Tuttu tulos Niiralan montussa

Kuopiolaisten sarja-avaus oli miltei yhteenveto edellisestä kaudesta. KalPa taisteli ajoittain, mutta vahvempi vastustaja vei lopulta voiton. Kovasti kauteen satsannut JYP vei ansaitusti pisteet lukemin 1-3 (1-1, 0-1, 0-1).

Niiralan montussa 4825 katsojaa näki JYPin ottavan täyden pistepotin KalPan harmiksi. Molempien joukkueiden peli oli vielä kaukana parhaasta tasostaan. Kovemman rutiinin omaava hurrikaaniryhmä otti ensimmäisen kiinnityksen paikallispelien herruudesta.

- 3-1 oli lopputulos ja pidän sitä ihan ansaittuna. Meille siunaantui enemmän hyviä maalipaikkoja. Ensimmäiset pisteet ovat aina tärkeitä, myhäili tyytyväinen JYPin päävalmentaja Risto Dufva.

Myös kuopiolaisten päävalmentaja Pekka Virta näki asian samalla tavalla kuin kollegansa Dufva.

- Samaa mieltä, että lopputulos oli kaiken jälkeen oikeutettu, myönsi pettynyt Pekka Virta.

Molemmilla omat etsikkoaikansa

Ottelun alku oli joukkueilta vielä tunnustelua liigavauhtiin. Molemmille siunaantui muutamia hyviä maalipaikkoja.

- Tultiin otteluun hyvin sisään. Meillä oli lukuisia hyviä maalipaikkoja. Sitä seurasi meidän heikoin jakso ensimmäisen erän lopussa ja toisen erän ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, arvio Risto Dufva ottelun kulkua.

Hurrikaanipaitaan paluun tehnyt Antti Virtanen iski ensimmäisen paikallispelikierroksen nopeimman maalin vajaassa kahdessa minuutissa. KalPan maalivahti Mika Oksa torjui Ville Mäntymaan lyöntilaukauksen eteensä, ja Virtanen siirsi paluukiekon helposti maaliin.

Kuopiolaisten tasoitusmaali syntyi kymmenen minuuttia myöhemmin. Kärpistä Kuopioon siirtynyt Jyri Junnila iski kiekon tarkalla laukauksella yläkulmaan ohi JYPin maalivahdin Sinuhe Wallinheimon.

KalPa pääsi tasoitusmaalin myötä mukaan otteluun. JYP kulutti ahkerasti jäähypenkkiä, ja kotijoukkueella oli mahdollisuus ratkaista ottelu itselleen.

- Meillä oli oma momentum ensimmäisen erän lopussa ja toisen erän alussa. Iso määrä ylivoimaa ja kuinka ollakaan niin vastustaja iski sitten sen 1-2 maalin, analysoi Virta ottelun ratkaisuhetkiä.

- Ylivoima on pitkälti henkilökohtaista osaamista. Vastustajan kaverit näyttivät, miksi siellä tietyille kavereille maksetaan.

Valmentaja Risto Dufva otti KalPan painostusjakson päätteeksi aikalisän. Pelin kulku muuttuikin heti JYPin aikalisän jälkeen huomattavasti. JYP tiivisti puolustuspeliään. Aikalisän merkitystä Dufva piti kuitenkin marginaalisena.

- Ei siinä mitään kummallisempaa käyty läpi. Aikalisä on vaan hätäkeino ja en tiedä onko sillä suurempaa merkitystä. Psykologinen asia siinä tapahtuu, jos jotain tapahtui, pohdiskeli Dufva.

- Aikalisiä saa muutenkin pitää joka erässä, viittasi JYPin valmentaja Dufva liigan uuteen sääntöön.

Rantasalmen Sulttaani nousi ratkaisijaksi

Ratkaisun hetkillä joukkueiden tähtipelaajilla on suuri asema joukkueessa. Kovalla kohulla SM-liigaan palannut Jarkko Immonen näytti, että ratkaisijan viitta sopii hänelle.

KalPan nuori puolustaja Tomi Tuomainen otti toisen erän puolessa välissä jäähyn laitakahinan päätteeksi. JYPin valmentaja Risto Dufva heitti kentälle odotetusti hyökkääjistä Jarkko Immosen, Tuomas Pihlmanin ja Antti Virtasen. Erinomaisen ottelun pelannut JYP-kapteeni Jukka-Pekka Hytönen ja Ville Mäntymaa täydensivät JYPin ylivoimaviisikkoa.

Tuomainen ehti seurata alle puoliminuuttia jäähyaitiosta ennen, kuin Jarkko Immonen iski ottelun voittomaalin. JYPin tähtihyökkääjä sai maalin taakse kiekon laitahyökkääjä Pihlmanilta. KalPan puolustus oli ryhmittynyt huonosti, ja Immonen nousi röyhkeästi maalin eteen ja iski oman laukauksen paluukiekon ohi hölmistyneen Mika Oksan.

Immosen maalin jälkeen kuopiolaisten pelaaminen lamaantui. JYP sumputti keskialueen kokonaan ja KalPa oli täysin aseeton taktisesti hyvin pelanneen vastustajansa edessä.

- Pojat tekivät kaksi maalia. Kyllä se yhdelle kentälle aina joka ilta riittää, kommentoi tähtikenttäänsä tyytyväinen Risto Dufva.

Ottelun kolmannessa erässä JYPin Tommi Hannus pääsi viimeistelemään KalPan puolustuksen hölmöilyn jälkeen ylivoimahyökkäyksestä loppunumerot 1-3. Pirteästi pelannut Tuomas Vänttinen tarjoili mainion syötön Hannukselle.

Joukkueiden pelit jatkuvat lauantaina 15.9. JYP saa Jyväskylään vieraakseen Tapparan. Kuopiolaiset pelaavat seuraavan ottelun Lahdessa Pelicansin vieraana.