Puolustuspelaamisen oppitunti Porin malliin

Ässät järjesti kotiyleisölleen oppitunnin puolustuspelaamisen tärkeydestä, tai sen puutteesta. Tappara hyödynsi Ässä-lauman kotilaman ja iski taululle rumat lukemat ns. kuuden pisteen jumbofinaalissa. 0-6 lukemat merkitsivät patalaumalle jo kahdettatoista perättäistä kotitappiota.

Kuuden minuutin selätys

Isomäen jumbofinaali polkaistiin käyntiin juhlavissa tunnelmissa kun SM-liiga ja Porin Ässät palkitsivat patakapteeni Pasi Peltosen 800 ottelun rajapyykin ylittämisestä. Ottelu alkoikin hienosti, yleisö eli mukana ja laidat ryskyivät, kukaan ei tuntunut muistavan yhtätoista edellistä kotipeliä. Tappara ei tästä hätkähtänyt vaan iski nopeasti. Ottelun neljännellä minuutilla porilaisyleisö sai kylmän suihkun niskaansa kun Tapparan Mika Niemi iski maalin kulmalta kirvesrinnat 0-1 johtoon. Niemellä olikin vapaat kädet iskeä kiekko maaliin, Ässä-puolustajia ei lähistöllä ollut. Syötöt maalin toimittivat Ville Nieminen ja Jussi Halme.

Ässä-puolustajat olivat sekaisin vielä ensimmäisestä takaiskusta kun Tappara iski jo uudestaan. Kilpeläinen tiputti helpon näköisesti kiekon eteensä ja Kim Strömberg pääsi helposti iskemään maalin edestä lukemat jo 0-2:een. Ässä-puolustus oli illan teeman mukaisesti jälleen aivan muualla kuin maalin edessä.

Seuraavaa Tappara-maalia saatin odottaa kaksi minuuttia. Maali olikin täydellinen kopio 0-2 maalista: Kilpeläinen tiputti ja tällä kertaa Timo Koskela iski kiekon maalin edestä vapaasti reppuun. Tappara oli katkaissut Ässien selkärangan reilussa kuudessa minuutissa.

Molemmat joukkueet pääsivät vielä kokeilemaan ylivoimalla kahteen kertaan erän aikana ilman tulosta. Erän kohokohdaksi kotijoukkueen kannalta jäi Marko Mäkisen kova taklaus Timo Koskelaan. Koskela sai tilanteessa aivotärähdyksen.

Väylä auki maalille saakka

Toisen erän alussa Tappara hyödynsi jälleen Ässien surkean erän alun. 0-4 maali syntyi jo yhdeksän sekunnin pelin jälkeen. Maalin laukoi Jori Lehterä, Niko Niemisen ja Jussi Halmeen syötöistä. Patapaidat eivät tästä hätkähtäneet vaan jatkoivat illan linjaansa: mielikuvituksetonta hyökkäyspeliä, tahdotonta luistelua ja järjetöntä viisikkopuolustamista. Varsinkin patapaitojen ykkoskenttä näytti esimerkillään mallia muulle joukkueelle.

Tapparan seuraavaa maalia saatin odottaa vain kaksi minuuttia. Kirvesrintojen viidennen maalin laukoi, yllättävästi maalin edestä, Timo Vertala. Tällä kertaa Ässä-puolustaja sentään luisteli vieressä. Maalin jälkeen Eero Kilpeläinen sai tarpeekseen Ässä-pakkien sekoilusta ja luisteli vaihtoon. Tilalle tuli Tomas Duba.

Duban nolla kesti erän loppupuolelle Matti Kuparisen jäähyyn saakka. Illan puolustusteeman mukaisesti Ässä-puolustajat eivät olleet lähelläkään maalia Ville Niemisen iskiessä kiekon maaliin ja saalistaessaan illan kolmannen tehopisteensä... jälleen kerran maalin edestä.

Kolmannessa erässä Tappara passivoitui sen verran, että Ässät pääsi ajoittain jopa pyörittämään peliä kirvesrintojen päätyyn. Nuori maalivahti Harri Säteri hoiti kuitenkin Ässien hajanaiset tilanteet varmasti ja saalisti itselleen nollapelin. Ikävintä Tapparalle oli maalintekijä Kim Strömbergin loukkaantuminen. Ässien tähtipelaaja Marko Kivenmäki ei käynyt edes jäällä kolmannessa erässä.

Selitykset vähissä

Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen oli tyytyväinen joukkueensa aloitukseen ja viimeaikaisiin hyviin otteisiin.

- Erittäin hyvä ottelun alku meiltä, huomasi että oltiin hyvin valmistauduttu. Kolmannessa erässä alkoi sitten meillä tämä mukavuusalueen pelaaminen. Onneksi Säteri piti meitä pystyssä. Tietysti kaksi loukkaantumista harmittaa, tilanteista en osaa sanoa vielä mitään. Koskelalla on aivotärähdys ja Strömbergillä olkapää rikki.

- Kyllä tämä viimeaikainen hyvä putki on lähtenyt pelaajista. Pelaajat ovat tajunneet sen, että hinta pitää maksaa joukkueena. Barkovin tulo on auttanut meitä varsinkin yksilötason seuraamisessa pelin sisällä. Pelaajista kaikki on lähtenyt.

Patavalmentaja Alpo Suhonen oli syystäkin tyytymätön joukkueensa ja varsinkin tähtipelaajiensa esitykseen.

- Meiltä epäonnistunut ottelun alku taas kerran. Tuntuu että joka kerta kun päästään eteenpäin niin näin käy. Meidän nämä niin sanotut parhaat pelaajamme olivat tänään suoraan sanoen surkeita. Siis nämä joiden pitäisi johtaa joukkuetta omalla esimerkillään. Anteeksiantamatonta.

Ottelua ennen palkitulla Ässä-kapteeni Pasi Peltosella oli selvempi selitys joukkueen esitykseen.

- Me näytettiin tänään juuri niin idiooteilta kuin ollaankin. Meidän pitäisi tajuta, että meistä ei ole mihinkään hienoon taitokiekkoon.