Kurinalainen Salamat nujersi Sportin

Sportin alamäki jatkuu edelleen. Salamat vei pisteet mukanaan järkevällä ja kontrolloidulla pelillä. Silminnähden väsynyt Sport ei löytänyt keinoja tiiviin puolustuksen läpäisyyn.

Sport lähti otteluun kovat paineet niskassaan. Voitottomien otteluiden putki oli venynyt jo viiden ottelun mittaiseksi ja viimeisin voitto oli syyskuulta. Salamat tuli otteluun kahden tappion ja vierasvoiton jälkeen hakemaan hyvää joukkuesuoritusta.

Sport aloittaa vahvasti

Ottelun alku oli vahvasti Sportin hallintaa. Tuskin oli savu haihtunut hallista joukkueiden sisääntulon jäljiltä, kun Sport oli jo kolmesti päässyt maalintekopaikkaan parin minuutin sisään. Salamoiden puolustuksen onneksi Pasi Häkkinen oli mies paikallaan. Lähimmäksi maalia pääsi Aniket Dhadphale, jonka röyhkeä purjehdus pakkien välistä päättyi tolppalaukaukseen.

Salamat tappoi kaksi jäähyä tehokkaasti, jonka jälkeen Sportin painostus katosi ja vierailijat saivat entistä enemmän otetta peliin. Alkurynnistyksen jälkeen pelirytmistä kiinni saanut Salamat oli mennä johtoon ensi erän puolivälissä, kun Viktor Blinov karkasi omasta päästä läpiajoon. Kilpipuolelle suuntautuneen laukauksen Aku Limnell kuitenkin torjui kauniisti. Vain hetkeä myöhemmin Aleksander Petrov pomputteli kiekkoa Sportin maalin takaa kohti maalia. Kiekko pomppi Sportin maalin katolla ja ylärimassa, mutta maalin eteen peliväline ei Sportin onneksi pudonnut pelattavaksi. Erätauolle varsin tasaväkisten tapahtumien jälkeen oikeutetussa tasatilanteessa.

Salamat iskee Sportin virheistä

Toinen erä oli hienokseltaan Sportin hallintaa. Tosin kiekollisesti, sillä Salamat pystyi pitämään Sportin hyvin erossa parhaita maalipaikoilta ja iski itse tilaisuuden saatuaan. Kylmää vettä Sportin niskaan tarjoili Heikki Laine. Karo Koivunen pelasi Laineen läpiajoon, mutta Aku Limnell venytti jalkansa kiekon tielle, ensin mentyään vipuun väärälle tolpalle. Laine kuitenkin rankaisi heti perään saatuaan kiekon uudelleen itselleen. Pari potkua laidasta maalin tuntumaan ja pakin jaloista terävä rannelaukaus Limnellin hanskakäden puolelta maaliin.

Toinen Salamoiden maali ei montaakaan minuuttia odotuttanut. Jälleen Limnellin torjunnan jälkeen Salamat olivat ensimmäisenä irtokiekossa ja lähes identtiseltä paikalta Tuomas Tikkanen teki ensimmäisen illan kahdesta maalistaan. Tamminen otti tilanteessa aikalisän.

Sport sai avausmaalinsa aikaiseksi ylivoimalla. Nuori Tero Konttinen istui kakkosta saatuaan kiinnipitämisjäähyn. Kohtalaisen vaisun ylivoiman aikana Aniket Dhadphale teki toisen maalinsa toisessa ottelussaan. Markus Laine laukoi viivalta ja koko ottelun vahvasti maalille ajanut "Nik" onnistui pomputtamaan irtokiekon ohi Häkkisen.

Sport selkeästi piristyi maalista ja luistin liikkui useammallakin miehellä vauhdikkaasti. Mutta jälleen kerran jääkiekko osoitti olevansa tilastoista piittaamaton laji. Tasavajaalla Salamat pääsivät kahdella yhtä vastaan läpi. Tero Konttinen ja Tomi Karlsson eivät antaneet Limnellille ja heittäytyneelle Jussi Heikkiselle armoa, vaan jälleen kerran kolmesta metristä ja irtokiekosta Konttinen pisti punalampun palamaan.

Sportia rankaisiin vielä ylivoimalla kun Antti Hilden istui kahden minuutin rangaistuksen loppusekunteja. Konttinen löysi loistavalla poikittaissyötöllä Tuomas Tikkasen, eikä suoraan syötöstä lauottu veto antanut Limnellille mahdollisuuksia. Pakkien uinumiseen turhautunut Limnell paiskasi mailansa perälautoihin ja erän päätteeksi Akulla riitti asiaa pakistolle.

Sport herää kolmanteen erään

Kolmas erä jäi lopulta maalittomaksi. Sport löysi vielä yhden vaihteen erätauolla, mutta Salamat pysyi hienosti kiinni omassa pelitaktiikassaan. Sport ahdistettiin kerta toisensa jälkeen laitoihin, eikä maalinedessä ollut pelaajilla juuri koskaan maila pelattavissa. Ja jo valmiiksi oli neljä miestä kiekon alla odottamassa Sportin ratkaisua. Useinmiten ratkaisut olivat jo turhautuneen näköisiä yksilösuorituksia.

Ottelun paras maalintekopaikka tuli alivoimalla Sportille. Marko Santanen ehti blokkaamaan ylivoimakuviossa laukauksen ja pitkästä aikaa kokoonpanoon päässyt Santanen pääsi polkemaan läpiajoon. Salamapuolustus oli pakotettu rikkomaan tai päästämään Santanen läpi. Ratkaisu oli koukku kainaloon, vauhti ja tasapaino pois, jonka seurauksena päätuomarilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin laittaa kädet pään päälle ristiin rangaistuslaukauksen merkiksi.

Rankkaria asettui laukomaan jenkkivahvistus Dhadphale. Pari nopeaa harhautusliikettä ja kämmeneltä kiekko ylös oli miehen ratkaisu. Häkkinen oli tilanteessa riittävästi mukana ja vaikkei mies itse tiennyt minne kiekko päätyi, maaliin asti se ei kuitenkaan tietään löytänyt. Nosto osui Häkkisen käteen ja kiekko putosi jalkasuojuksen taakse.

Rankkarin jälkeen pelissä alkoi olla jo pelailun makua. Salamat piti asemansa ja antoi Sportin tehdä työt. Lopulta varsin helposti Salamat piti 1-4 lukemat taululla ja yleisö alkoi valua hiljalleen ulos hallista.

Salamat voitti viisaalla pelillä, Sport tuhlasi oljenkortensa

Torjuntatilastoa tutkien voisi kuvitella Sportin vieneen ottelua mielin määrin. Lopulta todelliset maalipaikat olivat varsin tasan. Sport joutui laukomaan paljon pienestä kulmasta tai kaukaa. Häkkisen kaltaiselle maalivahdille edes "Tommy Saloja" ei voi toivoa. Kaukolaukauksissa vain harvoin Sport sai maskia Häkkisen eteen. Sport sai monta mainiota tekopaikkaa aikaiseksi, mutta Häkkinen oli erittäin hyvin sijoittunut ja sai ottaa lähes jokaisen kiekon vastaan keskelle Salama-logoa. Vierailijat olivat maalitilanteissa kärkkäinä ja rankaisivat tehokkaalla prosentilla saamistaan paikoista. Limnell pelasti mitä otettavissa oli, mutta yhdestäkään maalista ei häntä voi syyttää. Salama ei iske samaan paikkaan kahdesti, mutta neljästi samasta paikasta kylläkin. Jokainen maali tehtiin lähes samasta paikasta, kolmen metrin päästä maalista.

- Tänään nähtiin kaksi hyvää joukkuetta jäällä. Olisi oikeastaan voinut kumpi tahansa viedä tämän pelin. Tulimme tänne sillä mielellä että saamme nostettua tasoa kovempia joukkueita vastaan ja siinä onnistuimme varsin hyvin. Tänään oli meillä laajalla rintamalla onnistumisia, kertoi lyhyesti ja ytimekkäästi Vesa Surenkin omiensa pelistä.

- Ottelu oli kahden hyvin valmistautuneen joukkueen kohtaaminen. Meillä on tällä hetkellä päällä tosi vaikea vaihe. Alkuun saatiin suuri määrä paikkoja, mutta onnistumisia ei vaan tullut. Vastustaja teki toisessa erässä sitten kaksi maalia, otin aikalisän ja pääsimme uudelleen peliin mukaan. Tilanne on hieman vaikea. Pojat jännittävät tällaista tilannetta. Lähdemme otteluihin ennakkosuosikkina ja tämä on monille pelaajille aivan uusi tilanne, Tamminen sanoi välillä tuskastuneen oloisti.

- Yksi syy tähän tappiokierteeseen on se, että alkukausi meni meiltä todella hyvin. Se loi kovat odotukset. Joka ilta hallissa yli kolmentuhannen silmäparin edessä pelataan ja joukkue tappelee voitoista ennakkosuosikkina. Toisaalta täytyy nostaa esille myös meille alkukaudella esimerkkiä näyttäneen ykkösketjun tilanne. Markus Jämsä on poissa jouluun saakka. Fandulilla on ollut pieniä vaivoja ja Miika Jämsääkin sekä Lainetta vaivaa rasittuminen. Yritimme vaihtaa tähän otteluun hieman taktiikkaa, mutta meillä oli aikaa vain kaksi harjoitusta, joten se ei toiminut. Nyt on kuitenkin kaksi harjoitusta jäljellä ennen FPS-ottelua lauantaina. Santanen ja Nabb toivat sitä energiaa tähän peliin mitä oli toivottu, kertoi Tamminen syistä tilanteeseen. Kirvestä mies ei kuitenkaan tunnetusti ole koskaan kaivoon heittänyt.

- Olen ollut paljon pahemmissakin paikoissa. Vuonna -78 Team Finlandin kapteenina taistelimme putoamista vastaan. Ykkösmaalivahti oli edellisenä iltana vetänyt niinsanotut nakit, mutta niin siitä vaan voitettiin peli 7-2. Samoin vuonna -96 Ranskan peräsimessä. Väsyneillä jätkillä voitettiin kaksi seuraavaa peliä. Tässäkin kaudessa on vielä 66 pistettä jaossa ja lähdemme taistelemaan niistä kaikista. Ensimmäisen neljänneksen tavoite oli 15 pistettä, saimme kymmenen.

Sport jatkaa kauttaan kahdella vieraspelillä, lauantaina Forssassa ja torstaina Kokkolassa. Salamat kohtaa jo huomenna kotonaan KooKoon ja torstaina Kiekko-Vantaan.