HPK nujersi hermostuneen TPS:n

Hämeenlinnan Pallokerholla oli helpohko iltapuhde Turun Palloseuran isäntänä. Siinä missä kotijoukkueen jännitys jäi sarja-avauksen myötä Helsinkiin, olivat vierailijat aika ajoin täysin hukassa. Näin ollen Kerho lunasti täyden pistepotin lukemin 4-1 (2-0, 2-0, 0-1).
lisää

HPK:n ja TPS:n taistelu värikuvina
[katso kuvat]

Toni Mäkiahon paluu liigajäille oli tapahtumarikas
[lue lisää]

HPK luisteli otteluun terävästi ajaen röyhkeästi TPS:n maalille ja pakotti kokemattoman turkulaispuolustuksen karmeisiin puolustuspään virheisiin. Paremmalla viimeistelyllä ritaripaidat olisivat voineet latoa rumemmatkin lukemat tulostaululle.

Myös TPS-valmentaja Hannu Virta myönsi joukkueensa jännittyneisyyden.

- Meillä oli 5-6 kaveria, jotka nyt pelasivat ensimmäisen liigaottelunsa ja se näkyi väkisinkin, Virta totesi pelin jälkeen.

Kotijoukkue määräsi tahdin

Avauserässä turkulaiset olivat pahimmin jyrän alla. Varsinkin erän puolivälin hengähdystauon jälkeen Kerho teki kaukalossa lähes mitä halusi. Läpi ottelun hyvässä vireessä ollut Iivo Hokkasen kakkosketju laidoillaan Pasi Salonen ja Roni Andersson vastasi Rinkelinmäen tämän kauden avausosumasta. Salonen vapautti Anderssonin läpiajoon ja TPS-puolustuksen koukkimisista huolimatta hyökkääjä lirutti kiekon onnekkaasti ohi Juha Kuokkasen.

Vierasjoukkueella oli omat tilanteensa, mutta HPK:n maalissa torjunut Andy Chiodo oli jälleen eleettömän varma. Varsinkin Jussi Makkosen avopaikan Chiodo esti loistavalla pelastuksella.

Sen sijaan Kuokkasesta ei ollut kotijoukkueen pysäyttäjäksi. Muutama minuutti ennen erätaukoa ruotsalaissentteri Emil Lundberg siirsi maaliedusruuhkasta ritaripaidat 2-0-johtoon. Osumaa edelsi hyökkäyspään aloitusvoitto ja puolustaja Harri Tikkasen oivallinen syöttö laidan kautta maalin eteen.

HPK-luotsi Matti Alatalo myhäili syystäkin pelin hyvää aloitusta.

- Aivan eri peli kuin Helsingissä. Oltiin valmiina alusta asti ja muutenkin esityksemme oli kaikin puolin tasapainoinen, Alatalo mietiskeli.

Tuttu nimi nousi esiin

Toista erää ehdittiin tahkota vain puolitoista minuuttia, kun Kerho siirtyi jo ratkaisevaan kolmen maalin johtoon. Terävän vastahyökkäyksen päätteeksi Hokkanen sai siirtää ensimmäisen liigamaalinsa tyhjänä ammottaneeseen verkkoon. Pelin jälkeen Virta manailikin oman joukkueensa antamia ylivoimahyökkäyksiä.

- Meiltä puuttui pelirohkeus ja tasapaino hyökkäyksissä, mikä johti pahoihin HPK:n vastahyökkäyksiin. Jollain tapaa tässä maksellaan nyt oppirahoja.

Erän puolivälin jälkeen hämeenlinnalaisyleisölle tuttu nimi nousi esiin. Paluun ritarinuttuun tehnyt Toni Mäkiaho vei ensin hienolla yksilösuorituksella joukkueensa 4-0-johtoon ja tämän jälkeen tyrmäsi tyylipuhtaalla avojäätaklauksella TPS:n amerikkalaisvahvistuksen Lee Sweattin jään pintaan, eikä puolustajaa sen koommin kentällä nähty.

Muuten Mäkiaho ei esityksellään säväyttänyt. Kiekko karkaili, eivätkä syötötkään meinanneet löytää pelikavereita. Kaiken lisäksi Mäkiahon kiekonmenetyksestä Tuomas Suominen onnistui päätöserässä murtamaan Chiodon nollapelin.

Muuten kolmas erä olikin melkoista pelailua. TPS onnistui hieman kohentamaan rivejään, mutta selvä tappioasema näkyi jo pelaajien otteissa. HPK:lla oli silti monta paikkaa sinetöidä lopullinen ratkaisu, mutta niin Kai Nurmisen, Pasi Tuomisen kuin Jonas Anderssoninkin paikat valuivat hukkaan.

Hannu Virralla on kieltämättä haasteellinen tehtävä edessään nuorekkaan ryhmänsä kanssa. Aki Bergin pitkä poissaolo korostuu varmasti mitä pidemmälle kausi etenee, ellei toivottuja tuloksia synny. HPK:n ilme sen sijaan oli tutun taistelevainen, vaikka työsarkaa ritareillakin vielä riittää.

- Pelattiin meidän omilla vahvuuksilla. Kiekko liikkui, puolustettiin koko viisikon voimin ja ajettiin röyhkeästi maalille, Alatalo luetteli tyytyväisenä.

HPK:n kausi jatkuu tiistaina kotiottelulla Ilvestä vastaan, TPS isännöi jo lauantaina Espoon Bluesia.