Vaasan jäähyväiset Haukoille

Sportin ja Haukkojen kohtaamisessa oli oikeastaan kaksi asiaa jännitettävänä. Montako maalia Sport tekee, ja millaisen vastaanoton paikoitellen kirjavaa kieltä käyttävä Red Army tarjoaa sarjapaikasta luopuvalle Haukka-ryhmälle. Sport teki kuusi maalia ja Red Army osoitti todellisen luonteensa.

Ottelun jännitysmomentteja ei juurikaan ollut tarjota. Oli lähes selvää että Sport tulee ottelun voittamaan, sillä Haukkojen kokoonpanossa oli tänäänkin pari kentällistä junioreita vahvistettuna joukkueen muutamalla runkopelaajalla. Monet ovat kuitenkin aiemminkin huomanneet että Haukat ei ole heittopussi, sillä tänäänkin Haukat esitti vauhdikasta ja kaikkea muuta kuin luovuttaneet joukkueen jääkiekkoa. Sport kuitenkin syyllistyi pieneen asennevammaan joka näkyi muutaman pelaajan otteissa huolimattomuutena. Sen lisäksi että Eero Väre torjui maalilla viitisenkymmentä kiekkoa, toinen samanmoinen määrä kiekkoja kotijoukkue roiski seinille ja plekseihin.

Ennen ottelua vietettiin pienimuotoinen seremonia, kun Sportin ruumiillistuma, laitahyökkääjä Vesa Myllyaho pelasi 400. ottelunsa Sportin paidassa. Seremoniassa Sportin puheenjohtaja Kalervo Laaksoharju lahjoitti Myllyaholle Sportin pelipaidan numerolla 400.

Ensi erä tasan

Avauserässä molempien joukkueiden luistin liikkui vauhdikkaasti. Sport kuitenkin hallitsi kiekollista peliä selkeästi ja myllytti tilanteita kerta toisensa jälkeen Eero Väreen maalille. Ihan aseeton ei Haukatkaan ollut, sillä Sport onnistui useasti aliarvioimaan vastustajansa. Avausmaali oli Sportin hallinnasta huolimatta aueta Haukoille, mutta Joni Öhberg ampui keskialueen kiekonriiston jälkeen soolonsa päätteeksi tolppaan.

Avausmaali tuli odotusten mukaisesti Sportille. Ylivoimapelin aikana Jussi Heikkinen napautti ranteella yläkulmaan avausmaalin. Vuosimallia -88 oleva Henry Grönholm epäonnistui purkukiekossa ja heitti kiekon suoraan Pete Suonpään lapaan. Jussi Heikkinen oli viivassa vapaana parin potkun jälkeen Heikkinen laukoi kilpikäden yläkulmaan johtomaalin.

Haukat onnistui tasoittamaan ottelun erän viimeisellä minuutilla. Sami Tervonen pääsi oikeasta laidasta nousemaan kohti maalia ja pakin jaloista lauottu kiekko kilahti yläputken kautta maaliin. Polvilleen torjumaan pudonnut Sami Heinonen ei ilmeisesti nähnyt kiekkoa, eikä saanut torjuntaa aivan pään vierestä sujahtaneeseen laukaukseen.

Toisessa erässä luistin painaa

Sport sai heti toisen erän alkuun ylivoimapelin. Jo tämän kaksiminuuttisen aikana alkoi näkyä mikä on lopullisesti pelin henki. Sport myllytti ja laukoi, Haukkamaalilla Väre näki enemmän kumia kuin Kehä III neljän ruuhkassa. Ylivoima oli lopulta tuloksetonta, mutta heti jäähyn jälkeen Sportin kakkosketju iski. Kristian Hjerpe sai kiekon lapaansa aloituspisteiden välissä ja tuima rannelaukaus ohitti toistamiseen Väreen.

Toisessa erässä luistelutahdin muutokset näkyivät lukuisina “tyhmän miehen jäähyinä”, kun molemmat joukkueet istuivat vuorotahtia kakkosia. Lopulta jälleen Sportin ylivoima rankaisi ottelun puolivälin jälkeen. Sportin juhlakalu Vesa Myllyaho sai nappisyötön neliön keskustaan ja suoraan syötöstä laukaus ei antanut Väreelle mitään mahdollisuuksia.

Haukkojen taistelu alkoi hiljalleen hiipua ja hetkeä myöhemmin Sportin ykkönen iski jälleen. Jussi Pernaa nappasi irtokiekon Haukkojen aition edessä ja lähetti koko hyökkäystrion ylivoimahyökkäykseen. Pete Suonpää toi kiekon alueelle oikealta, syötti keskelle Markus Jämsälle, joka siirsi kiekon heti takaisin Suonpäälle, joka laukoi kiekon tyhjään etukulmaan. Vesa Myllyaho sai vasemmalla laidalla katsella kaksikon työskentelyä.

Kolmas erä enää muodollisuus

Kolmanteen erään lähdettäessä ei joukkueilla ollut suurempaa intoa mihinkään mainetekoihin. Sport oli varmistanut voiton ja sitä ei uhannut enää mikään. Haukoilla oli kyseessä enää kunnia ja sitä se kannatteli esimerkillisesti. Maalien merkeissä sitä ei kuitenkaan palkittu vaikka joukkue loi muutaman maukkaan tekopaikan. Muutamaa pelin aikana tosin vahvasti avusti maalivahti Sami Heinosen hieman uhkarohkeat kiekolliset ratkaisut.

Kolmatta erää pelailtiin hyvin pitkälle ennenkuin Sport lopullisesti pisti niitin ottelulle. Viimeisen kahden minuutin aikana Sport teki vielä kaksi osumaa, Pete Suonpää illan toisen osumansa ja Patrik Westerback toisen tehopisteensä.

Ottelun palkintojenjaon jälkeen nähtiin tunteikas hetki, kun maanlaajuisesti paikoitellen kyseenalaista mainetta niittänyt Red Army muisti ja kiitti Haukkoja. Sekä Sport että Haukat ottivat mailankoputuksin vastaan päätykatsomon kiitokset. Rytmikkäät “Haukat” huudot ja taputukset olivat harvinaislaatuista herkkua, sillä miesmuistiin ei vastustajajoukkue ole Vaasassa aplodien saattelemana jäältä poistunut.

Pressin verbaalit tuotokset

- Meidän kaikki nämä viimeiset pelit ovat olleet sellaista taistelua sitä vastaan, että kauanko pysytään pienimaalisena kamppailussa mukana. Tänään ekan erän jälkeen se oli vielä 1-1. Eihän meillä materiaali todellakaan riitä. Viidellä kolmeakaan vastaan ei päästä edes alueelle sisään. Yrityksestä ja taistelusta annan täydet 10 pistettä. Eero Väre on maalilla sellainen kaveri että siitä on lähtenyt sana monelle seuralle, Jami Kauppi kertoi joukkueensa panoksesta.

- Tyytyväinen olen kahteen pisteeseen. Lähtökohta oli selvä, tänään voitto ja runkosarjan kakkossija on varma. Kiitos Jamin suojateille siitä että ovat ryhdikkäästi pelanneet kauden loppuun, eivätkä ole lähteneet sikailemaan ja roikottamaan päätään. Meidän fanit hienosti palkitsi Haukka-joukkueen ja kaikki oltiin siinä saattamassa Haukat pois Mestis-piiristä. Tosi hyvä maalivahti siellä on, kuten Jami sanoi, ja siihen me tänään törmättiin tosi monta kertaa, Mikko Manner tunnelmoi pressissä.

Jami Kaupille kausi on ollut raskas. Liigasta siirtyminen Haukkojen pelastamiseen on vaatinut mieheltä itseltäänkin todella paljon.

- Täytyy vaan kiittää perhettä että he jaksavat tukea, Jami Kauppi lopetti kommentit, samalla kun miehen puhelimesta pärähtää soimaan “Pelimies”.