Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana on myös Jatkoajan Rauman-toimituksen Hannu Viinikkala.
Sinetöikö Kai Suikkasen jatkosopimus Pelicansin nousun kärkijoukkueeksi?
Matias Strozyk: On jälleen mielenkiintoista seurata, miten paljon Pelicansin mahdollista menestystä henkilöidään juuri Suikkaseen. Yhtään Suikkasen taitoja väheksymättä mies Pelicansin yllättävän nousun takana on loppujen lopuksi Ilkka Kaarna. Ilman Kaarnan järkevää taloudenhoitoa Pelicans ei olisi SM-liigan kärkipaikoilla marraskuussa. Kaarna loi taloudelliset edellytykset menestykselle, ja tälle kaudelle Pelicans löysi vielä oikean miehen toteuttamaan urheilullista puolta menestyksekkäästi. Suikkasen johdolla Pelicans teki fiksuja hankintoja ja kun maalilla on Niko Hovisen kaltainen huippuveskari, on tie auki.
Manu Lempinen: Ainakin kaikki edellytykset Pelicansin vakaalle tulevaisuudelle ovat olemassa. Nyt kun talous on kunnossa, Lahdessa voidaan keskittyä hiomaan urheilupuolta huppuammattilaisen johdolla. Mikään itsestäänselvyys Pelicansin nousu huipulle ei ole, sillä budjeteiltaan keskikastin joukkueiden on aina onnistuttava esimerkiksi pelaajahankinnoissa maksimaalisesti. Säännöllinen pudotuspelikiekko on Pelicansin kokoiselle seuralle sopiva ja tällä hetkellä hyvinkin huoleton tavoite.
Hannu Viinikkala: Pelicansin lähihistoria on surkea, eikä tätä kauttakaan ole vielä takana kuin vajaa kolmannes. On aivan liian ennenaikaista puhua joukkueen noususta liigan kärkijoukkueeksi. Totta kai Suikkanen on onnistunut myymään omat teesinsä joukkueelle erinomaisesti, mutta nyt ollaan vasta lokakuun lopussa. Tärkein yksittäinen tekijä lahtelaisten nousussa on kuitenkin loistava maalivahti Niko Hovinen.
Lue lisää:
Uutinen: Suikkanen teki valintansa – jatkaa Pelicansissa
Kommentti: Kultainen kosketus
Miten Jokerit ja Lukko ratkaisevat ensi kauden valmentajakuvionsa?
Strozyk: Sitä sopii arvailla, sen verran joissa ollaan liikkeellä. Aihe nousi kuitenkin uudelleen pöydälle Suikkasen sopimuksen jälkeen, ainakin Lukkoa pidettiin Suikkasen todennäköisenä vaihtoehtona. Nimiä on turhan aikaista heitellä tässä vaiheessa, mutta suuremmista tekijöistä tarjolla ovat ainakin Risto Dufva ja juuri Jokereista vapautuva Erkka Westerlund. Muut ehdokkaat olisivat ulkomailta tai Ismo Lehkosen ja Jarno Pikkaraisen kaltaisia Mestis-nimiä. Jokereille matalamman profiilin persoonat tuskin ovat vaihtoehtoja, joten uusi käskyttäjä löytyy luultavasti ulkomailta mikäli kotimaan isot kalat eivät jää koukkuun.
Lempinen: Suikkasen ratkaisun jälkeen Dufva varmasti hihittelee ajatellessaan pankkitiliään. Vaikka Raumalta olisi taatusti saatavissa melko muhkea korvaus vaivannäöstä, uskon Dufvan menevän Jokereihin, mikäli Jarmo Kekäläinen päättää miehelle pirauttaa. Kekäläinen johtama Jokerit taitaa olla tällä hetkellä se halutuin paikka valmentajien keskuudessa. Lukon ajatuksenjuoksua on vielä tässä vaiheessa hankala hahmottaa, jos käy niin, että Dufva lipeää heidän käsistään.
Viinikkala: Jokerien toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen tässä on enemmänkin avainasemassa. Mikäli hän haluaa Risto Dufvan päävalmentajaksi, jää Lukko nuolemaan näppejään tässä asiassa. Tässä tapauksessa Lukko on varmasti kiinnostunut jo aiemmin Raumalla vaikuttaneesta Erkka Westerlundista. Itse asiassa Westerlundin ilmoitus että hän on jättämässä Jokerit tämän kauden jälkeen, yllätti. Olin vakuuttunut, että Westerlundin ja Kekäläisen yhteistyöllä mentäisiin vielä muutama vuosi.
Ovatko pelaajahankinnat ratkaisu HIFK:n ongelmiin?
Strozyk: Tällä hetkellä HIFK tekee itsestään vain naurunalaisen, SM-liigakauden alkamisen jälkeen HIFK on palkannut viisi uutta pelaajaa, joista tosin kaksi vain lainalle. HIFK:n ongelmat eivät ole taidon puutteessa, sen tietää jokainen, vaan tietynlaisen taidon puutteessa. Kolme ykkösketjua on harvoin tie menestykseen. Jääkiekossa voittaminen edellyttää myös alempien ketjujen roolipelaajia, joiden kuvausta Kim Hirschovits tai nimenomaan kiekollisessa pelissä vahvat nuoret eivät suoraan vastaa.
Lempinen: Aika harvoinhan seurat nykyään rakentavat joukkuettaan valmiiksi heti kauden alkuun. HIFK tietää olevansa kiinnostava ja maksukykyinen vaihtoehto pelaajille, joten on loogista katsoa millaisia kaloja vipeltää vapaana kauden käynnistyttyä. Roolitus on tietysti avainasemassa hankintoja tehtäessä, siinä mielessä esimerkiksi Janne Pesosen saapuminen toi lisämiettimistä helsinkiläisten valmennukselle. Vaikea jannepesosia on silti hankkimattakaan jättää, jos siihen mahdollisuus avautuu.
Viinikkala: Päävalmentaja Petri Matikainen antoi joukkueelle varsin paljon kesälomaa mestaruuden jälkeen. Sen seurauksena joukkueen alkukausi oli vaikea eikä se yllättänyt ainakaan itseäni. Janne Pesosen tyyppiset hankinnat tekevät joukkueesta entistä vahvemman mestariehdokkaan, ja auttavat omalta osaltaan joukkueen ongelmissa.
Lue lisää:
Uutinen: HIFK-puolustus vahvistuu Daniel Fernholmilla
Kolumni: Voiko HIFK enää flopata?
Oliko Eetu Pöystin taklaus Jan Platiliin sääntöjen mukainen?
Strozyk: Vikaa oli molemmissa, sillä Platil teki Pöystin havainnoimisesta mahdottoman pitämällä katseensa kiekossa. Pöysti tuli tilanteeseen kovalla vauhdilla ja näki Platilin haavoittuvan asennon, joten pelaajien keskinäisen kunnioituksen ja harkintakyvynkin pitäisi muistuttaa, että nyt voisi ehkä vähän hidastaa. Itse taklauksen törkeys kalpenee selkeästi esimerkiksi Richard Lintnerin taannoisen toilailun rinnalla, mutta ympäristön oikeaoppisella seuraamisella Platil olisi voinut ottaa taklauksen vastaan ilman suuria ongelmia.
Lempinen: Kurinpitäjä Lempinen olisi jättänyt taklauksen sanktioimatta, mutta saihan ryntäyksestä yhden pelin pannankin antaa. Perustelut eivät vain taaskaan oikein miellyttäneet. Päätöksessä todetaan, että kovan vauhdin takia taklaus olisi itsessään voinut täyttää ryntäyksen tunnusmerkistön. Olisi voinut? Taklaus joko on laiton tai sitten se ei ole.
Viinikkala: Valitettava tapaus kaikkineen, mutta tällaisetkin tapahtumat kuuluvat nopeavauhtiseen lajiin. Platil ei selvästikään ollut hereillä tässä tilanteessa ja meni taklauksen johdosta holtittomasti päin laitaa. Taklausta pidän puhtaana, joskin Pöystin kova vauhti tekee sen, että ryntäyksen tunnusmerkit kontaktista löytyvät.
Lue lisää:
Uutinen: HIFK:n Pöystille pannaa Platil-taklauksesta
Otteluraportti: Vauhtia ja vaarallisia tilanteita
Miten TPS on noussut sarjataulukon pohjalta kuuden joukkoon?
Strozyk: Ei ainakaan erityisen näyttävällä kiekottelulla, sen kertoo jo viime otteluiden pieni tehtyjen maalien määrä. Sarjasjoitus puolestaan on hämäävä hyvin tasaisesta keskikastista johtuen. Suurimmat ruusupuskat ja konvehtirasiat kannattanee lähettää TPS:n maalivahtiosaston ja Urpo Ylösen suuntaan. Marek Schwarz on pääsemässä vauhtiin, mutta merkittävä positiivinen suorittaja on ollut Aleksis Ahlqvist. Kakkosvahtina kauden aloittanut Ahlqvist on yhdeksässä ottelussa päästänyt vain 14 maalia, torjunut jo kaksi nollapeliä ja voittanut kuudesti. TPS on saanut ratkaisuvoimaa alemmilta ketjuiltaan ja jos vielä hyökkäyksen kärki löytäisi maalivireen, näyttäisi turkulaisten tilanne hyvältä.
Lempinen: Alkukautta vakaampi maalivahtipeli on tietysti kaiken perusta. TPS-hyökkäyksen ennakkoon kovimpien nimien vaisuus turkulaisten nousukiidon aikana alleviivaa taas sitä tosiasiaa, että pelaamalla tiiviisti joukkueena hyvällä asenteella pärjää aika pitkälle. Keskittyminen ja pelivalmius ovat Pekka Virran miehistöllä selkeästi kunnossa, siitä TPS-valmennukselle on syytä jakaa kunniaa. Ilman pahoja loukkaantumishuolia TPS kamppailee paikasta kuuden joukossa jatkossakin erittäin vakavasti.
Viinikkala: Syyskuussa joukkue opetteli vielä Virran pelikirjaa eikä onnistunut tätä sisäistämään. Lukuisat tappiot tekivät sen, että Virta oli pakotettu suoraviivaistamaan joukkueensa peliä. Tällä pienellä muutoksella sekä parantuneella maalivahtipelillä joukkue on nostanut itsensä kuuden joukkoon. Se pitää kuitenkin muistaa, että takana väijyy monta seuraa, joilla on kaksi peliä vähemmän pelattuna. Mikäli nämä seurat hoitavat omat rästipelinsä voitokkaasti, TPS joutuu luopumaan paikastaan kuuden joukossa.
Lue lisää:
Otteluraportti: Yhden maalin ilta
Viikon kommentti
Pekka Virta analysoi omiensa otteita TPS-Lukko -ottelun jälkeen:
– Meille kävi vähän kuin Uuno Turhapurolle: kun pyydetään lisää vauhtia, virhelyöntien lukumäärä kasvaa huomattavasti.
Lue lisää:
Otteluraportti: Lukon vaellus jatkuu
Aiemmat maanantaijäät:
Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)
Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)
Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)
Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)
Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)
Viikko 38 (12.-18.9.)