Vaasassa testattiin maaliverkkojen kestävyyttä

Mestiksen avausottelu Vaasassa tarjosi rikkonaisen ottelun ja 12 maalia. Jäähyjä ottelussa vihellettiin jopa 40 minuuttia, kaikki kahdenminuutin mittaisia. Voittajasta ei ollut epäselvyyttä niin kuin numerot 9-3 (5-1, 2-1, 2-1) kertovat.

Viime kaudella runkosarja avattiin samalla ottelulla, tuolloin lopputulos oli 7-2. Joukkueiden voimasuhteissa ei ole viime vuotuiseen verrattuna juurikaan eroa, joten alkuasetelmat olivat samankaltaiset.

Kuuden maalin avauserä

Ottelu alkoi sekavissa merkeissä. Molempien syötöt karkailivat ensi minuuteilla useimmin vieraille kuin omille. Seinäjoelta Forssaan matkannut Jussi Pernaa sai kunnian olla ensimmäisen tilastomerkinnän isäntä, kun hän sai estämisestä kahden minuutin rangaistuksen. Sportin ylivoima rakensi muutaman vaarallisen paikan ja ennen kuin Pernaa palasi jäälle siirtyi vaasalaiset johtoon.

Janne Siivosen viivalle kiepsauttaman kiekon verkkoon iski puolustaja Miika Jämsä, jonka rannelaukaus upposi oikeaan ylänurkkaan. 17 sekuntia myöhemmin kiekkoa vietiin toistamiseen aloituspisteeseen maalin merkiksi. Patrik Westerback löysi laidalta vauhdissa olleen Viktor Blinovin, joka kruunasi röyhkeän nousunsa komeaan veskarin narutukseen. Vielä kun Aniket Dhadphale iski maalin vaarattoman näköisestä tilanteesta, oli taululla 3-0 ennen kahdeksan minuutin täyttymistä.

Ottelun ensimmäinen nahina nähtiin maaliseppo-Dhadphalen ja FPS:n Anssi Rantasen välillä. Menohaluja ei tuntunut löytyvän, mutta tie vei istunnolle. Rantanen kuittasi vielä toisen kakkosen, koska aloitti kahakan. Ylivoiman aikana Sport iski neljännen maalinsa. FPS:n maalilla pelannut Janne Kurikka ehti Miro Laitisen vedon tielle, mutta reboundissa ensimmäisenä ollut Pasi Kuusisto sai tällätä kiekon rauhassa tyhjään maaliin.

Ennen kuin kello ehti 20 minuuttiin, nähtiin vielä kaksi maalia ja monta jäähyä. FPS:n kauden avauksen iski Janne Jokila maalin edestä ylivoimalla ja Viktor Blinov lisäsi Sportin johtoa Myllyahon oivaltavasta syötöstä.

- Lähdettiin siitä, että pelataan alkuun ehjä kymppi. Ei pystytty siihen ja taululla taisi olla 3-0-lukemat, tuskaili FPS:n Mikko Sokka ottelun alkuhetkiä.

Tahti hidastuu

- Kokemuksesta tiedän, että toiseen erään on vaikea lähteä, myönsi Tamminen ja viittasi ensimmäisen erän jälkeen taululla oleviin numeroihin.

Ja oikeassahan Tamminen oli, Sportin liike vähän väsähti ja taas FPS sai vähän juonen päästä kiinni ja kentällä mentiin aika-ajoin ihan tasaisissa merkeissä. Maaliverkkoa heilutti kuitenkin erän alussa Sport.

Illan komein nähtiin ylivoimalla, kun Patrik Westerback syötti naruttelujen jälkeen kiekon maalin taakse Blinoville, joka jatkoi sen nopeasti viivalta nousseelle Jussi Heikkiselle, jonka räväkkä rannelaukaus upposi ylänurkkaan.

Hetken kuluttua niin ikään ylivoimalla maalille vaihdettu Tony Åkerberg ei saanut suljettua kiekkoa ja Sport-pakki Markus Laine tuuppasi irtokiekon verkkoon.

Ottelun puolenvälin jälkeen FPS:kin pääsi jälleen maalin makuun. Sport-maalilla vahtia pitänyt Sami Heinonen purki kiekon huolimattomasti päin FPS:n Toni Ronkaista ja irtokiekkoon ensimmäisenä päässyt Aleksi Sillanpää laukoi sen tylysti yläkulmaan.

Vihellyslinja oli edelleen tiukka ja miestä siirtyi boksin puolelle tiuhaa tahtia. Minuutteja toiseen erään kertyi yhteensä 12 eli tasaviisikoin pelatut hetken olivat harvassa.

Sport palaa kaukalon herraksi

Jos kotijoukkueen ote herpaantui hieman toisessa erässä, niin kolmanteen se kaappasi sen takaisin jämäkästi. Luistin liikkui terävästi ja syötöt nasahtivat omille kovalla prosentilla. Pitkät pätkät mentiin niin, että vihernuttu ei edes koskenut kiekkoon, saati sitten kuljettanut sitä vaasalaisten alueelle. Pyöritystä tai ei, tulos oli toisen erän luokkaa, kun Sport pystyi kahteen osumaan ja FPS yhteen.

Sportin kahdeksannen osuman iski Ari-Pekka Pajuluoma pitkän pyörityksen päätteeksi. Jussi Heikkinen laukoi viivasta ja Pajuluoma ohjasi kiekon verkkoon. Viitisen minuuttia myöhemmin oli Heikkisen vuoro maalata. Mika Suoranimen maltti ylivoimalla playmakerin tontilla oli valttia ja takatolpalle hiipinyt Heikkinen löytyi tarkalla ja oikein ajoitetulla syötöllä, 9-2.

FPS kaunisteli lukemia lopussa, kun Janne Jokila karkasi läpiajoon ja harhautti Sami Heinosen jäihin. Maali oli Jokilalle toinen illan ottelussa.

Sokka: ”Olimme kuin tarhalauma”

FPS-valmentaja Mikko Sokka kertoi joukkueensa keventäneen harjoittelua ja tunnelmaa hieman ennen kauden avausta.

- Puhuttiin, että ei tämä nyt niin vakava paikka ole. Silti me olimme ylijännittyneitä. Ei pystytty siihen taktiseen pelaamiseen mitä ollaan harjoiteltu ja pelattu. Välillä olimme kuin lastentarhalauma punaisten perässä.

FPS oli tasainen ja siitä paistoi nuoruus ja sen myötä kokemattomuus. Helppoja virheitä tuli paljon ja tiukkoina hetkinä vastuunkantajia ei löytynyt. Maalilla Janne Kurikka ei ollut ensimmäisessä erässä parhaimmillaan. Kahden maalin mies Janne Jokila oli hyökkäyksen kärki. Takalinjoilla Jarmo Ruohomaa luuti varmimmin.

Sport onnistui laajalla rintamalla

Positiivista kotijoukkueen pelissä oli tietysti monet maalit ja lukuisat onnistujat. Pisteiden valossa puolustaja Jussi Heikkinen oli tehokkain, 2+2. Myös Viktor Blinovin (2+1) debyytti Patrik Westerbackin (0+2) ja Vesa Myllyaho (0+2) rinnalla oli onnistunut. Mielenkiintoista on, että Sportin yhdeksästä maalista peräti viisi oli puolustajien tekemiä.

- Me pelattiin paikka paikoin loistavaa kiekollista peliä. Joukkue on pitkälti toista kautta kasassa, se näkyy, Tamminen virkkoi.

Rikkonaisessa ottelussa molemmat joukkueet saivat pelata paljon erikoistilanteita. Tehokkuudessa oli eroa, Sport iski ylivoimalla viisi maalia.

- Meidän täytyykin onnistua. Pelitapa on semmoinen, että se tuottaa vastustajalle jäähyjä. Meillä on kiekollista lahjakkuutta ylivoimille. Tänään pelattiin toki jokaisen ketjun voimin ylivoimaa, Tamminen kertoi.

Kausi on siis korkattu. Sport jatkaa vasta ensi viikon tiistaina, kun toinen välisarja-vastustajista Kajaanin Hokki saapuu Vaasaan. FPS jatkaa vasta viikon päästä kotonaan TuToa vastaan.