Pohjoisen puhuria vai keskisuomalaista pyörremyrskyä?

LIIGA / Ennakko
Viime kevään finalistit kohtaavat tiistaina neljännen kerran tällä kaudella. JYP on vienyt kaksi edellistä ottelua, Kärpät nappasi voiton kauden ensimmäisestä taistosta. Oululaisten kiusana on häärinyt tuttuun tapaan Antti Virtanen, joka lähestyy kovaa vauhtia JYPin kaikkien aikojen piste-ennätystä.

Kuntokäyrät

JYPin viime aikojen otteita leimaa lievä ailahtelevaisuus. Edellisessä vierasottelussaan SaiPaa vastaan joukkue oli todella vaisu, eikä se päässyt oikeastaan lainkaan pelirytmiin kiinni. Sen sijaan lauantaina Jyväskylässä TPS jäi jyrän alle kotijoukkueen murhaavan ylivoimapelin ansiosta.

Kärppien tilanne ei ole kadehdittava. Viimeisestä kuudesta ottelustaan pohjoisen pikkupedot ovat hävinneet peräti viisi. Pientä lohtua Matti Alatalon ryhmä sai edellisestä vierasottelustaan HPK:ta vastaan, kun Kärpät voitti kamppailun 3-4. Mutta lauantaina tuli jälleen paluu arkeen, kun Jokerit kävi varastamassa pisteet Raksilasta.

Joukkueiden lähtöasetelmat ovat varsin toisenlaiset. JYPin tavoite saavuttaa pudotuspelien kotietu on hyvin haarukassa, mutta Kärppien on tehtävä vielä armottoman kova talvirypistys pysyäkseen ylipäätään pudotuspelijoukkueena.

Ratkaisun paikat

Huomionarvoista JYPille on se, että aikaisemmin vaivannut maalinteko-ongelma on helpottanut ainakin kotona. Viimeisessä kolmessa Jyväskylässä käydyssä kamppailussa JYP on tehnyt vähintään viisi osumaa kussakin. Jussi Makkosen ja Antti Pihlströmin ilmestyminen joukkueeseen on tuonut verkon heiluttamiseen selvää helpotusta.

Oululaisten isona ongelmana on ollut hyökkäyksiin nousu. Puolustajat eivät saa toimitettua kiekkoa ylös, mikäli vastustaja karvaa vähänkin aktiivisemmin. Nämä ongelmat johtavat usein myös henkilökohtaisiin virheisiin. Näistä Kärpät on joutunut kärsimään jopa suoranaisina pistemenetyksinä. Puolustuspäässä suuria ongelmia on ollut etenkin kokeneella venäläisellä Dmitri Jushkevitshilla sekä Teemu Aallolla.

Vastaavasti Kärppien vaarallisin arsenaali löytyy hyökkäyspäästä. Liukasliikkeiset hyökkääjät pakottavat vastustajan rikkomaan, mikäli karvauspeli saadaan toimimaan. Etenkin Jari Viuhkolan palaaminen kokoonpanoon on tuonut hyökkäykseen paljon lisävariaatioita - Viuhkolan joukkueelleen tuomaa henkistä lisäkapasiteettia unohtamatta.

Vahvana kotijoukkueena tunnettu JYP lähtee otteluun ainakin lievänä ennakkosuosikkina. Aiemmilta kausilta tunnettu kammo oululaisia kohtaan on historiaa ja juuri Kärpät on sytyttänyt jyväskyläläiset todelliseen taisteluun. Pienoinen arvoitus kuitenkin on, millä tavalla päävalmentaja Risto Dufvan puuttuminen penkin takaa olympiakomennuksen vuoksi vaikuttaa hurrikaanipaitojen otteisiin.

Kokoonpanot

JYPin sairastupa ei ota vieläkään tyhjentyäkseen, sillä poissa ovat tuttuun tapaan hyökkääjät Tuomas Pihlman ja Tuomas Vänttinen sekä puolustaja Jyrki Välivaara. Ennakkotietojen mukaan Kevin Kantee ottaa Antti Jaatisen paikan pakistossa.

Kärpiltä puuttui lauantaina kokoonpanosta Antti Aarnio ja Pekka Saarenheimo. Tuore uusvanha hankinta Mikko Lehtonen on saapunut joukkueen mukana Jyväskylään, joten hän lienee pelikunnossa. Sen sijaan toinen puolustaja Juho Jokinen on sivussa lauantaisen aivotärähdyksen vuoksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle