Ensi-iltojen päivä Raumalla

LIIGA / Ennakko
Taas se alkaa. Lauantai-illan lätkäyleisölle tarjotaan 1980-luvun kiekkomusikaalin lisäksi viihdettä myös oikeasti jäisellä estradilla. Lukon vieraaksi syksyn avaavaan näytelmään saapuu Helsingistä Jokerit, joka Lukon tavoin hävisi paikallisottelunsa.

Pitsiturnauksen jälkeen ainoastaan yhden kotiharjoituspelin pelannut Lukko esintyy ensi kerran kriittiselle raumalaisyleisölle täydessä kokoonpanossa. Perjantainen Ässät-tappio tuskin vaikuttaa katsojamääriin, vaikka länsirannikolla totutusti ilmaistaan mielipide asioihin läsnäololla tai sen puutteella. Runsaslukuiselle katsomolle on luvassa hyvää viihdettä, sillä tappiosta sisuuntunut Jokerit tarjoaa varmasti mielenkiintoisen vastuksen kotijoukkueelle.

Isoa ja kovaa

Viime talven jälkeen Lukon joukkue on muuttunut entistä fyysisemmäksi. Voisi sanoa, että kauden 2007-08 joukkue on nyt vuodentakaista enemmän päävalmentaja Mika Toivolan näköinen. Joukkueeseen on hankittu liuta satakilosia kaappeja, joille pelin fyysinen osa-alue on omiaan. Pelaajia, joiden odotetaan kauden ajan istuvan tiuhaan jäähyaitiossa.

Harjoitusottelut ja kauden ensimäinen ottelu ovat kuitenkin osoittaneet, että kovaa pelaminen ei sulje pois taitoa. Shayne Toporowski jatkaa siitä mihin viime kaudella jäi, ja järkälemäinen puolustaja Mike Siklenka pitää yllä harjoituspeleissä alkanutta pistetahtiaan.

Tällä kaudella ykkösketjun statuksella kulkevan Juha-Pekka Haataja-Pekka Saarenheimo-Shayen Toporowski-kolmikon otteet huomioidaan varmasti tarkemmin, jolloin ratkaisjoita pitää löytyä myös muista ketjuista. Materiaalin leveydestä ei voi kettupaitoja syyttää, sillä ennen kauden alkua hyökkääjiä oli 4-5 kentällistä. Kuitenkin selkeää hyökkäävää kakkosketjua ei ollut, kunnes loukkaantuneen Greg Jacinan tuuraajaksi hankittiin "oma kasvatti", Janis Sprukts.

Latvialaisen laidalla viilettää Mika Viinasen lisäksi Petri Lammassaari, jolta odotetaan paljon. Liukas laituri olikin Ässiä vastaan Lukon parhaita pelaajia, vaikka ei pisteille päässytkään.

Sisuuntunut sentterijoukko

Jokereiden joukkue on rakennettu päinvastaisella tavalla Lukkoon verrattuna. Vaikka puolustukseen palannut Sami Helenius tuo kovaluista fysikkaa mukaan, on joukkue rakennettu taitavien keskushyökkääjien ympärille. Tommi Santala, Kim Hirschovits, Ville Leino, Clarke Wilm - pelaajia jotka mahtuisivat maakuntien joukkueiden ykköskenttiin milloin vain.

Santalan tulon myötä Jokereille synty positiivinen ongelma, johon ratkaisuksi löydettiin Hirschovitsin siirto laitaan. Hyökkäys kestää kriittisen tarkastelun, ainakin paperilla. HIFK-pelissä peli pyöri ajoittain iloisesti mutta maalinteko unohtui. Lauantai-iltana kaukaloon asettuu varmasti nälkäinen ryhmä, jolle maalittomuus ei ole vaihtoehto.

Narripaitojen alisuorituksesta huolimatta joukkueelta odotetaan paljon. Pelaajien omien sanojen mukainen "ämmämäinen" asenne peliin on parissa päivässä muuttunut varmasti. Lammasmainen pelaaminen ei auta eteenpäin, kun vastaan asettuu liigan isokokoisin joukkue. Pelikirjat joutavat siinä vaiheessa roskiin, kun homma tyrehtyy alkuunsa yleiseen haluttomuuteen.

Esiriippu sivuun

Kun kiekko Raumalla putoaa jäähän, on kentällä ahdasta. Kolmen tuomarin sijaan kentällä nähdään neljä raitapaitaa. Näin tapahtuuu muutamissa peleissä tulevalla kaudella. Kuriositeettina onkin, jäävätkö kettupaitojen rottailut herkemmin tuomareiden haaviin, kun havaintoja tekee kaksi silmäparia.

Sheddenin Jokerit voitti joukkueiden kohtaamiset viime kaudella, ja sama linja voi hyvinkin jatkua tällä kaudella. Lukon mahdollisuudet ovat oikeanlaisessa fyysisessä pelaamisessa - Jokereiden puolustus joutuu koville isokokoisten Lukko-hyökkääjien pyrkiessä Markkasen vartioimalle maalille.

Toisessa päässä tilanne on toinen, Lukon isokokoinen puolustus voi joutua pulaan Jokereiden taidokkaan hyökkäyksen kuvioissa. Jokereiden päävalmentaja Doug Shedden ei kuitenkaan lähtenyt hätiköiden tuomitsemaan vastustajan puolustusta.

- Minun on vaikea kritisoida ketään, ennen kuin olen nähnyt pelaajalta vähintään pari peliä. Lukon kanadalaispuolustajat Siklenka ja (Doug) O’Brien näyttävät pelaavan aika yksinkertaista peliä ja laittavan kiekkoa nopeasti liikkeelle. Mielestäni heidän liikkumisessaankaan ei ole mitään moittimista, Shedden arvioi pelipäivän aattona Porissa Satakunnan paikallisottelussa.

- Halusin nähdä minkätyyppinen heidän joukkueensa on ja miten heidän uudet pelaajansa esiintyvät. Se on heidän kotiavauksensa, ja se on aina vaikea paikka vierasjoukkueelle.

Jos ja kun Lukon pelitapa vie jäähypenkille tasaisen tahtiin, ovat pelin ratkaisut erikoistilannepelaamisessa. Porissa Lukon alivoima tökki pahasti, ja omissa soi tappavaan tahtiin. Tosin syynä oli osaksi myös Ässien erinomainen ylivoimapelaaminen.

- Ässät teki kolme maalia ylivoimapelissä, ja varmasti erikoistilannepelaaminen tulee olemaan lauantainakin ratkaisevassa osassa. Joukkueen pitäisi pystyä tekemään ylivoimalla 1-1,5 maalia ottelua kohden, Shedden puntaroi.

Illan ottelusta tullee varmasti tasaväkinen, siitä pitävät viimeistään huolta maalivahdit Jussi Markkanen ja Petri Vehanen. Jokereilla on torstain ottelusta suunta vain eteenpäin ja pelissä nähdään ehkäpä sitä jokerikiekkoa, jota ennen kauden alkua on odotettu. Lukko vastaa fyysisyydellään, mutta isojen jättiläisten varjoista parrasvaloihin nousevat myös taidokkaat hyökkääjät Saarenheimo ja Lammassaari, jotka esittivät jo Porissa Lukon pelikirjan pimeää puolta, taitoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle