Hullut päivät Heinolassa

Heinolan jäähallin katsojille tarjottiin mahdollisuutta seurata jääkiekkopelin lisäksi sirkusnäytöstä samalla viiden euron lipun hinnalla. Sirkuksen tirehtööreinä hääräsi erotuomaripari Tero Anttalainen & Mathias Högbacka. Tiukan rangaistuslinjan pitäminen riistäytyi kolmannessa erässä lopullisesti tuomarikaksikon käsistä. Varsin siistissä ottelussa HeKille vihellettiin jäähyjä 22 minuutin edestä, Titaanien kerättyä rangaistuksia peräti viisikymmentä minuuttia.

Kotkan Titaanit haki voittomaalikilpailun jälkeen 5-6 vierasvoiton, mutta kaksi pistettä oli laiha lohtu, sillä vain kolmen pisteen voitto olisi kelvannut kotkalaisille. Ottelu oli kahteen otteeseen jo tukevasti vierasjoukkueen hallussa 1-4 ja 2-5 tilanteissa, mutta HeKi onnistui nousemaan tasoihin 5-5 varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Ratkaisevan osuman voittomaalikilpailussa laukoi Titaanien Tomi Lindfors.

Pelin lopputuloksen sijaa kaikkia hallissa olijoita puhutti eniten tuomaritoiminta, jonka myötä pelistä muodostui varsinainen farssi. Syntipukeiksi joutui ottelun erotuomariparivaljakko, joskin todellista syyllistä voidaan hakea jostain muualta. Ennalta tärkeään kamppailuun olisi voinut liiton puolesta lähettää kokeneemmat tuomarit. Muutenkin siirtyminen kahden erotuomarin käytäntöön olisi pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin, eikä tässä vaiheessa kun runkosarjan viimeisillä kierroksilla pelataan lähes kaikkien joukkueiden kohdalla elämästä ja kuolemasta.

- Tuomareita en syytä tästä tuloksesta. Tuomaritoiminta oli.. miten sen nyt kauniisti sanoisi, ettei tule mitään sakkoja.. aika käsittämätöntä. Pelataan ensin neljäkymmentä peliä ja sitten linja muuttuu täysin. Sitten kun suulla tavaa vähän v#ttua niin heti tulee jäähyä, Titaanien valmentaja Jari Blomberg manasi raitapaitoja ja saamaansa joukkuerangaistusta.

- En minäkään ymmärrä tuota tuomarilinjaa. Aika outoa oli. Ajatellaan nyt tätä pelin tärkeyttä. Olisivat voineet kokeneemmat tuomarit tänne lähettää, kotijoukkueen valmentaja Kari Eloranta säesti.

Äärimmäisen ja jopa liiallisen pikkutarkaksi menneestä linjasta kärsi eniten vierasjoukkue Titaanit. Tärkeintä oli kuitenkin se, että tuomarit pitivät linjansa alusta loppuun asti. Ottelun lopputulokseen tuomareiden päätökset eivät kuitenkaan lopulta paljoa vaikuttaneet.

- Linja pysyi läpi ottelun niin kuin olisi pitänyt pysyä koko kauden ajan. Tuomareille on painotettu puuttumista tarkemmin etenkin pelaajan estämisiin. Toki joukossa oli jäähyjä, jotka olisi saanut jättää viheltämättä. Ei ole helppoa tuomareillakaan hypätä kesken kauden kahden päätuomarin systeemiin, sitä kun ei ole voinut missään harjoitella. Tässä nähtiin, ettei peliä osattu johtaa ja kommunikaatio ei pelannut tuomareiden kesken, kertoi otteluvalvoja Juha Pajunen näkemyksensä asiasta.

Kummallakin joukkueella oli tilaisuutensa voittaa ottelu jo varsinaisella peliajalla. Lopun ylivoimamylly olisi voinut tuoda voiton HeKille jo varsinaisella peliajalla ja jatkoajalla. Vierasjoukkueella oli puolestaan paikkansa ratkaista ottelu jo ennen ottelun kolmatta erää.

Titaaneilla unelma-alku

Hyvin latautuneet vieraat saivat otteluun täydellisen lähdön. Kiekko oli HeKi-vahti Timo Väisäsen takana pian sen jälkeen kun kotkalaiset ylittivät ensimmäisen kerran hyökkäys-siniviivan. Henri Nuutisen millintarkka veto upposi aivan oikeaan yläkulmaan.

Myös Titaanien seuraava hyökkäys päättyi maaliin. Tuomas Tikkanen oli maalin edessä valppaana ja löi Väisäsen torjuman irtokiekon sisään. Tilanne oli 0-2 kun peliä oli ehditty pelata vasta 01:40. Kotkasta saapunut runsaslukuinen fanijoukko oli revetä liitoksistaan ja halli raikui kotkalaiskannattajien riemunkiljahduksista.

Titaanien järjestämä shokkihoito sai kotijoukkueen valmentaja Kari Elorannan ottamaan tilanteessa aikalisän. HeKin avausmaali syntyi ensimmäisestä ylivoimatilanteesta. Joukkueen kapteeni Olli Sinkkonen laukoi Adam Meyerin maalin takaa antaman syötön maalin edustalta ohi maalivahti Kai Tillasen.

Kotijoukkue näytti saavan hyvän otteen pelistä, mutta vaikeudet alkoivat kun Titaanit pääsivät jälleen mellastamaan heinolalaisten kenttäpäädyssä. Ottelun seitsemännellä minuutilla vieraat iskivät jälleen tuplaten. Aloitusvoiton jälkeinen tilanne päättyi Juhani Kaisjoen tykitykseen suoraan syötöstä ja Väisänen sai antautua kolmannen kerran. Vain hetkeä myöhemmin asialla oli Tomi Lindfors ja ajassa 07:53 valotaululla loistivat lukemat 1-4.

Perjantai kolmastoista oli epäonnen luku tällä kertaa maalivahti Väisäselle. Takaiskuille hän oli täysin voimaton. Puolustus päästi kotkalaishyökkääjät aivan liian vapaasti laukomaan. Laukaukset olivat kaikenlisäksi kerta kaikkiaan täydellisiä. Veräjälle yllätyskomennon sai kakkosvahti Mikko Kapanen.

HeKin pelaaminen meni täysin sekaisin Lindforsin maalin jälkeen. Koko kenttäpelaaminen meni useaksi minuutiksi aivan plörinäksi, eikä viides takaisku ollut kaukana. Takaisin peliin heinolalaiset pääsivät Titaanien jäähysuman aikana. Vieraat istuivat avauserässä peräti kuusi kahden minuutin rangaistusta.

Isäntien toinen maali sai alkunsa ylivoimamylläkästä. Titaanien Tuomas Tikkanen ei ehtinyt kunnolla jäähykarsinasta ulos kun Anton Björninen ehti kaventamaan numeroiksi 2-4. Loppuja ylivoimamahdollisuuksia eivät heinolalaiset pystyneet enää hyödyntämään.

Rikkonainen toinen erä

Toisessa erässä tuomarin pilli alkoi odotetusti soida myös HeKi-pelaajien rikkeistä. Titaanit käyttivät heti ensimmäisen 5-3-ylivoimansa hyväkseen. Kotkalaiset pelasivat kotijoukkueen alivoimakolmikon hajalle, mutta eniten tilanteessa oli pihalla maalivahti Kapanen, joka ei pystynyt leppäkerttuasennosta estämään Tikkasen 2-5 maalia, joka oli samalla kokeneen titaanihyökkääjän Mestis-uran 200. tehopiste. Tilanteessa Kapanen pyöri maalillaan selkä keskikentälle päin.

Rikkonaisessa toisessa erässä nähtiin vielä yksi maali. HeKin alivoimanelikko hyökkäsi rohkeasti ja lopulta Mikko Niinikoski iski erän lopussa maalin edestä todellisen tahtomaalin. Erinomaisen esityön maaliin tekivät Pekka Saittakari, sekä Ville Kiiskinen.

Uskomaton kolmas erä

Varsinaisen peliajan viimeisestä perioodista muodostui melkoinen hulabaloo. Heinolalaiset tulivat maalin päähän tekemällä jälleen alivoimamaalin kolmannen erän alkuminuuteilla. Asialla oli jälleen Niinikoski, joka onnistui ohjaamaan kiekon taitavasti ohi Tillasen. Syöttäjinä toimivat edellismaalinkin avustaneet Saittakari ja Kiiskinen. 4-5 maalin tekoaika oli 44:02.

Myös vierasjoukkueen valmentaja Jari Blomberg päätti käyttää oman aikalisänsä Tikkasen otettua jo illan neljännen rangaistuksensa. Aikalisä rauhoittikin vierasjoukkueen lähes seitsemäksi minuutiksi, jonka aikana peliä pelattiin täysin kentällisin.

Kolmannen erän kahdennellatoista minuutilla alkoi tapahtua. Titaaneille tuomittiin tämän jälkeen viisi peräkkäistä rangaistuista, joista yksi kymmenen minuutin käytösrangaistus. Kotijoukkueen puolustaja Saittakari istui väliin oman kakkosensa, mutta viimeisen viisiminuuttisen aikana kotkalaisille tuomittiin neljä kakkosta lisää, tosin viimeisellä minuutilla kotijoukkueen Esa Kivistökin laitettiin pikkukakkoselle. Lopun jäähyruljanssi sai jo tuomariston itsensäkin ymmälle, pelaajien, sekä yleisön lisäksi.

Titaani-pelaajia istui jäähypenkillä samanaikaisesti parhaimmillaan neljä pelaajaa, viidennen joutuessa tyytymään tilan puutteen vuoksi seisomapaikkaan. HeKille suorastaan tarjottiin kultavadilla tasoitusmaalia ja jopa mahdollisuutta ottelun ratkaisuun. 5-3-ylivoimalla kukaan ei tuntunut uskaltavan ottaa vastuuta maalinteosta ja ylivoima-ajasta suurin osa ajasta kului turhaan syöttelyyn.

Kivistön jäähy viimeisellä minuutilla tuntui suorastaan helpottavan kotijoukkuetta, sillä maalinteko tuntui luonnistuvan huomattavan paljon paremmin tasakentällisin tai alivoimalla. Eloranta komensi maalivahti Kapasen pois maaliltaan ja HeKi haki vimmatusti tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Hurja pyöritys tuotti lopulta tulosta kun Olli Sinkkosen onnistuessa takomaan 5-5 tasoituksen maalin kulmalta.

Nyt oli puolestaan kotiyleisön vuoro hillua. Moista mekkalaa ei ole Heinolan hallissa aikoihin kuultukaan. Varsinaisen peliajan päättyminen tasatulokseen tiesi HeKille kullanarvoista sarjapistettä.

- En tiedä mitä tapahtui. Hölmöiltiinkö siellä vai mitä ihmettä, Blomberg hämmästeli HeKin nousua tasoihin.

- Kolmea pistettä lähdettiin hakemaan ja saatiin hyvä aloitus. Hyökkäyspeli oli hyvää. Mielestäni ottelu oli hyvin meidän hallussa, mutta sitten päästettiin kaksi alivoimamaalia, mikä on aivan käsittämätöntä, Blomberg jyrisi.

- Tämä oli farssi. Hyödyimme kyllä lopussa tuomarin vihellyksistä. Pirun tärkeä piste joka tapauksessa meille, Eloranta myönsi.

Linfors ratkaisijana

Jatkoajalla heinolalaisille tarjoutui jälleen oiva tilaisuus voiton nappaamiseen kun tuomarit tarjosivat isännille jälleen tilaisuuden maalintekoon viidellä kolmea vastaan. Hyvä mahdollisuus valui hukkaan maalivahti Kapasen nostettua kiekon suoraan katsomoon ja näin Titaanitkin pääsivät vielä yrittämään ylivoimalla.

Ratkaisua jouduttiin lopulta hakemaan voittomaalikilpailun kautta. HeKi vaihtoi maalille ensimmäisessä erässä hyllytetyn Timo Väisäsen. Ensimmäisestä laukojaparista onnistui kotijoukkueen Kivistö, mutta kahdessa seuraavassa onnistui vain vierasjoukkue. Lasse Lintula tasoitti ja ratkaisevan maalin ampui Tomi Lindfors, jolle maali oli illan toinen.

Pistejakoon tyytyminen oli Titaaneille todellinen pettymys. Ero karsintaviivan yläpuolella olevaan HeKiin kaventui vain yhdellä pisteellä. Pisterakoa on viisi pistettä heinolalaisten hyväksi kun runkosarjassa kierroksia on jäljellä enää kolme.

Titaanien esittämä hyökkäyspeli ensimmäisessä erässä oli yksi parhaista, ellei paras mitä Heinolan jäähallissa on kauden aikana nähty. Osasyynsä oli HeKin käsittämättömän lepsusti pelanneella puolustuksella, mutta satamakaupungin pojat olivat kerta kaikkiaan pitelemättömiä. Liike oli terävää, syötöt osuivat kohdalleen ja jokainen laukaus lähti pelaajien lavasta terävästi.

HeKin yleensä hyvin toiminut puolustus oli suurimman ajan ottelussa aivan hakoteillä. Miesvartioinnista ei ollut tietoakaan ja kiekon kanssa pelaaminen oli pitkän aikaa hätäistä. Vastaavasti yleensä tehoton hyökkäyspeli toimi tällä kertaa. Viimeksi heinolalaiset ovat onnistuneet tekemään viisi maalia tasan kaksi kuukautta sitten LeKiä vastaan.

Pitkästä aikaa HeKi onnistui nousemaan viime hetkillä tasoihin. Monta kertaa tällä kaudella joukkue on sen sijaan itse hukannut voittomahdollisuutensa viime minuuteilla.
Maalinsuulle vaihdettu maalivahti Kapanen onnistui tehtävässään erinomaisesti. Kylmiltään kuumaan paikkaan joutunut maalivahtikonkari oli ehdottomasti mies paikallaan pysäyttäen useamman vaarallisen hyökkäyksen.

- Olen tyytyväinen, että saatiin se piste sieltä. Oltiin kyllä todella huonoja tänään. Kiekollista pelaamista on saatava järkevämmäksi. Ensimmäiset pari maalia johtui siitä kun oltiin liian passiivisia. Tietynlainen arkuus paistoi siellä. Pyydän yleisöltä anteeksi meidän suoritusta, Eloranta pahoitteli.

Titaanit jatkavat taistelua suorasta säilymisestä keskiviikkona Kotkassa Jukureita vastaan. HeKi puolestaan yrittää rimpuilla pisteitä Turusta TuTon vieraana.