Hockey is a momentum game

MESTIS / Raportti
Vaasan Sport nousi pohjanmaalaisia painiperinteitä kunnioittaen sillasta ja vei mukanaan kolme pistettä melkoisen maali-iloittelun päätteeksi.
lisää

Momentumin heilahteluja värikuvina
[katso kuvat]



Tero Forsellista Mestiksen kuukauden pelaaja
[lue lisää]

Ottelun käännekohdaksi muodostui pelin kolmas erä ja sen viimeinen puolikas. Vahvasti voitossa kiinni ollut TuTo menetti kolmen maalin johtonsa, kun Juhani Tammisen luotsaama Sport tehtaili reilussa kolmessa minuutissa neljä maalia ja siirtyi salamannopeasti kolmen maalin takaa-ajoasemasta maalin johtoon.

- Kun minulla on kova kisastudiokokemus, niin olen lanseerannut siellä sellaisen termin, että ”hockey is a momentum game”. Jokainen katsoja, joka opiskelee tätä peliä näki, että sitä se todellakin on. Vastustajalla oli momentum alussa, sen vedot meni sisään, meidän veskari nukkui alussa. Yritettiin sitä momentumia "breakata" ensin aikalisällä, sitten molarinvaihdolla. Saatiin hieman järkytettyä sitä ja saimme momentumin toisessa päässä ja sen jälkeen kello tuli meidän puolellemme, Sportin päävalmentaja Tamminen summasi illan tapahtumat.

TuTon leirissä tappioon suhtauduttiin varsin leppoisasti. Syynä oli, että tulos ei juurikaan vaikuttanut TuTon sarjasijoitukseen.

- Kolmannessa erässä kun johti kolmella maalilla, niin olisi riittänyt että pelaa aluetta ja hoitaa kiekkoa pois ykkösellä ja punaiselta ränniin. Se vaan on sellaista pelaamista, joka ei sovi siihen, että pelaamme sarjan johdossa ja koetamme pelaamalla voittaa pelejä, TuTon Ismo Lehkonen sanoi.

- Ei se ole ohi ennen kuin pulska rouva laulaa. Minun suuri idolini on Muhammed Ali ja se sanoi, että ”ylimielinen voi olla, jos on helvetin hyvä”. Mutta sitten sun pitää olla kova, sun pitää olla perkeleen kova. Jos on ylimielinen ja laiska, niin se on huono yhdistelmä. Silloin tulee uni ja tänään tuli uni.

Ylivoimaa ja ylivoimaa

Molemmat joukkueet tulivat otteluun hyvällä latauksella, mutta TuTo meni heti menojaan. Sportin maalilla aloittanut maalivahti Jocelyn Guimondin haparoi torjunnoissaan. Tämän takia TuTon pääsi johtoon Tuomas Muhosen maalilla. Vain pari vaihtoa edellisestä Sportin keskialueen harhasyöttö kostautui ja Joni Lindlöf lisäsi TuTon johdon. Tässä vaiheessa Tamminen otti aikalisän.

- Urheilun salaisuus on se, että otat ulos minkä osaat. Kun joukkue on kriisissä, niin pelaajat ovat kipsissä ja ottavat ulos ehkä puolet siitä mitä osaavat. Kun tuossa tuli shokkialku, niin piti tehdä töitä että meidän veljet palaisivat edes lähelle omaa tasoaan. Etteivät pelkää pelata tai pelkää, että tulee takkiin, Tamminen selitti aikalisäänsä.

Sportin aikalisä ei tuottanut ainakaan heti tulosta, vaan TuTon luottopakki Pasi Järvisen hirmuinen lyöntilaukaus kimposi vaasalaispuolustajan kehon kautta jo kolmannen kerran ohi Guimondin. Tämä riitti ranskankanadalaiselle maalivahdille ja maaliin luisteli Eero Väre.

Sport sai pienoisen etsikkoaikansa, TuTon Matti Pelkosen otettua tuplajäähyn korkeasta mailasta. Sen Sport Nikolas Besch ja Filip Riska yllättivät TuTon maalia vartioineen Petri Koiviston. Sport oli mukana pelissä.

Päätuomari Laitisen pilkuntarkka linja tarkoitti sitä, että ylivoimaa pelattiin lähes vuorotellen. "Tami" oli tyytymätön joukkuensa erikoistilannepelaamiseen.

- Meillä alkoi ylivoimassa aika monella miehellä huimata, vaikka täällä on hyvä jää – paljon parempi kuin meillä, eikä pompi kiekko reunoista. Minäkin olen muutaman kiskaissut täällä TPS:n ylivoimassa. Leppänen antoi, vaihdettiin puolia ja vedettiin suoraan syötöstä. Ei niin kuin meidän äijät, jotka oli perse kenttään päin ylivoimalla ja pyöri ränneissä kun oli viiskolmonen, Tamminen kritisoi.

Pulska rouva laulaa

Toisessa erässä pelin tempo suorastaan romahti. Tuntui kuin Sportilta olisi puuttunut uskoa ja TuTolta halua. Varsinkin turkulaisten Tuomas Muhonen ja Aki Keinänen pyrkivät hakemaan pitkiä syöttöjä ja näiden epäonnistuessa nähtiin runsaasti pitkiä kiekkoja. Tämä teki erästä entistäkin rikkonaisempaa.

Tylsähkön toisen erän jälkeen kolmannenkin erän odotettiin olevan pelailua. Toisin kävi.

- Uskon, että tämä joukkue tarvitsi tätä voittoa psykologisesti. Lisäksi Eero Väreelle tämä oli iso juttu tulla tuollaisessa tilanteessa pelaamaan ja hän hoiti tämän lopun tyylikkäästi.

Lehkonen kiisti, että maalivahdin vaihto olisi ollut järkevä keino murtaa Sportin momentum.

- Ei siinä ollut paikkaa. Ne tilanteet tulivat vaan nopeasti vaan ja pumpumpum-pesä. Kyllä me Nissen (Petri Niukkanen) kanssa tehtiin kaikenlaista ja tiedostettiin, että koska kannattaa olla hereillä. Pelaajan mieli vaan on sellainen, Lehkonen selitti.

Maalivahdin vaihtoa olisi psykologisten syiden ohella puoltanut se, että maalivahti Petri Koivistolla ei ollut paras iltansa. Kiekot tuntuivat pomppivat nuorukaisen suojista jatkuvasti maaliin joka ikisen torjunnan jälkeen.

TuTon ykkösketjun keskushyökkääjä Tero Forsellia tappio tuntui sapettavan paljon enemmän kuin päävalmentajaansa. Tai sitten Forsell oli huonompi kätkemään harmistustaan.

- Liian helppoja maaleja sai vastustaja. Ei tuollaista saisi tapahtua, kun
peli oli täysin hallussa, Forsell latasi.

- Oltiin kaksi ja puoli erää selkeästi parempia, eikä ollut mitään hätää.
Sitten tuli tyhmiä virheitä, eikä maalivahdillakaan ollut paras päivä. Ja
sen jälkeen ei kellään muullakaan ollut. Vähän helposti Sport sai pisteet.

Tamminen on valmentanut Vaasan Sportia nyt yksitoista ottelua ja käyrä alkaa pikkuhiljaa keulia.

- Viisi voittoa kahdeksasta viimeisestä ja tämä kompensoi hieman tuota lauantaista jolloin me veimme ottelua pelillisesti, mutta Hokki voitti. Aivan kuten kävi TuTolle tänään, Tamminen sanoi.

- Laatuasioissa "Ikan" jengi on meitä valovuoden edellä, mutta yritämme kuroa sitä matkaa. Riittääkö se tähän kevääseen, niin sitä en lähde takamaan, mutta sen takaan, että se riittää ensi keväänä, Tamminen uhosi.

» Lähetä palautetta toimitukselle