Carl Grahn torjui kaiken

KooKoo otti sarjakärki-Jukureista taisteluvoiton jalkapallolukemin 1-0 (1-0, 0-0, 0-0). Voiton sankareita olivat ottelun ainokaisen iskenyt Mikko Silvennoinen sekä kauden ensimmäisen nollapelinsä torjunut Carl Grahn.

Yksi tehty maali riittää harvoin voittoon jääkiekossa – etenkään jos vastassa on Jukurit. KooKoo onnistui kuitenkin varjelemaan avauserän kahdeksannella minuutilla hankkimaansa johtoaan läpi ottelun, ei aina taidolla mutta tahdolla ja tuurillakin. Harvinainen, vaikkakin kauden toinen, voitto paikallisvastustajasta maistui KooKoo-leirissä makealta.

– Jukureilla on mielestäni kasassa kaikkien aikojen kovin joukkue, joten tosi hieno voitto meille taistelulla ja uhrautumisella. Ei näistä peleistä tyylipisteitä jaella, myhäili KooKoo-luotsi Reijo Mansikka.

Käytännössä runkosarjan voittonsa jo varmistaneet mikkeliläiset olivat läpi ottelun niskan päällä, ajoittain hyvinkin selvästi. KooKoo-puolustus lahjoitteli sinipaidoille paikan jos toisenkin ja ylivoimaakin joukkue sai pelata vähintäänkin riittävästi, mutta paras terävyys vaikutti olevan kateissa.

– 1-0-tuloksesta voi olla tyytyväinen puolustukseen, mutta hyökkäykseen ei. Grahn oli hyvä, mutta meidän läpiajojemme ja reboundien määrä… Paikkoja kyllä oli, ja jostain olisi pitänyt onnistua jos olisimme olleet niissä ”tikkana”, muotoili olympialaisten ajan Risto Dufvan saappaissa seisova Pekka Lipiäinen.

Kaikkein vaarallisimmat jukuripaikat saattoi laskea sormilla, mutta 30 torjuntaa tehnyt Carl Grahn sai silti tehdä täyden työn kauden ensimmäisen nollapelinsä turvaamiseksi.

– Joukkueessamme oli paljon upeita suorituksia. Grahn oli hyvä taustalla ja koko joukkue taisteli. Erityisesti pitää mainita Ilkka Saarelan ja Kimmo Haapa-aron loistava työ neloskentässä, jakoi Mansikka kehujaan.

Arvokas näyte Haapa-aron likaisesta työstä nähtiin aivan pelin lopussa, kun mies väänsi vahvasti mikkeliläiskulmauksessa. Jukureiden kannalta tilanteessa oltaisiin hukattu pahimmillaankin vain jokunen sekunti aikaa, mutta muuten erinomaisen ottelun pelannut Petri Lehtonen sortui rikkomaan ja alivoimalle joutunut Jukurit menetti näin viimeisen kirimahdollisuutensa.

Ainoa maali ajassa 7.20

Pelin alku ei paljon kouvolalaisille lupaillut, sillä Jukureille aukesi todellinen tuhannen euron paikka heti ensimmäisellä minuutilla. KooKoo-puolustus hukkasi kiekon ja miehet puolustussinisellä ja Jukurit pääsi hyökkäykseen kolmella nollaa vastaan.

Harvemmin läpiajoissa nähty puolustaja Kaj Lindström taisi itsekin häämäntyä yllättävästä tilanteesta, sillä mies ei huomannut mukana tulleita kavereita vaan sortui omaan, heikkoon yritykseen. Mikkeliläisillä oli muutama muukin avopaikka heti alussa, mutta huolimattomuus ja Grahnin varmuus pitivät numerot nollilla.

– Ensimmäiset minuutit hirvittivät. Seisoimme syvällä jukuripäädyssä ja yhdellä pitkällä syötöllä puolustus saatiin hajalle. Siinä tuli 2-0-hyökkäyksiä ja muuta, mutta saimme tiivistettyä melko nopeasti, kun sentterit ottivat suurempaa roolia, kertasi Mansikka.

Tommi T. Laitisen tarkan tuomarilinjan ansiosta molemmat joukkueet saivat kokeilla ylivoimapelinsä tehoja ottelun aikana useampaankin kertaan. Myös ottelun ainokainen syntyi erikoistilanteesta, Samuli Piiroisen kärsittyään reilut puoli minuuttia rangaistuksestaan.

Pistepörssin voittoa jahtaava Mikko Liukkonen toi kiekon vauhdilla alueelle, leikkasi väkisin keskelle kolmen mikkeliläisen välistä ja syötti Mikko Silvennoiselle. Syksyllä Jukureissakin käväissyt hyökkääjä siirsi kiekon suoraan syötöstä maaliin, Jaakko Suomalaisen torjuttua vain puolittain.

Grahn työllistetty loppuun saakka

Jukureilla oli tasoituspaikkansa vielä ensimmäisessä erässä. Mika Niemen kakkosen aikana alivoimalla pelannut joukkue pääsi jopa 3-1-hyökkäykseen, vähän myöhemmin Antti Laakso puolestaan karkasi läpiajoon ylivoimalla. Carl Grahn pelasti kuitenkin molemmat tilanteet.

Toisessa erässä kotijoukkue oli jo paremmin pelissä mukana. Erän alkupuolella KooKoo sai pelata hyvän tovin kahden miehen ylivoimaakin, mutta Suomalaisen yhden huippukopin jälkeen isännät tuhrivat tilaisuutensa ihan itse. Erän viimeisellä minuutilla Ilkka Saarela ajoi röyhkeästi kaksi kertaa peräkkäin mikkeliläismaalille, mutta Suomalainen pääsi kuitenkin melko helpolla.

Carl Grahnillakaan ei ollut toisessa erässä aivan yhtä paljon töitä kuin avauserän aikana. Paras jukuripaikka avautui Aapo Lampisen rangaistuksen aikana, mutta syöttökone Mika Niemi ei osannut viimeistellä takatolpalta, vaikka edessä tyhjä maali olikin. Liikettä sarvipäillä kuitenkin riitti; hyvänä osoituksena tässäkin erässä 2-1-hyökkäys oman alivoiman aikana.

Päätöserässä KooKoo sai karsituksi karkeimmat puolustuspään virheensä minimiin. Matti Hanan rangaistuksen aikana Jukurit tosin sai kovan mylläkän KooKoo-maalille, mutta kiekko ei tällä kertaa edes pomppinut mikkeliläismielien mukaisesti.

Painetta riitti kuitenkin aivan viime minuuteille. Kolme ja puoli minuuttia ennen täyttä aikaa Grahn pudotti Petri Lehtosen kudin räpylästään, mutta puolustus ehti irtokiekkoon ensimmäisenä ja maalikin siirtyi paikaltaan. Seuraavan aloituksen jälkeen KooKoo-maali ammotti hetken tyhjänäkin, mutta viimeistely ontui tälläkin kertaa.

Lehtosen hölmö jäähy torpedoi Jukureiden lopun mahdollisuuksia, mutta yhden kovan tilanteen joukkue onnistui alivoimallakin luomaan. Grahn teki kuitenkin tärkeän tuplatorjunnan, napattuaan reboundinkin hanskaansa ja sai summerin pärähtäessä juhlia kauden ensimmäistä nollapeliään.

– En ole pettynyt tulokseen. Pelillisesti emme olleet huippuhyviä, muttemme huonojakaan, Lipiäinen pyöritteli.

Asetelmat säilyivät kutakuinkin ennallaan

Molempien joukkueiden pistekunkut, Mikko Liukkonen ja Petri Lehtonen, olivat odotetun näkyvässä roolissa. Tällä kertaa voiton vei alivoimallakin ahkeroinut Liukkonen, vaikka Lehtonen jakelikin kovalla prosentilla passeja joukkuekavereilleen.

Jukureiden viisikkopelaaminen oli totutun varmaa, mutta viimeistely koitui liian vaikeaksi tehtäväksi. Ainoa maali lipsahti Jaakko Suomalaisen taakse hivenen helposti, mutta muutamia paraatipelastuksia esittänyt ex-kookoolainen oli siltikin kirkkaasti joukkueensa paras pelaaja. Kaukalon kuningas oli kuitenkin mikkeliläishyökkäykset kerta toisensa jälkeen pysäyttänyt Carl Grahn.

Päätuomari Laitinen puuttui ensimmäisten 50 minuutin aikana kiitettävän tarkasti estämisiin, ainoana kauneuspilkkuna Teemu Sompin puhtaasta perspususta polvitaklauksena rankaiseminen. Viimeisen kympin aikana kaukalossa tosin sai koukkia ja roikkua niin paljon kuin jaksoi, mikä laski muuten erinomaisen tuomarityöskentelyn arvosanaa.

Jukureiden piste-ero sarjakakkoseen, Vaasan Sportiin, säilyi tappiosta huolimatta turvallisen oloisena: kymmenessä pisteessä. Sport on tosin pelannut kolme ottelua mikkeliläisiä vähemmän. KooKoolle pisteet olivat arvokkaat, sillä ero ykköshaastaja K-Vantaaseen ei kaventunut ja rakoa toiseen takaa-ajajaan, FPS:iin, tuli hitunen lisää. Ylöspäin matkaa on kolmen pisteen verran.

Molemmat joukkueet kohtaavat seuraavaksi paikallislohkon kolmannen jäsenen, Jokipojat. Jukurit isännöi ottelua lauantaina, KooKoo puolestaan matkaa sunnuntaiksi Pohjois-Karjalaan.