alkoi näkyä.

- Kun KalPa alkoi liikkua, aloimme me samalla tehdä yhä enemmän virheitä, Jan Lehti tiesi.

KalPan 1-1-tasoitusmaali syntyi ylivoimalla Adam Hallin tekemänä. Hall ohjasi Sami Kaartisen vedon luistimellaan sisään, ja vain tulkintakysymys oli, tuliko maalia hyväksyä. Haukkojen aiheellisesta protestoinnista huolimatta maali koettiin sääntöjen mukaan tehdyksi, ja vierasjoukkueen selkäranka alkoi rutista.

Adam Hall Pelasi hyvän sentteripelin, muttei mitään maata järisyttävää esittänyt. Eikä ihme, sillä rasitus on ollut lyhyessä ajassa kova.

- Jo Vaasassa mies totesi olevansa ihan puhki, Pieniniemi sanoi.

Ei edes minuuttia KalPan avausmaalista, kun verkko heilui Haukkojen maalivahtina aloittaneen Heikki Kokkosen selän takana toistamiseen. Hurjassa vireessä oleva pistepörssin kärkinimi Tomi Mustonen oli syöttävinään, mutta laukoikin tylysti ranteella kiekon maalin.

KalPan hurjan toisen erän kolmas maali oli laituri Kasper Kenigin komea yksilösuoritus, kun hän estelyistä huolimatta harhautteli Kokkosen kahville ja siirsi lukemiksi 3-1 ajassa 28.05.

Kenig iski toisen maalinsa vain minuuttia myöhemmin tulisella lämärillä B-pisteen kaaren tuntumasta.

Haukat oli KalPan kanssa hätää kärsimässä, kun se vielä joutui kahden miehen alivoimalle toisen erän puolessa välissä.

- Toivoisin että huomisessa Joensuun pelissä olisi erotuomaritoiminta tasapuolista. Tässä pelissä se ei sitä ollut, Jan Lehti sanoi.

KalPa tyytyi kuitenkin vain siirtelemään kiekko ylivoimansa aikana. Eikä se ollut ensimmäinen kerta tällä kaudella kahden miehen ylivoimallakaan. Joukkue kuitenkin teki erän viidennen maalinsa ylivoimalla, kun Mustonen kieputti nippuun puoli kentällistä pelaajia ja maalivahdiksi vaihdetun Sami Heinosenkin: 5-1.

- Heinonen oli pelannut niin paljon, että siksi lähdettiin Kokkosella liikkeelle. Pistettiin Heinonen sitten jo ottamaan tuntumaa Joensuun peliin, Lehti selosti.

Haukat taistelee kolmannen erän

Ottelun päätöserä oli taas kovin erilainen. Kovin into tuntui KalPalta menneen, ja toisaalta Haukoilla oli tavoitettakin:

- Me haluttiin voittaa kolmas erä, että saadaan Joensuuhun hyvät lähdöt. Ja niin teimme, Jan Lehti iloitsi.

Haukoista pirteästi esiintyi laitahyökkääjä Marko Sakko, joka kilautti kiekon kolmannen erän puolessa välissä tolppaan. Iso mörssäri Mika Asikainen pyöri myös hanakasti Luostarisen päänvaivana.

Kun KalPa-pakki Jermu Pisto otti jo ties monennen kerran ottelun loppuhetken jäähynsä, iski Sakko Luostarisen torjumasta paluukiekosta väkisin erän voitoksi 0-1. Haukkojen pelaajat riemuitsivat maalia aidosti niin kuin asiaan kuuluu.

- Hyvä toinen erä pelasti meidät tänään. Tämä oli nyt kymmenes voitto putkeen, ja siihen on oltava tyytyväinen ja pelaajille on nostettava siitä hattua. Tyyli ei välttämättä ollut kaikkein komein, mutta pisteet ovat ne mitkä ratkaisevat, Mika Pieniniemi sanoi.