HIFK:n uusi yritys Hakametsässä

LIIGA / Ennakko
Helsingin IFK vierailee toista kertaa parin päivän sisään Tampereella. Ilvekselle kirvelevän rankkaritappion kärsinyt helsinkiläisjoukkue haastaa Tapparan, joka jatkaa taisteluaan sijoista 3-5.

Torstai ei ollut toivoa täynnä HIFK:lle ja Tapparalle. HIFK oljenkorsi kuuden parhaan joukkoon pääsemisestä oheni entisestään, kun maalittoman peliajan jälkeen saaliiksi vain yksi lohdutuspiste rankkaritappiosta. Myös Tapparan kohtalona oli hävitä rangaistuslaukauksilla. KalPa oli Kuopiossa vahvempi maalein 4-3.

Panosta molemmilla joukkueilla on edelleen. Ilves hengittää IFK:n niskaan niin läheltä, että seitsemännen sijan säilyttämisessä on tekemistä punapedoille. Kissapetojoukkueet ovat pisteen päässä toisistaan sijoilla seitsemän ja kahdeksan.

Tapparan puolestaan tähyää yhä kolmossijalle, mutta viidentenä majaileva Pelicans on vain kolme pistettä perässä. Kirvesrinnat eivät siis voi vielä olla varmoja kotiedustaan. Myös kasvojenpesumahdollisuuden pitäisi motivoida. Joukkue lähti Kuopioon kuntopuntarin ykkösjoukkueena mutta joutui palaamaan laihan saaliin kanssa.

Ei yllättävä mahalasku

Tapparan häviö Kuopiossa ei ollut joukkueen kovasta pohjavireestä huolimatta suuri yllätys. Joukkueen perusongelmana on läpi kauden ollut pelin pitäminen kasassa 60 minuutin ajan. Maaottelutauon jälkeisissä voitto-otteluissa kirvesrinnat olivat napsineet voittoja huimalla maalierolla, mutta jokaisessa pelissä oli nähtävissä myös heikkoja hetkiä.

Viime aikoina Tapparalla on ollut ratkaisijoita jokaisessa kentällisessä. Sama suuntaus jatkui Kuopiossa, missä kaikki kolme maalia olivat eri ketjujen tekemiä. Aiemmin kovassa iskussa ollut Jori Lehterän johtama kakkosketju on kahden viime pelin maalitalkoissa värkännyt vain yhden osuman ja senkin ylivoimalla, mutta muut vitjat ovat kantaneet vastuun tehoista ryhdikkäästi.

Yksi Tapparan pelin aroista kohdista on tällä hetkellä korkea alttius vaarallisille vastahyökkäyksille. HIFK on tässä mielessä paha vastustaja. Stadin kissapedot pääsivät torstaina Ilvestä vastaan lukuisiin vastahyökkäyksiin, mutta tehokkaina tunnettujen hyökkääjien ruuti oli läpimärkää.

Tapparan maalilla Mika Lehto on pelannut jokaisen ottelun maaottelutauon jälkeen. Hänen asemansa aloittavana pudotuspelivahtina pitäisi olla selvä, joten torstain tappiosta huolimatta Lehto todennäköisesti aloittaa maalilla myös haasteellisessa HIFK-pelissä. Lepovuoro lienee luvassa ensi viikolla HPK:ta tai SaiPaa vastaan.

Tapparan sairaslista on tyhjä.

Kiharainen maalivahtitilanne

Alkuviikolla HIFK sai kuolettavan iskun haaveilleen suorasta pudotuspelipaikasta, kun pahin kilpakumppani JYP haki kolmen pisteen voiton Nordenskiöldinkadun hallista. Torstaina vuorossa oli kriittinen kamppailu Ilvestä vastaan. HIFK ei ollut jäänyt rypemään tappion murheisiin, vaan ottelu oli alusta lähtien vauhdikas ja viihdyttävä maalittomuudesta huolimatta.

Valmentajan Paul Baxterin mieleiseksi peli kuitenkin muuttui vasta kolmannessa erässä. Siinä missä kaksi ensimmäistä erää olivat olleet lennokasta menoa päästä päähän Ilveksen lievässä hallinnassa, kolmas erä oli selvästi IFK:n. Peliin löytyi kaivattu suunnitelmallisuus. Hyökkäykset olivat paremmin organisoituja ja sitä myötä myös puolustus oli valmiina asemissa, kun vastustaja yritti iskeä vastaan. Ilveksen hyökkäykset tyrehtyivät jatkuvasti jo keskialueella.

Oli siis hieman sääli HIFK:n kannalta, että saaliiksi jäi vain yksi piste. Ennen kaikkea tappio pääsi viemään huomion maalivahti Aleksis Ahlqvistin loistopeliltä. Ahlqvist teki kahdessa ensimmäisessä erässä tukun huipputorjuntoja, jotka antoivat IFK:lle mahdollisuuden taistella voitosta.

IFK:n maalivahtitilanne on kimurantti. Baxterin pitäisi vähitellen antaa veräjänvartijoilleen luottamuksen signaaleja pudotuspelejä ajatellen. Sen vuoksi ei olisi ihme, jos kokenut Lundell saisi palata takaisin maalinsuulle, mutta Ahlqvistin esitys torstaina oli niin vakuuttava, että sen myötä pitäisi saada mahdollisuus taistella ykkösvahdin paikasta.

HIFK:n kokoonpanosta puuttuvat todennäköisesti Juha Fagerstedt, Mikko Turunen ja Libor Ustrnul.

Vahva kotitaika

Kamppailun lähtökohdissa Tapparalla on motivaatiopuolella lievä etu. IFK:n loppurunkosarjan päätavoite eli paikka kuuden joukossa on tuskastuttavan kaukana. Ilves on takana pisteen päässä. Toki sillä on pudotuspelejä ajatellen merkitystä, onko sijoitus seitsemäs vai kahdeksas, mutta pelaajia tämä takaa-ajettavan asetelma ei sytytä samalla tavalla kuin ylöspäin kiipeäminen.

Tappara taistelee herruudesta tasaisessa kolmen joukkueen rykelmässä. Kolmossijalla ja kotiedun hukkaamisella on valtava ero. Tähän taisteluun pitäisi riittää nälkää. Tapparan etulyöntiasemaa puoltaa myös huikea kotiottelusaldo: edellisestä kotitappiosta tuli juuri kuluneeksi kolme kuukautta, ja putki on kahdentoista ottelun mittainen.

Tapparan suosikin asemaa ei kuitenkaan pidä liioitella, sillä HIFK on ollut vuodenvaihteen jälkeen yksi liigan kovavireisimmistä joukkueista. Torstaina vierasvoitto Tampereella ei ollut kaukana. Uudella yrittämällä temppu voi onnistua.

» Lähetä palautetta toimitukselle