TuTo jyräsi Salamat

MESTIS / Raportti
TuTo sai kaunistella maalisaldoaan kun ihmeen ponneton Kirkkonummen Salamat murtui Kupittaan kaukalossa. Illan hahmot olivat Tobias Kauppinen ja Jesse Saarinen.

- Paska peli kaiken kaikkiaan ja huono puolustus. Liikaa jäähyjä. Ei tuosta paljoa sanottavaa jäänyt, Salamien valmentaja Vesa Surenkin totesi ottelun jälkeen.

TuTon maali-iloittelun aloitti illan turkulaishahmo, neloskentän laituri, Tobias Kauppinen. Ketjun sentteri Ville Aaltonen voitti hyökkäyspään aloituksen ja Tuomainen pelasi kiekon B-pisteiden väliin Tobias Kauppiselle, joka tempaisi kipakan rannelaukauksen ohi Salamien maalia vartioineen Tommi Tervon.

Noin viisi minuuttia edellisestä TuTon nelosketju iski taas. Salamien keskialueen kiekonmenetyksen seurauksena Miika Tuomainen ja Tobias Kauppias karkasivat 2 vs 1 hyökkäykseen. Tuomainen syötti kiekon tarkasti maalille ajaneelle Kauppiselle, joka otti kiekon varmasti haltuun ja latasi maalintekijän maalin Tervon hanskakäden puolelle.

- Ekan vuoden mies töräyttää peräkkäisissä vaihdoissa kaksi pesää. Se aukaisi peliä ja toi meille rentoutta. Kyllä nuo kaverit on tämän puolenkauden ajan treenanneetkin maalin tekemistä. Se ampuminen on ollut meille joka aamuinen juttu. Välillä ammutaan koko treeni mitä ihmeellisemmistä asennoista ja kulmista ja välillä ammutaan ihan paikoiltaan. Se on suomalaisessa jääkiekkoa koskettava ongelma; eihän junnuissa saa edes lämätä. Ampuminen tuntuu olevan ihan aliarvostettu taito Suomessa. Se tarkoittaa, että meidän täytyy täällä miehissä tehdä sen asian eteen ihan pirusti töitä. Vuorokaudessakin kun on noita tunteja vaan 24 kappaletta, niin kyllä se ampumistaito pitäisi olla näpeissä, kun miesten peleihin noustaan, TuTon valmentaja Ismo Lehkonen pohti.

Ottelussa alkoivat tunteet kuumeta. TuTon Jussi Rantalan ja Salamoiden Teemu Sirenin töniessä toisiaan TuTon Ville Aaltonen kävi viimeksi mainitun niskaan kiinni ylimääräisenä miehenä ja vielä raukkamaisesti takaapäin.

TuTon tahti jatkui murhaavana. Vierasjoukkueen tupeksittua vaihtojen kanssa ja saatua siitä hyvästä joukkuerangaistuksen, pääsi TuTo ylivoimalle. Sen aikana Kärsämäen suuren pojan, Petri Tähtisalon, napakka siniviivaveto upposi hirveässä maskissa olleen Tervon ohi jo kolmannen kerran verkon perukoille.

Ennen kuin ensimmäiselle erätauolle päästiin, niin Tervon takana soi vielä kerran. Vasenta kaistaa vahvasti noussut TuTon Timo Salo laukoi kovan lyöntilaukauksen, jonka Tervo torjui, mutta nuori maalivahti kadotti kiekon jonnekin jalkoihinsa. Paikalla oli Tero Forsell, joka tökkäsi kiekon verkkoon ennen kuin Kirkkonummen puolustajat ehtivät työmaalleen.

Vesa Surenkin ei suostunut arvioimaan oliko ensimmäisen erän kylmä kyyti TuTon hyvyyttä vai Salamoiden huonoutta.

- Mulle ei kuulu TuTon pelaaminen. Minua kiinnostaa lähinnä meidän puolustuspelaaminen. Surkeaa, Surenkin tuhahti.

Toiseen erään Salamat olivat saada hyvän startin. Reilun kymmenen minuutin pelailun jälkeen TuTon Jesse Saarinen pelasi löysästi keskialueella ja vieraiden Lasse Korhonen karkasi läpi ja ujutti kiekon ohi maalissa passiivisesti odottaneen Ossi Ojasen.

Ne tahot jotka jäähallissa olivat jo kiroamassa Jesse Saarista alimpaan helvettiin saivat pian ottaa sanansa takaisin. TuTon pelatessa ylivoimalla Jesse Saarinen otti kiekon sinisen alla haltuunsa, otti tyhjän tilan pois ja ajoi maalille ja sijoitti kiekon tarkasti ohi Salama-maalin vaihdetun Simo Vehviläisen.

Eikä siinä vielä kaikki. Heti seuraavassa vaihdossa Tero Forsell voitti hyökkäyspään aloituksen ja siniviivalta Jesse Saarinen latasi aivan penteleen kovan ja tarkan lyöntilaukauksen Vehviläisen hansikaspuolelle.

- Kun Salamat teki sen kavennusmaalinsa, niin sitten Jesse (Saarinen) astui kuvioihin ja teki kaksi tosi tärkeää maalia. Siitä se peli taas vapautui. Se mikä tänään olí hyvää, niin siellä oli aika paljon sellaista raikkautta ja energisyyttä. Sitä me haettiinkin eli niin sanottua voimaluistelua. Sellaista, että meidän luistelu näkyisi tuolla. Osa kavereista on vielä kovennetulla harjoittelulla, joten niillä on jalat aika tahmeessa. Se näkyi tuolla pelissä ja liikkeessä. Se johtui ihan siitä, että ne eivät ole ihan vielä kunnolla palautuneet, Lehkonen kertoi.

kuvakooste

Katso ottelun kuvat
[katso kuvat]

TuTon jalkojen tahmeudesta ei katsomoon näkynyt merkkiäkään. Kolmannessa erässä TuTon pelatessa ylivoimalla Jesse Saarinen katkaisi Salamien purkuyrityksen viivan alla ja heitti kiekon saman tien maalille. Sen otti haltuunsa Tero Forsell, joka imi itseensä kaksi kirkkonummelaispakkia ja saman tien heitti sokkona selkä menosuuntaan päin kiekon maalin toiselle kulmalle, josta Timo Salo latasi TuTon seitsemännen maalin.

Salamoiden loppukiri laiha lohtu

TuTon viimeinen maali näki päivänvalon niinikään ylivoimalla. Salamoiden Tommi Pelkonen ja Joni Purola ottivat peräkkäiset jäähyt ja TuTo pääsi myllyttämään kahden miehen ylivoimalla. Kiekko pelattiin viivalle, josta peliään aivan huimasti viime kaudesta parantanut puolustaja Kai Syväsalmi latasi lämärillä kiekon kahdeksannen kerran vieraiden maaliin. Maali oli liikaa Salamoiden Tommi Pelkoselle, joka aitiosta päästyään mussutti itsensä sinne heti takaisin otettuaan henkilökohtaisen kympin.

Vaikka peli oli realistisesti jo ohitse, niin vierasjoukkue sai mahdollisuuden kaunistella numeroita, kun Ville Luoman maila osui pahan näköisesti Salamien Samuli Jalkasta silmän seutuville. Luoma sai tilanteesta viisi minuuttia plus pelirangaistuksen. Jäähyn aikana Salamien Viktor Blinov laukoi tarkan rannelaukauksen B-pisteeltä ohi Ojasen.

Aivan ottelun viime sekunneilla Salamat sai pientä lohtua alivoimamaalin muodossa. TuTo voitti teknisesti ottaen hyökkäyspäässään aloituksen, mutta ennen kuin Kai Syväsalmi sai kiekon haltuunsa, Pentti Nöyränen spurttasi läpi ja laittoi kiekon reppuun vain kolme sekuntia ennen päätössummeria.

TuTon parhaimmistoa oli ehdottomasti vielä joulukuussa Jatkoajan joulukolumnissa pyyhkeitä peliesityksistään saanut Tobias Kauppinen. Tiedetty fakta on, että nuoret pelaajat kehittyvät, mutta harvemmin nuo kehitysaskeleet ovat tapahtuneet viikoissa kuten Kauppisen tapauksessa tuntuu käyneen. Puolustuspäässä ajoittain ylimielisesti pelaava Jesse Saarinen oli tänään aivan loistava hyökkäyspäässä ja teki kiekon kanssa mitä tahtoi. Maalivahti Ossi Ojanen pelasi kohtalaisen pelin.
Ismo Lehkonen valotti TuTon maalivahtitilannetta.

- Kinnunen on nyt pelannut kaksi peliä VG-62:ssa ja on päästänyt kahdessa pelissä kolme maalia. Hän on siis tulossa kovaa sieltä. Katsotaan nyt sitä torstaita. Ossi oli tänään hyvä. Siinä viidellä kolmea vastaan se otti aika monta varmaa maalipaikkaa siinä kiinni, Lehkonen kertoi.

Lisäksi soppaa hämmentää, että Tepsissä pelilliseen paitsioon joutuneen Tuomo Karjalaisen liittyminen TuTon vahvuuteen vierasrundille on todennäköistä. Ennen torstaita ehtii tosin tapahtua monia asioita.

Salamoiden Vesa Surenkin kiisti, että Kupittaan isommalla kaukalolla olisi ollut suurtakaan roolia hänen joukkueensa esityksen heikkouteen.

- No, onhan siinä erinlaisia asioita jota TuTo hyödyntää. Poikittaissyöttöjä ja leveällä pelaamista, mutta kyllä mun käsityksen mukaan nuo meidän pojat osaa luistella suhteellisen hyvin. Tietenkin iso kaukalo pitää tiedostaa. Me pelataan jatkuvasti isommissa kaukaloissa, Surenkin totesi, ja jatkoi.

- Tuleviin peleihin ulos muuttuu ainakin – se on varma! Jos me saadaan samanlainen ilme kun tällä Turun gurulla tänään oli, niin ei meillä ole seuraavassa pelissäkään mitään hätää, sanoi ajoittain maanisen oloinen Surenkin.

TuTon pelit jatkuvat ensi torstaina kun joukkue matkustaa vieraskiertueelle Itä-Suomeen, jossa se pelaa kolmen päivän aikana kolme peliä. Ensimmäinen vastustaja on Joensuun Jokipojat. Kirkkonummen seuraava peli on niinikään torstaina, kun se kohtaa kotonaan Vaasan Sportin.

» Lähetä palautetta toimitukselle