SaiPa Polakin maalilla voittoon - Grattonille maistui Markkasen mehu

LIIGA / Raportti
Vojtech Polak ratkaisi pitkän ottelun voittomaalikilpailussa.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Lappeenrannan tiistaissa riitti maaleja ja tunnetta. Ässät oli lähellä ottaa kolme pistettä mukaansa, mutta lopulta porilaiset joutuivat tyytymään vain yhteen pisteeseen.

Tiistai-illan kamppailusta SaiPan ja Ässien välillä ei vaihtelevista tilanteista ollut pulaa. Vierasjoukkueen pelaamisessa ei näkynyt millään tavalla se, että Lappeenrantaan matkustamisessa oli ongelmia.

Maalittoman avauserän jälkeen kuskin paikalla oli ottelun viimeisille minuuteille asti juuri Ässät, mutta ratkaisua jouduttiin hakemaan lopulta voittomaalikilpailusta Ville Kohon tasoitettua pelin reilu minuutti ennen pelin loppua. Lopulta voittajana kaukalosta poistui voittomaalikilpailun jälkeen SaiPa lukemin 5-4.

Ottelun avauserä oli odotusten mukaisesti kovaa taistelua heti alkuminuuteista lähtien. Koko erän kuvassa SaiPa oli hallitsevampi osapuoli, mutta todelliset loistopaikat kuitenkin loistivat poissaolollaan. Vaarallisimmat tilanteet kotijoukkue sai erän jälkimmäisellä puoliskolla, kun Ässillä oli vaikeuksia saada purettua paine omasta päästään.

Lähimpänä maalin tekemistä ensimmäisellä kolmanneksella oli SaiPan hallinnasta huolimatta Ässät. Minuutti ennen erän loppua Antti Kerälä pääsi nokikkain SaiPa-vahti Jussi Markkasen kanssa, mutta hyökkääjän yritys kuitenkin päätyi Markkasen patjoihin.

- Vähän siinä ensimmäisessä erässä käytiin niin sanotusti puolikkaalla turbiinilla. Oltiin kyllä ihan jaloissa, ja se meni SaiPalle ihan totaalisesti. Meidän kiekollinen pelaaminen loisti poissaolollaan koko sen erän, Ässien Mikael Kotkaniemi summasi avauserän tapahtumat.

Maalihanat aukesivat molemminpuolin

Toisella 20-minuuttisella maalihanat saatiin auki viiden maalin muodossa. Ässät ehti siirtyä erän alussa jo kahden maalin johtoon Aleksi Saarelan ja Juha Kiilholman maaleilla SaiPan karkeiden virheiden edesauttamana. SaiPa tuli maalin päähän erän puolivälin jälkeen, kun Chad Rau iski kiekon viiden ässäpelaajan keskeltä sisään.

SaiPa tuntui saavan maalista lisää taistelutahtoa, mutta lappeenrantalaisten niskaan kaatui kylmää vettä vain kaksi minuuttia kavennusmaalin jälkeen. Koko erän ajan SaiPan David McIntyeria kuumentanut Josh Gratton iski vierailijat uudelleen kahden maalin johtoon.

Maalin jälkeen nähtiin harvinainen tilanne, kun Gratton kävi ottamassa huikat SaiPa-vahti Markkasen juomapullosta. Pienen mietinnän jälkeen tuomaristo antoi kyseisestä tempusta Grattonille vain huomautuksen.

Maalien tehtailu ei loppunut kuitenkaan tähän. Vielä ennen erän loppua Kevin Henderson onnistui ohjauksellaan kaventamaan erätaukolukemiksi 2-3. Hetken aikaa maalintekijänä juhlittiin puolustaja William Mäkistä, jolle maali olisi ollut liigauran ensimmäinen. Maali kuitenkin korjattiin pikaisesti Hendersonin tekemäksi.

- Toiseen erään meidän pelaaminen parani niin kuin pelin sisällä. Varmaan tuolla reissulla oli pieni vaikutus, ja siinä alkoi vasta elimistö paremmin toimia Saatiin muutama riistomaalia tehtyä, Kotkaniemi viittasi matkustustavan vaihtumiseen pelipäivänä.

SaiPan Pekka Tirkkonen oli tyytyväinen joukkueensa otteluun lähtöön, mutta toisessa erässä paketti alkoi levitä.

- Ensimmäinen erä oli meiltä vielä hyvää pelaamista, mutta toisessa erässä Ässien ensimmäisen maalin jälkeen meidän peli alkoi menemään jotenkin ihan ylös ja alas. Siellä oli hyviä vaihtoja, mutta sitten seuraavat olikin huonoja vaihtoja. Ässät rankaisi siitä sitten aika napakasti.

Kapteenit pääosassa

Ässät tuli myös viimeiseen erän alkuun hyvin. SaiPan virheet jatkuivat ja porilaiset käyttivät tämän surutta hyväkseen, kun Kiilholma siirsi illan toisellaan Ässät jo kolmannen kerran kahden maalin karkumatkalle. Ottelu oli Ässien maalin jälkeen hyvin porilaisten hallinnassa, ja SaiPa ei päässyt yrittämään kavennusta hyviltä maalipaikoilta.

Tämän jälkeen esiin astui paluun kaukaloon loukkaantumisen jälkeen tehnyt SaiPa-kapteeni Koho. Ensin seitsemän minuuttia ennen täyttä aikaa Koho kavensi lukemiksi 3-4, ja reilu minuutti ennen ottelun loppua sama mies iski pelin tasoihin.

- Meidän talvenaikana kasaan pantu kenttä [Mikael Kuronen, Koho, Tomi Leivo] on pelannut tosi hienosti jo pitkän aikaa. Hieno peli tuolta ketjulta taas tänään. Laiturit ovat menneet siinä ketjussa paljon tämän kauden aikana, Tirkkonen kehui SaiPan tasoihin tuonutta kenttää. 

Jatkoajalle edenneessä ottelussa ratkaisua jouduttiin lopulta hakemaan voittomaalikilpailusta, vaikka molemmilla joukkueilla oli loistavia paikkoja ratkaista ottelu jo ennen sitä. Lähimpänä maalia oli Ässien Saarela, joka kilautti kiekon tolppaan.

Ottelun ratkaisijaksi nousi lopulta SaiPan Vojtech Polak, joka iski ainoana pelaajana kiekon maaliin voittomaalikilpailussa. Maali oli Polakille jo viides SaiPan paidassa.

Kotkaniemen mukaan Ässiltä loppui hieman puhti ottelun lopussa.

- Kolmannessa erässä oltiin vielä kahden maalin johdossa, mutta ei ihan paukut riittänyt pitämään sitä johtoa, ja SaiPa väänsi siinä pelin väkisin tasoihin. Omat paikkamme oli sitten jatkoajalla, mutta ei tolppaa lähemmäksi päästy. Joudutaan tyytymään vain yhteen pisteeseen. 

- Jatkoajalla oli jännät paikat, mutta Jussi [Markkanen] pelasi hyvän pelin ja tolppa oli tällä kertaa meidän puolella, Tirkkonen kertasi jatkoaikaa.

Tirkkonen antoi tunnustusta myös vastustajalle ottelun jälkeen.

- Näki kyllä, että Ässät taistelee tosissaan siitä viimeisestä paikasta playoffeihin. Kova oli vastustaja ja sitkeästi taisteli Ässät tänään. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo