Kun jokainen peli on tärkein

LIIGA / Ennakko
Lahdessa toisensa kohtaavat Pelicans ja Ässät. Jo tässä vaiheessa kautta kympin sakkiin mielivät seurat pelaavat illasta toiseen elämän ja kuoleman pelejä. Ässät on sarjataulukossa kymmenentenä ja kotijoukkue Pelicans viisi pistettä perässä – tosin kaksi peliä vähemmän pelanneena.

Kuntokäyrät

Pelicansin koko kausi on ollut melkoista vuoristorataa. Hyvää peliesitystä on seurannut pohjakosketus ja joukkueelta on voinut odottaa ihan mitä hyvänsä. Parin voiton jälkeen on usein nähty jopa ylimielistä leijumista, mikä tuntuu omituiselta silloin, kun ollaan sarjataulukon häntäpäässä.

Ässiä vastaan lahtelaisilla ei ole varaa leijumiseen. Tappio venyttäisi joukkueiden piste-eron jo kahdeksaan. Rästiottelut voittamalla ero olisi vain kaksi pistettä, mutta henkisesti playoff-viiva olisi paljon kauempana. Molempien joukkueiden motivaatiokiima tekee tiistain pelistä erityisen herkkupalan.

Pelicans otti viime viikolla täydet pisteet molemmista peleistään. Ensin tuli vierasvoitto mestari-JYPistä hallitun ja tyylipuhtaan esityksen jälkeen ja perjantaina kotijäällä kaatui Tappara. Päävalmentaja Mika Toivola iloitsi ennen kaikkea sitä, että pisteet saatiin huonollakin pelillä. Kiekko pomppi kerrankin Pelicansille. Sanotaan, että hyvä tuuri pitää ansaita työnteolla. Joka tapauksessa näiden kahden pelin vaikutus joukkueen itseluottamukseen ja taisteluilmeeseen on suuri.

Ässät on kauden viidenneksi paras kotijoukkue, mutta vastaavasti vieraissa koko SM-liigan huonoin. Viime aikoina vierasesityksetkin ovat kohentuneet. Pisteitä tuli Lappeenrannasta täydet kolme ja Espoostakin yksi. Pelicansin tapaan nuokin ovat Ässien päävastustajia.

Edellisellä Lahden vierailulla patapaidat ottivat yhden harvoista vierasvoitoistaan tällä kaudella. Ässät on muutenkin ollut tällä kaudella Pelicansille ylitsepääsemätön este. Pekka Rautakallion ryhmä ei anna nytkään mitään ilmaiseksi.

Ratkaisun paikat

Joukkueiden kaksi aiempaa kohtaamista ovat olleet kuin yö ja päivä. Porissa hulluteltiin jatkoajalle tilanteessa 6-6 Ässien viedessä jatkoaikavoiton. Lahdessa taas nyhjättiin vähämaalisesti numeroin 1-2.

Pelicansin on saatava kultakypärä Marko Kivenmäen kenttä kuriin. Se on ollut Ässien syömähammas – oikeastaan ainoa syömähammas jo jonkin aikaa. Vastaavasti Pelicansin viime aikojen onnistumiset ovat tulleet paljon leveämmällä rintamalla. Etenkin rouhijaosaston neloskenttä Kari SihvonenHenri HeinoAntti Tyrväinen on ollut energinen ja tehokas. Esimerkiksi Jyväskylässä JYPiä vastaan nelonen oli kiekollisesti lahtelaisten paras ketju. Se on melkoinen maineteko neloskentältä.

Usein tiukat ja tasaiset ottelut, joissa on paljon panosta, ratkeavat henkilökohtaisiin virheisiin. Puolustuspeli tuleekin olemaan tiistain ottelun tärkein osa-alue. Molemmat joukkueet kykenevät antamaan painetta vastustajan puolustukselle. Voittaja on se joukkue, jolla on jalkoja ja käsiä kestää paine.

Kokoonpanot

Maalivahtipeli on jälleen isossa roolissa. Pelicansin veskareiden pelikuntoa on moneen otteeseen kuutioitu ottelupäivän aamujäillä ja jopa aivan pelin alla lämmittelyssä. Tapparaa vastaan Tommi Nikkilä kykeni pelaamaan täydet minuutit. Saa nähdä mikä on tilanne huomenna. Joka tapauksessa ykkösmaalivahti Marc Lamothe on edelleen sivussa polveaan kuntouttamassa. Jääharjoittelun mies on jo aloittanut. Poissa Pelicans-vahvuudesta on myös joukkueen ykkössentteri Tommi Paakkolanvaara.

Ässien nuori Jussi Rynnäs on hyvillä otteillaan vienyt ykkösmaalivahdin paikan Eero Kilpeläiseltä. Suurta pohdintaa ei porilaisten valmennusjohdossa tarvitse pelaavasta maalivahdista käydä, sillä Kilpeläinen on todennäköisesti flunssaisena sivussa. Lisäksi räkätaudin kourissa ovat Matti Kuusisto ja kroonisesta korvatulehduksesta kärsivä Sakari Salminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle