Soijärven vuoro ratkaista jatkoajalla

Reino Soijärven jatkoaikaosuma toi KooKoolle voiton Kiekko-Vantaasta luvuin 2-1 (1-0, 0-1, 0-0, 1-0). Maalivahdit Carl Grahn ja Antti Niemi olivat joukkueidensa parhaat pelurit.

Lauantain ottelu oli KooKoon kauden kolmas kotipeli. Yhdessäkään niistä ei ole saatu voittajaa selville varsinaisella peliajalla: kauden avauksessa pisteet tasattiin TuTon kanssa ja viime tiistaina Jussi Laineen maali päätti pelin Salamoita vastaan. Kiekko-Vantaan reppuun äkkikuolemaosuman iski oranssipaitojen kokenut laitahyökkääjä Reino Soijärvi ajassa 62.33.

Soijärvi sai puolustuksen taakse loistavan pystysyötön Teemu Sompilta ja karkasi läpiajoon. Erinomaisen ottelun pelannut vantaalaisvahti Antti Niemi osui kiekon tielle, mutta plättä pomppi kuitenkin längistä sisään ja käynnisti kotijoukkueen juhlat.

KooKoon voiton arvoa lisäsi parikin seikkaa. Joukkueella oli takanaan murheellistakin murheellisempi edellinen ottelu Vaasassa ja sivussa olivat sekä ykkös- että kakkossentterit, Tatu Kattelus ja Janne Jaakkola.

- Ei ole helppoa tulla 460 kilometriä Vaasasta ja olla kotona puoli neljältä. Koimme ison kolauksen Vaasassa ja olinkin epäileväinen tämän ottelun suhteen. Nyt olen todella ylpeä siitä, kuinka nuori joukkue kokosi itsensä, Reijo Mansikka kiitteli voitokkaasti härkäviikon päättäneitä pelaajiaan.

Vaikka Kiekko-Vantaa jäikin ilman kauden ensimmäistä vierasvoittoaan, ei Jarmo Kaupillakaan aihetta suurempaan suruun pelin jälkeen ollut.

- Olen pisteeseen tyytyväinen; selvitimme monta alivoimaakin. Jatkoajalla meilläkin oli paikkamme, mutta Grahn pelasi loistavasti emmekä onnistuneet ratkaisemaan. Sitten tuli nukahdus, eikä Niemellä ollut juurikaan mahdollisuuksia, sanaili vantaalaisluotsi.

Virtala järjestelee

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. KooKoo-puolustaja Simo Mälkiä nousi jo ensimmäisellä minuutilla vahvasti tekopaikkaan, mutta laukoi yli. Seuraavassa vaihdossa vantaalaisten kolmoskenttä myllersi Grahnin vartioiman maalin edessä melko vapaannäköisesti peräti kolmesti.

Yleisö odotteli pelin ensimmäistä rangaistusta jo neljän minuutin kohdalla, kun Jani Södö joutui kampeamaan väkkäränä harhautelleen Teemu Virtalan nurin. Tulokastuomari Emil Bruins Slotin pilli soi kuitenkin vasta puolitoista minuuttia myöhemmin. Marko Fromin rangaistuksen aikana lähempänä maalia oli alivoimalla pelannut K-Vantaa. Kippari-Pitkäjärvi nimittäin ampaisi KooKoon puolustuksen selän taakse kuin raketti, mutta laukoi niukasti ohi alanurkan. Ylivoimajoukkue ei laukonut kakkosen aikana kertaakaan.

Seuraavien jäähyjen aikana, tasavajaalla pelatessa, KooKoo sen sijaan onnistui maalinteossa. Jussi lainetta koukittiin rajusti oman maalin tienoilla, mutta puolustaja sai siltikin toimitettua pelivälineen Virtalalle. Sinikypäräinen Virtala veivasi kiekon hyökkäysalueelle ja Teemu Saarela laukoi sen längistä sisään.

Vieraat olivat kuitata tilanteen tasoihin heti seuraavassa vaihdossa. Muinoin KooKootakin edustanut Marko From oli unohtunut maalin eteen aivan vapaaksi, mutta iso mies ei pystynyt pyörähtämään riittävä sujuvasti.

Teemu Virtala oli selvästikin KooKoon vaarallisin hyökkääjä. Hän järjesteli avauserässä vielä hyvän tilanteen, jonka jälkiseuraamuksena Matti Luoma joutui jäähylle. Salomonin tuomiokaan ei olisi maalinedusnahinasta ollut väärä. Ylivoimalla Jari Raattama sai yrittää kahdesti Virtalan esityöstä, muttei onnistunut lisäämään kotijoukkueen johtoa.

Jäähyboksista karkumatkalle

Toisen erän KooKoo aloitti alivoimalla Raattaman kärsiessä jäähyään. Sen se selvitti melko helposti, kun taas muutama minuutti myöhemmin soppaan tarvittiin nippu tuuriakin. Suoraan syötöstä ladannut vantaalaishyökkääjä nimittäin kompuroi ratkaisevasti juuri, kun oli suuntaamassa vetoaan.

KooKoon ja Kiekko-Vantaan ottelut ovat perinteisesti olleet varsin tiukkoja ja usein myös tunnelmiltaan melko lämpöisiä. Poikkeusta ei tehnyt tämäkään koitos. Toisen erän puolivälissä joukkueet nahistelivat siihen malliin, että KooKoo sai yli minuutiksi kahden miehen ylivoimankin.

- En halua moittia tuomaria, mutta linja oli aika erikoinen. Maalivahdin puolustaminen on kuningasasia, ja siitä me taisimme tänään kärsiä vähän, Kauppi muotoili.

Oranssipaidoilla olisi ollut mahdollisuus lisätä johtoaan, mutta toisin kävi. Vierailla oli tasoituksessaan mukana aimo ripaus onnea. Marko From ei varmastikaan ehtinyt juuri katselemaan mihin kiekon roiskaisee saatuaan sen Reino Soijärveltä. Kiekkohan löysi sitten tiensä kuin magneetin ohjaamana neljänneksi lohipaidaksi kaukaloon jäähyltä palanneen Tuomo Jääskeläisen lapaan. Kokenut pelimies viimeisteli Vantaan tasoihin kaikessa rauhassa ja varmasti.

Avauserässä K-Vantaa oli niukasti niskan päällä, mutta ottelun keskimmäinen kaksikymppinen mentiin melko tasaisissa merkeissä. Maalipaikkoja ei kummallakaan niin hirveästi ollut, ja Carl Grahn kesti hienosti vantaalaisylivoiman pommituksen erän lopussa.

Ratkaisu venyy jatkoajalle

Kaikkein harvimmassa tekopaikat oli kuitenkin päätöserässä, jossa kumpikin joukkueista tuntui varmistelleen aiempaa enemmän. Paras mahdollisuus oli Kiekko-Vantaalla, joka karkasi 3-1-hyökkäykseen yhdeksän minuutin pelin jälkeen. Jääskeläisellä oli jälleen aikaa punnita ratkaisuaan, mutta Grahn veti siitäkin huolimatta pidemmän korren.

Mansikka kutsui suojattinsa koolle ehkä hivenen yllättäen tasatilanteessa jo kymmenkunta minuuttia ennen päätössummeria.

- Tiivistimme siinä kolmeen kenttään, mikä rauhoittaa peliä. Ei puolessa minuutissa nyt paljon muuta kerkeä tekemään, Mansikka valotti aikalisän taustoja.

Kiekko-Vantaan johto-osuma oli kuitenkin pian lähellä kotijoukkueen kenttämuutoksista huolimatta. Mikko Kaukokarin kakkosen aikana Tappara-laina Ilpo Salmivirta oli sohia kiekon sisään ja muutama vaarattomampi viivavetokin nähtiin.

Varsinaisen peliajan lopussa paikan päällä jännännyt ruutanaparvi joutui vielä puremaan kynsiään. Ensin Niemi pompautti kiekon maalin eteen Niko Kanteliselle, joka ei kuitenkaan pystynyt käyttämään lahjaa hyväkseen. Patrik Lostedt puolestaan hölmäili itsensä jäähylle ja lohipaidat alivoimalle viimeisiksi hetkiksi lyömällä jälkitilanteessa Matti Hietakangasta mailalla nivusiin. Hietakangas olikin kostaa, mutta ohjasi Kaj Lindströmin vedon niukasti ohi.

Kouvolassa jo tutuksi käyvä jatkoaika alkoi erittäin vauhdikkaasti. Ensimmäisen minuutin aikana Teemu Somppi ehti yrittää kahdestikin ja Simo Mälkiäkin pääsi tinttaamaan vastapalloon. Kiekko-Vantaallakin oli paikkansa reilun minuutin jälkeen, mutta Olli Julkunen ohjasi kiekon niukasti yli maalin. Sekä lopullisen ratkaisun iskenyt sankari että esityön tekijä olivat puolestaan olleet melko pimennossa koko ottelun, mutta onnistuivat oikealla hetkellä.

Loistavat maalivahdit

Kouvolan seudulle oli sattunut samalle päivälle rutkasti urheilutapahtumia. Mitään huikaisevia taidonnäytteitä tämä ottelu ei yleisölle tarjonnut, mutta reilut kahdeksansataa katsojaa saivat nähdäkseen lujaa yrittäneet ja taistelleet joukkueet. Kaksinkamppailut vietiin loppuun asti, taklauksiakin nähtiin ja muutamaan otteeseen ilmassa viuhuivat hanskatkin.

- Joukkueiden kohtaamisista on tullut tunteikkaita. Sen tuntee edellisissä harjoituksissakin, ilmassa on omanlaista vibraa. Pelaajat ja valmentajat kunnioittavat KooKoota vastustajana, Kauppi sanaili.

KooKoon maalivahtipeli on ehtinyt huolestuttaa jo Jaakko Suomalaisen maagisiin otteisiin viime kaudella tottuneita kouvolalaisia. Tilastojen valossa Carl Grahnin otteet vieraspeleissä eivät olekaan olleet kovin kaksisia, mutta kauden kotidebyytti ei olisi voinut sujua oikeastaan tippaakaan paremmin.

- Maalivahtimme oli tänään loistava, puolustuspeli selkeää ja oikeaa voittamiskulttuuria alkaa löytyä. Tästä tulee vielä hieno joukkue, katsotaan sitten kuinka pitkälle se riittää keväällä, kiteytti Mansikka.

Vantaallakin on tuskailtu menneillä kausilla maalivahtipelin kanssa. Nyt moiseen ei pitäisi olla aihetta, sillä hyvän alkukauden pelannut nuori Antti Niemi oli Kouvolassakin joukkueensa paras pelaaja. Vantaalaisnippu vaikutti melko tasaiselta: mikään viisikoista ei dominoinut peliä, mutta vastaavasti kaikki kentälliset pystyivät rakentamaan hyviä hyökkäyksiä melko säännöllisesti. Joukkueen vaarallisin hyökkääjä oli nopeuttaan väläytellyt Miikka Lindholm, vaikka ilman tehoja jäikin. Sen sijaan viime kausina pistepörssien kärkipäästä tutuksi tullut Janne Lehtinen oli hyvin näkymätön.

KooKoon pakon edessä uusiksi muokatuista kentällisistä vahvimmin esiintyi kolmikko Saarela-Timoskainen-Virtala. Saarela pelasi röyhkeästi, Virtala rakensi peliä syötöillään ja harhautuksillaan upeasti ja Timoskainen oli aloituksissa lähes suvereeni. Junioriosaston Aapo Lampinen ja Eemeli Koskelainen antoivat hekin vahvoja näyttöjä ja aiheuttivat aggressiivisella karvauksellaan muutamankin kerran ongelmia vantaalaispakistolle. Yllättäen suurimmissa vaikeuksissa kouvolalaisista oli ykköskentän takana puolustanut Kaj Lindström, jonka lavasta kiekko karkasi useammankin kerran.

Lindström)

Voiton myötä KooKoo jatkaa sarjassa kolmantena, saalistettuaan kauden kuudesta ensimmäisestä pelistä yhdeksän pistettä. Kiekko-Vantaa nousi kahdeksaan pisteeseen, ja saa sekin olla tyytyväinen alkukauteensa. Kolmen ottelun härkäviikon jälkeen luvassa on pienoinen tauko otteluissa. KooKoo saa torstaina vieraakseen FPS:n ja Kiekko-Vantaa sarjajohtaja KalPan.