Jokerit löi tuskaisen Ilveksen

LIIGA / Raportti
Tampereen Hakametsän jäähallissa ei nähty torstai-iltana hienouksia Ilveksen ja Jokereiden iskettyä yhteen. Kahden enemmän tai vähemmän tuskaisen joukkueen kohtaamisen voitti Jokerit maalein 4-1.

Ilves ja Jokerit pelasivat Tampereella varsin vaisun ottelun. Jo ensimmäisistä vaihdoista lähtien oli nähtävissä, että kaukalossa on kaksi tuskaista joukkuetta, joilla on punainen lanka pelistä hukassa. Vähäisistä tilanteista Jokerit onnistui tekemään neljä maalia Ilveksen yhtä vastaan ja tärkeät pisteet matkaavat Helsinkiin.

– Vielä elää unelma playoff-paikasta. Vaikeaa on ollut viime aikoina, mikä näkyy myös pelissä. Pelinrakentelu on todella huonoa tällä hetkellä. Keskushyökkääjäosasto on raihnainen ja vaillinainen. Nyt on tullut myös selväksi, että Bates (Battaglia) ei ole keskushyökkääjä, vaan laitahyökkääjä. Tauon jälkeen saadaan kaksi pelaajaa takaisin ja toivotaan, että se jämäköittää tilannetta, totesin Jokereiden päävalmentaja Hannu Jortikka ottelun päätyttyä.

– Harmittaa suunnattomasti. Pelicansia oli mahdollisuus ottaa kiinni nyt ja tulevassalauantain ottelussa, jolloin kaikki olisi ollut mahdollista. Mutta ei riittänyt, mietti puolestaan Ilveksen valmennusjohtoon kuuluva Juha Pajuoja.

– Jokereiden pelikuri oli kovempi tuossa kolmannessa erässä. Eihän se toki kaunista ollut, mutta hyvin puolustivat. Meidän ongelmat oli puolustuksessa. Toisessa maalissa (Antti) Bruunin täydellinen nukahtaminen maalin edessä. Se oli paha maali, kun tiedetään ettei olla kauheasti maaleja pystytty viime peleissä tekemään. Myös kolmas maali oli paha puolustuspään virhe, mutta siihen toiseen maaliin tämä kaatui.

Niko Snellman suihkuun, Mälkiä loukkaantui

Ensimmäisen erän ensimmäinen kunnon tekopaikka tuli Ilveksen Jesse Niinimäelle, joka ei kuitenkaan saanut pyörivään kiekkoon kunnon otetta ja laukaus livahti ohi lähes tyhjästä maalista. Kun Jokeritkaan ei päässyt Jukka Hentusen tolppalaukausta lähemmäksi maalia, lähdettiin erätauolle maalittomasta tasatilanteesta.

Erän puhuttavin tilanne nähtiin, kun Ilveksen Niko Snellman taklasi Simo Mälkiän rajusti erän puolivälin jälkeen. Tilanteesta vihellettiin oikeutetusti 5+20 minuutin jäähy, eikä Pajuojakaan lähtenyt tilannetta selittelemään.

– Snellmanilta täysin hölmö jäähy. Sama kaveri on tehnyt näitä ennenkin, mutta ei me kestetä tällaisia tilanteita. Kestettiin kyllä hyvin se jäähy, mutta se sekoitti meidän peluutuksen. Selvä tilanne ja täysin oikea tuomio, totesi Pajuoja.

– Mälkiän polvi on valmis. En ole lääkäri, mutta ensimmäinen arvio on, että kausi on ohi, selvensi Jortikka puolustajansa vointia.

Jobinpostia kesken ottelun jokerileiriin aiheutti myös Fredrik Brembergin vatsatauti ja mies joutui jättämään leikin kesken ensimmäisen erän aikana.

Maalihanat auki toisessa erässä

Heti toisen erän alkuun Jokerit pääsi pelaamaan ylivoimalla, kun Antti Bruun lähti jäähylle lyötyään kiekon katsomoon. Esa Pirnes pääsi iskemään kiekon rystyltä maaliin, kun Ilves-puolustus ei pystynyt siivoamaan Jukka Hentusen ja Teemu Erosen laukaisuyrityksistä jäänyttä irtokiekkoa maalin edustalta. Maali oli jokerihyökkääjälle viidestoista tällä kaudella.

Muutama minuutti myöhemmin pääsi Ilveksen Marko Anttila huippupaikkaan, kun Ilveksen parhaimmistoa jälleen ollut Jaakko Pellinen tarjoili kiekon maalinkulmalle. Anttilan tarkka laukaus osui kuitenkin maalin kehikkoon ja tuuletukset jäivät toiseen kertaan.

Ilves sai ottelun tasoihin Janne Lahden jäähyn aikana. Markus Seikolan laukauksen jokerimaalivahti Juuso Riksman pystyi vielä torjumaan, mutta Colby Genowayn reboundiin ei Riksman enää ehtinyt mukaan. Kanadalainen löi ilmasta kauden kolmannen osumansa. Muuten Riksman pääsi ottelussa varsin helpolla, sillä Ilveksen maalintekohalukkuus oli kadoksissa kautta linjan.

– Paljon tuotetaan laukauksia, mutta todellinen maalille meneminen ja tappeleminen irtokiekoista puuttuu kokonaan. Sellainen hampaat irvessä -asenne on poissa. Ei meillä taitoa ole niin paljoa, että voitaisiin sitä kautta pelejä voittamaan, mietti Pajuoja.

Kolmannessa erässä Jokerit teki tarvittavat maalit. Ensin Pirnes pääsi nauttimaan Hentusen tarjoilusta ja onnistui siirtämään loistavan siniviivan tuntumasta lähteneen syötön maalinperukoille. Viisi minuuttia myöhemmin onnistui paljon esillä ollut Janne Lahti. Mies pääsi nousemaan kulmasta maalille aivan vapaasti Ilves-pakkien ihmetellessä vieressä. Lopulta lahti pujotti kiekon maaliin Ilveksen maalissa kohtuullisen ottelun pelanneen Jani Hurmeen patjan alta.

– Tänään Pirneksen kenttä ratkaisi ottelun. Lahdelta aika hyvä suoritus, vaikka parissa edellisessä ottelussa on myös tullut erikoinen kiekon katsomoon pelaaminen. Tänään hän onneksi kuittasi tilanteen maalilla, kehui Jortikka suojattiaan.

Ottelun lopussa Ilves yritti vielä kavennusta ilman maalivahtia. Tilanteen hyödynsi kuitenkin Jokereiden Hentunen, joka onnistui maalinteossa kauden kaikissa Ilvestä vastaan pelaamissaan otteluissa.

Ketjumuutoksetkaan eivät auttaneet Ilvestä, Jokereilla luvassa Hannu-Sedän kiekkokoulu

Ilves pyrki herättelemään joukkuetta ketjumuutoksin. Genoway oli siirretty Määttäsen ketjun laidalle ja Anttila oli siirretty kakkoseen Pellisen ja Niinimäen rinnalle. Kokeilut eivät kuitenkaan Pajuojan mielestä aivan onnistuneet.

– Ketjumuutokset eivät onnistuneet. Toivottiin, että Määttäsen rinnalla olisi Genowaylle saatu tehoja. Tämä kuitenkin söi meidän toisen hyökkäävän ketjun.

(Ville) Korhonen, Pellinen ja Niinimäki pelaavat illasta toiseen hyvin. Näiltä kalliimmilta pelaajilta odotan enemmän tulosta. Ei meillä ole Määttäsen ketjun lisäksi ollut ratkaisuvoimaa pitkään aikaan, kertasi Pajuoja.

Ilveksen valmennusjohto tiedostaa pahan tilanteen ja viimein myös myöntää sen. Karsintoja onkin jo mietitty.

– Kyllä valmennuksessa ajatellaan jo karsintoja. Tähän viikkoon satsattiin rajusti ja yhä tietysti pyritään Pelicansia saavuttamaan. Kyllä tilanne tiedostetaan, eikä tässä ihmeisiin voi uskoa, päätti Pajuoja.

Jokereilla alkaa nyt tauko, sillä joukkueella ei ole lauantaina enää ottelua. Jortikka lupaa pitää joukkueelleen kovaa treeniä tauon aikana.

– Maanantaina alkaa Hannu-Sedän kiekkokoulu. Sanoin, että ääntä tulen käyttämään ja siihen kannattaa varautua. Viisikkopeli on yksi asia, mikä pitää saada kuntoon. Harjoituksista on hyvin vaikea kuitenkin saada peliin asti asioita. Totta on, että kun katsoo tätä meidän joukkuelistaa, niin kysymyksiä tulee aika paljon, avasi Jortikka suunnitelmiaan.

Lopuksi Jortikka kommentoi lyhyesti illan vastustajaa.

– Tuska on Ilveksen leirissä selvä. Ei käy kateeksi "Mälliä". En kommentoi vastustajaa sen kummemmin, sillä jokaisella valmentajalla on oman ruudun hoitamisessa ihan riittävästi tekemistä, päätti Jortikka puheensa.

» Lähetä palautetta toimitukselle