Jari Kauppilan virhe Jokereiden onni

LIIGA / Raportti
Pelicans ei onnistunut katkaisemaan kotiotteluidensa tappioputkea hyvästä taistelusta huolimatta. Kotijoukkue hallitsi ottelua Jokereita vastaan, mutta täysi pistepotti lähti vieraiden matkaan luvuin 1-2 (1-0, 0-1, 0-1). Ratkaisumaalin ampui Juha Lind alivoimalla Pelicans-sentteri Jari Kauppilan järkyttävän harhasyötön jälkeen.

Pelicansin kotiotteluiden tuska siis jatkuu. Peräkkäisiä kotitappioita on nyt kasassa kuusi ja näissä peleissä on Pelicans-maalia juhlittu vaivaiset seitsemän kertaa. Eräs hallista hartiat lysyssä taas kerran poistunut fani kiteytti lahtelaistunnelmat osuvasti: “Onneksi on Ässät.”

Jokerit passiivinen, Pelicans ottaa komennon

Avauserä mentiin selkeässä Pelicans-komennossa. Kotijoukkue vyörytti pelin kerta toisensa jälkeen vastustajan päätyyn. Ihan huippupaikat jäivät kuitenkin melko vähiin ja maalivahti Juuso Riksman hoiti hommansa eleettömästi. Kertaalleen Pelicans kuitenkin sai kiekon Jokeri-maaliin. Jyrki Louhi istui jäähyllä ja kotijoukkueen ylivoima lähestyi jo loppuaan, kun maalille heitetty kiekko pomppi Jani Forsströmin ulottuville, eikä maskipelaajana ylivoimalla viihtyvä pakki erehtynyt.

Jokereilla mahdollisia maalipaikkoja oli koko erässä vain kaksi: Jani Ridan terävä laukaus ensi minuutilla ja Janne Hauhtosen röyhkeä nousu aivan erän lopussa. Pelicansin selkeää hallintaa edesauttoi Jokereiden huomiota herättävän passiivinen pelityyli.

Sama meno jatkui toisessakin erässä. Tällä kertaa maali tehtiin kuitenkin Pelicans-vahti Tommi Nikkilän selän taakse. Kalle Kerman heitti purkukiekon Pelicans-päätyyn. Jani Forsströmillä ja Samuli Suhosella ei ollut ihan heti selvillä, kumpi ottaa kiekon ja kumpi miehen maalilta. Kiekkoon ehti ensin mainion pelin pelannut Jokeri-laituri Ossi Saarinen, jonka heitto maalille kimpoili pelaajien varusteista sisään. Tasoitusmaali merkittiin Quinn Hancockille.

Pelicansin 2-1-hyökkäyksissä iskee putkinäkö

Pian tasoituksen jälkeen Pelicansille tuli hyökkäysalueella kuin varkain 2-1-tilanne. Vili Sopanen ampui kuitenkin itse, vaikka vieressä odotti ketjukaveri Tuomas Santavuori liikkuvat takana. Sopasen napakka ranneveto löysi tiensä yläriman kautta muikkuverkkoihin.

Kotijoukkueen liike oli myrkkyä Jokereille. Mikko Jokela ja Marko Kauppinen joutuivat jäähylle ja Pelicansille tarjottiin puoli minuuttia 5-3-ylivoimaa. Saldoksi jäi yksi ohilaukaus. Hyökkäyspään onnistumisten puute ja sen mukanaan tuoma tuska näkyi kerta toisensa jälkeen huonoina ratkaisuina ratkaisevilla hetkillä. Kari Sihvonen ja Henri Heino pelattiin näyttävästi 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Sihvosen ratkaisu oli käsittämätön: silmitön lämäri päin Juuso Riksmania. Henri Heino odotti turhaan vieressä avopaikassa ja lapa jäässä.

Kauppila tarjoilee ja Lind kiittää

Maalinteon sietämätön vaikeus ei helpottanut kolmannessakaan erässä. Juuso Riksmanin ainoan harharetken jälkeen Michal Birnerillä oli edessään tyhjä maali, mutta laukaus pyörivään kiekkoon suuntautui maalin yli. Paine oli kuitenkin koko ajan Jokeri-päässä. Kotiyleisö odotti ratkaisua.

Marko Kauppisen lähdettyä toistamiseen istunnolle ratkaisu sitten saatiin – tosin ei kotiyleisölle mieleinen ratkaisu. Pelicansin ykkösylivoimaa pyörittänyt Jari Kauppila oli läpi ottelun suurissa vaikeuksissa kiekon ylöstuomisen kanssa. Verkkainen nousu päättyi tällä kertaa käsittämättömään harhasyöttöön omalla siniviivalla. Juha Lind säntäsi alivoimalla läpi ja laittoi lopulta oman reboundinsa Tommi Nikkilän selän taa. Peli oli sillä selvä. Hannu Aravirta ei voinut kuin pyöritellä päätään:

- Mä olen erittäin tyytyväinen tohon lataukseen ja peliin kaiken kaikkiaan. On tietysti harmillista, että yksi tuollainen iso virhe vei täysin maun joukkueen hyvästä esityksestä, tuskaili Aravirta.

Välittömästi maalin jälkeen kotijoukkue sai vielä loistavan mahdollisuuden tasoitukseen. Liki minuutti 5-3-ylivoimaa oli pelkkää kiekon siirtelyä ilman ensimmäistäkään kunnon laukausta. Pelin jälkeen Aravirralla olikin terveisiä 5-3-vastuun saaneelle Komarovin kentälle:

- Jo ensimmäisen 5-3-ylivoiman jälkeen viesti oli, että laukauksia pitää tulla enemmän. Mun mielestä minuutin viiskolmosessa pitäisi tulla vähintään viisi laukausta. Se on minimi. Kun laukaus lähtee, meillä on 5-3-ylivoima siinä reboundissa. Kyllä se nyt liian hieromista oli, kritisoi Aravirta suorin sanoin.

Ottelun lopullinen ratkaisu oli Kari Sihvosen ääliömäinen taklaus oman joukkueen ollessa maalin takaa-ajoasemassa. Sihvonen taklasi kaksi metriä laidasta irti olleen Jokereiden Kimmo Erosen selästä päin laitaa. Eronen poistui kaukalosta verta vuotavana. Tapaus oli oikeastaan luonteva huipennus Kari Sihvosen muutenkin luokattomalle peliesitykselle. Sihvoselle tuomittiin täysin oikeutetusti ottelurangaistus, mikä automaattisesti merkitsee ainakin yhden ottelun pelikieltoa.

Sanottua

Valmentaja Glen Hanlon, Jokerit:

- Pelattiin huonosti avauserässä. Toinen erä oli meiltä parempi. Kolmannessa molemmat joukkueet pelasivat hyvin varovasti virheitä vältellen. Sitten päästiin alivoimalla johtoon ja keskityttiin sen jälkeen pitämään johtomme.

- Pelicans pelasi hyvin. He pelasivat aggressiivisesti tässä pienessä kaukalossa. Jokainen peli on meille taistelu. En osaa sanoa, montako peliä ollaan voitettu yhdellä maalilla, mutta jokainen peli tuntuu olevan tämäntyyppistä ja luonteenomaista joukkueellemme. Mutta olemme voittaneet enemmän pelejä kuin hävinneet ja se kertoo pelaajiemme luonteesta.

Valmentaja Hannu Aravirta, Pelicans:

- En tiedä, miten hyvin meidän pitäisi pelata. Me puolustetaan äärimmäisen sitoutuneesti, kontrolloidusti ja hyvin. Me luodaan tommonen määrä paikkoja ja pidetään kaveri kaksi erää käytännössä melkein ilman reaalimaalipaikkoja. Meidän laukausukartat oli ihan tyhjiä siitä tuhannelta taalalta. Harmittaa kyllä joukkueen puolesta.

- Meillä on tavoitteet erikseen koti- ja vieraspeleihin. Vieraspeleissä ollaan itse asiassa plussalla, mutta tietysti kotoa pitäisi saada enemmän pisteitä kuin vieraista. Tää on ollut syksyn dilemma meillä. Paljon siihen on käytetty energiaa, mutta pyritty kuitenkin, ettei liikaa nostettaisi sitä esiin.

- Ylivoima ei ole toiminut kotona sillä tapaa kuin sen pitäisi. Töitä tehdään koko ajan ihan normaalisti. Samoja ideoita käytetään kuin viime vuonna, mutta tänä vuonna ei vaan tahdo pomppia. Ehkä siinä jo vähän alkaa olla sitä henkistä tuskaa. Halutaan kuitenkin kotiyleisölle näyttää hyvää peliä – myös voittavaa peliä.

- Yksi kotipeli on vielä ennen joulua. Pitää napsauttaa kotisaldo voiton puolelle siinä sitten.

» Lähetä palautetta toimitukselle