JYPille voitto nihkeässä pelissä

LIIGA / Raportti
JYPin ja KalPan kohtaaminen ei tarjonnut huipputason peliä. Molemmat joukkueet tekivät melko paljon virheitä, mutta ratkaisevat erot muodostuivat ylivoimapelissä ja maalin suulla. Niissä JYP oli parempi ja vei pisteet lukemin 3-1.

Kotivoitto katkaisi JYPin orastavan tappioputken, jolla oli mittaa kaksi peliä. KalPalle häviö sen sijaan oli jo kuudes peräkkäinen.

- Olimme varsinkin maalintekopelissä tuon verran huonompia, mitä numerot näyttävät. Vieraspeliksi oli riittävä määrä ylivoimaa ja maalintekopaikkoja, mutta kyky tehdä maaleja on tällä hetkellä todella huono. Ei riittänyt tänään, mutta oli paljon positiivista pelissä, KalPan päävalmentaja Pekka Virta kommentoi ottelun jälkeen.

Lisää

Mäntymaa ja muut sankarit kuvissa
[katso kuvat]



Seurannassa KalPan tuore hankinta Mattias Remstam
[lue lisää]



Honkaheimo debytoi KalPa-paidassa
[lue lisää]

KalPa voitti laukaukset 34-32, mutta laadussa oli toivomisen varaa. Sinuhe Wallinheimo sai silti venyä monta kertaa parhaimpaansa, kun taas KalPan maalilla Tuomas Nissinen päästi kaksi maalia melko helpon näköisesti.

- Olen kahteen ensimmäiseen erään tyytyväinen. Viimeisessä oli vaikea säilyttää viisikkotekemistä, kun johdettiin 3-0 eikä ollut hädän päivää. Se kompakti paketti, mitä tavoitellaan, pikkasen repeili. Olen kuitenkin tyytyväinen pisteisiin ja peliin, JYPin päävalmentaja Risto Dufva sanoi.

Erikoistilanteet ratkaisivat

KalPan erikoistilannepelaaminen on pitkin kautta ollut heikkoa. Joukkue on ylivoimaisesti liigan huonoin alivoimalla, eikä ylivoimassakaan ole ollut kehumista. JYP onnistui tänään ylivoimalla kahdesti ja KalPa ei kertaakaan, mikä ei ainakaan auttanut vierasjoukkuetta.

- Meidän ylivoima onnistui tekemään kaksi maalia, eikä siinä tainnut paljoa ylivoimaa tulla, JYPin nelossentteri Tuomas Vänttinen mainitsi ottelun ratkaisuksi.

Toinen JYPin ylivoimamaaleista oli ottelun avausmaali ajassa 13.24. Kalle Kaijomaa ampui viivalta Jarkko Immosen syötöstä ja Samuli Piiroinen oli maalin edessä ronkkimassa paluukiekon sisään. Alivoiman aloittanut KalPan puolustajapari Juha Alastalo - Tomi Tuomainen ei antanut maalivahdille riittävästi apuja, vaan Piiroinen sai tehdä maalin varsin rauhassa.

KalPa pääsi pian maalin jälkeen kokeilemaan ylivoimaa, mutta seuraavan maalin teki JYP pian jäähyn päättymisen jälkeen. KalPan ykköskentän hallinta JYPin puolustusalueella muuttui 4-2-vastahyökkäykseksi, jossa Olli Sipiläinen vapautti Ville Mäntymaan ja Esa Saksisen kahdestaan KalPan Janne Jalasvaaraa vastaan. Mäntymaa teki oman ratkaisun ja ampui kiekon helponlaisesti Nissisen längistä verkkoon.

Kolmas JYP-maali tuli toisessa erässä, jossa JYP pääsi pelaamaan ylivoimaa viidellä kolmea vastaan. Pakkopeli tuotti minuutin ja viidentoista sekunnin jauhamisen jälkeen maalin, kun Samuli Piiroinen syötti Kalle Kaijomaalle laukaisupaikan b-pisteen alakaarelle ja maskissa ollut Nissinen joutui antautumaan kolmannen kerran. KalPan valmentaja Virta harmitteli ottelun jälkeen erityisesti tätä maalia.

- Kolmas maali jäi vähän sapettamaan. Jäähy oli heppoinen, ja alakierteinen lyöntilaukaus putosi maaliin kun oli kymmenen sekuntia alivoimaa jäljellä. Olisi ollut mukavampi lähteä 2-0-tilanteesta viimeiseen erään, Virta sanoi.

Kahdesta päällekkäisestä jäähystä ensimmäinen, Jeremy Stevensonin rangaistus kyynärpäätaklauksesta, oli myös Stevensonin itsensä mielestä heppoinen. Miehen nauru kuului katsomon yläparville asti, kun hän havaitsi pelikatkon tultua joutuvansa jäähylle Ville Mäntymaahan kohdistuneesta taklauksesta.

Kolmas erä KalPan painetta

Kotipeli ei kuulunut JYPin kauden parhaimpiin, ja kovempi vastustaja olisi saattanut pistää isännät hyvin ahtaalle tänään. KalPan kiri toi yhden maalin ajassa 48.40, kun Ville Hämäläisen kenttä toi hyvällä liikkeellä kiekon hyökkäysalueelle, ja Jyri Junnila jäi pyörimään väkkäränä b-pisteelle. Junnila syötti puolustaja Timo Seppäselle vapaan kaistan nousta maalille, eikä Seppänen jättänyt paikkaa käyttämättä, vaan luisteli lähelle ja ampui ranteella maalin.

KalPa liikkui varsinkin kolmannessa erässä JYPiä paremmin, mutta sinänsä toimivaa karvaustaan se ei pystynyt muuttamaan maalipaikoiksi, maaleista puhumattakaan. Paikkansa oli myös JYPillä, mutta Juha-Pekka Hytösen läpiajo tai Samuli Piiroisen yritys lähietäisyydeltä kohti tyhjää KalPa-maalia eivät tuottaneet tulosta.

Risto Dufva olisi voinut ottelun jälkeen olla kriittisempikin joukkuettaan kohtaan, sillä KalPa sai aktiivisella luistelulla sekoitettua turhankin paljon JYPin pelaamista, mikä johti virheisiin. Dufva keskittyi kuitenkin olemaan tyytyväinen siihen, että joukkue palasi voittojen tielle kahden tappion jälkeen.

- Voitto antaa aina asetelman seuraavaan peliin ihan toisella tavalla. Jokainen joukkue häviää välillä, hyvä joukkue häviää vahingossa jopa kaksi kertaa peräkkäin, mutta kolmea ei joukkue suostu ottamaan, Dufva totesi.

Valmentaja muistutti myös JYPin alivoimapelaamisen toimivuudesta tänään. Alivoima ei ole toiminut alkukaudella odotetunlaisesti, mutta tänään KalPan ylivoima pystyttiin pitämään aisoissa. Erityisesti Dufva kehui Tuomas Vänttistä, joka jälleen kerran uurasti mallikkaasti alivoimalla.

- Erittäin ratkaiseva tänään oli se alivoimapelaaminen ja erityisesti Vänttinen-Sipiläinen-pari siellä alivoimalla. Montakohan laukausta se Vänttinen torjui, varmaan kymmenen, eikä valittanut yhtään. Se on tuloksenteon kannalta erittäin tärkeää saada pienen loukkaantumisen jälkeen tuollaisia soluja mukaan, Dufva kehui.

KalPan Timo Salo loukkasi olkapäänsä ottelussa, ja Pekka Virta epäili sairausloman olevan edessä. Positiivisia pelaajauutisia Kuopioon toi Otto Honkaheimon ensiesiintyminen KalPa-paidassa, sillä hän oli joukkueen parhaita puolustajia.

JYPin pelit jatkuvat torstaina vierasottelulla Porissa Ässiä vastaan. KalPa kohtaa samana päivänä kotihallissaan Oulun Kärpät.

» Lähetä palautetta toimitukselle