Vahva toinen erä Hermeksen voiton tae

Titaanit pääsi avaamaan oman karsintaurakkansa torstaina kotihallissaan, kun vastaan luisteli tiistaina SaPKolle nöyrtynyt Hermes. Kotijoukkueen vahva ensimmäinen erä ei lopulta kantanut voittoon asti, vaan pelitapahtumia lähes suvereenisti toisesta erästä eteenpäin kontrolloinut Hermes venyi arvokkaaseen 4-5-vierasvoittoon vajaan 1300 katsojan pettymykseksi.

Kuten odottaa saattoi, tuli Titaanit todella räväkästi ottelun alun. Kotkalaiset saivat hyvän draivin päälle, ja joukkue jakelikin taklauksia minkä kerkesi Hermes-pelaajille. Lopulta isäntien innostus sekä kova lataus menivät hieman yli, ja tämä johti ensimmäiseen rangaistukseen. Alivoimapeli hoitui kuitenkin sen suurempia hötkyilemättä erittäin mallikkaasti kotijoukkueelta.

Tämän jälkeen olikin Titaanien vuoro päästä ylivoimalle, ja sen se käyttikin armotta hyväkseen. Janne Ruohola toi kiekon omalta maalilta aina vastustajan siniviivalle suuremmitta estelyittä ja vastustajien antaessa vielä hieman lisätilaa mies heitti mainion rystylätyn laidasta sisään hyökkäysalueelle porhaltaneen Joni Hakosen lapaan. Hakonen ei paljoa aikaillut, vaan sivalsi todella näyttävästi kiekon etuyläkulmasta ohi Hermes-maalissa aloittaneen Vesa Lahtosen.

Maalin jälkeinen vaihto osoittautui kohtalokkaaksi kotijoukkueelle. Hermes iski välittömästi ottelun tasoihin hallin kuuluttajan vielä hehkutellessa titaanimaalia. Suoraan keskialoituksesta hyökkäämään päässyt vierailija ei joutunut kauan tappioasemaa maistelemaan. Nopean tilanteen päätteeksi kiekko löytyi lopulta kaikkien hämmästykseksi maalista. Maalintekijäksi kuulutettiin illan selvästi paras pelaaja Jouni Kulonen. Maalin voi ainakin osittain pistää titaanimaalivahti Janne Kari-Koskisen kontolle, sillä luvattoman helposti kumilaatta tiensä verkkoon löysi.

Tasoituksen jälkeen otteet jokseenkin tasaantuivat ja molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan ylivoimiaan tuloksetta. Titaanien ahnas karvauspeli alkoi pikkuhiljaa kantaamaan hedelmää ja Hermes-pakit joutuivatkin ruiskimaan kiekkoa hädissään sinne sun tänne vailla minkäänlaista osoitetta.

Yhdestä tällaisesta toivotaantoivotaan-roiskaisusta syntyikin ottelun seuraava maali. Titaanien vahva karvaus sai aikaan kovan paineen Hermeksen maalin taakse, ja sitä seurasi pakin heikko purku. Ville Turunen katkaisi purkuyrityksen laidassa ja lähetti samantien komean poikittaissyötön maalinedustalle, jonne syöksyi Mikko Kansikas. Näyttävä laukaus suoraan syötöstä siivitti Titaanit jälleen johtoon.

Kotijoukkue ei kuitenkaan oppinut yhdellä kertaa maalin jälkeisen vaihdon tärkeyttä, ja Hermes opetti kovalla kädellä isäntiään jääkiekon perusasioissa. Jälleen suoraan keskialoituksesta lähtenyt hyökkäys päättyi nättiin maaliin. Tommi Jäminki pääsi siirtämään aivan vapaasti takanurkalta joukkueensa tasoihin titaanipakkien haahuillessa ties missä. Namupassin maaliin tarjoili kukas muu kuin Kulonen.

Titaanit ei kuitenkaan häkeltynyt vieraiden toisesta salamaiskusta, ja joukkue jaksoi jatkaa todella kovaa karvaustaan sekä taklauspeliään. Tämä poikikin melkein heti perään jälleen johtomaalin. Paljon hyvässä mukana ollut Jouni Kulonen syötti käsittämättömästi kiekon suoraan titaanihyökkääjä Pietari Kolhosen lapaan, eikä tämä aikaillut vaan antoi lämärinsä laulaa sulosäveliä. Verkko heilahti komeasti Lahtosen takana, ja suurilukuinen kotiyleisö sai jälleen kokeilla äänijänteidensä kestävyyttä.

Tämä kirvoittikin Hermes-valmentaja Jarmo Jamalaisen vaihtamaan maalivahtia, ja vieraiden maalille luisteli Vesa Lahtosen tilalle Eero Kilpeläinen.

- Maalivahdin vaihto oli kylmästi joukkueen herättelyä, eikä Lahtonen kyllä pahemmin vakuuttanutkaan. Pitkällä paussilla saatiin myös poikki Titaanien hyvä vire, totesi Jamalainen.

Hermeksen lisävaihde liikaa Titaaneille

Toisen erän alku oli selvää tunnustelua molemmilta joukkueilta. Vauhti tippui selvästi ja tekemiseen tuli lisää järkeä. Sitten kuin taikaiskusta väänsi Hermes ison vaihteen silmään ja Titaanit tippui täysin kyydistä.

Hermeksen painaessa päälle joutui kotijoukkue rikkomaan jäähyn arvoisesti. Pienen hieromisen jälkeen kiekko pelattiin nopeasti Titaanien av-neliön keskelle, josta sen tökkäsi maaliin täysin vapaana seissyt Mikko Uusitalo.

Tasoituksesta entistä enemmän virtaa saanut kokkolalaisjoukkue painoi päälle hullun lailla, ja Titaanit tuntui koko ajan olevan askeleen jäljessä. Peli oli monta vaihtoa putkeen täysin yhtä maalia, ennen kuin tämän hullunmyllyn katkaisi vieraiden jäähy. Kotiyleisö luuli Titaanien nyt pääsevän peliin mukaan, mutta vielä mitä. Maalivalo paloi kotijoukkueen päädyssä lähes välittömästi jäähyn alkamisen jälkeen.

Jouni Kulonen nappasi Titaanien ylivoimapyörityksen aikana kiekon itselleen ja polki vastahyökkäykseen. Hieman siniviivan jälkeen mies laukoi pelivälineen Kari-Koskisen kainalosta maaliin ja Hermeksen alivoimalla ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon.

Tämä maali tiesi maalivahdin vaihtoa myös kotijoukkueen leirissä, ja maalille luisteli B-juniori-ikäinen Teemu Hankanen.

Titaanivalmentaja Marko Oksanen oli selvästi näreissään ykkösveskari Kari-Koskisen heikosta pelistä, eikä mies säästellyt tätä lausunnoissaan.

- Ei riitä, että joukkue pelaa hyvin, jos maalivahtipeli on nähdyn kaltaista. Vaihto oli pakko tehdä, sillä tällä tasolla ei voi päästää ilman maskia tullutta laukausta noin helposti maaliin.

Kentälle vaihdettu Hankanen poimi heti maalille päästyään pari todella pahaa paikkaa, ja mies piti muutenkin kotijoukkuetta pystyssä koko loppuerän. Veskarin erinomaiset otteet eivät kuitenkaan herättäneet täysin tuuliajolla seilannutta kotijoukkuetta. Titaanit oli niin pahasti purjeessa, että oikein pahaa teki. Yksi syy kotkalaisten kehnolle pelille oli Hermeksen hyvin onnistunut toisen erän prässi, mutta ihmetellä täytyy mihin jäi titaanipelaajien liike sekä asenne ensimmäisellä erätauolla.

Hermes puolusti pisteet kotiin

Kolmas erä alkoi lähes samalla tavalla kuin toinenkin molempien joukkueiden keskittyessä pääasiassa kyttäilemään vastapuolen virheitä. Hermeksen lievä passiivisuus ja tarkka pelaaminen avasi myös hieman Titaanien peliä, ja kotijoukkue sai ajoittain jo ihan kelvollisia tilanteita vastustajan maalille.

Hermes-veskari Eero Kilpeläinen piti kuitenkin varmoilla otteillaan huolen siitä, ettei Titaanit päässyt tasoihin. Mies oli kuin itse varmuus ja näytti mallia erityisesti kotijoukkueen ykkösmaalivahdille Kari-Koskiselle, kuinka maalivahdin kuuluu pelata paineen alla.

Kolmas erä oli selvästi ottelun vaisuin Hermeksen systemaattisesti jäädyttäessä peliä ja Titaanien näennäisesti hallitessa kenttätapahtumia. Ylivoimapeli nousi tärkeään asemaan, ja molemmat joukkueet onnistuivat ylivoimiensa turvin kasvattamaan maalitiliään.

Ensin osuivat kokkolalaiset. Kuvio oli jälleen sama. Pitkän hieromisen jälkeen kiekko toimitettiin titaanineliön keskellä seisseelle Jarno Kantelukselle, joka laukaisi sen siitä verkkoon jälleen ilman minkäänlaista häirintää.

Ottelu näytti selvästi ratkeavan tähän maaliin, mutta jostain vielä kotijoukkue sai viimeisen puristuksen päälle. Parin vaarallisen hässäkän päätteeksi jäähyaitioon ohjattiinkin Hermes-pelaaja, ja Titaanit pääsi jauhamaan ylivoimaansa.

Isäntien pakkopeli oli todella aneemisen näköistä, kunnes yllättäen paikka aukesi viivassa päivystäneelle Ville Vallille. Ässät-kasvatin kova lyöntilaukaus otti jostakin kimmokkeen ja painui ohi hölmistyneen Kilpeläisen tuoden näin Titaanit maalin päähän.

Tähän kuitenkin Titaanien kiri lopulta jäi. Maalivahdin pois ottokaan ei kotijoukkuetta enää auttanut, vaan Hermes korjasi kaksi arvokasta sarjapistettä täysin ansaitusti lukemin 4-5.

Rutiini ratkaisi

Ottelun ratkaisu nähtiin käytännössä toisessa erässä, eivätkä valmentajien näkemykset ottelun jälkeen poikenneet paljon toisistaan. Hermeksen päävalmentajan Jarmo Jamalaisen mielestä joukkue ei pelannut sen kummallisemmin kuin tiistainakaan, mutta nyt paikoista tehtiin maalit ja lopulta rutiini ratkaisi.

- Alussa oltiin hieman pihalla tapahtumista. Tähän tosin vaikutti Titaanien kova paine, mutta onneksi jaksettiin uskoa omaan tekemiseen ja se kantoi lopulta hedelmää.

- Toinen erä olikin sitten täysin meidän. Hyvä liike ja karvaus yhdistettynä maltilliseen peliin oli meidän onnistumisen salaisuus. Tosin, hieman ahnaammalla tatsilla me oltaisiin ratkaistu tämä matsi jo aiemmin. Kolmannessa erässä ei sitten tarvinnut keskittyä enää kuin tuloksesta pelaamiseen ja tarkkaan puolustuspeliin, tuumi taiston tauottua selvästi pisteisiin tyytyväinen Jamalainen.

Titaanivalmentaja Marko Oksanen nyökytteli vieressä hyväksyvästi Jamalaisen lausunnoille, mutta lisäsi myös oman näkökantansa tapahtumiin.

- Ensimmäinen erä oli meiltä todella hyvää pelaamista, kuten kaikki varmasti näkivätkin.

- Toinen erä... meidän peliote heitteli taas laidasta laitaan ja ei tehty oikeastaan mitään oikein. Vastustaja pelasi hyvin ja erityisesti maalivahti oli todella hyvä. Kolmannessa erässä sitten taas saatiin jalkoja liikkeelle ja pelattiin ihan hyvin, mutta vastustaja puolusti tarkasti eikä juuri antanut siimaa.

Nuori maalivahti Teemu Hankanen sai myös valmentajaltaan kehuja, ja lisävastuuta on mitä ilmeisimmin tulossa heti seuraavassa ottelussa.

- Teemu oli tänään todella hyvä. Nuori mies esitti vahvoja otteita, ja ne tulevat jatkossa vaikuttamaan maalivahtivalintoihin aivan varmasti, kertoili Oksanen.

Tulevissa otteluissa Titaanien pelaajapula hieman helpottuu, kun joukkue saa henkilökohtaisten syiden takia muutaman ottelun poissaolleen Raine Räisäsen sekä selkänsä lievästi loukanneen Tomi Pylväläisen takaisin rivistöihinsä.

- Jouduttiin pelaamaan kapealla materiaalilla, ja se alkoi näkymään varsinkin kolmannessa erässä liikkeen puutteena. Meiltä on miestä lasaretissa jo aivan tarpeeksi, ja jälleen loukkaantui yksi pelaaja lisää. Käytännössä taisteltiin ottelu läpi neljällä pakilla ja kolmella hyökkäysvitjalla, mutta ei auta valittaa. Niillä mennään mitä rivistöihin saadaan.

- Näytimme kuitenkin, että pystymme pelaamaan omaa peliämme ja pärjäämään tällä tasolla, lopetti Oksanen.

Titaanit jatkaa urakkaansa ensi lauantaina Heinolassa HeKin vieraana. Hermes puolestaan huilaa lauantaina ja palaa tositoimiin ensi tiistaina (21.3.), kun joukkue kohtaa HeKin kotihallissaan.