Sport jälleen murskaava

MESTIS / Raportti
Vaasan Sport on tällä hetkellä kuumempi kuin saunan kiuas. Tällä kerralla Sportin jalkoihin jäi Salamat. Luvut 11-0 eivät kerro koko totuutta, mutta lopulta enemmänkin kuin vain totuuden.

Sportin viimeisin tappio on peräisin joulukuulta. Silloin, tarkemmin sanottuna kuun 10. päivänä, juuri Salamat kaatoi Sportin Kirkkonummella. Tämän jälkeen Sportin tahti on ollut ennennäkemätöntä. 8 voittoa, 60 tehtyä maalia, 3 päästettyä maalia. Tänään Sport latoi Salama-verkkoon 11 hyväksyttyä osumaa, ja yksi maali ehdittiin jopa hylkäämään. Ensi erän maalipaikat olivat kuitenkin Salamoiden eduksi.

Avauserässä mennään tasaisesti

Vaikka avauserä olikin lukemien valossa Sportin hallintaa, totuus on poikkeava. Salamat kävivät tiukasti kiinni ja liikkuivat tehokkaasti, ja saivatkin Sportille harmaita hiuksia. Ilman Matti Höylän muutamaa loistopelastusta, Salamat olisivat voineet johtaa avauserän jälkeen ottelua 4-2. Sport sortui moniin kiekonmenetyksiin keskialueella ja Salamat olivat neljä kertaa 2-1 ylivoimahyökkäyksessä. Höylä torjui Mikko Lepolan ja Iippo Suutarisen tuhannen taalan maalipaikat, lisäksi yksin maalin eteen unohdettu Ari Katavisto hukkasi kiekon lavastaan ennenkuin sai laukausta aikaan harhautuksen jälkeen.

Sport kuitenkin teki maalit avauserässä, ja teki niitä kaksi. Sportin hallinnan päätteeksi Jussi Pernaa laukoi Patrik Westerbackin syötöstä kiekon siniviivan tuntumasta maalille, ja Kristian Hjerpe oli mailoineen välissä. Ei tosin paljoa, mutta riittävästi Vehviläisen yllättämiseksi. Toisen maalin Sport teki pari minuuttia edellisestä. Antti Hilden ja Kristian Hjerpe toivat kiekon hyökkäysalueelle, ja Jussi Pernaa oli paikalla toisessa aallossa ja nosti rystyllä kiekon yli jäissä olleen Vehviläisen. Pernaan avausmaali Sportin paidassa oli syntynyt.

Avauserä oli varsin tasaista peliä, hienokseltaan Sportin hallintaa. Salamat sai paikkansa erän aikana, mutta vierailijat eivät muutamasta hyvästäkään paikasta saaneet kiekkoa ohi Höylän vartioiman maalin.

Peli repeää toisessa erässä

Sport tuli toiseen erään selvästi paremmalla asenteella. Hölmöilyt oli saatu jätettyä pukukoppiin ja toisen erän avaushetkistä lähtien Sport vei ottelua lähes miten tahtoi. Ensimmäistä otteluaan pariin kuukauteen pelannut puolustaja Miika Jämsä laukoi hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen kiekon maaliin aloituspisteen takakaarelta. Syöttöpisteet menivät aloituksesta viivaan kiekon pelanneille Blinoville ja Sainomaalle.

Neljännen kerran kiekon maalin laukoi Mika Suoraniemi. Siniviivalta täydestä vauhdista lauottu armoton lyöntilaukaus ei antanut Vehviläiselle mahdollisuuksia, vaan painui hanskakäden yläkulmaan. Tilanteessa soinut pilli oli kuitenkin linjamiehen pilli. Toisella laidalla oli oma pelaaja ennättänyt paitsion puolelle, ja Suoraniemen tähtihetki jäi pois historiankirjoista.

Neljännen hyväksytyn maali teki Miika Jämsän velipoika Markus, niinikään aloitusvoiton jälkeen, lähes samasta paikasta kuin isoveli hetkeä aiemmin. Jussi Heikkinen sai viivalle Suonpään voittaman aloituksen ja Jämsä polki heti pakkien väliin ja sai nappisyötön Heikkiseltä.

Neljäs maali oli tarpeeksi Niki Anderssonille, joka yritti herätellä joukkuettaan taisteluun aikalisällä.

Pari minuuttia aikalisän jälkeen kuitenkin Sportin maalitalkoot jatkuivat. Viidennen maalin teki Jussi Heikkinen melkein samoilta jalansijoilta kuin kaksi edellistäkin maalia. Antti Hilden toi kiekon alueelle ja tavoitteli poikkisyötöllä keskeltä Westerbackia, mutta kahden miehen välistä Westerback ei kiekkoa saanut. Sen sijaan toisesta laidasta alueelle noussut Heikkinen sai, ja miehellä oli aikaa jopa pysähtyä ja ottaa kunnon asento ennen kiekon laukomista verkkoon. Toinen syöttö Hjerpelle, joka taklattiin irti kiekosta omalla siniviivalla. Kuudes maali syntyi seuraavassa vaihdossa. Mika Suoraniemi antoi syötön maalin edustalle Teemu Sainomaalle. Molemmat puolustajat yrittivät saada kookkaan Sainomaan kuriin tai kiekon pois lavasta, mutta Sainomaa löysi takatolpalta vapaana olevan Viktor Blinovin. Latvialainen taituri ei voinut erehtyä avopaikassa. Sport teki erän loppuun vielä seitsemännen osuman. Salamoiden jäähy oli juuri päättynyt, kun Patrik Westerback antoi tarkan lättysyötön takatolpalla odottaneelle Antti Hildenille. Kahdeksas maali ei ollut kaukana viimeisellä minuutilla. A-junioreista tähänkin peliin nostettu Risto Leppiniemi laukoi siniviivalta ylärimaan.

Kolmas erä nollapelin odotusta

Sport ei vaipunut missään vaiheessa varmistelemaan nollapeliä Höylälle. Heti erän alussa Kristian Hjerpe teki Salama-pakkien nukahtaessa kahdeksannen maalin. Hjerpe luisteli maalin taakse, haki kiekon pois ja teki vanhanaikaisella illan toisen osumansa. Maali oli kuin ruumiillistuma Salama-pelaajien otteista kahdessa viimeisessä erässä. Markus Jämsä teki toisen maalinsa vasemmasta laidasta. Pete Suonpää toi kiekon siniviivan yli ja kahvitti puolustajan, löysi syötöllä Jämsän, jonka terävä rannelaukaus ohitti Vehviläisen kohtalaisen helpon oloisesti. Kymmenennen osuman teki Vesa Myllyaho kolmen Salama-pelaajan keskeltä ylivoimalla. Yhdennentoista maalin teki Viktor Blinov saatuaan takatolpalle jälleen syötön Teemu Sainomaalta ja Mika Suoraniemeltä.

Matti Höylä torjui jälleen nollapelin. 22:een torjuntaan mahtui muutama haamupelastus. Höylä on pelannut tällä kaudella kuusi ottelua, voittanut kaikki ja päästänyt otteluissa vain yhden osuman selkänsä taakse. Nollapeliputki kestänyt hurjat tasan 249 minuuttia.

Kommenttien aika

FPS:stä tullut Jussi Pernaa on Sportissa pelaamissaan viidessä ottelussa tehnyt pakin paikalta tehot 1+8.

- Olen onnistunut siinä mitä parhaiten osaan. Tykkään lähteä tukemaan hyökkäyksiä, ja kun liike on kuitenkin se vahvuus, niin sitä kautta noi pisteetkin on sitten tullut. Jengissä on uskomaton henki päällä. En tiedä mitä muuta voi sanoa? Varmasti se näkyy katsomoon asti kun on niin iloista meininkiä. Vaikea on pysäyttää, Pernaa summasi ottelun kulun.

Polvivamman jälkeen paluun kaukaloon tehnyt Miika Jämsä oli alkuun hieman huolissaan hyvään vireeseen päässeen joukkueen mukaan tulemiseen, mutta pelko oli aiheetonta.

- Vähän oli epävarmat fiilikset alussa kun on mennyt hyvin, ja sitten vaihdetaan vähän kokoonpanoa, mutta onneksi lähti liikkeelle hyvin ja pääsi mukaan peliin. Polvessa ei tuntunut mitään. Liike ei koskaan ole ollut hyvää, mutta ihan hyvä ekaksi peliksi, Jämsä kertoi pitkän poissaolon jälkeen fiiliksiään.

Valmentajien kommentit olivat varsin yksiselitteiset. Andersson antoi kiitosta ja kunniaa Sportille, mutta palaute omille oli paikoitellen raskasta.

- Ei voi sanoa että olisi Deja Vu-ilmiö. Viimeksi kun oltiin täällä niin se oli vain 7-0. Silloin oli melkein heti perään Jukurit vastassa, voitettiin se ja lähdettiin siitä hyvään lentoon. Nyt meillä on taas Jukurit vastassa. Meillä on muutama kaveri kun rehellisesti sanotaan, jotka ei täytä Mestis-mittoja, eritoten peräpäässä. Pitää olla vähän huolissaan kun ei olla oltu aktiivisia siirtomarkkinoilla. Meillä on budjetti tiukoilla ja pitäisi vaan nyt jotenkin saada näiden kavereiden itseluottamus nousuun. Laittaa vähän miettimään tämänhetkinen iskukyky. Hurjasti ollaan tultu alaspäin, eikä sitä voi selitellä sillä että on lähtenyt muutama kaveri, Andersson kertoi joukkueensa sielunmaisemasta.

- Ajattelin etukäteen että kyllä tästä saadaan hyvä peli aikaan. Mutta oli nämä silti pahemmat lukemat kuin pahimmissa painajaisissa osasin odottaa. Kaksinkamppailut hävitään ja ei pysytä miehissä edes perässä. Tuskallista katsoa toisessa aitiossa kun vastassa on joukkue, joka pystyy alimiehitettynäkin tekemään ihan mitä huvittaa, Andersson lopetti.

Sportin Mikko Manner oli arvatenkin varsin vähäsanainen, koska itse peli oli kertonut Sportista enemmän kuin valmentajan kommentit.

- Hieno tulos. Ei sitä kukaan varmaan odottanut että täällä on 11-0 taululla. Eka erä oli tuloksellisesti hyvä, mutta ei me muuten oltu sillä tavalla hyviä kun ollaan viime aikoina oltu. Vastustajakin pelasi siinä tosi hyvin ja oltiin puolutuskannalla monta kertaa. Mutta se mikä on hienoa niin kun joudutaan puolustuskannalle niin vastustaja joutuu pyörimään kulmissa ja viimeisenä lukkona Matti (Höylä) on ollut iskussa. Ollaan sillä saatu tapettua vastustajan hyvät hetket. Ollaan tehty maaleja hyvällä prosentilla ja tänään kun saatiin kolmas maali, niin vastustajalla katkesi selkäranka. Sitten lähti se lumipallo-efekti käyntiin ja sen oikein näki miten se peli vapautui sen jälkeen. Kaikki taidot tuli esiin, vastustaja siinä vähän lannistui ja sen kautta peli muuttui helpon näköiseksi. Ei voi olla kuin tosi ylpeä jokaisesta jätkästä, Manner kertoili tuntemuksiaan illan ottelusta.

Sport jatkaa kautta kotona lauantaina Kiekko-Vantaan isäntänä. Salamat kohtaa kotonaan Jukurit.

» Lähetä palautetta toimitukselle