TPS väsähti Tapparan kyydissä

Tappara palasi sarjatauolta vetrein jaloin ja otti selkeän voiton TPS:stä maalein 6-1 (1-1, 3-0, 2-0). Kirvesrinnat antoivat kotiyleisölle näytteen materiaalinsa leveydestä, sillä kaikki maalit merkittiin eri miehille ja tehopisteille pääsi kaksitoista pelaajaa.

Runsasnumeroinen voitto ei kerro kaikkea Tapparan ja TPS:n välisen kamppailun kulusta. Kahden erän jälkeen lukemat olivat 4-1 tasaisista kenttätapahtumista huolimatta, mutta kolmannessa erässä TPS:n luistelu loppui ja lukemat pääsivät retkahtamaan suuriksi.

- Meiltä erinomainen alku. Pelattiin hyvin 40 minuuttia, mutta ei mikään joukkue kestä neljää helppoa maalia. Valmistautuminen oli hyvää, siksi harmittaa pirusti, manasi TPS:n päävalmentaja Hannu Virta.

Tappara-luotsi Rauli Uraman mukaan kamppailu oli täysin erilainen kuin joukkueiden aiemmat kohtaamiset tällä kaudella.

- Aiemmissa Tepsi-peleissä emme olleet päässeet laukomaan oikeastaan ollenkaan. Nyt pääsimme hyvin laukaisupaikoille ja pystyimme murtamaan Tepsin puolustuspelin, Urama myhäili.

Maalivahtipelillä oli suuri osuus. Palloseuran maalinsuulta Juha Kuokkanen otettiin vaihtoon neljän maalin jälkeen, kun osumista jokainen olisi ollut hyvänä päivänä estettävissä. Tilalle tullut Alexander Salak ei enää pystynyt paljon pelastamaan, kun kenttäpelaajien liike hiipui.

- Juha on voittanut Tapparan tällä kaudella kahdesti, sen takia pistimme hänet maaliin. Kyllä me näitä valintoja aina Upin [Urpo Ylönen] kanssa mietitään tarkkaan, Virta kertoi.

Tappara heräsi alku-unesta

TPS sai kamppailuun salama-alun. Pelikellossa seisoi vasta 1.35, kun Niko Mikkola pyöräytti kiekon vanhanaikaisella kiekon Mika Lehdon jalkojen välistä maaliin. Ilo ei kuitenkaan kestänyt edes kolmea minuuttia. Timo Koskela nousi yksin hyökkäykseen ja yritti haastaa TPS-puolustusta, mutta kun vastustaja sai otettua Koskelalta vauhdin pois, hän päätti laukoa B-pisteen yläkaaren takaa. Veto painui Kuokkasen vartioiman maalin takakulmaan.

- Vähän hätäilemällä tultiin tähän peliin. Pari ensimmäistä vaihtoa olivat vaikeita, mutta sen jälkeen lähti kulkemaan, Urama kertasi.

Erän lopulla Koskela sai Jussi Halmeen laukauksesta paluukiekon avopaikkaan, mutta hän suti tilanteesta tolppaan. Niinpä ensimmäiselle erätauolle mentiin tasalukemissa 1-1.

TPS voitti avauserän laukaukset kohti maalia 11-6, mutta toisessa erässä Tappara pääsi kuin varkain niskan päälle. Johtomaali syntyi alivoimalla Steve Savianon tekemänä, kun TPS oli juuri saanut jäähyltä viidennen kenttäpelaajan jäälle Tapparan neljää vastaan. Saviano tuikkasi Arsi Piispasen esityön jälkeen kiekon Kuokkasen edestä maaliin.

Erän puolivälissä Tappara iski jälleen erikoistilanteesta, tällä kertaa ylivoimalla. Bluesista Tampereelle siirtynyt puolustaja Kimmo Pikkarainen teki ensimmäisen maalinsa kirvespaidassa. Hän laukoi kokeilunomaisesti ranteella siniviivalta, ja yläkulmaan suuntautunut veto yllätti Kuokkasen.

- Teimme vähän kokeiluja ylivoimassa laittamalla Pikkaraisen Salmelan pariksi. Haimme syvyyttä ylivoimaan. Tänään oli kolme ylivoimakenttää, ja niillä mennään myös jatkossa, Urama valotti.

- Tykkään hänen (Pikkaraisen) tavastaan pelata. Meille hyvä pelaaja. Halusimme häntä kovasti kun kuulimme hänen olevan kaupan, mutta maksoimme kovan hinnan, Urama viittasi Niko Niemisen Blues-siirtoon.

Viisi minuuttia Pikkaraisen maalin jälkeen Jonas Enlund lisäsi Tapparan johdon jo 4-1:een. Helposti maaliin lirahtanut rannelaukaus oli lopun alkua TPS:n hyvin alkaneelle taistelulle.

Aallon tykki puhui

Kolmannen erän kuudennella minuutilla syntynyttä 5-1-ylivoimamaalia ei enää voinut laittaa maalivahdin piikkiin. Timo Koskela heitti syötön hyökkäysalueen poikki suoraan Teemu Aallon lapaan, ja puolustajan hirmulämäri puhui jälleen kerran kovaa kieltään.

- Tänään oli intoa tosi paljon. Oli kiva pelata, kun maaottelussa ei niin paljon peliaikaa tullut, Aalto tuumi.

Aalto on ollut mukana jokaisessa tämän kauden eurokiertueen turnauksessa mukana. Muu joukkue sai taas viime viikolla levätä häntä enemmän, mutta Aaltoa ei hänen omien sanojensa mukaan väsymys paina.

- Turnaus ei ollut minulle kovin fyysinen eikä peliaikaa tullut niin paljon kuin täällä. Ihan freesinä ollaan. Sitä paitsi meillä on hyvä systeemi, kaikkia kuormitetaan sopivasti, hän vakuutteli.

Vain reilu minuutti Aallon osuman jälkeen Sami Venäläinen viimeisteli loppulukemat. Hän ehti jo kerran hukata kiekon haastaessaan Salakia, mutta irtokiekko löytyi ajoissa ja Venäläinen nosti kumilimpun verkkoon.

Loppu oli maalittomuudesta huolimatta silkkaa Tapparan näytöstä. Kotijoukkue sai pelata vielä kolme ylivoimaa ja Timo Vertalalla oli varaa laukoa tyhjästä maalistakin ohi, kun Salak hukkasi kiekon tultuaan maalilta vastaan.

TPS:lle tappio tiesi kilpailun kiristymistä viimeisillä pudotuspelipaikoilla. Yhdeksäntenä majailevan turkulaisseuran niskaan hengittävä Lukko hävisi samaan aikaan, mutta viivan alapuolelta ponnistava SaiPa otti selvän voiton tiistain kierroksella. Lappeenrantalaisjoukkue vaanii kuusi pistettä Lukkoa ja seitsemän pistettä TPS:ää jäljessä.

- Tässä pelataan nyt kolmessa viikossa kymmenen peliä ja ne ovat kuin pudotuspelejä. Tämä peli pitää nollata nopeasti, meillä on torstaina Jokerit kotona, Hannu Virta totesi.

Tapparalla on torstaina edessä mielenkiintoinen kamppailu Lahdessa. Neljäntenä oleva Pelicans on enää kaksi pistettä kirvesrintojen edellä, joten torstain ottelulla on paljon painoarvoa kamppailussa kotiedusta. Peli saattaa olla myös esinäytös puolivälieräkohtaamista ajatellen.