KalPa Kuopion turnauksen finaaliin

Kuopion kiekkokausi käynnistyi todenteolla perjantai-illan myöhäisottelussa. Laiskatempoisessa ottelussa KalPa oli Ässiä parempi lukemin 3-2. Kaksijakoista ottelua hallitsi ensin vierasjoukkue, kunnes kuopiolaiset heräsivät toisen erän puolivälissä mukaan peliin.

Kuopion turnauksen toinen välieräottelu oli väritön ja laiskavauhtinen. Hyvin keskialueen tukkinut Ässät oli niskan päällä ottelun puoliväliin saakka, kunnes kotijoukkue otti ohjat käsiinsä. Patapaitojen hyvä keskialueen pelaaminen kesti puolitoista erää ja KalPan pelinrakentaminen ontui. Kilpipaidat pelasivatkin ottelun alun juuri niin hitaasti kuin porilaisten valmennusjohto toivoi.

KalPan hyökkäyksiinlähdöt olivat hitaita ja kiekko pelattiin toistuvasti hyvin toimineeseen porilaisten keskialueen sumppuun. Ottelun avausmaalin tekivätkin syksyn parhaan harjoitusottelunsa pelanneet porilaiset.

Vaarattoman näköisestä kaksi vastaan kaksi -hyökkäyksestä Matti Kuparinen ampui kiekon hieman yllättäen takakulmaan KalPa-puolustuksen peruuttaessa voimakkaasti ja maalivahti Mika Oksan ollessa vielä unten mailla.

Avauserä sujui vierasjoukkueen komennossa vaikka todella vaarallisia maalitilanteita ei nähty kummassakaan päädyssä.

- Oltiin todella tyytyväisiä meidän avauserään. Pelattiin pitkälti sitä kiekkoa, mitä Ässät tulee vieraskaukoissa pelaamaan. Onnistuttiin viemaan KalPalta avaustila pois.

- Kotona me tietenkin tullaan olemaan aktiivisempia ja fyysisempiä. Ehkä oltiin avauserään lopulta liiankin tyytyväisiä. KalPa sai kavennuksestaan hurmoksen, johon ei pystytty enää vastaamaan, Ässien kakkosluotsi Mika Pieniniemi kommentoi.

Kiiskinen herätti kotijoukkueen

Toinen erä alkoi siitä, mihin avauserä jäi: Ässät jatkoi vahvaa pelaamistaan ja KalPan peli oli hidasta seisoskelua. Ässät siirtyikin ennen erän puoliväliä 0-2-johtoon. Aku Pekkarisen kiekonmenetys omalla alueella kostautui. Matti Kuparinen riisti kiekon ja syötti maalin eteen Blake Robsonille, joka viimeisteli porilaisten toisen osuman.

KalPan 1-2-kavennus nähtiin pian toisen erän puolivälin jälkeen. KalPan painostushetken jälkeen Juha Alastalo katkaisi purkukiekon ja syötti b-pisteen yläkaarelle Tuomas Kiiskiselle, joka ohjasi kiekon takakulmaan.

Kotijoukkue heräsi peliin vasta Kiiskisen osuman myötä ja loppuerä pelattiinkin kotijoukkueen komennossa. Kiiskisen maalin jälkeen KalPan pelaaminen nopeutui huomattavasti ja varsinkin hyökkäyksiin kotijoukkue lähti räväkämmin, eikä Ässien puolustuspaletti ehtinyt aina valmiiksi.

Tasoitusosuma syntyi KalPan harvinaisesta erittäin nopeasta vastahyökkäyksestä. Aku Pekkarisen nopean avauksen myötä kotijoukkue pääsi ylivoimahyökkäykseen. Ville Hämäläinen levitti ja Jyri Junnila ohjasi tyylikkäästi takakulmaan.

Tuppurainen ratkaisi alivoimalla

KalPa siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon kolmannen erän alussa. Ässien Henrik Petrén avaus kolahti suoraan Jani Tuppuraisen lapaan. Tuppurainen polki röyhkeästi kohti maalia ja ampui millintarkasti oikeaan yläkulmaan.

KalPan johto-osuma kuvasi ottelua hyvin. Ottelun vanhetessa kotijoukkue pääsi paremmin ja paremmin otteluun mukaan. Varsinkin kilpipaitojen liike lisääntyi selvästi ja kankeahko porilaisjoukkue ei pysynyt kotijoukkueen vauhdissa mukana. Vastaavasti Ässät sai hallinnan välittömästi itselleen, kun kilpipaitojen liike alkoi hiipua.

Ottelun loppu sujui kuopiolaismerkeissä. Maaleistaan innostunut kotijoukkue jaksoi luistella eikä isokokoinen vierasjoukkue pysynyt isokokoisessa kaukalossa isäntien tahdissa. Selvästi kaksijakoinen ottelu päättyikin KalPan 3-2-voittoon.

- Meidän ykkösketjulta tänään heikko peli. Kahden erän jälkeen heillä oli yksi maalipaikka ja KalPalla heitä vastan lähemmäs kymmenen maalintekotilannetta. Vastaavasti omat nuoret pelasivat tänään hyvin. Kokonaisuutena hyvä esitys meiltä ja selvästi parempi suoritus varsinkin viisikkopelissä kun aiemmissa harjoitusotteluissa, Pieniniemi kertoi.

Ässät kohtaa huomenna iltapäivän pronssiottelussa AIK:n ja KalPa finaaliottelussa Rapperswilin.