HIFK voittoon viime hetken maalilla

LIIGA / Raportti
Kauden neljäs Helsingin paikallinen ei suurta kiekkojuhlaa maanantaina täydelle tuvalle tarjonnut, mutta sitäkin tiukempaa taistelua, kun HIFK nappasi otteen pääkaupungin valtikkaan loppuhetken maaleilla. 2-4-lukemin päättyneen kamppailun sankari oli jälleen kaksi maalia iskenyt Mikael Granlund, jolle ei Pasilastakaan tuntunut löytyvän pysäyttäjää.

Paljon taklauksia, tiukkaa puolustuskamppailua ja pelin jälkeistä nokkapokkaa. Niistä koostui pääasiassa kauden neljäs Helsingin derby maanantai-iltana Pasilassa. Todelliset maalintekopaikat olivat vähissä ja molemmat joukkueet esittivät kauden kenties parasta puolustuspeliään. Tämä saikin molemmat vastuuvalmentajat pelin jälkeen muikeiksi.

Täysi tupa sai odottaa lähes täydet 60 minuuttia ottelun ratkaisua, joka nähtiin vasta viime minuutilla. Illan ratkaisija ei ollut suuri yllätys, kun sankarin viitan harteilleen otti jälleen kerran Mikael Granlund, joka pääsi viime minuutilla hiljentämään suurimman osan areenasta. Kimmo Kuhta heitti siniviivalta ja nuorukainen pääsi ohjaamaan kiekon ilmasta ohi voimattoman Frans Tuohimaan.

– Peli aaltoili pitkälti pelin sisällä – välillä toiselle ja välillä toiselle puolelle. Sitten se vain lopussa kääntyi IFK:lle, Jokerikomentaja Erkka Westerlund kiteytti pelin jälkeen.

HIFK aloitti vahvasti

HIFK tuli otteluun ryminällä ja ensimmäinen kymmenminuuttinen mentiinkin vierailijoiden pienoisessa hallinnassa. Kotijoukkue ei päässyt keskialueen yli haluamallaan tavalla ja Jokereiden alku otteluun näytti vaikealta. HIFK ei kuitenkaan hallintaa pystynyt sen selvemmin käyttämään hyväkseen ja vahvasta alusta huolimatta kunnolliset maalipaikat olivat kortilla.


Mikael Granlund oli jälleen elementissään, kun HIFK haki tärkeän voiton Pasilasta.

– Alku oli vahvasti HIFK:n. Päästiin kuitenkin pikkuhiljaa mukaan ja meillä oli ylivoimatkin ja niissä paikkoja, Westerlund kommentoi.

Jos ensimmäinen kymppi mentiin vierailijoiden tahtiin, kääntyi ote ja hallinta pikkuhiljaa erän puolivälin tienoilla. Ensimmäiset ylivoimat olivat molemmilta vielä hakemista, mutta jäähyjen jälkeen myös kotijoukkue alkoi saada painetta Dennis Endrasin vartioiman maalin eteen. Mitä pitemmälle erä kulki, sitä paremmin Jokerit saikin pelin otteesta kiinni.

Erän loppupuolella joukkue pääsi kokeilemaan 5-3-ylivoimaa HIFK:n jouduttua rikkomaan. Erän paras paikka siunaantui Nichlas Hardtille, jonka vedon eteen Endras sai riittävästi työnnettyä mailaa. Näin ollen erätauolle mentiin maalittomin lukemin.

Toinen erä alkoi HIFK:n ylivoimalla, joka jäi kuitenkin melko ponnettomaksi. Paras paikka siunaantui heti jäähyn päätyttyä Eero Somervuoren jäätyä yksin Jokereiden maalin eteen. Frans Tuohimaa venyi kuitenkin laiturin harhautuksen eteen ja piti pelin vielä maalittomana.

Kauaa ei kuitenkaan mennyt, kunnes HIFK sai illan ensimmäisen palkinnon työnteostaan. Tuohimaa torjui vielä Petteri Wirtasen ylivoimavedon, mutta maalin edustalle jäänyt Somervuori oli liikaa ja ottelun avausmaali näki päivänvalon hieman ennen erän puoliväliä.

Jokereiden kuitti tuli kuitenkin nopeasti Janne Pesosen istuessa jäähyllä. Ossi Väänänen toi kotijoukkueen jälleen tasoihin komealla siniviivapommilla, johon Endraskaan ei enää venynyt.

Maalin jälkeen hallinta pysyi kotijoukkueella ja HIFK:n maalilla hikoillut saksalainen saikin venyä muutamaan tärkeään torjuntaan. Kolmanteen erään mentiin kuitenkin vierasjohdossa, kun erän lopulla nähtiin ensimmäinen Granlund-show. Nuorukainen pelasi hyvin yhteen Toni Söderholmin kanssa ja pääsi iskemään avopaikalta vieraat maalin karussa päätöserään.

Erässä puhutti eniten varsin epäurheilijamainen episodi. Ilari Melart oli menossa taklaamaan Jarkko Ruutua, kun tämä yllättäen kyykistyikin laidan tuntumassa, ja Melart lensi Ruudun yli.

-Se oli selvä kyykistyminen, turha temppu. Mutta Ruutu oli koko ajan tuomarien silmätikku, Westerlund sanoi.

Ruutu sai tilanteesta jäähyn leikkaamisesta.

Summerin jo soitua Ruutu ja Melart näyttivät olevan valmiita tappelemaan.
Melart innostui jo pudottamaan hanskat, mutta Ruutu ei tähän leikkiin lähtenytkään mukaan, vaan hankki näin HIFK-puolustajalle 10 minuutin henkilökohtaisen rangaistuksen.

Jokerit nousi – HIFK kuittasi lopussa

Kolmanteen erään tuli nälkäinen Jokerit, ja kotijoukkue saikin erän alkuun hyvän rytmin päälle. Viiden minuutin kohdalla nähtiin illan komein maali, kun Janne Lahti ja Hardt syöttelivät komeasti yhteen ja Teemu Eronen pääsi iskemään maalin kulmalta komean osuman jo Jokerit takaisin peliin mukaan.

Pitkään näytti jo, että ratkaisua haettaisiin vielä jatkoajalta, mutta toisin kävi. Tomi Mäen jäähy kostautui, kun HIFK ratkaisi komealla osumalla ottelun ja näin ollen otti toisen kiinnityksen Helsingin valtikkaan. Loppunumerot tyhjiin viimeisteli Sim Liivik

– Hyvä peli ja tapahtuma. Hieno jääkiekkoilta. Paljon tapahtui pelissä. Tasainen peli loppuun asti, pienet asiat vain ratkaisevat, joista olen jo aikaisemminkin tässä tapahtumassa kerrannut, Westerlund summasi pelin jälkeen tuntojaan.

Tappio oli Jokereille kova paikka, mutta kokenut valmentaja näki kuitenkin tappiosta huolimatta paljon hyvää.

– Syttymisessä taisteluun meiltä alkoi löytyä jo kolme kentällistä, jotka pistivät itsensä peliin. Se oli se positiivinen asia meiltä.

Hyökkäyspeli on viime peleissä ollut Jokereilla vaikeaa ja maalinteko on tökkinyt. Mies käänsi hyökkäyksen ongelmat myös puolustuksen puoleen.

– Lähtökohta on se, että pystytään parantamaan hyökkäyspeliä nimenomaan puolustuksen kautta. Tarkoitus on, että saadaan hyvässä paikassa kiekkoja. Joten siinä suhteessa onnistuttiin tänään hyvin. Maalin edessä pitää olla kuitenkin parempi ja sinne pitää saada enemmän kiekkoja.

HIFK:n puolella oltiin syystäkin tyytyväisiä voittoon ja Petri Matikainen jakoi paljon kiitosta joukkiolleen.

– Hieno taistelu tänään. Kaikin keinoin, pelattiin aktiivista peliä. Ei passailtu eikä odoteltu, vaan pyrittiin pelaamaan ja karvaamaan.

– Pienet ovat marginaalit, kun kaksi huippujoukkuetta pelaa vastakkain. Voitontahto ja työmoraali olivat tänään sellaisia seikkoja, joista olen ylpeä. Joka jätkällä. Hienoa nähdä, että saksalainen maalivahti kovissa paikoissa tuntuu vain paranevan.

HIFK tuli otteluun pirteästi ja pelasi varsinkin puolustuspäässä vahvan pelin. Matikainen ei pelin jälkeen halunnut kuitenkaan liikaa hehkuttaa, vaan muistutti pelien jatkuvan nopealla tahdilla.

– Tässä on kuitenkin yksi vapaapäivä, jonka jälkeen vielä pari tärkeää peliä, joten turha on vielä ruveta henkseleitä paukuttelemaan. Kaksi tärkeää rutistusta vielä jäljellä. Mutta hieno voitto ja nautitaan nyt siitä, tyytyväinen mies päätti ottelun jälkeen.

Jokereiden pelit jatkuvat keskiviikkona Raumalla, HIFK saa perjantaina vieraakseen TPS:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle