KooKoo ratkaisi ylivoimalla

Kaksi viime aikoina mollivoittoisesti esiintynyttä joukkuetta otti toisistaan mittaa Kouvolan jäähallissa. Ottelu tarjosi yleisölle hieman sekavaa, joskin vauhdikasta kiekkoviihdettä. Tasakentällisin maaleja ei nähty, mutta KooKoo onnistui leipomaan voittoon tarvittavat osumat ylivoimalla, katkaisten samalla pitkän voitottoman putkensa. FPS:n kohdalla putken katkeaminen saa vielä odottaa.

Kouvolassa kevätkausi avattiin hiljaisella hetkellä Aasian katastrofin uhrien muistoille.

tarkkailussa

Jatkoaika tarkkaili tuoreimpia vahvistuksia sekä KooKoon nuorisokaartia.
[lue lisää]

Joukkueet lähtivät otteluun hieman normaalista poikkeavilla kokoonpanoilla, sillä molemmilta oli sivussa puolenkymmentä normaalisti kokoonpanoon kuuluvaa pelaajaa. FPS oli saanut otteluun mukaan Martin Lamichin sekä ensiesiintymisensä forssalaisten riveissä tehneen TPS-laiturin Mikko Kankaanperän. FPS-luotsi Timo Tuomi ei harmitellut joukkueen poissaoloja.

- Lähtökohta otteluun oli, että niillä pelataan keitä on.

Runsaasti jäähyjä sisältänyt ottelu oli tasainen. Kotijoukkue oli paikkojen suhteen hienoisesti niskan päällä läpi ottelun ja hiljattain hienosti esiintyneen maalivahti Carl Grahnin upea ottelu pohjusti voiton kouvolalaisille.

Vauhdilla liikkeelle

Ottelu alkoi molemmilta joukkueilta vahvalla luistelulla. Pelikello ei ollut pyörinyt vielä minuuttiakaan, kun KooKoon Mikko Kaukokari väläytteli vaarallisuuttaan. Kaukokari raastoi kiekon itselleen siniviivan tuntumassa, haastoi vahvasti puolustajan päästen nokikkain FPS-maalivahti Antilan kanssa. Antila torjui lähentelyt kuitenkin eleettömästi.

FPS sai oman tilaisuutensa siirtyä johtoon aikaisessa vaiheessa. Ensin jäähylle passitettiin KooKoon Jussi Laine ja Mikko Kaukokarin tehtyä Laineelle seuraa vain hetkeä myöhemmin, pääsi FPS kokeilemaan ylivoimansa tehokkuutta. 5-3-ylivoima ei tuottanut tulosta. Yksi syy olivat FPS:n luokattomat syötöt, jotka eivät tahtoneet löytää omiaan, eivät sitten millään.

Katsomon ihmetellessä forssalaisten heikkoa avauspeliä, näpäytti Asko Rantanen kotiyleisöä. FPS-pakki näytti ettei syötön tarvitse aina tulla nätisti lapaan. Rantasen pleksin kautta keskialueelle heittämä roikku tavoitti Matti Raunion. Kokenut Raunio vapautti lyhyellä syötöllä vikkelän Toni Ronkaisen läpiajoon. Ronkainen ei viimeistelyssä kuitenkaan onnistunut.

Pian läpiajon jälkeen KooKoo onnistui painamaan kiekon jälleen forssalaisten päätyyn. Edellisen hyökkäyksen käynnistänyt Asko Rantanen roikkui itsensä jäähylle ja KooKoo pääsi yrittämään maalia ylivoimalla.

Syyskaudella Kouvolassa totuttiin näkemään kotijoukkueen toimesta varsin surkuhupaisaa ja tehotonta ylivoimaa. FPS-ottelun ensimmäinen ylivoima oli jotain aivan muuta. Kiekko liikkui, miehet liikkuivat ja laukauksia sateli. Parasta kotijoukkueen kannalta oli kuitenkin ylivoimalla syntynyt maali. Teemu Virtala tarjoili poikkikentänsyötön ja Jari Raattama latasi suoraan syötöstä ohi Antilan.

Teppo Tuomasen saatua jäähyn ajassa 15.46 jäätiin Kouvolassa odottelemaan 2-0-osumaa. Ylivoima lähtikin jälleen pirteästi liikkeelle samojen miesten toimesta, jotka juonivat ottelun avausmaalin hetkeä aikaisemmin. FPS kuitenkin purki tilanteen ja KooKoo oli pakotettu hakemaan vauhtia omasta päästään. Kesken hyökkäyksenrakentelun KooKoon Antti-Jussi Miettinen kaadettiin hyökkäyssiniviivalla, tuloksena paitsio. Miettinen ilmaisi asiasta mielipiteensä kovaan ääneen eikä hyvin läpi ottelun tuominnut nuori Ville Vuohtoniemi epäröinyt hetkeäkään, vaan napautti kädet kerran lanteilla ja passitti Miettisen kymmenen minuutin istunnolle.

Erän lopulla KooKoon Ari Kovanen loukkasi polveaan taklatessaan kovaa FPS-puolustajaa. Toisessa ja kolmannessa erässä Kovasta ei enää kentällä nähty. Vamman vakavuus selviää myöhemmin.

Oranssikone iskee

Toinen erä oli voimakkaasti erikoistilanteiden sävyttämä. Vain 17 sekuntia oli pelattu, kun oli KooKoon Tatu Katteluksen vuoro istahtaa hetkeksi jäähyaitioon. Seuranneesta aloituksesta kiekko ajautui FPS:n Teppo Tuomaselle. Tuomanen toimitti kiekon maalille, jossa se pomppi aikansa luistimissa ja lipui ohi Grahnin. Tuomari Vuohtoniemi oli tilanteessa hyvin sijoittunut ja levitti välittömästi kätensä, ei maalia. Forssalaisten keskuudessa tuomio aiheutti närkästystä ja pienen suunsoiton jälkeen Tuomaselle tuomittiin tilanteesta käytösrangaistus.

Hetkeä myöhemmin vastaava heitto tuotti seuraavan vaaratilanteen kouvolalaisten maalille. Grahn torjui kuitenkin upeasti kahden FPS-hyökkääjän lähentelyt.

Ensimmäisen erän tapaan KooKoo sai pian oman mahdollisuutensa ylivoimalla. Asko Rantasen istuessa jäähyllä sekä Kaj Lindström että Jari Raattama pääsivät ampumaan hyvistä paikoista ilman tulosta. Vain reilu minuutti oli ehtinyt kulua Rantasen rangaistuksen päättymisestä, kun FPS-pelaajaa vietiin jälleen kohti jäähyaitiota.

KooKoon ylivoima näytti valuvan hukkaan, kunnes kiekko lähti kulkemaan punakoneen malliin ja sarja hienoja syöttöjä löysivät kohteisiinsa. Oranssikoneen maaliinjohtaneen kuvion käynnisti siniviivalta Jussi Laine. Laineen syöttö tavoitti Kaukokarin, joka löysi maalin edustalle vapaaksi jätetyn Teemu Virtalan. Virtalan laukaus suoraan syötöstä ei ollut kova, mutta sitäkin tarkempi ja taululla komeilivat luvut 2-0.

Toisen erän loppu sujui KooKoon hienoisessa hallinnassa. Huomioitavaa oli joukkueen neloskentällisen Eemeli Koskelainen - Jussi-Mikko Makkonen - Tuomas Gärdström pirteä esitys. Ahkerasti luistellut ja taklannut kenttä siirsi ottelun painopisteen vaihto toisensa jälkeen vierailijoiden päätyyn. Ikänsä puolustajana pelannut nuori Gärdström pääsi kokeilemaan Mestis-vauhtia hyökkääjän paikalta Ari Kovasen loukattua polvensa.

Forssalaisille tuomittiin toisessa erässä peräti viisi kahden minuutin ja yksi kymmenen minuutin rangaistus. Valmentaja Timo Tuomella olikin selkeä käsitys siitä mihin ottelu ratkesi.

- Tasakentällisin pelattiin 0-0 ja tosiasia on ettei tuollaisella jäähymäärällä voi otteluita voittaa.

Kivinen taival lopussa

Kolmannessa erässä ei enää maaleja nähty ja jäähytkin jäivät kahteen. Tasaisesti aaltoilleen erän parhaat paikat tulivat kotijoukkueelle. Yksi illan hienoimmista suorituksista oli KooKoo-maalivahti Carl Grahnin avaus. Grahn nappasi löysän laukauksesn hanskaansa, heitti kiekon ilmaan ja löi sen pesäpalloilijan tapaan keskialueelle. Antti-Jussi Miettinen nappasi kiekon keskialueelta ja polki läpiajoon. Läpi ottelun hyvin torjunut Krister Antila teki kuitenkin Miettisen aikeet tyhjiksi.

KooKoon toinen paikka syntyi Teppo Tuomasen karkeasta harhasyötöstä omalla alueella. Tuomanen vapautti syötöllään KooKoon 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Miettinen tarjoili limppua, mutta Kattelus ampui suoraan syötöstä yli.

FPS osoitti ottelussa vahvaa taistelumieltä ja viimeinen minuutti oli villiä pyöristystä KooKoon puolustusalueella. Lähimmäksi maalia pääsi puolustaja Heikki Saarinen, jonka laukaus lipui aivan maaliviivalla.

Ottelun parhaimmistoa olivat ehdottomasti maalivahdit. Kahdesta päästetystä maalista huolimatta pian armeijasta vapautuva Krister Antila kuului joukkueensa parhaimmistoon. KooKoon maalilla hyvään vireeseen päässyt Carl Grahn oli itse varmuus.

- Grahn pelasi upean pelin ja pohjusti voiton meille, se on iso juttu, kommentoi Mansikka suojattinsa esitystä.

Kotijoukkueen valmentajan kasvoilta paistoi muutoinkin helpotus.

- Kivinen taival on käyty voittoon. Joukkueelle kiitos että työmoraali on pysynyt korkealla kokoajan, vaikka tappioita on tullut. Toivottavasti voittaminen avaa hieman kipsiä. Kivinen taival tuli tänään käveltyä loppuun.

Tappiosta huolimatta Forssassa näytetään kulkevan kohti oikeaa suuntaa. Tasakentällisin joukkueiden välille ei eroja juuri syntynyt. Mikko Kankaanperä väläytteli FPS-paidassa ja tarvinnee muutaman ottelun parhaan vireen löytämiseen. Toipilaana pelannut Martin Lamich oli pettymys ja pystyy täydessä kunnossa parempaan.

FPS:n ohjelma jatkuu torstaina kotiottelulla Jukureita vastaan. KooKoo puolestaan matkaa Järvenpäähän Haukkojen vieraaksi.