Pakko parantaa

LIIGA / Ennakko
Hämeenlinnassa kohtaavat kaksi viime kierroksilla odotuksia herättänyttä joukkuetta, kun Hämeenlinnan Pallokerho saa vieraakseen Tampereen Ilveksen. Viime aikojen noususuhdanteesta huolimatta kummallakaan ei ole aihetta suuriin riemun kiljahduksiin.

Kuntokäyrät

HPK on kymmenen ottelun vertailussa SM-liigan kuntopuntarin paras joukkue. Vahvan nousujohteisen kauden jälkeen Kerhoa on kuitenkin palauteltu parin viimeisimmän ottelun aikana takaisin maan pinnalle.

- On kylmä fakta, että meidän on parannettava peliämme tiistaille. Viime viikolla emme pelanneet kauhean hyvää jääkiekkoa Lappeenrannassa emmekä kotona Kärppiä vastaan, toteaa HPK:n kakkosvalmentaja Pasi Arvonen.

Vaikka Lappeenrannasta tuliaisina olikin suurinumeroinen voitto, viime viikko jää mieleen lähinnä henkilökohtaisista virheistä, joita sattui usealle HPK:n runkopelaajalle. Joukkueen ajatuksia onkin palauteltu takaisin perustekemiseen.

- Parannus lähtee jokaisesta tiimin jäsenestä, pelaajista ja valmentajista. Aiemmat peli- ja jaksotavoitteet revittiin lauantain jälkeen seinältä, ja nyt mennään peli kerrallaan, Arvonen jatkaa.

Liigan jumbosijalla oleva Ilves ehti kaataa peräjälkeen TPS:n, Kärpät ja Ässät, kunnes SaiPa osoittautui viime ottelukierroksella sisuuntunutta tamperelaisryhmää vahvemmaksi.

Ilveksen peli on parantunut selvästi helmikuun aikana. Siirtorajan umpeuduttua myyntihuhut pelaajien ympärillä ovat loppuneet, mikä on selvästi vapauttanut ilmapiiriä. Myös pelaajavaihdokset ovat onnistuneet, Ryan Glenn ja etenkin Henrik Petré ovat tuoneet pakistoon leveyttä.

Ratkaisun paikat

Vaikka HPK taisteleekin suorasta pudotuspelipaikasta, ja Ilves sinnittelee selviytyäkseen kaudesta ilman karsintapelejä, on turha ennakoida ottelun lopputulosta sen enempää.

- Ei varmasti ole pelkoa siitä, että suhtautuisimme löysästi tässä vaiheessa kautta. Taistelemme kynsin hampain joka pisteestä, Arvonen lupaa.

Illan vastustajaa on HPK-leirissä seurattu tarkasti.

- Ilves on saanut omaa peliään parannettua. Isoimpana asiana maalivahtipeli on kehittynyt selvästi, Jani Hurme on terveenä huippuluokan maalivahti. Myös puolustuspelillisesti he pelaavat aiempaa tiiviimmin, Arvonen analysoi.

Vaikka vierasjoukkue onkin parantanut oman pään pelaamistaan, suurimmat Ilveksen ongelmat ovat yhä puolustuksessa. Avauspelaaminen on hidasta, ja viisikkopelaaminen hajoaa ajoittain, mistä seurauksena on paljon merkkausvirheitä.

HPK näytti Lappeenrannassa, miten murhaavaa nopea pelin kääntäminen voi olla nakutettuaan parissa minuutissa kolme maalia nopeista vastaiskuista. Ilvekseltä vaaditaan erityistä tarkkuutta Joonas Vihkon, Janne Laakkosen ja Miikka Männikön nopeiden lähtöjen kanssa.

HPK on ollut erityisen vahva myös ylivoimalla. Kärppiä vastaan kaikki Kerhon maalit viimeisteltiin erikoistilateista. Ilvekselläkin sekä ylivoima että alivoima ovat parantuneet kuukauden aikana. Ylivoiman puutteina ovat edelleen kiekon ylöstuonnit sekä tietynlainen mielikuvituksettomuus. Kiekkoa pelataan liikaakin Markus Seikolan kautta, mikä vähentää yllätyksellisyyttä.

Jos jokin ratkaiseva tekijä on ottelusta pakko nostaa esiin, on se tahtotaso. Miten Ilveksen putken katkeaminen on vaikuttanut henkisesti? Entä onko HPK:n menestyksen kannalta olennainen rentous löydettävissä taisteltaessa suorasta pudotuspelipaikasta?

HPK:n viime aikojen nousun takana on ollut selvästi aiempaa hyökkäysvoittoisempi ja avoimempi pelityyli. Vaikka aiempien kausien tyypillisestä ilmeestä ei voikaan vielä puhua, on etenkin puolustajien kiekollinen aktiivisuus lisääntynyt huomattavasti.

Siirtorajan kynnyksellä HPK:hon siirtynyt Toni Häppölä on pannut merkille muihin sarjan joukkueihin nähden eron HPK:n tavassa pyrkiä hallitsemaan peliä.

- Kiekollinen pelaaminen on täällä arvossa. Pakit pyrkivät pitämään kiekkoa. Se on suurin ero.

Viisi ottelua Kerhon riveissä pelannut Häppölä on esiintynyt edukseen, vaikka pisteitä onkin kertynyt vasta yhdessä ottelussa. Vanhaa seuraa HIFK:ta vastaan Häppölä yltyi kolmen pisteen iltapuhteeseen.

Myös Häppölä peräänkuuluttaa henkisen valmistautumisen vaikutusta ottelun kulkuun.

- Erot joukkueiden välillä ovat kentällä pieniä. On nähty, miten tasainen sarja on. Pelit voivat päättyä ihan miten vain. Yrittäminen on asia, johon voi itse eniten vaikuttaa. Pienet asiat pelin tiimellyksessä ratkaisevat ottelut. Mitä annat 30 sekunnin aikana, on tärkein asia, joka täytyy pitää mielessä jäälle mennessä, Häppölä kertoo.

Kokoonpanot

HPK pelaa samalla koostumuksella kuin edellisen viikon SaiPa- ja Kärpät-otteluissa. Jani Honkanen palaa mukaan lusittuaan ottelurangaistuksensa.

- Hyökkäykseen ei tule muutoksia. Puolustuksessa Mikko Mäenpään pelaaminen on kysymysmerkki. Pieniä vaivoja on ollut Marko Tuulolalla ja Jukka Laamasellakin, mutta he ovat mukana pelaavassa kokoonpanossa, Arvonen kertoo.

Ilves menetti hyökkäyspäästä yhden tehopelaajistaan, kun Masi Marjamäen jalkavamma varmistui murtumaksi, ja hän joutuu huilaamaan kolmisen viikkoa. Arto Tukio ja Ville Snellman potevat vanhoja vammojaan. Ketjuista ainakin tulikuuma kakkosvitja Jesse Niinimäki - Pasi Määttänen - Joonas Rask jatkaa yhdessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle