Sladokin ulosajo herätti HCK:n – LeKin kotivoittamisen kirottu vaikeus jatkuu

Tämän ulosajon jälkeen kääntyi pelin juoni totaalisesti.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Kun oma pelaaja ajetaan kentältä 5+20-minuuttisella, usein peli hajoaa siihen. Tällä kertaa se oli HCK:n pelastus: slovakkipuolustaja Jozef Sladokin ulosajon jälkeen joukkue alkoi pelata voitosta, ja sen se myös nappasi Kisan ahdistettua keravalaiset alussa kulmaan.

Tiukasti kolmatta sijaa runkosarjassa tavoitteleva HC Keski-Uusimaa lähti nappaamaan kauden avausvoittoaan Lempäälästä.

Kisa oli voittanut kaikki edelliset runkosarja- sekä harjoitusottelut Lempäälässä, mutta tällä kertaa ei pystynyt toistamaan tuota temppua. Alun uinumisen jälkeen HCK nappasi 3−5 (2-2, 0-2, 1-1) -vierasvoiton.

− Ei oltu voitettu täällä kertaakaan tällä kaudella, joten olen tyytyväinen pisteisiin. Harjoittelimme pienessä kaukalossa kotona, tällaisella kentällä pitää pelata simppelisti, alusti HCK-piiskuri Mikael Kotkaniemi.

Lempääläisyleisöllä ei ole ollut paljoa hurrattavaa alkuvuonna: vain kahdesti on mäyräpaitainen joukkue poistunut kotiluolastaan voittajana. Tällä kertaa alku lupaili viitteitä muutoksesta, kun jo seitsemännellä minuutilla Kisa siirtyi kahden maalin johtoon.

Terävän alun maalin muodossa lunasti Matias Simontaival. Kiekonriiston maalin teki Sami Laakso, joka oli LeKin näkyvin ja parhaimpia pelaajia laatikossa. Eikä aikaakaan, kun Markus Korkiakosken ohjuri vei siis kotijoukkueen jo kahden maalin karkutielle.

Lyhyt ensiesiintyminen

2−0-tilanteessa tapahtui erittäin, erittäin merkillinen ja mielenkiintoinen käänne ottelun juonessa. HCK:n tuore hankinta, lähes kaksimetrinen kolossipuolustaja Slovakiasta, Jozef Sladok, pääsi ensimmäiseen laitavääntöönsä. Tilanteessa miehen taklaus osui LeKin pelaajaa päähän, ja hänet ajettiin ulos 5+20 minuutin arvoisesti ryntäämiseen vedoten.

Mies pelasi Mestis-debyyttiään, ja ajassa 8.02 se jäi jo kesken. Muutaman vaihdon pelanneesta ulkomaalaisesta ei pystynyt vetämään tarkempia johtopäätöksiä, onko hän pelimies vai turisti.

Kisa pääsi tavoittelemaan maukasta kolmen maalin johtoa viiden minuutin ylivoimalla, mutta löysä pelaaminen kostautui ja Toni Niemi otti pikkukakkosen. Sladokin iso rangaistus näytti herättäneen vierasjoukkueen unestaan, ja tasavajaalla nähtiin hallitseva HCK.

Neljällä neljää vastaan keravalaisten luisteluvoima pääsi oikeuksiinsa. Upealla liikkeellä pelannut puolustaja Tero Konttinen toi ensin joukkueensa maalin päähän upealla harhautuksella ja kylmällä viimeistelyllä. Edelleen tasavajaalla päästi LeKi vieraansa vielä tasoihin, kun Roope Ranta laittoi kiekon maalin kulmalta tyhjään reppuun. Aikaa oli jopa yhteen ohisutaisuun.

Liekö johtoasema ja sen pikainen menettäminen johtanut henkiseen lukkoon, mutta toisen erän alku oli murheellinen kotijoukkueen kannalta. Ylivoimalla toisen erän alussa Tomi Tuomisto käytti LeKi-alivoiman hölmöilyn hyväkseen, minkä päälle videotarkistusten jälkeen Paavo Ylipaino merkittiin maalintekijäsarakkeeseen.

Ylipaino nousi laitaa pitkin hyvällä luistelulla ja rannekutia jouduttiin pitkään katselemaan videoilta. Lopulta käsi näytti keskipistettä, 2-4.

− Meillä oli hyvä tulo peliin. Omalla viiden minuutin ylivoimalla oltiin passiivisia ja sitten taitava vastustaja tulikin tasoihin, harmitteli LeKin valmentaja Jarkko Glad.

Laukomalla ne maalit tehdään

Jääkiekko on tunnetusti peli, jossa kiekonhallinta ei ratkaise, täytyy osata tehdä maali. Tällä kertaa se jalo taito oli paremmin hallussa vierasjoukkue HCK:lla. Kun kotijoukkue tuhri, oli Ylipainon suoraviivainen ratkaisu oiva esimerkki yksinkertaisuuden kauneudesta.

LeKi missasi käsittämättömästi kolme lahjapaikkaa, kaikki vielä lähes samanlaisia. HCK-pakki avasi maalin takaa suoraan b-pisteiden välissä olevalle karvaajalle. Hän yritti vielä syöttää kaverilleen takatolpalle, mutta syötöt naksuivat pahasti metsikköön eikä maaleja syntynyt.

Ja kun vetoja tuli, olivat maalivahti Aleksis Ahlqvistin parhaat ystävät, tolpat, tiellä. Juho Saarisen ja Olli Kalliosaaren vedot pysähtyivät maalikehikkoon.

Kultasuoni!?

HCK vahvisti omaa kokoonpanoaan siirtorajan lopulla muutamalla miehellä. Yksi oli Jukureista saapunut hyökkääjä Jesse Juntheikki. Ennenkin Keravalla pelannut hyökkääjä on saanut loisteliaan startin uudessa seurassaan: kahteen otteluun 1+5, tällä kertaa panos oli kolmen syöttöpinnan suuruinen.

Juntheikki näyttää olevan osuma kultasuoneen, sillä kun hänet yhdistää ykkösketjun Roope Rannan (tänään 1+3) ja Kristian Ruisman kanssa, on kasassa varmasti yksi vaarallisimmista trioista Mestiksessä.

LeKi teki ottelusta vielä pelin, kun 49. minuutilla Mika Niemi täräytti kiekon komeasti sisään. Jaakko Pellinen otti ensin 100-0-aloitusvoiton, josta Niemi latasi one-timerillä verkot tötterölle.

Selkärangan katkaisijana toimi Joonas Hyttisen ylivoimamaali nelisen minuuttia Kisan kavennuksesta. Neliön keskellä oli jälleen julmetusti tilaa, ja kiekko livahti lopulta Jarno Laitisen kainalosta sisään. Tätä iltaa ei muisteta maalivahtien iltana.

Vahvin kokonaisuus LeKiltä oli tällä kertaa Sami Laakson johtama nelosketju. Se toi peliin tarvittavaa sähinää, taklauksia ja ennakkoluulottomuutta. Huippuyksilöihin pisteiden valossa nojannut HCK pystyi pimentämään muut vitjat melko hyvin, ja ansaitsi voiton noustuaan erikositen vaiheiden jälkeen piikkipaikalle.

− Hyvään moraalin olin tänään tyytyväinen, mutta se ei riittänyt, Glad pureskeli ottelua.

− Hyvä, että näilläkin virheillä saatiin kolme pistettä. Ilta oli vaikea meille, siis täytyy vain harjoitella lisää, kommentoi Kotkaniemi.

Vähiin käy ennen kuin loppuu. Runkosarjaa on jäljellä vielä muutama kierros, LeKi ja HCK kohtaavat toisensa toistamiseen heti ensi keskiviikkona. Silloin mitellään Keravalla.