Titaanit kaatoi HeKin jatkoajalla

Titaanien ja HeKin välisestä ottelusta ei lopulta kehittynyt mitään elämää suurempaa näytöstä, mutta taistelua ja sekavia tilanteita se tarjosi sitäkin enemmän. Ratkaisijaksi nousi kotkalaisten puolustaja Tomi Pylväläinen, joka huudatti kotiyleisöä 2-1 (0-0, 1-0, 0-1, 1-0) -jatkoaikaosumallaan.

HeKi pääsi aloittamaan jatkoajan ylivoimalla, kun titaanipuolustaja Toni Mäkinen oli kaatanut läpiajoon pyrkineen heinolalaisen jäähyn arvoisesti kolmannen erän viimeisellä minuutilla.

Vierasjoukkue ei kuitenkaan saanut mitään mainittavaa aikaan pakkopelinsä seurauksena ja reilu puoli minuuttia rangaistuksen päättymisen jälkeen iski Titaanit lopullisen niitin Janne Kurikan vartioimaan maaliin.

Nopeaan vastahyökkäykseen porhaltanut Jaakko Niemensivu heitti siniviivan jälkeen jarrut kiinni, jättäen pelivälineen samalla takaa nousseelle Pylväläiselle. Titaanipuolustaja ei kauaa miettinyt vaan tulitti voimalla limpun HeKi-veskarin putkista sisään, räjäyttäen hallin raivoisaan huutoon.

Titaanien 2-1-jatkoaikavoitto tiesi sitä, että HeKin taistelu pudotuspelipaikasta koki kovan kolauksen Kotkan illassa. Ero SaPKoon ei kaventunut kuin yhdellä vaivaisella pisteellä jättäen joukkueiden välille kahdeksan paunan hajuraon.

- Pakko kehaista Pylväläisen Tomia ja miehen temppua jatkoajalla. Loukkaantumisesta toipunut jannu tulee takaisin kehiin, pelaa hyvän ottelun ja ratkaisee lopulta koko touhun uransa ensimmäisellä Mestis-maalilla. Varsin oiva suoritus, mehusteli Titaanien päävalmentaja Kari Rauhanen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

HeKin hallinta ei tuonut tulosta

Ottelun avauserä oli kauttaaltaan todella huonotasoista kiekkoa. Vauhtia kyllä piisasi, mutta järki ja itseluottamus tuntui olevan lähes jokaiselta kaukalossa liukuneelta pelaajalta tipotiessään.

Varsinkin vierasjoukkueella kiekko poltti lavassa ja HeKi saikin ensimmäisen viiden minuutin aikana aikaan yhtä monta pitkää kiekkoa avausten mentyä lähes järjestään aivan metsään.

Flunssa-aallon kourista toipunut kotijoukkue ei sen parempaa kiekkoa esittänyt, mutta puolustaa se sentään osasi varsin etevästi. Tosin välillä punapaitaiset titaanipelaajat joutuivat rikkomaan jäähyjen arvoisesti, mutta HeKi oli niin unessa ensimmäisessä erässä ettei se saanut edes pakkopelinsä aikana kiekkoa kunnolla kotkalaisalueelle.

"Maaleja" heinolalaiset sen sijaan osasivat tehdä. Harmi vain, että kiekon sijasta verkkoon ui kahdesti vierasjoukkueen pelaaja. Ensiksi oli Ville Kiiskisen vuoro sukeltaa titaanimaaliin ja hetki tämän jälkeen pääsi Esa Kivistö kokeilemaan maalikehikon kestävyyttä miehen ajaudutta voimalla päin kotkalaismaalia.

Toki muutama tekopaikkakin sekavan avauserän aikana nähtiin, mutta HeKi-pakki Lukas Martinkan löysän vedon kahden miehen ylivoimahyökkäyksen päätteeksi onnistui titaanimaalissa vahvasti esiintynyt Jaakko Valkama torjumaan. Myös Tomi Pylvänäinen sai todeta kotkalaisveskarin paremmakseen Kiiskisen pelattua miehelle avoimen vetopaikan pienimuotoisen painostuksen päätteeksi.

Titaanit alivoiman turvin johtoasemaan

Toinen erä alkoi yhtä sekavissa merkeissä kuin mihin ensimmäinen päättyi. Kummallakaan joukkueella ei tuntunut olevan pienintäkään hajua siitä, millä kiekko olisi saatu vastustajan alueelle näyttävän hyökkäyksen seurauksena.

Olikin kuvaavaa, että ottelun avausmaali syntyi varsin halvalla tavalla HeKin pelatessa ylivoimalla. Titaanien Jesse Pehu purki aluksi kiekon omista pois ja pinkaisi tuulispäänä heinolalaispäätyyn lähettämänsä limpun perään. Oman maalin kulmassa pelivälineen haltuunsa saanut HeKi-puolustaja Aki Nurminen ilmeisesti häkeltyi kovaa karvaamaan tulleen Pehun uusista luistimennauhoista, eikä kokenut pelaaja tehnyt elettäkään estääkseen kiekonmenetyksen syntyä.

Pehu ei kuvia kumarrellut kiekonriistonsa jälkeen, vaan käänsi katseensa kohti maalia ja passasi oivallisesti mukaan hyökkäykseen liukuneelle Mikko Kansikkaalle tekopaikan. Kotkalaispelaajan napakka laukaus suoraan syötöstä löysikin tiensä ohi Kurikan, siirtäen Titaanit 1-0-johtoon kotiyleisön riemuksi.

Tämä tapahtuma herätti selvästi kotijoukkueen yrittämään kahta kauheammin ja luistelun löytyessä vanhaan malliin oli HeKi aikamoisissa vaikeuksissa omalla alueellaan.

Titaanit ei kuitenkaan toisen erän aikana lisämaaleja saanut, vaikka joukkue pääsi pelaamaan monta kertaa yhden miehen ylivoimalla. Huono tuuri ja terävyyden puute tekopaikoissa sekä vierasveskari Kurikan kelpo otteet pitivät lukemat tiukasti 1-0:ssa aina summerin soimiseen saakka.

Kotijoukkueen jenkkipakki James Jernberg hölmöili itselleen vielä 10 minuutin käytösrangaistuksen erän päättymisen jälkeen lauottuaan kiekon päin Kurikkaa. Suuremmalta härdelliltä kuitenkin säästyttiin, ja päätuomari Jarkko Ruokonen saikin varsin selvin perustein tuomita titaanipelaajalle käytöskympin.

Kiiskisen tasoitus lopulta laiha lohtu

Kolmas erä jatkui Titaanien hallinnalla, jota jämäköittivät entisestään kotkalaisille tarjotut ylivoimamahdollisuudet. Kuten jo toisessa erässä, ei tuuri ollut kuitenkaan kotijoukkueen puolella ja HeKi selvisi tukalistakin tilanteista mainion maalivahtinsa Kurikan ja kiekkojumalien suosiollisella avustuksella. Limppu kerkesi kertaalleen olemaan jo HeKi-veskarin takana ja kävipä vulkaaninen kuminpalanen pomppimassa ohi mennen myös vierasmaalin katolla, pudoten siitä aivan maalin eteen.

Kuten monesti aiemminkin, niin myös nytkin vanha totuus kävi toteen. Titaanit ei paikoistaan tehnyt, joten olikin vain ajankysymys koska alivoimansa selvittänyt vierasjoukkue käy kuittaamassa pelin tasoihin.

1-1-tasoitusmaalin merkkautti lopulta läpi ottelun vaarallisesti esiintynyt HeKin ykkössentteri Ville Kiiskinen, jonka puolihuolimaton heitto maalille livahti titaaniveskari Valkaman längistä sisään. Kiiskisen maali herätti myös kiitettävästi läpi ottelun omiaan kannustaneen HeKin faniporukan iloiseen huutoon.

Päätöserän jälkimmäisen kympin aikana Titaanien varjojen mailla läpi ottelun surffaillut kanadalaishyökkääjä Brad Mehalko otti lähes peräperää kaksi todella typerää jäähyjä, tarjoten näin omalta osaltaan vieraille voiton avaimet käteen. HeKi ei kuitenkaan tarjottua saumaa kyennyt käyttämään hyväkseen ja lähes kopsahti vieraiden omaan nilkkaan taiston loppuhetkillä.

Toisen erän lopussa pahana poikana esiintynyt Jernberg nousi vahvalla luistelulla aina omalta alueelta HeKin päätyyn asti ja piiskasi vihaisella rannelaukauksella kiekon voimalla tolppaan. Hetki tämän jälkeen oli Mehalkolla mahdollisuus nousta ratkaisijaksi, kun kolmella yhtä vastaan hyökkäämään päässyt kotijoukkue pelasi paikan nikkarihyökkääjälleen. Mehalkon alanurkkaa kohti suuntautuneen vedon poimi kuitenkin HeKi-veskari Kurikka hienolla venytyksellään.

Lopussa vierasjoukkue sai vielä mahdollisuuden ylivoimalla voittomaalin tekoon, mutta aikalisällä juonitut konnankoukut johtivat lopulta titaanihyökkääjä Jaakko Niemensivun läpiajoon, jonka Kurikka onnistui heittäytymisellään torjumaan.

Kuudenkymmenen minuutin jälkeen molemmille joukkueille jaettiin yksi piste tasaisesta taistelusta ja lisäpisteen Titaaneille ratkaisi puolustaja Pylväläisen laukoma 2-1-jatkoaikamaali.

Lehdistötilaisuuden antia

HeKin päävalmentaja Jari Blomberg oli todella pettynyt ottelun lopputulokseen hyvästä valmistatumisesta ja hallinnasta huolimatta.

- Tehtiin hyvä valmistautuminen otteluun ja hallittiin sitä käytännössä lähes alusta loppuun asti.

- Päästettiin kaveri sitten johtoon toisen erän mustan hetken ansiosta.

Blomberg totesi myös tuomarilinjan olleen hieman omituinen, muttei kuitenkaan ratkaisseen ottelua. Eniten sapiskaa mieheltä sai kehno ylivoimapelaaminen ja kiekkovarmuuden puute.

- Lukuisat jäähyt rikkoivat meidän takaa-ajoa eikä meinattu millään saada kiekkoa maaliin.

- Kiekkovarmuus oli pelaajillani tänään todella heikkoa ja se heijastui suoraan kehnoon ylivoimapelaamiseemme, jolla meidän olisi pitänyt kyetä ottelu ratkaisemaan, päätti HeKi-piiskuri.

Blombergin puheita myhäillen kuunnellut kotijoukkueen päävalmentaja Kari Rauhanen totesi joukkueensa olleen lopulta onnekkaampi varsin heikkotasoisessa ottelussa.

- Aikamoista räpellystähän se tänään oli. Ei kyetty lähtemään vahvalla jalalla otteluun [kiitos flunssa-aallon] ja jäätiin altavastaajiksi. Tosin meillä oli tarkoituksenakin lähinnä rikkoa vastustajan peliä ja iskeä sitten vastahyökkäyksillä kiekkoja reppuun.

- Oltiin lopussa hieman onnekkaampia, mutta kyllähän se voitto aina hyvältä maistuu, tuumi Rauhanen.

Kysymykseen Titaanien mahdollisesta suorasta säilymismahdollisuudesta kotkalaisvalmentaja vastasi ettei sitä juuri titaanileirissä enää mietitä.

- Emme enää mieti suoraa säilymistä, vaan keskitymme aina vain seuraavaan matsiin.

- Sunnuntaina matkaamme Vaasaan Sportin vieraaksi eikä siitä varmasti tule helppoa peliä, mutta kaikkemme tehdään ja loppuun asti taistellaan kuten tänäänkin.

Titaanit pelaa seuraavan ottelunsa ensi sunnuntaina (3.2.) Vaasassa, Sportin vieraan. HeKi puolestaan on tulessa seuraavan kerran ensi viikon keskiviikkona (6.2.), kun joukkue saa kotihallissaan vastaansa Kouvolan KooKoon.