Mielipide

Jatkoajan maanantaijää, viikko 12

LIIGA / Kolumni
Vuoden kymmenes liigaviikko huipensi runkosarjan ja aloitti pudotuspelitaiston. Ensimmäisenä Villi kortti -kierrokselta itsensä jatkoon kampesi Kärpät. Kuinka oululaisille käy Pelicansia vastaan? Onko Ässät JYPille vain suupala? Oliko Tomas Mojzisin pelikielto oikeutettu? Entä millainen Jarkko Ruutu nähdään pudotuspeleissä? Mukana vastaamassa myös Urheilulehden Esko Seppänen.

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita. Tällä viikolla mukana on myös Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen.

Millainen on Jarkko Ruudun playoff-versio?

Matias Strozyk: Tietääkö Ruutu itsekään? Tuskin Ruudun pelaaminen mitään mullistuksia kokee pelin hengen muuttuessa, joten eiköhän HIFK-sarjassa nähdä tuttua häslinkiä ja Ruutu päätyy, varmasti väärinkäsitysten vuoksi, erikoisiin tilanteisiin varsinkin pelikatkojen aikana. Ruudun tehokkuus runkosarjassa jäi silti liian pienelle huomiolle, sillä kaikesta huolimatta kyseessä oli Jokereiden tehokkain pelaaja viidellä viittä vastaan. Jos Ruutu vain jaksaisi itse keskittyä olennaiseen hämmentämisensä ohessa, ei hänestä ole Jokereille ainakaan haittaa. Jos taas HIFK saisi jotenkin Ruudun käymään ylikierroksilla, kääntyvät asetelmat Jokereita vastaan. Olenko ainoa, jolle tästä kaikesta tulee mieleen pirtissään hykertelevä Jarkko Ruutu, joka ottaa täyden ilon irti vielä 36-vuotiaana aiheuttamastaan hypetyksestä?

Manu Lempinen: Mieleenpainuvaksi sitä voi ainakin kuvailla, vaikka haluaisi olla ennustuksissaan varovainenkin. Ruutu oli runkosarjassa Jokereiden tehokkain tasakentällisin pelatessa, toivottavasti kokenut soturi muistaa ajatella myös tätä puolta. HIFK on lähtökohtaisesti paikallisvastustajaansa edellä, joten parhaiten Ruutu auttaisi joukkuettaan pisteillä. Toki ruutumaisuuksille on pudotuspelimaailmassa oma tärkeäkin sijansa, mutta koko HIFK niistä tuskin sekoaa. Ihan koko sarjaa Ruudun ei siis kannata viettää vatsallaan jäässä.

Esko Seppänen: En ilkeä mainostaa suomalaislätkän suurimmalla ja puhtoisimmalla nettisivustolla, että mitä ja missä, mutta teen tapaus Ruudusta vastaansanomattoman selvityksen tällä viikolla. Nyt tyydyn toteamaan, että huippu-urheilija nimeltä Jarkko Ruutu pitää ymmärtää jakaa kahteen pelaajapersoonaan. On tuotemerkki-Ruutu ja peruspelaaja-Ruutu. Toinen näistä pelaa häviävää jääkiekkoa, kun taas toinen voittavaa. HIFK tekee kaikkensa torstaista alkaen, että he saavat toisen näistä pelaajapersoonista esiin. Ruudun ja HIFK:n välillä puhutaan paljon isommista asioista kuin yhdestä playoff-ottelusarjasta. Ennusteeni: Näemme pudotuspeleissä äärimmäisen arvaamattoman Jarkko Ruudun.

Lue lisää:

Pelicans-tähdet, Ruutu ja Granlundit – runkosarjan tilastohahmot


Jarkko Ruutu ja playoffit - uskaltaako katsoa?

Ansaitsiko Tomas Mojzis pelikieltonsa?

Strozyk: Olen kelaillut tilannetta useaan kertaan, enkä vieläkään tiedä onko tilanteessa tarkoituksellinen potku vai riuhtooko Mojzis vain jalkaansa irti. Joka tapauksessa luistimen terä voi ikävästi osuessaan osoittautua vaaralliseksi aseeksi ja huonolla onnella esimerkiksi juuri Ryan Lasch saattaisi vähintään aloittaa pudotuspelinsä sairastuvan puolella. Pelikiellon pituus on linjassa aiempien potkaisutapausten kanssa, mutta ei oikein muun kurinpidon kanssa. Mojzisin saama pelikielto on koko SM-liigakauden pisin, vaikka mukaan on mahtunut muun muassa Richard Lintnerin syksyinen tappotaklaus. Kolme ottelua, tässä tapauksessa loppukausi, on erittäin kova rangaistus ensikertalaiselle, vaikka teon potentiaalinen vaarallisuus onkin otettava huomioon. Haluaisin kuitenkin tietää millaisen rangaistuksen Mojzis olisi saanut Laschin loukkaantuessa? 10 peliä?

Lempinen: Jos potkaisemisen yritys on kerran ottelurangaistuksen arvoinen teko sääntöjen mukaan, yhden ottelun huili oli kaiketi paikallaan. Videotallenteen perusteella olisin tosin itse valmis sanomaan varmaksi ainoastaan sen, että Mojzis saattoi potkaista Laschia, kun puolustaja riuhtaisi itseään irti ihmissolmusta. Kolmen ottelun pannaa en käsitä mistään näkökulmasta. Mojzisin rikehistoria oli olematon, ja teko itsessään vaikeasti todennettavissa. Ja vielä se tärkein epäkohta. Miten nyt yhtäkkiä sillä ei ollutkaan merkitystä, että pelaaja ei loukkaantunut tilanteessa?

Seppänen: Totta kai. Hän yritti jopa SmackDown-tyylistä vapaapainilyöntiäkin maassa maanneeseen Laschiin ennen potkuaan. Ei muuta kuin kunnolla pelikieltoa niskaan, kun jäällä edes yritetään lätkän vaarallisimpia ja vastustajaa vähiten kunnioittavia temppuja. 10 matsin täsmäkakku muistuttaisi koko liigaperhettä kertalaakista siitä, ettei yhdelläkään pelaajalla ole varaa sujauttaa sääntökirjaa povitaskuunsa. Muiltakin osin vaadin, että kurikeisari Sampo Liusjärvi alkaa naulata tylympiä tuomioita tiskiin. Tällä kaudella sai hakea nukutustaklausta ja törmätä tahattomasti samalla hinnalla. Mutta sekin on sanottava, että Liusjärvelle tämä kausi oli parempi kuin viime sesonki. Yhtä kaikki, Mojzis löi sinetin sille, että TPS:n tarvitsi räpiköidä vain kaksi kertaa säälitanhuissa.

Lue lisää:

Uutinen: SM-liiga jakoi pelikieltoja

Onko Ässillä mitään mahdollisuuksia JYPin pudottamiseen?

Strozyk: Ainahan on mahdollisuuksia, mutta materiaalietu on JYPin ja tasolla pelatessaan hurrikaanipaidat nähdään jälleen mitalipeleissä. Ongelma ei ole yksinkertaisesti Tomas Zaborskyn loukkaantumisessa, vaan JYPin kokonaisvaltaisesti paljon laajemmalla ratkaisurintamalla Eric Perrinistä Sami Vataseen. Ässien onnistuessa tässä on potentiaalia viihdyttävään sarjaan, jossa molempien kotiluolissa riittää pauhua. Katsomokulttuurissa Isomäki on toki Jyväskylän rummunpauketta parempi. Playoff-viihteen kannalta toivottavaa olisi, että porilaiset kykenisivät laittamaan kampoihin myös kaukalossa, niin nihkeältä kuin se etukäteen näyttääkin.

Lempinen: Mahdollisuuksia on, mutta Ässien on pakko voittaa vähintään toinen kahdesta ensimmäisestä ottelusta. JYPin rutiinitaso on kovaa luokkaa ja joukkueella on jonkinlainen henkinen yliote Ässistä, joten jos sarja on heti alussa 2-0 JYPille, ratkaisu on mitä luultavimmin nähty. Porilaisten kannalta tilanne on lopulta hyvinkin yksinkertainen. Padalta pitää löytyä kylmähermoisuutta, kärsivällisyyttä, taitoa ja psyykkaustaitoja sopivassa suhteessa. Tällä reseptillä tie on auki pitkällekin. Myös runkosarjan lopussa nähdylle Sami Mutasen maalivireen kaltaiselle tarinalle on tilausta.

Seppänen: Tästä ottelusarjasta tulee mieleen Kummeli-sketsi, jossa arvotaan tehtaanjohtajan toimesta työvälineet tai -tehtävät. Ässien roolia esittää Timo Kahilainen. JYPin arpa tuo kentälle Sami Vatasen, Eric Perrinin, Jani Tuppuraisen ja kumppanit. Ässiltä samaan kattaukseen puskee Sami ”pakkohan se Zaborsky on jotenkin korvata” Mutanen ja muut pojat, jotka ovat osoittaneet viime aikoina kovempia otteita yöelämässä kuin kaukalossa. Totesin vajaa kuukausi sitten, että Ässät ei voita yli kahta (2) pudotuspeliottelua tänäkään vuonna. Arviota ei ole syytä korjata. Ässät kaatui viime keväänä Bluesille luvuin 4–2. Nyt vastaan asettuu yhtä kaliiberikokoa kovempi nippu ja lukemat ovat samat. JYP jatkoon numeraalein 4–2. Vatasen maaginen nykykunto erottaa nämä joukkueet selkeästi toisistaan.

Lue lisää:

SM-liigan pudotuspelipaketti


Ässien ja JYPin sarjassa tila saattaa olla kortilla.

Kumpi lähtee tiistaina lomille, Blues vai Lukko?

Strozyk: Viikonlopun vääntämisen perusteella molemmat voisivat yrittää uudelleen ensi syksynä. Kovin pitkää kevättä voittajalle ei kuitenkaan voi ennustaa, jos kahdessa ottelussa on pelattu kaksi nollapeliä ja tehty huimat kolme maalia. Kuumat tanskalaismaalivahdit ovat toki pelanneet mainiosti ja viikonlopun tuplapelin perusteella voittajaa on vaikea ennustaa. Pudotuspelihengen nimissä Lukon voisi toivoa menevän jatkoon, ihan jo siksi että puolivälierissä pelattaisiin edes melkein täysille katsomoille.

Lempinen: Sarja on jo näyttänyt sen, että erot ovat pieniä ja ratkaisu voi piillä missä vain. Kummallakin joukkueella on laadukkaita yksilöitä ja liekeissä olevat tanskalaisveskarit. Bluesin hermokontrolli petti sunnuntaina Raumalla. Juuri tähän väitän sarjan ratkeavankin, sillä en usko Lauri Marjamäen miehistön sortuvan samaan kahta kertaa peräkkäin. Jos ja kun espoolaisjoukkue saa kohdistettua huiman tahtotilansa olennaiseen siten, että hermoilu vaihtuu peräänantamattomuudeksi, uskon Lukon tippuvan kyydistä.

Seppänen: Esitetyn pelaamisen tason perusteella vastaan periaatteen nimissä, että kumpikin. On surullista, että SM-liigan pudotuspelijärjestelmä raahaa mukanaan kaiken maailman sääliporukoita. Bluesin ja Lukon pelailu on sujahtanut alta kaiken noteerauksen. Ihme, ettei Ilves tai HPK saa kokeilla onneaan pudotuspeleissä – alttarilla, jota kunnioitetaan oikeissa huippu-urheilusarjoissa ylitse kaiken muun. Pelaajia pelottaa, päävalmentajia jännittää ja katsojia (noin 2 000 per ottelu) harmittaa, kun jää taloyhtiön saunavuoro välistä. Blues menee jatkoon, pelaa 4 ottelua KalPaa vastaan ja miettii kesän yli hissukseen, että onko tässä espoolaisessa jääkiekossa mitään järkeä. (Vihje: Ei ole.)

Lue lisää:

Otteluraportti: Huhtala laukoi ensimmäisen kiinnityksen

Otteluraportti: Taistelu jatkuu

Luisteleeko Pelicans Kärppien yli?

Strozyk: Pelicans on yksi kolmesta mestarisuosikista HIFK:n ja JYPin ohella, joten olisi syytä odottaa lahtelaisten menevän jatkoon. Kärppien terveystilanne on merkittävä tekijä loppuratkaisun suhteen, sillä vajaakuntoisten määrän kasvaessa, etenkin alakerrassa, Pelicansin hyökkäys kyllä löytää kiekolle tien Johan Backlundin selän taakse. Pelicans osaa myös kuumentaa vastustajansa, joten esimerkiksi Ivan Humlin kannattaisi joukkueensa kultakypäränä jäähdyttää ajatuksensa puolivälieriä varten. "Kärppien yli luisteleminen" on omalla tavallaan osuva, sillä TPS-sarjan Kärpillä ei ole paljoa sanottavaa Pelicansia vastaan. Kaikesta huolimatta sarjan päättyminen alle kuudessa ottelussa olisi pienoinen yllätys, sen verran tasokkaaksi joukkueeksi Kärpät runkosarjassa osoittautui.

Lempinen: TPS-peleissä nähdyn kärppäjoukkueen vauhti ei riitä lahtelaisia vastaan, se on ihan selvä asia. Oululaisilla on paljon kysymysmerkkejä, kun puolustuksessa on enemmän puolikuntoisia kuin terveitä pelaajia. Se on iso uhka Kärppien menestystoiveille, Pelicansin pelinopeus on parhaimmillaan niin huikea. Pudotuspelikokemustahan Kärpillä on rutkasti, mutta mitalijyrilläkin on takanaan enemmän ja vähemmän rikkonaisia kausia. Näen Kärppien tilanteen sikäli samanlaisena kuin Ässien, että kovin pitkälle karkumatkalle vastustajaa ei saa päästää.

Seppänen: Pelicansin päävalmentaja Hannu Aravirta tuntee Kärpät kuin omat taskunsa. Samat asiat voi sanoa Kai Suikkasesta. Ei. Hetkinen. Miten päin se olikaan? Asetelma on enemmän kuin herkullinen. Molemmat tuntevat toisensa täydellisesti, ja kummallakin on kätyreitä vihollisen leirissä. Vahva kiekkokontrollin joukkue vastaan SM-liigan vaarallisin(!) vastahyökkäysryhmä. Kärpät kaatoi KalPan runkosarjassa yksinkertaisella ja rohkealla peruskaavalla: Antoi KalPan leikkiä pelivälineen kanssa, ja iski juuri sillä hetkellä, kun ylipelaaminen alkoi. Tämä on Hannu Aravirran ainoa oljenkorsi huippuoffensiivista lahtelaisnippua vastaan. Pelicans jatkoon 4–3. Kotietu ratkaisee, vaikka molemmat voittavat kertaalleen vieraissa. Tästä tulee huikea yhteenotto.

Viikon kommentti

Ari-Pekka Selin oli tunteikkaana runkosarjan ja SaiPa-vuosien päätyttyä:

– Oli aivan mahtava tifo tuolla päädyssä. Matka on ollut pitkä ja kivikkoinen ja karikkoinenkin välillä. Paljon on tehty töitä ja aina sitä on tehty SaiPalle. Suuret kiitokset näistä loppuhetkistä!

Lue lisää:

Otteluraportti: Erään aikakauden päätös

Aiemmat maanantaijäät:

Viikko 11 (5.3.-11.3., Juhani Tamminen)

Viikko 10 (27.2.-4.3., Harri Rindell)

Viikko 9 (20.2.-26.2., Juha Koljonen)

Viikko 8 (13.2.-19.2., Tiiu Houni)

Viikko 7 (6.2.-12.2., Jukka-Pekka Vuorinen)

Viikko 6 (30.1.-5.2., Ilari Savonen)

Viikko 5 (23.1.-29.1., Matti Väisänen)

Viikko 4 (16.1.-22.1., Teemu Tammilehto)

Viikko 3 (9.1.-15.1., Harri Laiho)

Viikko 2 (2.1.-8.1., Jarmo Korhonen)

Viikko 1 (26.12.-1.1., Eero Hurmerinta)

Viikko 51 (12.12.-18.12.)

Viikko 50 (5.12.-11.12., Ilari Isotalo)

Viikko 49 (28.11.-4.12. Alpo Suhonen)

Viikko 48 (21.11.-27.11., Asko Huuki)

Viikko 47 (14.11.-20.11., Tommi Koivunen)

Viikko 46 (7.11.-13.11., Mika Tuutti)

Viikko 45 (31.10.-6.11., Jukka Jalonen)

Viikko 44 (24.-30.10., Hannu Viinikkala)

Viikko 43 (17.-23.10., Janne Onnela)

Viikko 42 (10.-16.10., Timo Tolonen)

Viikko 41 (3.-9.10., Marko Kivenmäki)

Viikko 40 (26.9.-2.10., Juha Palosaari)

Viikko 39 (19.-25.9., Eetu Huisman)

Viikko 38 (12.-18.9.)

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös