Ässät voitti Äijänsuollakin

LIIGA / Raportti
Porin Ässät onnistui hakemaan Raumalta vieraspisteitä viimeisellä mahdollisella hetkellä tällä kaudella. Läpi talven paikallistaistot ovat olleet illan isännän Lukon heiniä, mutta Joonas Kemppaisen johtaman nuorisoketjun vahva panos siivitti patapaidat faniristeilylle vierasvoitto taskussa.

Vaikka Ässät on menettänyt mahdollisuutensa, eikä Lukon viime kuukausien suorittaminen ole ollut luomassa kanaalikaupunkiin kovin suurta kiekkobuumia, yleisö oli löytänyt varsin hyvin tiensä kauden viimeistä paikallispeliä seuraamaan.

- Kova ja kiihkeä paikallismatsi, hienosti yleisöä hallissa lauantai-iltaa viettämässä, Lukon valmentaja Mika Toivola totesi.

Ottelua seurasi 4803 katsojaa. Katsojien kiinnostuksen suhteen peilattuna yleisömäärässä on pientä vääristymää, sillä pelin jälkeen Ässien faniryhmä lähti pitämään hauskaa risteilylle. Bileet olivat käynnissä jo pelin aikana, minkä huomasi kentälle asti.

- Tosi hyvää meininkiä patafaneilta, sinne päin täytyy lähettää isoja kiitoksia. Hyvin kuului ässäkannustus yli raumalaisten huutojen, nuori ässähyökkääjä Masi Marjamäki ihasteli.

Fyysinen avauserä

Ässät oli saada otteluun lentävän lähdön, sillä Patrik Forsbacka karkasi jo pelin toisella minuutilla läpiajoon. Iso porilaishyökkääjä ei kuitenkaan ratkaisevalla hetkellä osunut koko kiekkoon.

Paikalliskamppailun henki alkoi virrata ulos pullosta, kun Lukon kultakypärä ja kapteeni Shayne Toporowski ampui kiekon vihellyksen jälkeen kohti ässävahti Eero Kilpeläistä. Patapakki Tapio Sammalkangas ei kovamaineista kanadalaista kumarrellut vaan aloitti torikokouksen täräyttämällä Toporowskia poikittaisella mailalla selkään.

- Aika fyysinen peli. Fiilisottelu, molemmin puolin, Marjamäki totesi.

Poikittainen viuhui hetkeä myöhemminkin. Marjamäki haki polvitaklausta Lukon puolustaja Mike Siklenkaan, mikä ei kanukkia miellyttänyt. Hän lähti heti Marjamäen perään, mutta tavoitti liukasliikkeisen ässähyökkääjän vasta pelikatkolla. Selkään täräytetty poikittainen maila oli päätuomari Tom Laaksosen tulkintojen mukaan kymmenminuuttisen arvoinen suoritus.

Semir Ben-Amor ja Patrik Forsbacka olivat ennalta potentiaalinen pari päättämään ottelunsa ennen aikojaan nyrkkitappelun ansiosta, ja samalla kellonlyömällä kaksikko kaukalosta poistuikin. Forsbacka tosin kannettiin, Ben-Amor poistettiin kaukalosta tuomarin käskystä.

- Semir löi mailalla polvitaipeeseen, ja maila osui hermoon. Ei hän varmaan vahingoittaa yrittänyt, mutta tunto lähti, samoin voimat, ja sen takia en voinut jatkaa peliä. Ei pitäisi olla mitään rikki, pystyn taivuttamaan polvea, mutta tosi kipeä se on, Forsbacka kertoi.

Ben-Amor sai tekosistaan pelirangaistuksen, mikä merkitsi miehelle kymppitilin täyttymistä jo kolmannen kerran tällä kaudella. Ben-Amor on näin sivussa Lukon neljästä seuraavasta ottelusta.

Ben-Amor ja Forsbacka vaihtoivat kommentteja tilanteessa jo ennen kiekon putoamista jäähän, ja Ässien valmentaja Alpo Suhosella olikin selkeä mielipide tapahtumien kulusta.

- Sieltä tuli kommentti, että nyt pitää tapella. Ja se kommentti tuli Rauman puolelta. Olen kyllästynyt tähän, näitä haasteita tulee jo alkuverryttelyssä. Ihmettelen, että SM-liigassa ei saada lopetettua näitä sovittuja tappeluita, Suhonen huokaili.

Erikoinen rankkarituomio

Ässät ei viiden minuutin etsikkoaikaansa pystynyt hyödyntämään, ja Petri Vehasen maali pysyi koskemattomana vielä senkin jälkeen, kun Marko Luomalan purkukiekko napsahti suoraan Tuomas Takalan lapaan. Takala ei kuitenkaan pystynyt läpiajossaan puijaamaan alkuviikolla isäksi tullutta maajoukkuevahtia.

Pelin puolivälissä Ässät sai rangaistuslaukauksen, jossa Jesse Joensuu ei kyennyt Vehasta ohittamaan. Rankkariin johtaneessa tilanteessa Petteri Tasku pääsi läpiajoon Tommi Huhtalan sokkosyötön ansiosta, mutta Vehanen pystyi heittäytymällä pysäyttämään ensin kiekon ja sitten Taskun.

Tasku luisteli Vehasen ojennettuun mailaan, ja Tom Laaksosen ratkaisu sai Ässien valmennuskaksikon räjähtämään nauruun.

- Se rankkari ihmetytti. Minun mielestäni Vehanen otti sen kiekon pois, Mika Toivola kummasteli.

Erän viimeisellä minuutilla nähtiin vihdoin maalikin. Ässien kapteenina toiminut Markku Tähtinen oli unohdettu täysin yksin Lukon maalin eteen. Teemu Virkkunen sai kiekon pelattua Tähtiselle, ja tämä veivasi laatan verkkoon.

Päätöserän alussa Lukko tuli ryminällä mukaan peliin. Mikko Viitanen ampui ensin kotijoukkueen tasoihin, ja reilu puoli minuuttia myöhemmin Marko Luomala jatkoi irtokiekon ohi Eero Kilpeläisen.

- Kyllähän me tätä peliä hallitsimme. Tuossa kolmannen erän alussa tuli pieni notkahdus, mutta ei siinäkään mitään hätää ollut, Suhonen totesi.

Nuorten esiinmarssi

Peli ei todellakaan kääntynyt Lukolle, vaan Ässät otti edun takaisin. Johtavaan rooliin astui ensimmäistä otteluaan yhdessä pelannut nuorisokentällinen Masi Marjamäki-Joonas Kemppainen-Sakari Salminen, joka kampesi patapaidat uudelleen johtoon.

Marjamäki survoi ensin väkisin tasoituksen.

- Ihmettelen tätä Ässien toista maalia, tätä jota videolta tarkastettiin. Yksi toimittaja sanoi minulle, että videolta ei näe, oliko kiekko maalissa, mutta linjurin näkemyksen perusteella se hyväksyttiin. Kai sen sitten noinkin voi viheltää, vaikka ensin lähdetään tarkastamaan videolta, Toivola hämmästeli.

Pari minuuttia myöhemmin Lukko joutui alivoimalla, kun Mike Siklenkan avaus lipsahti katsomon puolelle.

Alpo Suhonen käskytti rohkeasti nuorisokenttänsä jäälle aloittamaan ylivoimaa. Pojat kiittivät, ja Joonas Kemppainen taiteili kiekon ylänurkkaan.

- Hieno suoritus, etenkin meidän nuori kaartimme osoitti melkoista kypsyyttä näin kovassa paikassa. Vaikka kyllähän porilaiset ovat tottuneet täällä pelaamaan. Siinä on kuitenkin muutama jätkä pelannut joka toinen päivä, kun A-junioreillakin on ollut pelejä, Suhonen ihasteli.

Lukko sai vielä yhden mahdollisuuden, kun Justin Morrison polkaisi läpiajoon pelin viimeisellä minuutilla. Eero Kilpeläinen veti kuitenkin pitemmän korren, ja Ässät nappasi kauden ensimmäisen vierasvoittonsa Äijänsuolla.

- Vierasotteluita on kiva voittaa. Täällä ainakin, Suhonen heitti.

Muuttoliike kävi siirtojen takarajalla voimakkaasti Porista poispäin, mutta yhden uuden miehen patapaidat saivat rivistöönsä raahattua. Olli Korkeavuori debytoi uuden työnantajansa nutussa suoraan ykköskentällisessä Henrik Petrén parina. Tilastollisesti Korkeavuoren ilta sisälsi kaksi kaksiminuuttista.

- Hyvä sisääntulo joukkueeseen häneltä. Energistä pelaamista, ehkä vähän hermostunutta. Näyttäisi kuitenkin, että ollaan saamassa hyvä, kokenut, isokokoinen ja fyysinenkin SM-liigapuolustaja, Alpo Suhonen mietti.

» Lähetä palautetta toimitukselle