Sami Heinonen Sportin sankari

MESTIS / Raportti
Vaasan Sportin ja Kouvolan KooKoon kohtaamisessa yksi pelaaja oli ylitse muiden. Sami Heinonen ehti kiekon tielle 43 kertaa ja oli illan kiistaton sankari. Kiihkeä kamppailu kahden ei niin terävästi kautensa aloittaneen seuran kesken oli viihdyttävä. Loppunumerot kirjattiin KooKoon selkeästä laukaus-ylivoimasta huolimatta kotijoukkueelle 3-1 (0-0, 2-0, 1-1).

Sportin pakka oli sekaisin ottelun alla, mutta lopulta kokoonpanon ulkopuolella olivat vain pitkäaikaispotilas Kalle Mattila ja pelikieltokolmikko Miika Jämsä, Aniket Dhadphale ja Teemu Sainomaa. KooKoo oli saanut loukkaantuneitaan takaisin ruotuun. Ainoastaan puolustajat Jussi Onnela ja Jani Haapalainen puuttuivat kauden avaustaan vielä odottavan sentterin Teemu Timoskaisen ohella kokoonpanosta.

Maalit tiukassa

Heti ottelun alussa näki, että tänään mennään eikä meinata. Vauhtia oli yllin kyllin ja miestäkin otettiin hyvässä hengessä. Kiekkokin pysyi aika ajoin mukavasti mukana ja roiskimista ei nähty.

Avauserä oli hienoista KooKoon painostusta, mutta Sportille avautui paremmat maalintekotilanteet. Paluun Sportiin tehnyt Chris Allen löysi ylivoimalla Viktor Blinovin, mutta latvialainen ei onnistunut ohittamaan KooKoon maalissa pelannut Carl Grahnia.

KooKoon vaarallisimmat paikat tulivat nuorien puolustajien kautta. Kovalla itseluottamuksella läpi pelin pelannut Jani Keskinen rakensi viivalta muutaman tekopaikan, mutta Sportin Heinonen torjui.

Sport sai avauserässä pelata ylivoimaa kolmeen otteeseen, mutta nopeisiin laukauksiin päättyneet tilanteet eivät olleet niitä vaarallisimpia.

Toisen erän alussa tullut ylivoima tuotti lopulta tulosta, kun Janne Siivonen suti kiekon Carl Grahnin torjunnan jälkeen verkkoon maalin edustalta. Torjuntaan johtaneen laukauksen ampui viivasta Markus Laine.

Maalin jälkeen KooKoo otti otteen kentän tapahtumista ja muutama laukaus viuhui vain muutaman sentin ohi tolpan ohi. Paras paikka siunaantui Mikko Liukkoselle, joka karkasi läpi Patrik Westerbackin kiemuroiden jälkeen. Laukaus meni kuitenkin reilusti yli.

KooKoon painostuksen keskellä Sport iski. Illan yksi näkyvimmistä pelaajista, Jani Keskinen, avasi kunnianhimoisesti omalta siniviivalta Tommi Jäminkin ulottuville ja tämä ampaisi läpiajoon. Heittäytyneen Keskisen estelyistä Jäminki tarjoili kaaduttuaankin kiekon Kristian Hjerpelle, joka sijoitti kauden toisen osumansa.

Heinonen kiekkojen tiellä

haastattelu

Heinonen suuri sankari
[lue lisää]

Kolmas erä oli kokonaisuutena KooKoon painostusta. Laukauksia sateli solkenaan, varsinkin siniviivasta, mutta Heinonen poimi ne kerta toisensa jälkeen. KooKoo pyöritti näppärästi, mutta maalintekosektorilla he eivät juhlineet. Varsinkin kolmannessa erässä Sport putsasi maalinedustaa rankalla kädellä, mistä tuomari muisti jäähyillä.

Kesken KooKoo painostuksen Sport iski jälleen, tällä kertaa vieläpä alivoimalla. Kapteeni Markus Jämsä karvasi kiekon pois KooKoo-pakilta ja irtokiekkoon tarttui Janne Siivonen. Siivonen näki vetopaikkaan nousseen Pasi Kuusiston, jonka karnevaali-lämäri epäonnistui täysin. Niin täysin, että kiekko ei liikkunut mihinkään, vaan pienen steppailun jälkeen päätyi takaisin Kuusiston lapaan. Siivonen oli tällä aikaa hiipinyt luukulle, jonne Kuusisto toimitti kiekon. Siivonen nappasi reboundin ja narutti Grahnin ja ottelu oli ratkennut.

KooKoo painoi lopun hienolla asenteella, mutta Heinonen oli muurina loppuhetkille saakka. Grahn oli jo siirtynyt vaihtoaitioon, kun KooKoo karvasi kiekon pois ja kierrätti sen viivan kautta Jukka-Pekka Holopaiselle, joka toimitti kiekon verkkoon. Heinosen kainaloon jäänyt reikä esti sankarin nollapelin.

KooKoo yritti loppuun saakka, mutta ei onnistunut. Lähimpänä maalia oli loppuminuuteilla Chris Allen, joka laukoi kiekon muutaman sentin ohi tyhjän maalin, Grahnin jatkaessa vaihtopenkillä.

Taistelevan KooKoon murheenkryyninä maalinteko

KooKoon ilme oli kokonaisuutena erittäin pirteä. Se liikkui hyvin ja sen nuoriso-osasto oli haastavalla pelituulella. Pelkkää yritystä ei jääkiekossa kuitenkaan palkita. KooKoon Reijo Mansikka uskoo parempaan tulevaisuuteen.

- Meillä on joukkueessa pelaajia, jotka ovat viime kaudella pelanneet alasarjoja. Ottaa aikansa ennen kuin pelikovuus on kaikilla kohdallaan. 60 minuuttia on vielä vaikea pelata hyvin. Yhtä erää lukuun ottamatta olemme tällä kaudella pelanneet hyvin ja hyvällä asenteella. Nyt pitää vain olla kärsivällinen.

KooKoon parhaimmistoa olivat nuoret Jani Keskinen ja Aapo Lampinen. Kokeneempi kaarti oli unessa Tatu Kattelusta lukuun ottamatta. Katteluksen taistelusta aneemisesti esiintyneet Timo Nurmberg ja Reino Soijärvi olisivat saaneet ottaa mallia.

Maalilla Carl Grahn oli vaikean tehtävän edessä, sillä laukauksia tuli harvakseltaan, mutta ne olivat melkein aina vaarallisia. Grahn ei venynyt, mutta tappiota ei hänen piikkiinsä voi laittaa.

- Pystyttiin haastamaan Sport ja luomaan paikkoja. Maalintekeminen on meille nyt vaikeaa.

- Olen ylpeä tekemisemme tasosta. Ottelussa oli hyvää kiihkeyttä. Ei me vielä olla verkkareitamme repimässä, jatkoi Mansikka.

Tärkeät pisteet

Mollivoittoisen viikon jälkeen pisteet maistuivat Sportille. Juhani Tamminen nosti odotetusti yhden hahmon esiin joukkueestaan.

- Olen erittäin onnellinen pisteistä Sami Heinosen puolesta. Sami ei ollut tyytyväinen ensimmäisiin otteluihinsa, mutta nyt hän oli ottelun kiistaton ”hero”. Niin kuin sanotaan, maalivahtipelaaminen on ”hero businesta”.

Sport puolusti tänään kohtalaisesti ja iski vaarallisesti. Vaikka KooKoo laukoi puolet enemmän kuin Sport, oli maalipaikat kuitenkin aika tasan. Janne Siivonen iski kaksi maalia ja Markus Jämsä ahersi pirteämmin kuin hetkeen.

Uudet hankinnat toivat Tammisen mukaan juuri sitä mitä haluttiin.

- Meillä on muutama kokenut pelaaja puolikuntoinen loukkaantumisten takia ja siksi olen iloinen, että huomenna saamme Sainomaan ja Dhadphalen mukaan joukkueeseen.

- Jäminki ja Allen toivat mitä haluttiin. Allen ehkä jopa innostui vähän liikaa, mutta se on mielestäni parempi kuin, että olisi toisin päin, Tamminen kertoi hankinnoista.

Molemmat joukkueet jatkavat jo huomenna, kun KooKoo jatkaa rannikkoa pohjoiseen Kokkolan Hermeksen vieraaksi. Sport jatkaa aamulla kohti etelää, missä se kohtaa Kirkkonummen Salamat lauantaina ja Järvenpään Haukat sunnuntaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle