Titaanit väänsi väkisin voittoon

Lauantainen ottelun Kotkan jäähallissa tarjosi vajaalle 1400:lle katsojalle jännitystä koko rahan edestä. Titaanit ja Salamat väänsivät pudotuspelikiekolle tyypillisen tiukan taiston pisteistä, jotka lopulta tipahtivat kotkalaisten laariin tuloksella 3-2 (1-0, 1-2, 1-0).

Ottelun avauserässä oli selkeästi aistittavissa kummassakin leirissä todella suurta hermostuneisuutta. Niin titaani- kuin salamapelaajatkin puristivat mailaa rystyset valkoisina ja helpoista ratkaisuista saatiin aikaiseksi todella vaikeita. Etenkin vierasleirissä ensimmäinen erä oli kaikkea muuta kuin suunniteltu, sillä Salamat ei tuntunut saavan peliään juuri missään vaiheessa kunnolla käyntiin.

kuvakooste

Maaleja ja maskeja
[katso kuvat]

Vääntöä, kääntöä ja taisteluvammoja

Oman osansa Salamoiden vaikeuksiin toi selkeästi paremmalla jalalla liikkeellä ollut kotijoukkue, joka pakotti kankeasti liikkuneet kirkkonummelaiset rikkomaan tämän tästä rangaistusten arvoisesti.

Lievästä hallinnasta ja niistä seuranneista pyörityksistä huolimatta Titaanien onnistui ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana hukata kolme ylivoimatilannetta turhan hätäilyn sekä paniikinomaisten kiekollisten ratkaisujen takia. Salamoilla ei juuri suurta hätää vajaalla pelatessa ollut, eikä maalivahti Simo Vehviläinen joutunut kertaakaan kunnolla venymään kiekon tielle.

Myös vieraille tarjoiltiin pakkopelin paikkaa, kun Titaanien James Jernberg vippasi täysin paineettomassa tilanteessa kiekon katsomoon. Mutta Salamat ottivat ilmeisesti kotkalaisista mallia tuhraamalla oman mahdollisuutensa samanlaiseen roiskimiseen kuin Titaanit.

Lopulta Titaanien onnistui tehdä ottelun avausmaali joukkueen päästyä salamapelaajien hölmöilyjen takia pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Nopeasti rakennettu kuvio toimi maksimaalisella tavalla, kun viivasta laukonut Jernberg sai tuulettaa 1-0-johtomaalia. Kovan maskin takana seissyt Vehviläinen ei voinut jenkkipakin viuhuvalle vedolle mitään ja näin ollen kotkalainen kiekkoyleisö sai ensi kerran testata äänijänteidensä kestävyyttä.

Titaanien 1-0-johdossa siirryttiin myös erätauolle, sillä kotkalaiset eivät enää toisen salamarangaistuksen aikana onnistuneet lisämaaleja tekemään.

– Meille tuli ensimmäisessä erässä aivan liian paljon jäähyjä, jonka seurauksena pelimme sekosi lähes täysin emmekä päässeet missään vaiheessa pelaamaan vahvuuksillamme, totesi Salamoiden päävalmentaja Jarmo Jamalainen.

– Haimme ottelun alkuun suurta tunnetilaa ja onnistuimmekin tässä, sillä pystyimme vahvan liikkeemme ansiosta hallitsemaan avauserää, kommentoi puolestaan Titaanien päävalmentajaksi aiemmin viikolla noussut Mika Iltola.

Salamat syttyi taisteluun mukaan

Toiseen erään kaukaloon luisteli selkeästi terästäytynyt vierasjoukkue ja ensiminuutit vietettiin tiiviisti kotkalaismaalivahti Kai Tillasen nenän alla. Salamoiden huomattavasti parantunut luistelu puri hieman kipsanneisiin kotkalaisiin ja lopulta joukkue onnistui myös ansaitusti tasoittamaan ottelun toisen ylivoimapelinsä turvin.

Pienen pyörityksen jälkeen kiekko pompahti titaanipelaajan heikon purun seurauksena viivassa päivystäneen Pekka Huhtaniemelle, joka välittömästi heitti limpun maalin kulmalla väijyneelle Tommi Lehtoselle. Lehtonen jatkoi yhdellä kosketuksella todella kauniisti kiekon matkan maalin toiselle kulmalle johon liukunut Ari Katavisto sai kunnian napauttaa pelin 1-1-tasalukemiin ohi voimattoman Tillasen.

Tämän jälkeen mentiinkin pitkät pätkät Salamoiden hallitessa tapahtumia kaukalossa lähes mielin määrin, mutta tästä huolimatta hyviin tekopaikkoihin vieraat eivät päässeet Titaanien puolustettua säntillisesti oman maalinsa edustaa.

Toisen erän ensimmäiset kymmenen minuuttia lähes täydellisesti jyrän alla ollut kotijoukkue alkoi pikkuhiljaa hyvien yksilösuoritusten avulla saamaan jälleen peliinsä otetta, mutta niin Brad Mehalko kuin Ville Vallikin joutuivat toteamaan Vehviläisen torjuntavireen olevan kovaa luokkaa.

Peli alkoi saamaan myös hieman lisätunnetta, kun lyhyen ajan sisällä molemmista joukkueista taklattiin pelaaja jäänpintaan. Salamoiden Heikki Laine jäi maakaamaan pitkin pituuttaan jäähän hieman sekavan hässäkän jälkeen polveaan pidellen. Lopulta tuomarien laittaessa ottelun poikki saatiin Laine talutettua tuskainen ilme kasvoillaan suoraan pukukoppiin. Päätuomaripari Tuomas Pöyhönen-Petri Lindqvist ei pienen neuvottelutuokion jälkeenkään nähnyt tilanteessa mitään väärää ja peliä jatkettiin tasakentällisin.

Salamoiden kuitti tuli kuitenkin melkein heti perään. Tällä kertaa kovia koki Titaanien Jesse Pehu, joka taklattiin kovalla voimalla kotijoukkueen vaihtoaition edessä nurin. Kun tästäkään ei rangaistavaa löytynyt alkoi kotiyleisö jo odottamaan ottelun räjähtämistä käsiin, mutta lopulta pankin räjäytti kotkalaisten nikkaripuolustaja Marek Babic, joka pääsi nopean vastaiskun päätteeksi laukomaan varsin pienestä kulmasta limpun reppuun. Hienon esityön Titaanien 2-1-osumaan teki toinen kanadalainen Brad Mehalko, joka toi kiekon omalta alueelta Salamoiden päätyyn asti lopulta vapauttaen maanmiehensä maalintekoon.

Salamat ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan joukkue jaksoi jatkaa kovaa työntekoaan ja lopulta se palkittiin ylivoimalla siirretyn rangaistuksen aikana syntyneellä 2-2-tasoitusmaalilla. Pitkään kiekkoa titaanialueella onnistuneesti pitäneet vieraat saivat vahvan myllytyksensä ansiosta hapoilla olleet kotkalaiset juoksemaan perässään ja lopulta täysin vapaana maalin edessä seissyt Iippo Suutarinen onnistui sutimaan kiekon tyhjään maaliin.

Aivan toisen erän lopussa nähtiin myös hieman tunteita kuohuttanut tilanne, kun Salamoiden Immo Suutarinen taklasi sääntöjen rajamailla olleella niitillään Titaanien Babicin jäänpintaan. Taklauksesta suivaantunut Babic säntäsi jäästä ylös päästyään välittömästi Suutarisen kimppuun, leipoen tätä nyrkillä suoraan kajuuttaan. Vieressä seissyt päätuomari Pöyhönen ei voinut muuta kuin passittaa todella kuumana käyneen titaanipelaajan jäähyaitioon, sillä ottavaksi osapuoleksi joutunut Suutarinen ei Babicin iskuun vastannut muulla kuin sanansäilällä.

Titaanit kuitenkin kesti lähes puolet rangaistuksesta helpohkonlaisesti ja lopulta summeri päästi joukkueet tasalukemissa toiselle erätauolle.

– Ottelussa alkoi varsinkin toisessa erässä tunnetaso kasvamaan ja pelaaminen muuttui playoff-kiekon suuntaan. Todella hyvää taistelua molemmilta joukkueilta, suitsutti Jamalainen.

– Olimme hieman jäljessä varsinkin kulmapelaamisessa toisen erän ja miksei myös päätöseränkin aikana, jonka ansiosta Salamat sai otetta kenttätapahtumiin selkeästi avauserää paremmin, tuumi Iltola.

Vessasta ratkaisijaksi

Salamoiden ei onnistunut iskeä heti aloituskiekosta jatkuneen ylivoimansa aikana johtomaalia, jonka päättymisen jälkeen kummankin joukkueen pelaaminen alkoi näyttämään jo todelliselta playoff-kiekolta.

Riskejä ei otettu ja kiekot putsattiin varmasti sekä kovalla voimalla pois omista pitkää kiekkoa pelkäämättä. Myös kulmavääntöjä ja laidan läheisyydessä nähtyjä taisteluita alkoi syntyä tämän tästä, jonka seurauksena myös varsin hiljaisella tuulella ollut kotkalaisyleisö syttyi kannustamaan raivoisasti omiaan.

Lopulta kamppailun ratkaisu nähtiinkin varsin halvan jäähyn seurauksena, kun salamapelaajaan törmännyt sekä kontaktin seurauksena kaatunut Titaanien Cole Koidahl onnistui hankkimaan isännille ylivoimapelin. Päätuomari Pöyhönen ei kirkkonummelaisten selittelyitä kuunnellut, vaan osoitti tylysti Koidahlin luistelulinjalle osuneelle Pekka Huhtaniemelle jäähyaition ovea.

Tässä kohtaa esiin astui titaanivalmentaja Mika Iltolan rohkeasti ulkomaalaisnelikon kanssa yhteen sovittama nuori titaanikasvatti Joni Kulmakivi, joka varsin heikosta olosta huolimatta halusi kaukaloon ottelua ratkaisemaan.

Vahvan pyörityksen päätteeksi Titaanien onnistui pelata paikka kovaa vastakiekkoon laukoneelle Jernbergille, jonka kutiin Kulmakivi onnistui mailansa väliin pistämään ohjaten Titaanien infernaalisesti mylvineen kotiyleisön edessä 3-2-johtoon.

Lähes välittömästi Titaanien johtomaalin jälkeen oli Salamoilla ehkäpä koko kolmannen erän paras paikkansa maalintekoon, kun nopean vastaiskun jälkeen ylivoimahyökkäykseen sännännyt Ari Katavisto heitti toiselle puolelle Timo-Pekka Römpötille todellisen namupassin. Suoraan syötöstä kohti alanurkkaan laukonut salamahyökkääjä joutui kuitenkin pettymään, sillä Titaanien maalissa jälleen mallikkaasti esiintynyt Kai Tillanen venytti jalkansa väkisin kiekon tielle pelastean joukkueensa takaiskulta.

Myös Titaaneilla oli paikkansa ottelun lopulliseen ratkaisuun, kun hieman pimennossa läpi kamppailun ollut Koidahl pääsi vippaamaan toivotaan-toivotaan kiekon kohti maaliluukkua ja sen edessä vellonnutta lihamassaa. Peliväline meinasikin pompsahtaa jonkun pelaajan varusteista sisään, mutta viime hetkessä tullut Vehviläisen refleksitorjunta piti lukemat 3-2:ssa.

Mitä pidemmälle ottelun päätöserä eteni, sitä selvemmin ote siirtyi tasoitusmaalia hakeneiden vieraiden haltuun. Lopulta vahva pyöritys titaanipäädyssä pakotti kotkalaispuolustaja Tuomas Gärdströmin rikkomaan ja Salamat pääsi näin ollen ylivoimalle reilut viisi minuuttia ennen taiston päätöstä.

Titaanit kuitenkin pelasi uhrautuvasti ja joukkueen onnistui villisti omiaan kannustaneen kotiyleisön siivittämänä selvittää Salamoiden pakkopelipyöritykset. Punanuttujen piina ei kuitenkaan hellittänyt, sillä välittömästi Gärdströmin astuessa kaukaloon joutui puolestaan Jernberg rangaistujen penkille.

Kirkkonummelaiset eivät tätäkään mahdollisuutta onnistuneet hyväkseen käyttämään ja jälleen suurella sydämellä taistelleet titaanipelaajat onnistuivat järjestelmällisesti purkamaan kiekkoa pois omalta alueelta. Lopulta ajassa 58:11 otti Salamoiden päävalmentaja Jarmo Jamalainen aikalisän, jonka aikana mies yritti keittää viimeiset käärmekeitot kotijoukkueen päänmenoksi tässä kuitenkaan onnistumatta.

Edes maalivahti Vehviläisen ulosveto ei auttanut, vaan Titaanit korjasi arvokkaat kolme pistettä itselleen 3-2-lopputuloksella. Voittonsa avulla karsintasarjan Titaanit nousi tasaisen karsintasarjan kakkossijalle Kiekko-Laserin 0-5-lukemin murskanneen D-Kiekon kanssa kuuteen pisteeseen.

Tappion karvaasta kalkista huolimatta vieraiden päävalmentaja Jamalainen pystyi näkemään varsin selkeät syyt sille, miksi Titaanit oli tänään parempi.

– Ei me oikein missään vaiheessa ottelua päästy kunnolla maalintekosektorille huseeraamaan. Jos tässä pelissä aikoo voittaa, niin kyllä sinne sota-alueelle on päästävä tekemään tuhojaan.

– Myös ylivoimapelaamisemme oli maaleista huolimatta aikamoista kulmissa pyörimistä Titaanien tukittua hyvin maalinedustan, päätti kirkkonummelaispiiskuri.

Titaanileirissä ilmeet olivat selkeästi iloisemmat ja helpottuneemmat, mutta arvokkaasta voitosta huolimatta ei hurraa-huutoihin ole vielä aihetta.

– Voitto todellakin tyydyttää mieltä, mutta ei tässä ole vielä varaa liikaa hymyillä. Kyllä me suuntaamme katseet lähes välittömästi jo ensi keskiviikon otteluun, totesi Iltola.

– Eihän se mitään kaunista kiekkoa ollut, mutta maalit ratkaisevat. Tällaisissa otteluissa ylivoimapelaaminen nousee aina arvoon arvaamattomaan ja onneksi onnistuimme tekemään niiden avulla voittoon tarvitut osumat.

Etenkin ottelun ratkaissutta Joni Kulmakiveä ja nuorukaisen paikan kolmannessa erässä ottanutta Mikko Kansikasta Iltola yltyi kehumaan hienosta pelistä.

– Minulla on tapana aina luottaa omiin pelaajiin, enkä ala kuuntelemaan mitä muut sanovat tai ehdottavat. Kulmiksella on iso sydän ja odotan miehestä kehittyvän suurpelaaja tulevina vuosina.

– Tänäänkin mies osoitti millainen kaveri hän on tultuaan suoraan vessasta oksentamasta ratkaisemaan ottelun, hehkutti Iltola.

– Myös Kulmakiven paikan kolmannessa erässä ottanut Mikko Kansikas pelasi suuren ottelun. Etenkin se nöyrä oman pään pelaaminen ja aloitusvoitot korostivat Kansikkaan hyvää peliä, mies jatkoi.

Iltola kertoi myös millä keinoin hän sai herätettyä joukkueensa lopulliseen taisteluun kolmanteen erään.

– Korostin toisella erätauolla sitä, että vastustaja oli saanut maalinsa käytännössä ainoista paikoistaan, jonka takia meidän olisi vain luotettava itseemme sekä jatkettava samalla tyylillä loppuun asti.

– Käskin poikia nauttimaan näistä peleistä ja se kantoi lopulta hedelmää, päätti titaaniluotsi.

Mestiksen karsintasarjan tiukat taistelut jatkuvat ensi viikon keskiviikkona (19.3.), kun puolestaan Salamat isännöi Titaaneita kotihallissaan Kirkkonummella kello 18:30 alkavassa ottelussa.