Kolmen sarjatason joukkueet kamppailevat Kotkassa

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Tulevana viikonloppuna kiekkoa pelataan muutamassakin harjoitusturnauksessa. Kotkassa mitataan kuntokäyriä mielenkiintoisissa merkeissä, sillä mukana on joukkueita kolmelta eri sarjatasolta. Titaanit isännöi lauantaina JYPiä, Pelicansia ja KooKoota.

Titaanit on saanut houkuteltua turnaukseensa kovia vastustajia. Liigajoukkueet JYP ja Pelicans eivät ole jokapäiväisiä vieraita Kotkassa, eikä Titaanit ole kohdannut vanhaa paikallisvastustajaa KooKootakaan moneen vuoteen. Lauantaina 13.8. pelattava turnaus alkaa juuri Titaaneiden ja KooKoon kohtaamisella aamupäivällä ja loppuu illan suussa. Turnauksessa pelattavat ottelut ovat kestoltaan 2 X 20 minuuttisia.

Neljän matsin lisäksi luvassa on taitokilpailu. Läpiajokilpailussa tulessa ovat JYPiltä Miikka Männikkö ja maalilla Sinuhe Wallinheimo, Pelicansilta Jesse Saarinen ja Markus Helanen, KooKoolta Jami Miettinen ja Carl Grahn sekä Titaaneilta Ville Valli ja Janne Kari-Koskinen. Lämäreitään mittauttavat Juha Salmu, Erik Kakko, Reino Soijärvi sekä Janne Toivanen. Luisteluradalla kiitävät puolestaan Ossi Louhivaara, Jussi Saarinen, Eemeli Koskelainen ja Jarno Toivonen.

Otteluohjelma:

11.00 – 12.30 Titaanit – KooKoo

13.00 – 14.30 Pelicans – JYP

15.00 – 15.45 Taitokilpailu (lämärikisa, läpiajokisa ja luistelukisa)

16.00 – 17.30 KooKoo - Pelicans

18.00 – 19.30 Titaanit – JYP

Raportit turnauksen otteluista ovat luettavissa Jatkoajasta launtai-iltana.

Rokkaako Kotka?

Kolme ottelua kahteen päivään tahkoavaa Pelicansia voidaan tavoistaan poiketen pitää enemmän tai vähemmän suosikkina turnauksen otteluihinsa. Muiden liigajoukkueiden tapaan vielä nimekkäimpiä vahvistuksia vaille valmis lahtelaisryhmä lähtee lauantain koitoksiin Pitsiturnaus ja kolme yksittäistä harjoitusottelua takanaan.

- En nosta vielä yksittäisiä pelaajia esiin, mutta harjoittelumäärään nähden pelin taso yleensäkin on jokseenkin tyydyttävä. Liian paljon tulee kuitenkin kiekonmenetyksiä tietyillä alueilla, kommentoi Pelicansin päävalmentaja Jami Kauppi joukkueensa esityksiä aiemmissa otteluissa.

Aiemmissa harjoitusotteluissa Pelicans on päässyt pelaamaan runsaasti ylivoimaa, joskin vaisuin tuloksin. Kauppi onkin apulaiskäskyttäjä Hannu Järvenpään kanssa terävöittänyt kuluvan viikon aikana erityisesti ylivoimakuvioita. Päävastuuta erikoistilanteessa kaavaillaan viisikolle Erik Kakko, Santeri Heiskanen, Tommi Turunen, Toni Koivunen ja Jesse Saarinen.

Maalivahtiosastolle Pelicans ottaa mukaan Markus Helasen ja vielä viime kaudella A-junioreissa torjuneen – ja SM-liigassa luukkua aukoneen - Toni Raskin. Suurella todennäköisyydellä rapakon taakse suuntaavaa Pasi Nurmista ei Kotkan turnauksessa nähdä.

- Rask pääsee turnauksessa maalinsuulle, lupasi Kauppi.

Pelatuissa harjoitusotteluissa varsin juniorivoittoinen lahtelaispuolustus saa jo perjantain Ilves-otteluun odotetun vahvistuksen, kun Kakko palaa pienen loukkaantumisensa jälkeen tositoimiin. Sivuun taasen jäävät niin Jani Forsström kuin Mikko Heiskanenkin, jotka ovat A-nuorten mukana Rantasalmella. Ainoalla koesopimuksella Pelicansin väreissä kiekkoilee Ässistä saapunut peruspuolustaja Jarkko Glad.

Hyökkääjistä ainoastaan olkapäänsä loukannut Toni Sihvonen on varmuudella sivussa. Niinpä kaksi ensimmäistä hyökkäysketjua saavat muodot Turunen-Koivunen-Je.Saarinen, Marcus Paulsson-Matias Loppi-Olli Julkunen, joista erityisesti jälkimmäinen kolmikko on esiintynyt edukseen.

- Lopin kenttä on esiintynyt tuloksellisestikin mainiosti, mutta sen puolustuspelissä on vielä paljon korjattavaa, kommentoi hyökkäävän pelityylin ystävänä tunnettu Kauppi.

Vaikka turnausotteluiden kesto on tavallista lyhyempi, antaa Pelicansin valmennusjohto vastuuta useammalle pelaajalle.

- Lähdemme jokaiseen peliin täydellä miehityksellä, koska on sen verran kova harjoitusjakso meneillään.

Louhivaara palaa kotijäille

Viime kaudesta monien muiden liigajoukkueiden tavoin heikentynyt JYP on ehtinyt pelata kolme harjoitusottelua ennen Kotkan mittelöitä. Viime kaudella pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tippunut joukkue aloitti syksyn harjoituspelinsä häviämällä Kokkolan Hermekselle viikko sitten, mutta keskiviikkoisesta SaiPa-kohtaamisesta oli tuloksena voitto rangaistuslaukauksien jälkeen.

Keskiviikkoisen kilpailun voitto maistui varmasti erityisen makealta, sillä viime kauden liigaotteluiden kaikki rankkarikilpailut päättyivät jyväskyläläisten tappioon. Joukkueessa ainakin joulutaukoon asti torjuva konkarivahti Tommi Satosaari nollasi kaikki SaiPan rankkariyritykset. Torstaina JYP kukisti liigatulokas KalPan Kangasniemellä Tommi Kovasen maalilla 1-0 Sinuhe Wallinheimon pelattua nollapelin. Ottelun jälkeisessä rankkarikisassa kuopiolaiset ottivat tosin voiton.

Kotkalaisittain taatusti mielenkiintoisin JYP-peluri on toisen liigakautensa aloittava Ossi Louhivaara, joka palaa turnauksen myötä pitkästä aikaa kotiseudulleen.

Titaaneista KooKoon riveihin kaudeksi 2002-03 siirtyneelle lupaavalle hyökkääjälle on tällä kaudella luvassa viime kautta enemmän vastuuta hurrikaaniryhmässä. Tähänastisissa harjoituspeleissä Louhivaara on osunut maalipuiden väliin kerran; kauden avauksessa Hermestä vastaan.

Louhivaaran lisäksi seuraamisen arvoinen pelaaja JYPissä on latvialaishyökkääjä Viktor Blinov, joka antaa joukkueessa viikon verran näyttöjä mahdollista liigasopimusta varten.

Viime kaudella Kirkkonummen Salamoissa Mestistä pelannut Blinov kuului joukkueensa tehopelaajiin, eikä sopimuksen saaminen ole täysin poissuljettu vaihtoehto, sillä Blinovin edustamalle kiekolliselle taidolle olisi JYP-hyökkäyksessä käyttöä. Juonikas latvialainen on ainoa ulkomaalaispelaaja keskisuomalaisten lauantaisessa ryhmässä.

JYP on Titaaneita vastaan ennakkosuosikki liigajoukkueen statuksen johdosta. Olennainen osa syyskesän harjoituspelejä on kuitenkin aikaisempina vuosinakin ollut vähäisestä jäätuntumasta johtuva yllätysmomentti, joka saattaa kääntää pelit miten päin tahansa. Pelicansia vastaan luvassa lienee kuitenkin tiukka ottelu.

Paluumuuttajat suurennuslasin alla

Viime Mestis-kauden alisuorittajiin kuuluneen KooKoon ympärillä on pyörinyt kevään jälkeen melkoinen myllerrys. Pelastustalkoiden myötä Kouvolaan on saatu houkuteltua nippu vanhoja tuttuja. Paluumuuttajista hyökkääjät Timo Nurmberg, Mikko Liukkonen ja Jari Keltanen sekä puolustaja Jukka-Pekka Holopainen kuulunevat tulevalla kaudellakin sarjatason parhaimmistoon.

Kautensa KooKoo avasi keskiviikkona, jolloin se kohtasi Jukurit. Kouvolassa pelattu ottelu päättyi vieraille maalein 3-5, mutta viidellä pakilla pelanneen KooKoon pelissä oli tappiosta huolimatta paljon positiivista. Kouvolalaisten maaleista vastasivat Keltanen, Reino Soijärvi ja kotkalaislähtöinen puolustaja Jussi Onnela.

Kotkaan joukkue suuntaa pääpiirteittäin samalla miehistöllä, jolla se pelasi keskiviikkonakin. Keuhkoputkentulehduksesta toipuva ruotsalaispuolustaja Peter Nilsson saattaa tosin tehdä debyyttiinsä, mikäli tauti on saatu kuriin. Tuomas Gärdström sen sijaan on vielä viikonloppuna Suomen alle kaksikymppisten maajoukkueen mukana ison veden takana.

Oranssipaitojen kokoonpano on vielä tässä vaiheessa testausvaiheessa. Viidennen kautensa joukkueen päävalmentajana aloittava Reijo Mansikka kertoo kuitenkin suunnitelleensa joukkueen tuleviksi syömähampaiksi kahta melko helposti arvattavaa tutkaparia: Liukkonen-Nurmberg sekä vuosikausia yhdessä tahkonneet Soijärvi ja Tatu Kattelus. Mestis-tasolle varsin nimekkään hyökkäyskaluston pitäisikin olla KooKoon paras ase.

Parista vielä vapaana olevasta hyökkääjänpaikasta taistelevat viime kaudet Tampereella pelanneet Silvennoisen kaksosveljekset Antti ja Heikki sekä 19-vuotias Eemeli Koskelainen. 22 sopimuspelaajan myötä joukkueen kokoonpano on kuitenkin viime silauksia vaille valmis.

Isännät innolla isompien kimppuun

Turnausta uudessa hallissaan isännöivä Titaanit kuuluu Suomi-sarjan ennakkosuosikkeihin. Muutaman vuoden tähtäimellä Mestikseen hamuava seura on vankistanut rivejään huomattavasti kesän aikana ja esittänyt vahvoja otteita ensimmäisissä harjoitusotteluissaan, joita se on ehtinyt pelata kaksi.

Kauden avausottelussaan kotkalaiset voittivat SaPKon 4-7. Tiistaina joukkue kaatoi HPK:n A-nuoret lukemin 2-4 tryout-hyökkääjä Ville Turusen maalattua kahdesti. Raine Räisänen maalasi puolestaan kertaalleen molemmissa otteluissa.

Perusliigajännäreille tuttuja pelaajia titaaniryhmästä ei juurikaan löydy – ainakaan vielä, voisi kai lisätä. Kotkalainen jääkiekkoilu on nimittäin ottanut viime vuosien aikana suuria harppauksia, hyvänä todisteena korkeimmille sarjatasoillekin siirtyneet pelaajat. NHL-varatun Louhivaaran ja Onnelan lisäksi myös SaiPa-puolustaja Ossi-Petteri Grönholm on lähtöisin Kotkasta.

Mestiksen seuraajille Titaanien joukkue sen sijaan on pykälää tutumpi. Joukkue hankki kesällä maalilleen kolme viime kautta Haukoissa torjuneen Jaakko Valkaman. Jo viime kaudella Titaaneissa tehokkaasti hyökänneellä Joni Hakosella on tilillään lähes parisataa Mestis-ottelua Ahmoista ja Haukoista. Myös Antti Chrons (Ahmat 2002-04) ja Henri Pekkola (FPS 2002-04) omaavat kokemusta viime Mestis-vuosilta.

Erityisesti tuttuja pelaajia voivat kuitenkin bongata paikan päälle saapuvat kouvolalaiset: Titaaneissa nimittäin pelaa kentällinen jossain vaiheessa KooKoota edustaneita miehiä. Etenkin Mikko Kansikkaan otteet kiinnostanevat naapurikaupungissakin. Taitava keskushyökkääjä oli viime kaudella KooKoon A-nuorten paras pistemies.

Titaaneilla on kasassa Suomi-sarjan joukkueeksi erittäin laadukas ja laaja pelaajarinki. Konkaripuolustajat Pasi Eväkoski ja Jukka Siira ovat kuitenkin olleet vielä toipilaina, joten lauantaina vastuuta on luvassa myös nuoremmalle kaartille, jolle liiga- ja Mestis-pelaajien kohtaaminen lisännee näyttöhaluja entisestään.

» Lähetä palautetta toimitukselle