SaiPa kangistui salama-alun jälkeen

LIIGA / Raportti
SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin pettyi joukkueensa asenteeseen, kun vierailu Lahteen tuotti selkeän 1-6-tappion. Sputnikeilla piti olla mahdollisuudet paljon parempaan nopean avausmaalin myötä.

Ajassa 2.41 lahtelaisyleisö sai kylmän suihkun, kun SaiPan Ville Snellman laukoi kiekon yllättävästi puolustajan jaloista maaliin. Kaksi viikon aiempaa peliä hävinnyt Pelicans näytti jatkavan epävarmaa pelaamistaan.

lisää

Guillet'n debyytti vakuutti Aravirran
[lue lisää]

Alkujärkytyksen jälkeen kurssi kuitenkin kääntyi nopeasti. Karo Koivunen tasoitti reilut kaksi minuuttia SaiPan osuman jälkeen, ja erätaukoon mennessä pussileuat ehtivät jo 3-1-johtoon. Sen jälkeen SaiPa ei enää koviin vakuuttavaan voittotaisteluun kyennyt. Hampaattoman taiston myötä SaiPa-piiskuri Ari-Pekka Selin ilmaisi pettymyksensä erittäin suorasanaisesti.

- Kentällä oli kaksi ihan eri joukkuetta. Oli SM-liigan huippujoukkue ja surkea SaiPa, Selin tilitti.

- Olen erittäin pettynyt joidenkin pelaajien sitoutumiseen pelitavan osalta ja ottaen huomioon tilanteen, että voisimme ajaa vielä kympin junaa [kymmenen parhaan joukkoa] kiinni. Joidenkin ajatukset olivat jossain ihan muualla kuin SM-liigapelissä tänään.

Kotijoukkueen päävalmentajan Hannu Aravirran mietteet kamppailusta olivat samansuuntaiset. Alun haparoinnista huolimatta hän oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

- Joukkue oli hyvin latautunut. Nopea ja helpohko maali ei lamaannuttanut joukkuetta millään tavalla. Halusimme lähteä tauolle voitto mukana, kun oli pettymysten viikko alla. Se kalvoi joukkue, haluttiin ettei jää asenteesta eikä pelihuumorista kiinni. Tasapainoinen esitys, Aravirta arvioi.

Jäähyt SaiPan turmiona

SaiPalle ottelusta vaikean teki yliherkkä jäähyily. Vieraille puhalletaan yksitoista kaksiminuuttista, kotijoukkueelle kuusi. Pelicans hyödynsi ylivoimaansa kolmesti.

Ensimmäisen ylivoimaosuman pamautti avauserän puolivälissä Jan Latvala. Kaksi peräkkäistä jäähyä ottanut SaiPa oli juuri saanut neljännen kenttäpelaajan jäälle, mutta neliö ei ollut vielä järjestäytynyt kunnolla, joten Latvala pääsi laukomaan kovaa lähietäisyydeltä. Matala veto meni Iiro Tarkin haarojen välistä sisään.

Pari minuuttia ennen erätaukoa samankaltainen kuvio tuotti tulosta kahden miehen ylivoimalla. Edellisen maalin syöttäneet Toni Koivunen ja Tuomas Santavuori olivat jälleen esityön tekijöinä, mutta maalin teki Latvalan puolustajapari Henri Laurila. Laurilan kova kuti upposi noin polven korkuisena vastustamattomasti takakulmaan.

- Pelicans pelaa hyvää kiekkoa ja ylivoimapeli on aika tylyä. Emme pystyneet lukemaan sitä pois edes silloin, kun olimme vielä pelissä mukana, Selin tunnusti.

Kokonaan SaiPan selkäranka ei katkennut kahden maalin tappioasemassa. Maalittomassa toisessa erässä peli oli kuritonta, ja paremmalla itseluottamuksella SaiPa olisi voinut päästä vielä peliin mukaan. Sen myönsivät myös molemmat valmentajat.

- Oli mahdollisuudet kaventaa toisessa erässä, kun mentiin havaijikiekkoa, mutta siinä meidän maalintekotehokkuus tuli ilmi, Selin harmitteli.

- Toisen erän maalipaikat menivät ihan tasan, joten siinä oli pieni pelin taitekohta, ettemme päästäneet kaventamaan. Andy [Antti Niemi] otti tärkeitä koppeja, Aravirta sanoi.

Kolmannessa erässä Pelicans meni menojaan nopeasti. Jani Forsströmin maali ratkaisi ottelun, ja sen jälkeen kotijoukkue kaunisteli lukemia vielä Marko Jantusen tekemillä kahdella osumalla. Ylivoimalla syntyneessä 5-1-maalissa Vili Sopasen räväkkä nousu ja hieno syöttö toiseen aaltoon saivat sputnikit kiertoradaltaan, jolloin Jantunen sai luistella kunniakujaa pitkin Tarkin nenän eteen ja laukoa kiekon maaliin.

Viimeisen osumassa asialla oli sama parivaljakko kuin edellisessä. Ylivoiman jälkeisessä pyörityksessä Sopanen syötti kulmasta keskelle vapaana seisseelle Jantusella, joka sivalsi illan toisen maalinsa.

Pelicans minimitavoitteessaan

SaiPan asema pudotuspelitaistelussa kävi tappion myötä entistä tukalammaksi. Joukkueella on jäljellä enää kymmenen ottelua, ja takaa-ajettavana oleva Lukko on yhdeksän pisteen päässä yhden ottelun vähemmän pelanneena.

Lappeenrantalaisryhmää rasittivat ottelun alla muutamat loukkaantumiset. Dan Hackerin ja Eetu Holman pelaamisesta oli toiveita vielä muutamaa päivää aiemmin, mutta Hackerin vihoitteleva polvi ja Holman lauantainen selkäkramppi estivät pelaamisen.

- Uskon, että nämä miehet ovat käytettävissämme tauon jälkeen. Puolustaja Dan Iliakis on sivussa ehkä vielä kaksi tai kolme viikkoa, Selin selvitti.

Pelicansille voitto ja samaan aikaan tapahtunut Tapparan häviö tarkoittivat sitä, että lintuparven ote kotiedusta on entistä tiukempi. Alun perin joukkueen tavoitteena oli saada runkosarjasta 1,5 pistettä per peli, mutta 84 pisteen tavoite on jo ylittynyt. Pelicansilla on nyt kasassa 87 pistettä, kun jäljellä on kahdeksan runkosarjan ottelua.

- Lopuista peleistä tavoittelemme vähintään 1,5 pistettä per peli. Se tekisi 12 pistettä, jolloin pääsisimme Gretzky-lukemiin (99). Mutta yritetään sataan pisteeseen, olisihan aika maagista rikkoa se raja runkosarjassa, Aravirta maalaili ja kertoi vielä joukkueen lähipäivien ohjelmasta.

- Huomenna [sunnuntaina] menemme Messilään laskettelemaan ja ajamaan kelkoilla, vähän yhteiselämää ja varmaan saunakin lämmitetään siihen päälle. Maanantai vietetään vapaana, ja tiistaina alkaa kova harjoitusjakso.

» Lähetä palautetta toimitukselle