Turun vuoro kokea Raipe-show

LIIGA / Ennakko
Raimo Helmisen jäähyväiskiertue on edennyt runkosarjan puitteissa kolmanneksi viimeiselle pysäkilleen eli Turkuun. Pelkäksi näytöshöntsäksi kohtaaminen ei muodostune, sillä molemmilla joukkueilla on yllin kyllin panosta pelissä.

TPS on ajautunut sesongin tärkeimmässä vaiheessa kauden pahimpaan tappioputkeensa. Tiistaina JYP haki jatkoaikavoiton Turusta venyttäen Palloseuran tappio-otteluiden putken jo kahdeksaan.

TPS:n heikkojen esitysten myötä SaiPa on tosissaan noussut taistelemaan viimeisestä pudotuspelipaikasta. Ennen torstaita Palloseuralla on kaksi pistettä hajurakoa viivan alla väijyvään SaiPaan. Kaiken lisäksi joukkueet kohtaavat keskinäisessä ottelussa Lappeenrannassa kuluvan viikon lauantaina. Ennen lauantain elintärkeää taistoa TPS:n pitäisi kuitenkin löytää lääkkeet Ilvestä vastaan runkosarjan viimeisessä kotiottelussaan. Muussa tapauksessa torstain peli saattaa jäädä jopa koko kauden viimeiseksi liigaotteluksi Turussa.

Helppoa Ilveksen kellistäminen ei tule olemaan, sillä kauden aiemmista kolmesta kohtaamisesta kissapedot ovat vieneet täydet yhdeksän pistettä. Lisäksi TPS on onnistunut tekemään Ilveksen häkkiin ainoastaan yhden maalin per peli.

Myös Ilveksellä on paljon vielä panosta ottelussa. Ennen kolmea viimeistä kierrosta joukkue on kahdeksantena neljä pistettä HIFK:ta perässä. On siis vielä ainakin teoriassa mahdollista, että TPS ja Ilves kohtaisivat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Tämä saattaa tuoda oman lisävärinsä otteluun. Ennen kuin keskinäisestä play offs -mittelöstä voi kuitenkaan alkaa edes haaveilla kummankin ryhmän täytyy hoitaa omat leiviskänsä kunnialla runkosarjan päätöskierroksilla.

Helmikuu on kuukausista julmin?

Tammikuun viimeisenä päivänä alkaneen tappiokierteen aikana TPS:n pelille leimallista on ollut epätasaisuus. Paikoitellen turkulaiset ovat kyenneet alkukaudelta tuttuun peli-ilmeeseen ja yritykseen. Toisinaan kaukaloon taas on luistellut jo valmiiksi alistunut musta-valkoinen ryhmä.

Viime otteluissa TPS on jälleen pelannut taistelevaa ja yritteliästä kiekkoa. Hyvä asenne ja yritteliäs peli ei ole kuitenkaan tuonut kaivattuja pisteitä kuin satunnaisesti.

Jopa otteluiden sisällä TPS on ajoittain kadottanut pelin hyvän alun jälkeen. Tästä nähtiin JYPiä vastaan malliesimerkki, kun Palloseura vei ottelua mielin määrin avauserässä, mutta ei kyennyt iskemään itseään tarpeeksi pitkälle karkumatkalle. Ottelun edetessä JYP nousi väkisin rinnalle ja ohi TPS:n pelin hidastuttua ratkaisevasti.

Yksi merkittävä syy TPS:n otteen kirpoamiseen on ollut ns. kärkimiesten tehottomuus. Ykkössentterin statuksella aiemmin kulkenut David Lundbohm on valunut hierarkiassa kolmosketjuun ja on istunut ajoittain myös viltissä.

Myös TPS:n kultakypärä Teemu Laine vaeltaa yksin rutikuivassa erämaassa. Pikkuvaivojen kanssa kamppaillut Laine on osunut edellisen kerran maaliin 5. tammikuuta. Tämän jälkeen Laine on pelannut 14 ottelua saldolla 0+2. On tehottomuuden syy sitten pikkuvaivat, henkinen paine, henkilökemioiden toimimattomuus tai kaikki edellä mainitut, Laineen pitäisi herätä. Hänen kadonneita tehojaan TPS tarvitsee, mikäli aikoo pelata vielä maaliskuun kymmenennen päivän jälkeen.

Yksi avain Laineen maalijyvän löytymiseen saattaa piillä Aki Uusikartanon mailassa. Neljä peliä TPS-paidassa pelannut Uusikartano hakee vielä ketjukavereitaan (Laine ja Niko Mikkola), mutta ajoittain mies on väläytellyt osaamistaan jakamalla mallikkaita passeja laitahyökkääjilleen.

JYP-ottelussa TPS:n paras kokonaisuus oli Markku Hurmeen vitja, jossa laidoilla viilettivät Tuomas Suominen sekä vähitellen hyvän perustason pelaamiseensa löytänyt Antti Erkinjuntti. Tiistaina tämä kolmikko järjesti TPS:n molemmat maalit. Viime aikoina myös Matti Aho on löytänyt uudenlaista kiekollista varmuutta pelaamiseensa.

TPS:lta varmuudella sivussa torstaina on kautensa jo päättänyt Antti Reivonen. JYP-ottelusta kuumeen vuoksi sivussa ollut Marko Kiprusoff palannee kokoonpanoon. Myös selkävaivojen kanssa kamppaillut Mikko Rautee saattaa palata tositoimiin. Maalilla jatkanee Juha Kuokkanen.

Avainmiesten loukkaantumiset rassaavat

Suuresta Raipe-huumasta huolimatta tuloksellisesti Ilveksen viime ajat ovat olleet synkähköjä. Viimeisestä kahdeksasta kamppailusta Ilves on voittanut kolme. Näistä kolmesta vain yksi on päättynyt varsinaisen peliajan puitteissa. Arvokkaat kolme pistettä tulivat tiistaina, kun Blues kaatui Hakametsässä numeroin 4-3.

Vaikka Bluesia vastaan tupsukorvat onnistuivatkin latomaan neljä täysosumaa, viime aikoina juuri maalinteko on ollut suurin Ilveksen kompastuskivi. Ennen tiistaita joukkue oli pelannut yli kaksi täyttä ottelua tekemättä maaliakaan.

Blues-ottelussa täsmähoitoa tehottomuuteen tarjosi lopulta nimenomaan Helminen Miikka Männikkö assistenttinaan. Kumpikin merkkautti Hakametsän illassa tehot 1+1. Tiistain ottelun kahden tehopisteen myötä Helmisen tämän kauden tehot nousivat 20 pisteeseen. Tehoillaan 5+15 Helminen olisi muuten TPS:n sisäisessä pistepörssissä yhdeksäntenä. Tosin TPS:aa vastaan maestro ei ole tehnyt pisteen pistettä tällä kaudella.

Aiemmissa TPS:n ja Ilveksen otteluissa tamperelaisten tehomiehinä ovat häärineet ennen kaikkea Toni Koivisto sekä Marko Anttila. Kolmessa keskinäisessä ottelussa Koivisto on merkkauttanut tehot 2+3. Anttila puolestaan on mellastanut kolmen maalin verran.

Yksi syy Ilveksen viimeaikojen tehottomuuteen on ollut juuri Koiviston loukkaantuminen. Koiviston poissa ollessa Ilveksen miehistöstä ei ole löytynyt perusvarmaa viimeistelijää.

Torstaina Koiviston lisäksi sivussa Ilveksen riveistä on puolustuksen tukipilari Arto Tukio. Myös maalivahtikysymys on avoin, sillä Tero Leinonen on kärsinyt viime aikoina pienistä vammoista ja Pasi Häkkinen on kantanut torjuntavastuun. Ilveksen kultakypärää pitää Koiviston sairasloman aikana päässään Mike Bishai.

» Lähetä palautetta toimitukselle