K-Vantaa haki pisteet Vaasasta

Kahden mollivoittoisesti pelanneen joukkueen kohtaaminen oli täynnä tapahtumia ja dramatiikkaa. K-Vantaa oli tehokkaampi ja vei pisteet pääkaupunkiseudulle maalein 4-5 (2-1, 1-3, 1-1). Ottelu oli melkoista mailasotaa ja illan suurimmaksi hahmoksi nousikin erotuomari Tommi T. Laitinen, jonka ilta oli totaalisen epäonnistunut.

Sport sai paljon jobinpostia jo ennen alkua, kun joukkuetta viime aikoina jäällä johtanut Patrik Westerback venäytti nivusensa ottelun lämmittelyssä. Ehkäpä siitä johtuen joukkue oli ottelun alussa täysin jäässä. K-Vantaa rakensi ensimmäisestä hyökkäyksestään kaksi loistavaa tekopaikkaa ja vain Marko Härkönen piti tilanteen maalittomassa.

Nopeat maalit ylivoimalla

Hetki myöhemmin Tommi T. Laitinen vihelsi ensimmäisen keskustelua herättäneen jäähynsä koukkaamisesta Sportin Jesper Söderholmille. Vantaalaiset eivät jättäneet ylivoimaa hyväksikäyttämättä, vaan seitsemän sekunnin kuluttua kiekko oli Sportin maalissa. Janne Lehtinen voitti aloituksen sata-nolla ja viivan kautta kiekko pelattiin maalin takatolpalle hiipineelle sentterille, joka sai laittaa kiekon tyhjään maaliin. Komea kuvio.

Tamminen otti heti aikalisän ja aiheesta, koska kotijoukkue ei ollut saanut muutaman pelatun minuutin aikana mitään aikaan. Aikalisä auttoi ja Sport otti otteen kaukalossa.

Muutaman minuutin kuluttua Sport pääsi ylivoimalla, kun Matias Schantz sai kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta. Sport pelasi myös kiekon nopeasti maaliin. Markus Laine laukoi viivalta, Suoraniemi pääsi reboundiin, mutta Antti Niemi torjui. Seuraavaan reboundiin hän ei ehtinyt ja Vjatsheslav Fandul nosti kiekon nurkalta maaliin.

Seuraavat minuutit mentiin vahvasti Sportin hallinnassa. Luistin liikkui paremmin kuin pitkään ja aikaan ja samaan aikaan vantaalaisten hyökkäyksiin lähdöt olivat hitaita kuin Seppo Fräntin lähtö Jololta.

Erän puolen välin jälkeen Sport siirtyi johtoon. Jussi Heikkinen laukoi viivalta ja reboundiin pääsi käsiksi Vesa Myllyaho. Muut pelaajat olivat muutaman askeleen verran sivussa painiotteissa ja oli selvää, että Myllyaho pääsee nousemaan maalille täysin vapaasti yksin. Hallissa oli hiiren hiljaista hetken aikaa, kunnes Myllyaho harhautti kämmenpuolelle ja iski kiekon pienestä raosta maaliin.

Näytti, että Sport menee menojaan, koska ote oli väkevä ja pitkästä aikaa pelaajilla näytti olevan rutkasti itseluottamusta. Sport pääsi vielä ennen erän loppua ylivoimalla, mutta muutamasta loistavasta paikastakaan kiekkoa ei onnistuttu saamaan maaliin.

Ensimmäisen erän alku oli täysin K-Vantaan. Maalin jälkeen Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen otti aikalisän, jolla oli tällä kertaa positiivinen vaikutus. Tämän jälkeen mentiin Sport-hallinnassa.

K-Vantaa tehokkaana

Toinen erä alkoi taas vantaalaisten maalilla. Ylivoimalla erän aloittaa saanut K-Vantaa onnistui noin minuutin pelaamisen jälkeen, kun Petri Pitkäjärvi malttoi kiertää maalin eteen reboundin napattuaan. Laukaus meni onnekkaasti Marko Härkösen alta maaliin, kun tämä makasi selällään jäässä.

Hetki tästä Sport pääsi jälleen ylivoimalla ja se tuotti jälleen tulosta. Jussi Heikkinen nousi viivalta vetopaikkaan ja Mika Suoraniemi ohjasi laukauksen maaliin. K-Vantaan valmentaja Kauppi kailotti vaihtoaitiossa ”ei enää yhtään jäähyä”.

Hetki tästä, Kalle Mattila sai kakkosen estämisestä. Jäähy tuli tilanteesta, josta moni koripallotuomarikin olisi antanut pelin jatkua, häilyvä liikkuva blokkaus. Vantaalaiset eivät tälläkään kertaa empineet, vaan kiekko pelattiin reppuun komealla tavalla. Kiekko viivaan kovalla syötöllä ja siitä hirveä lämäri ohi maskissa olleen Härkösen. Syöttäjänä pelikentän kulmasta toimi Matias Loppi ja maalin laukojana Tuomas Nikoskelainen.

3-3-maalin jälkeen Sportilla oli kaksi läpiajoa, mutta samaa harhautusta yrittänyt Vesa Myllyahoa ja nuori Oskar Osala epäonnistuivat. Myös Vjatsheslav Fandul oli karata, mutta hänet kampattiin nurin. Tällä kertaa Laitisen käsi ei noussut.

Ottelun puolen välin jälkeen K-Vantaa siirtyi jo johtoon. Kolmella kolmea vastaan hyökkäyksen arkkitehtinä oli Matias Loppi, joka ohitti uhkarohkeasti pelanneen Chris Allenin ja syötti b-pisteiden välissä vapaana olleelle Antti Nyrhiselle. Nyrhisen maalilaukaukseksi tarkoitettu kuti epäonnistui niin täydellisesti, että se lensi suoraan maalin kulmalle nousseelle Tuomo Jääskeläiselle, joka juuri ja juuri osui pörräävään kiekkoon, 3-4. Ja Sport-pelaajien päät roikkuivat.

Erän lopulla Tommi T. Laitisen mopo alkoi olla pahasti hukassa. Jäällä nähtiin rumia ja selkeästi vahingoittamisyrityksessä tehtyjä taklauksia. Välillä Laitinen tarvitsi linjatuomareiden apua saadakseen oikeat syylliset esille. Ja sekä valmentajilla ja pelaajille oli Laitiselle jatkuvasti asiaa, yleisö kävi kuumana.

Tehotonta takaa-ajoa

Pelaajakommentit

Loppi ja Heikkinen palkintopöydän tyhjentäjinä
[lue lisää]

Kolmas erä alkoi totaalisella Sport-painostuksella. Hyviä tekopaikkoja kotkapaidat eivät kuitenkaan pystyneet luomaan. Pitkiä kiekkoja lyöneet vantaalaiset olivat hyviä puolustuspään aloituksissaan, mikä vei parhaimman terän Sportin painostuksesta.

Kesken Sport-painostuksen K-Vantaa iski itsensä kahden maalin johtoon. Kun melkein kuusi minuuttia oli pelattu kolmatta erää vantaalaiset tulivat ensimmäisen kerran kiekon kanssa hallitusti Sportin alueelle ja hirveän merkkausvirheen ansiosta Matias Loppi iski kiekon maalin edestä maaliin. Syöttäjäksi merkittiin Kimmo Pikkarainen.

Heti maalin jälkeen Sport painosti väkevästi, mutta erän puolen välin jälkeen takaa-ajo vähän lopahti. Viisi minuuttia ennen loppua löytyi taas uusi vaihde ja maalintekopaikkoja oli useita. Petri Pitkäjärven koukkaamisjäähyn aikana Sport sai aikaan kavennuksen. Fandul voitti tällä kertaa aloituksen ja sai pelattua kiekon viivaan Jussi Heikkiselle, jonka hirveä lyöntilaukaus upposi maalin aivan yläkulmaan. Maalille oli rakennuttu hyvä maski.

Ottelun lopussa Sport painoi vimmatusti K-Vantaa päätyyn. Fandul pelasi ensin Aniket Dhadphalen vapaaksi maalin eteen, mutta laukaus jäi Antti Niemen varusteisiin. Hetkeä myöhemmin Suoraniemi vapautui loistavaan tekopaikkaan jälleen Fandulin syötöstä, mutta tämä laukoi ohi. Vielä viime sekunneilla Fandulin voitettu aloituksen Chris Allen pääsi laukomaan keskeltä b-pisteen kaaren korkeudelta, mutta laukaus meni kaksi metriä ohi ja pisteet lähtivät Vantaalle.

Antti Niemen kuusi torjuntaa kolmannessa erässä oli todella vähän pelitapahtumiin nähden. Totuus on kuitenkin se, että Sport pihtaili laukauksiaan ja sitten kun ampui niin ampui ohi tai yli.

Ripulia, tärkeitä pisteitä ja pyyhkeitä Tommi T. Laitiselle

- Nämä olivat todella tärkeät pisteet meille. Peli pysyi kasassa melkein sen 60 minuuttia, viisikkopeli on parantunut. Ei tehty enää niin paljoa virheitä ja jos tehtiin niin joku paikkasi.

- Painotettiin erien ja ottelun alkua, että jalat eivät olisi alussa bussissa. Ja onnistuttiin siinä loistavasti ja varmasti vähän yllätettiin Sportia, kertoi silminnähden iloinen vantaalaisten valmentaja Jarmo Kauppi.

Juhani Tamminen oli pettynyt tulokseen.

- Tämä oli minun Vaasan pestini vaikein päivä. Tänään aamulla iski semmoinen oksennus- ja ripulitauti, että pahaa teki. Sitten vielä hävittiin tämä peli.

- Odotin voittoa. Meillä oli kolme semmoista paikkaa, mistä olisi voitu ratkaista peli, mutta ei onnistuttu. Pelaajilla ei ole tällä hetkellä itseluottamusta tarpeeksi ratkaisemaan.

Jäällä nähtiin tapahtumarikas ja tunteita herättänyt kamppailu.

- Tämä oli kiihkeä peli. Tunnetta oli jäällä ja vaihtoaitiossa, myönsi Kauppi.

- Tänään pelattiin koko ottelu rohkeaa ja hyvää jääkiekkoa. Paljon dramatiikkaa ja jännitettä, komppasi Tamminen.

Erotuomari Tommi T. Laitinen oli tänään jäällä pahasti hukassa. Kukaan ei tuntunut tietävän mitä sai tehdä ja mitä ei. Välillä puhtaista kropalla tehdyistä blokkauksista joutui istunnolle, toisinaan kärkikarvaajassa sai roikkua kaksin käsin. Tuomarilinja turhauttikin pelaajat ajoittain pahasti, taklauksissa kädet nousi monesti hälyttävän korkealle ja vastuuta kaverin fyysisestä tilasta ei otettu, koska vaarallisia taklauksia nähtiin useita. Juhani Tamminen yritti aluksi pysyä tyynenä, varmasti osittain sen takia, että Tammisen avautuminen edellisen TuTo-Sport-ottelun jälkeen on puhuttanut paljon. Lopulta sanan säilä kuitenkin heilui.

- En mä niitä enää ala koutsaamaan. Olen sanonut niin paljon, mutta mitään ei tunnu tapahtuvan. Homma on lähtenyt täysin hanskasta, kiehui Tamminen Jarmo Kaupin antaessa konkarille tukea.

- Aina sanotaan, että viedään asiaa eteenpäin, mutta mitään ei koskaan tapahdu. Nuo tuomarit tuolla tienaa enemmän kuin mun pelaajat. Kysy tänään Laitiselta, mitä hän on mieltä suorituksestaan, tilitti Tamminen otteluvalvojalle.