SaPKo vei tunteikkaan jumbofinaalin

Savonlinnan Pallokerhon ja Kotkan Titaanien välillä nähtiin keskiviikkona vauhdikas ja värikäs kamppailu. Kummallakin oli ottelussa omat hetkensä, mutta lopulta SaPKon sinnikäs taistelu kantoi hedelmää. Loppunumerot Mestiksen jumbofinaalissa 3-1 (0-0, 1-0, 2-1).

Titaaneiden ja SaPKon välisissä kamppailuissa on perinteisesti ollut tunnetta ja vauhtia. Poikkeusta tähän perinteeseen ei tuonut keskiviikonkaan kamppailu.

Avauserää lukuun ottamatta joukkueet tarjosivat reilulle 700:lla Talvisaloon ahtautuneelle ihmiselle jännittävän taistelun. Lopullisen kuoliniskun Titaaneille tarjosi kauden ensimmäisellä maalillaan Vladimir Machulda.

Avauserä vaisu esitys

Ottelun avauserä oli vaisu näytelmä. Kotijoukkue pääsi heti alussa pelaamaan kahteenkin otteeseen ylivoimaa, mutta sen pelaaminen sujui tehottomasti.

Kotijoukkueella oli avauserässä heikon ylivoimapelin lisäksi ongelmia avauspelissä. Avaukset nousivat korkeiksi ja olivat näin hyökkääjien tavoittamattomissa. Erä olikin kotijoukkueen selvästi heikoin.

- Vähän sekava olo jäi. Etenkin tuo ensimmäinen erä oli meiltä huono, SaPKon päävalmentaja Pekka Tirkkonen sanoi.

Erän puolenvälin jälkeen vierasjoukkue sai enemmän juonesta kiinni ja pääsi vaarallisesti sapkolaisten maalille.
Etenkin Lasse Lintulan johtama joukkueen ykkösketju sai jatkuvasti sydämen tykityksiä aikaiseksi savonlinnalaisyleisölle. Maaliviivaa lähemmäksi Titaanit ei kuitenkaan päässyt.

Erän lopussa myös kotijoukkueella on oivallinen tekopaikka, kun Jan-Mikael Järvinen jätti takana nousseelle Joni Kotilaiselle. Kotilainen laukoi terävästi, mutta Titaanien maalissa Kai Tillanen kesti.

Vauhti ja tunne nousevat

Jos ottelun avauserä olikin vaisu, kaikki muuttui toisessa erässä. Vauhti kaukalossa nousi ja sen myötä myös tunteet nousivat selkeämmin pintaan.
Ensimmäisen erän tapaan SaPKolle tarjottiin yv-mahdollisuutta heti erän alkuun. Jaakko Niemensivun rangaistuksen vierailijat vielä kestivät, mutta Jason Plattin kaksiminuuttinen oli liikaa kotkalaisille. Platt taklasi rumasti SaPKon Mikko Silvennoista selkään ja lähti lukemaan tiilenpäitä.

Ylivoima ei ehtinyt kovin kauan jauhaa. Jani Väänänen otti kulmasta tyhjät pois ja syötti takatolpalle unohtuneelle Jami Miettiselle, jolla oli helppo työ iskeä kiekko maalin perukoille.

Tämän jälkeen tunne nousi entisestään. Molemmat joukkueet hakivat jatkuvasti taklauksia ja joka vihellyksen jälkeen seurasi lyhyt torikokous.

Titaanit pääsi lähelle tasoitusta erän lopulla, kun Tomi Lindforsin laukaus kilahti tolppaan. Tätä lähemmäksi maalia kumpikaan ei enää päässyt, joten toiselle erätauolle lähdettiin SaPKon johtolukemissa 1-0.

Kiivas loppurutistus

Ottelun luonteen mukaisesti sopi odottaa kiivasta kolmatta erää ja sellainen myös saatiin. Jo toisen erän lopussa osittain nähty titaanipelureiden turhautuminen näkyi vieläkin selkeämmin kolmannessa erässä.

Valmentaja Jari Blomberg oli ottelun jälkeen pettynyt myös joukkueen ylivoimapelin tehottomuuteen.

- Meillä kaksi ketjua sai tänään yv-vastuuta. Lintulan kenttä pelasi ja Nuutilsen kenttä tyytyi riitelemään, Blomberg harmitteli.

SaPKo sai jo tavaksi muodostuen hyvän alun myös kolmanteen erään. Joukkue painoi peliä toista minuuttia Titaaneiden kenttäpäätyyn, joka tuotti lopulta myös tulosta.

Mikko Korkiakoski syötti kahden kotkalaispuolustajan väliin jääneelle Ville Eskeliselle, joka karkasi nokikkain maalivahti Tillasen kanssa. Titaanivahti meni liian aikaisin jäihin, joten Eskeliselle jäi helppo työ nostaa kiekko maaliin. SaPKo johti ratkaisevan tuntuisesti 2-0.

Kai Tillanen oli kuitenkin Titaaneiden ainoa todellinen leijona. Mies joutui torjumaan ottelussa peräti 39 kertaa.

- Kyllä tuollaisessa kiekkosateessa varmasti pysyy lämpimänä, kun sinne päästään koko ajan hakkaamaan kiekkoa. Tillanen piti meitä välillä yksin pystyssä, Blomberg kehaisi.

Muu Titaaneiden joukkue sai kuitenkin ison risukasan valmentajaltaan.

- Ei se ole mikään miehen mitta, että kerrotaan pelin jälkeen kopissa kuinka paljon vituttaa, Blomberg sähisi.

- Meidän pitää nyt vaan päättää halutaanko ruveta oikeasti pelaamaan vai pelleillä, Blomberg jatkoi viitaten jo tuleviin otteluihin.

Vaikka valmentaja Blomberg moittikin omiaan, niin varsin miehekkäästi kotkalaiset nousivat vielä kamppailemaan voitosta. Ajassa 46.06 Tuomas Tikkasen tarkka laukaus yllätti sapkolaisten maalilla hyvin torjuneen Korhosen ja kotkalaiset olivat voittotaistelussa mukana.

Maalin jälkeen Titaanit saikin hetkellisesti uuden vaihteen silmään, mutta sitten iski "Hiipivä vaara", Vladimir Machulda. Kokenut hyökkääjä lähti nousemaan omalta puolustusalueelta ja liiteli vastustamattomasti laidasta läpi.

Tarkka sijoitus etunurkasta sisään ja pitkään odotettu avausmaali kokeneelta pelurilta oli nähty. Samalla kotkalaisten selkärangasta kuului ikävää narinaa, sen rusahdellessa poikki.

Machuldan soolomaali riitti SaPKolle. Titaaneilla oli toki vielä omat paikkansa kaventaa, mutta SaPKon maalilla erinomaisesti pelannut Korhonen kesti kotkalaisten vyöryn.

SaPKon päävalmentaja Pekka Tirkkonen oli ottelun jälkeen tyytyväinen.

- Meillä oli paikat ratkaista tämä peli jo toisessa erässä. Kolmannessa erässä sitten hyvät yksilösuoritukset ratkaisivat pelin meille, Tirkkonen totesi.

Vanhan pelikaverin avausmaalista Tirkkoselle palautui vanhat ajat mieleen.

- Kyllä siinä oli sitä vanhaa kunnon Vallua, Tirkkonen naurahti tyytyväisenä.

SaPKolle voitto oli vasta kauden neljäs. Samalla katkesi pässipaitojen kuuden ottelun mittainen tappioputki. Titaanien ahdinko syveni tappion myötä entisestään, sillä tappio oli kotkalaisryhmälle jo 11. perättäinen.

SaPKo jatkaa kauttaan keskiviikkona 14. päivä kuluvaa kuuta, kun se matkustaa Jyväskylään D Teamin vieraaksi. Titaanit yrittää tappioputkensa katkaisua lauantaina samaisen D Teamin kustannuksella.